0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

H. Ö.

Ynt: 1.GeKo Maket Tekne Şenliği
« Yanıtla #285 : Şubat 17, 2009, 16:38:45 »
süpper o vakit .
*

U. K.

« Yanıtla #286 : Şubat 19, 2009, 14:03:41 »
Dün Nautilus'un arkasındaki Promodel mağazasına uğrayıp Balsa ağacı sordum.  Ellerinde kalmadığını ama bir su akıntısı nedeniyle hafif ıslanmış fakat kurumuş tahtaları defolu diye yarı fiyatına sattıklarını söylediler.  Tahtalarda hiçbir problem yok, sadece uç kısımları sudan dolayı hafif renk değiştirmiş.  Söylemeseler bazıları fark edilmez bile.  Ben de gereğini yapıp 20 plaka 1mm (1TL)  ve 8-9 plaka 1.5mm (1.5 TL) satın aldım.  Sanırım 15 civarında 1mm ve 10 civarında 1.5mm kaldı.  Ellerinde 4mm plakalar ve 10'luk, 5'lik çıtalar var.
İlgilenenlere duyurulur.
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

U. K.

« Yanıtla #287 : Şubat 19, 2009, 14:26:49 »
Proxxon'un testere tezgahına alternatif olarak aşağıdaki ürün de var.  Standart bir dekupaj testereyi bağlıyorsunuz, tezgah testereye dönüştürüyor.  Bir rivayete göre Bauhaus Kozyatağı'nda var, nasıl gözümden kaçtı anlamadım.

*

H. Ö.

« Yanıtla #288 : Şubat 19, 2009, 17:30:20 »
Derhal almak lazım o levhalardan 1 ve 1,5 mm levha en zor bulunanı. Gündüz vakti yolun düşermi o tarafa yakınmısın uzakmısın kardeş. Bak gene heyecan yaptım gene
*

U. K.

« Yanıtla #289 : Şubat 19, 2009, 17:34:27 »
Abi yolum düşmez, ama sen telefonla ara adına ayırt.  Çalışanlar iyi tipler, kolaylık yapıyorlar böyle konularda.  Zarar gören balsaları istediğini de söyle mutlaka.

*

U. K.

« Yanıtla #290 : Şubat 21, 2009, 14:35:54 »
footy inşşatında son durum, teknenin gövdesi oluşmaya başladı.  Tabii bu kesme, zımparalama işleri işten gelip bebelerle boğuştuktan sonra onların uyuma zamanları arasında gerçekleştiği için pek bir yavaş sürdü.  gürültü çıkmasın diye iki parçayı kesemediğim için çalışamadığım günler de oldu.
Azcık asimetrik oldu ama bu ilk tecrübe, diğerleri daha düzgün olur umarım.

Omurganın freze aparatı ile kesilmesi
Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Kesilmiş omurga zımpara ile düzeltilmeyi bekliyor.

Postalar ve salma destek parçaları kesilmiş zımpara sıralarını bekliyorlar.

Tekne kuruldu, borda kaplaması yapıştırıldı, kurumasını bekliyoruz.

Bu da borda tahtalarının yapışmış hali

« Son Düzenleme: Şubat 21, 2009, 14:36:57 Gönderen: Umut Korkmaz »
*

U. K.

« Yanıtla #291 : Şubat 23, 2009, 12:01:33 »
Hüsamettin,
Footy bittiğinde su izolasyonunu neyle yapacağız?  Bildiğimiz epoxy reçine ile mi?
Bir de şu balsayı eğip bükmenin kolay yolunu anlatsana, su ile falan diyordun.  Son mesajımdaki en alt fotoda da görebileceğin üzere postaların oradan çatlattım tahtayı.  Kaplama yapıp daha düzgün yüzey elde edeceğim, hem de tekne biraz ağırlaşır iyi olur.

Cenk, sen nasıl yaptın su izolasyonunu?

*

C. C.

« Yanıtla #292 : Şubat 23, 2009, 12:30:19 »
Su izolasyonu için teknenin iç kısmında bir-iki kat vernik kullandım. Dış yüzeyleri ise önce macunladım, kuruyunca zımpara ve daha sonra da enamel boya ile boyadım. Doğal olarak tekne biraz ağırlaşıyor. Bir de ek yerlerinde, iç taraftan epoxy yapıştırıcı ile destekledim, hem sağlamlık, hem de su sızdırmazlık için.

Balsaya şekil vermek için, 1 saat kadar suda bekletmek, daha sonra da kuruyana kadar, örneğin bir plastik kovanın etrafına don lastiği vb ile sabitlemek yeterli oluyor.

Epoxy reçineyi ben de okumuştum ama, footy için bence değmez. Hüsammettin korsan dolgu verniği ve pelur kağıt ile bir yöntem önermişti. O da denenebilir.
« Son Düzenleme: Şubat 23, 2009, 12:31:08 Gönderen: Cenk Cesur »
*

H. Ö.

« Yanıtla #293 : Şubat 24, 2009, 00:18:56 »
Selam korsan dostlarım. Futiyi sudan yalıtmanın enkolay yolu dolgu verniğini bir kaç kat uygulamktır. Fakat inşaat esnasında balsa parçaların kesişim yeri iyi birleşmemiş ise buraları önce dolgu macunu ile doldurup, sonra zımparlayıp üzerine kağıt kaplamak daha iyi olacaktır. Çok küçük aralıkları ise japon yapıştırıcı ve karbonat ile doldurabilirisniz. En ucuz ve tatdbiki kolay japon yapıştırıcı "evabond" dur. Yapıştırıcı şişesinin ucuna ensülün iğnesi takarsanız daha rahat kullanır ve gereğinden fala japon harcamazsınız. Japon yapıştırıcıyı eğer toplu iğne başından fazla zerkederseniz ahşabı sertleştirir buda kırılganlığı arttırır. Doldurulacak yere bir parça karbonat doldurup fazlasını parmağınız ile alın sonra aynı yere japon damlatın. Beş saniye sonrada zımpara ile tesviye edin.
Modeli "Esaki kağıt" ile kaplamak en doğrusudur ama, Foti uçmayıp sadece yüzeceğine göre bu işi pelur kağıdı pek ala görür. Kağıdı ahşaba 3/4 selülozik vernik ile 1/4 selülozik tiner karışımı ile yapıştırın. Önce fırça ile hazırlanan karışımı (karışımın adı dop) kaplanacak yüzeye bir kat sürün. Dop kurumadan kağıdı yapıştırın ve bundan sonra dopu kağıdın üstünden yedirmeye başlayın. Kenarlardan taşan kağıdı maket bıçağı yada makas ile kesmeye uğraşmayın. Bunun yerine ince zımpara takozu kullanın . Zımpara kağıdı tam olaması yerden keser. kaplanan modeli kuruduktan sonra dolgu verniği ile en az 2 kat vernikleyin. Son kat olarak verniğin içine talk pudrası ekleyin . Kıvamı mai bir pelte den biraz daha ince olmalıdır. Bu karışımıda kağıt ve ahşaba yedirerek sürün hava gözeneği oluşmamasına dikkat edin. Bunun için modeli dik tutup fırçayı yukardan aşağı doğru sürün. kuruyan yüzeri  ince zımpara ile okşar gibi zımparalarsanız, pürüssüz kaygan bir yüzey elde edersiniz. Bu aşamadan sonra boyaya bilirsiniz. yada ahşap görüntüsü ile yetinin ki bence daha güzel
*

U. K.

« Yanıtla #294 : Şubat 26, 2009, 16:59:49 »
Bir forumda okudum.

He who dies with the most toys wins.
*

U. K.

« Yanıtla #295 : Şubat 26, 2009, 18:07:49 »
US 1 Meter sınıfı ile ilgili birkaç tekne planı ve yapım teknikleri ile ilgili dökümanı aşağıdaki linke yükledim.
*

C. C.

« Yanıtla #296 : Şubat 27, 2009, 10:37:28 »
İş güç koşuşturması derken bugüne kadar yelken işine pek vakit ayıramadım. Şu işi artık bitireyim diyorum. Aşağıdaki liste hala geçerli mi (0.75 oz balon kumaşı).

- Hakan Erim - 1m2
- Aali San  - 2m2
- Umut Korkmaz - 2m2
- Mehmet Ünsalan - 1.5 m2
- Hüsam Özenç - 2m2

Mehmet korsan - siz daha kalın kumaş istemiştiniz, bana tam gramaj söylemeniz mümkün olur mu, yoksa 0.90 oz veya bir kalını mı uygundur?
*

H. Ö.

« Yanıtla #297 : Şubat 27, 2009, 10:44:22 »
Benden tamam
*

H. E.

« Yanıtla #298 : Şubat 27, 2009, 10:51:46 »
Uygundur.
*

A. S.

« Yanıtla #299 : Şubat 27, 2009, 11:04:11 »
0,90 oz beyaz kumaş bulabiliyorsak ; süperdir.
Yok ise 0,75 oz balon kumaşı da makbuldür.
Gereksinim 2 m2 .
Teşekkürler...