0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

K. A.

Ynt: Karavan Tuvalet Çözümü
« Yanıtla #45 : Ocak 06, 2016, 02:48:18 »
Selamlar,
Bahsi geçen kuru-kompost sistemle ilgili tecrübelerimi anlatan "Ney ney? Kompost Tuvalet mi?" başlıklı yazıyı blogumda kaleme almıştım. Geçtim kompost tuvalet uygulamasını, bir kişinin bile karavanına marin tuvalet kurmasını engelleyebilirsem gezegen mutlu olur Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

E. A. A.

« Yanıtla #46 : Ocak 06, 2016, 07:36:42 »
Selamlar,
Bahsi geçen kuru-kompost sistemle ilgili tecrübelerimi anlatan "Ney ney? Kompost Tuvalet mi?" başlıklı yazıyı blogumda kaleme almıştım. Geçtim kompost tuvalet uygulamasını, bir kişinin bile karavanına marin tuvalet kurmasını engelleyebilirsem gezegen mutlu olur Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Okudum  çok güzel bir yazı. Bazen normal binek taşıtlarda bile olması gerekir diye düşündüğüm  oluyor. Hele uzun yolda benzinci ararken...

*

H. Z.

« Yanıtla #47 : Ocak 06, 2016, 09:02:07 »
Blog nefis, çok teşekkürler.

*

H. E.

« Yanıtla #48 : Ocak 06, 2016, 09:13:03 »
Selamlar,

Ben hâlâ katı atıkla sıvı atığın nasıl ayrıldığını anlamadım. Oturduğumuz tuvalette iki bölme mi var?
*

H. Ü.

« Yanıtla #49 : Ocak 06, 2016, 12:55:48 »
Kağan korsan paylaşım için teşekkürler.Peki ben tekneme bu kompost tuvaleti nasıl yaparım yada kolayca nereden temin ederim,yardımcı olurmusunuz.

Gezgin Korsan Sosyal Medya Hesaplarını Takip Ediniz

*

H. E.

« Yanıtla #50 : Ocak 06, 2016, 13:54:23 »
Bu kompost tuvalet işini ayrı bir başlıkta mı tartışsak?

Benim yukarıdaki soruma ek olarak (ki ayrı bölmeler olması gerektiğini düşünüyorum, idrarla dışkı aynı yere giderse biyolojik kokuşma istenmeyen şekilde olur sanırım) başka şeyler de soracağım;
1- Burada sanırım bir azot döngüsü var. Bu döngü kendi kendine mi başlayacak, karışıma bir çeşit mikroorganizma, kuru maya vb. bir şey konacak mı?
2- Kompost taşıyıcı malzemesi olarak katkısız torf kullandığınızı yazmışsınız. Bu malzemeyi sürekli temin etmek yerine evde bulunan demlenmiş çay atığı gibi malzemeler de kullanılabilir mi? Marangoz talaşı da kullanıldığını duymuştum mesela.
*

Ö. Ö.

« Yanıtla #51 : Ocak 06, 2016, 13:58:13 »
Ben hâlâ katı atıkla sıvı atığın nasıl ayrıldığını anlamadım. Oturduğumuz tuvalette iki bölme mi var?
Evet, bazı tasarımlarda sıvı için ön tarafa doğru ayrı bir bölüm var, sıvının 'çoğu' o bölmeye gitmesi yeterli.. katının arasına az sıvı karışması sorun değil hatta reaksiyonu hızlandırıyor.

Şunun gibi mesela;
Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bu ayrımı yapmayanlar da var sanırım.
Sıvısı bol kompost olur, bi kürek fazla talaş/torf atarsın içine bitti gitti.

*

H. Ü.

« Yanıtla #52 : Ocak 06, 2016, 16:01:27 »
Bu kompost tuvalet işini ayrı bir başlıkta mı tartışsak?

Benim yukarıdaki soruma ek olarak (ki ayrı bölmeler olması gerektiğini düşünüyorum, idrarla dışkı aynı yere giderse biyolojik kokuşma istenmeyen şekilde olur sanırım) başka şeyler de soracağım;
1- Burada sanırım bir azot döngüsü var. Bu döngü kendi kendine mi başlayacak, karışıma bir çeşit mikroorganizma, kuru maya vb. bir şey konacak mı?
2- Kompost taşıyıcı malzemesi olarak katkısız torf kullandığınızı yazmışsınız. Bu malzemeyi sürekli temin etmek yerine evde bulunan demlenmiş çay atığı gibi malzemeler de kullanılabilir mi? Marangoz talaşı da kullanıldığını duymuştum mesela.
Ben tam olarak sistemin nasıl çalıştığını öğrenmek istiyorum.Dışkının üzerine torf,talaş,çay atığı gibi şeyler atıp kendi halinemi bırakılıyor.Azot döngüsüyle kuruyormu kokmuyormu mesala.
*

K. A.

« Yanıtla #53 : Ocak 06, 2016, 18:03:21 »
Sayın Korsanlar,
İlginize teşekkürler. Böyle uç bir konuda yazılan yazının beğenilmesi beni çok sevindirdi.
Aslında benim yazımda bir takım görsel eksikler var farkındayım, kusura bakmayın. Bu sorular o nedenle akıllara geliyor haklısınız. Bu eksiği en kısa sürede tamamlayacağım belki gezegene bir hayrımız olur.

KAtı atık ve sıvı atık için ayrı hazneler var. Özgür Korsan ilginç bir ürünün fotoğrafını göndermiş, benimki de ona benziyor ama arkasında o rezervuara benzer kısım yok.

Siz klozete oturup performans sergilediğinizde, sıvı atık öndeki kanallardan ayrı bir depoya gidiyor. Katı atık ise arka bölümdeki büyük kısma toplanıyor. Kapağı kapatıp yüzeyi elma sirkesi-su karışımı ile temizliyorsunuz. (bu aynı zamanda sıvı atığın tamamının depoya akmasına da yardımcı oluyor).

Son olarak yapmanız gereken katı atık karıştırıcısını ileri ve geri 3-5 kere döndürmek. Tahmin edersiniz taze atığın dehidrasyonunu ve döngünün hızını artırıcı bir hareket.

KAtkısız Torf bulmak o kadar zor değil. Eğer bulunamıyorsa, kimyasal katkı ya da ayrıca doğal gübre katkısı içermediğinden emin olduğunuz dehidre edici bir şeyler kullanılabilir. Ama zaten bu ihtiyaç kilolarca değil, o kadar kafaya takmayın. Bir kez döngü başlayınca, sizin katı atığınız torfa gerek duyulmayan bir karışım haline geliyor. (O atık dediğiniz şey değerli bir şey, hepsini atmayın)  Bir miktar atığı her zaman sistemde tutarak döngüyü devam ettirebilirsiniz.

Torfun özelliği, döngüyü bozacak zararlı organizma barındırmadığının varsayılıyor olması. Ben önce kuru yaprak kullandım. 1 hafta sonra üzerine torf ekledim.

Atık bertaraf etme süreci de düşündüğünüz kadar sık değil. Sürekli 2 kişi kullansanız bile yılda 4 defa boşaltmazsınız kutuyu. (Tabi performans seviyelerine göre değişebilir bu veri  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Sistemin esası katı atık ve sıvı atığın ASLA birbirine karışmaması. Zaten tasarım da bunun olmasını engellemeye yönelik yapılmış. Katı atığınızın kokmasına sebep olan şey aslında idrarınız. Ben buna çok dikkat ediyorum, hiçbir koku sorunu yaşamadım. Kaldı ki tüm karavancılar ve tekneciler kendi sistemlerindeki kokudan er ya da geç şikayet ederler biliyorsunuz.

Ben bloga bir de kullanımıyla ilgili bir şeyler yazıp sizi haberdar edeyim.

*

K. A.

« Yanıtla #54 : Ocak 06, 2016, 18:06:57 »
Evet, bazı tasarımlarda sıvı için ön tarafa doğru ayrı bir bölüm var, sıvının 'çoğu' o bölmeye gitmesi yeterli.. katının arasına az sıvı karışması sorun değil hatta reaksiyonu hızlandırıyor.

Şunun gibi mesela;

Bu ayrımı yapmayanlar da var sanırım.
Sıvısı bol kompost olur, bi kürek fazla talaş/torf atarsın içine bitti gitti.

Özgür hocam bu ürün ilginçmiş. Ev tipi sanırım. Tahminim katı atığı su yardımıyla bir yere gönderiyor ama gene idrarla karıştırmıyor. Zaten karıştırsa olay foseptiğe dönüşür eski usulden farkı kalmaz. Bu kaçaymış? Nerdeymiş?
*

K. A.

« Yanıtla #55 : Ocak 06, 2016, 18:20:20 »
Kağan korsan paylaşım için teşekkürler.Peki ben tekneme bu kompost tuvaleti nasıl yaparım yada kolayca nereden temin ederim,yardımcı olurmusunuz.

Valla hocam bunu karada, ekolojik çiftliklerde bidon, tahta, kova falan gibi şeylerle yapıyorlar ama konu karavan ve tekne olunca hem biraz daha şık hem de biraz daha derli toplu olması gerekir diye düşündüm. Bazı çizimler yaptım.

Organik olan herhangi bir şey kompost yapılabilir. Tuvalet için ufak tefek detaylar gündeme geliyor tabi.

Yarı inox, yarı su kontraplak/epoksi falan gibi bir şeylerle mekana özel üretim yapılabilir diye düşünüyorum. Benim karavan istanbul'da şu anda, bazen Marmaris ve Seferihisar'a da gidiyorum. Buyrun bir ürüne bakın kendi tasarımınızı yapın. Organik asitlerin uzun vadede malzemeye etkilerini konunun uzmanı birine sormak gerek. Benim ürünün kullanım kılavuzunda aside dayanıklılıkla ilgili özel açıklamalar var ama hammaddeyi bilmiyorum.

Temelde; Önde sıvı atık için bir bidon, arkada katı atık için kova gibi bir hazne. Haznenin içinde inox karıştırıcı ve bir oturak.  Piyasada başka amaçlar için kullanılan ürünler toplanıp (Dişçi evyesi, sert plastik huni, eski bir inox pis su tankı vb.) bir şeyler üretilebilir. İnsan kendi yaptığı şeyi beğenir de, tekneye gelen misafir beğenir de gönül rahatlığıyla kullanır mı bilemem.

Tuvalet meselesi bir tabu pek çok kişi için. Lafını bile edemiyorlar. Sanki suç  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Yapıyoruz işte hepimiz nedir yani?  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

Ö. Ö.

« Yanıtla #56 : Ocak 06, 2016, 18:39:55 »
Özgür hocam bu ürün ilginçmiş. Ev tipi sanırım. Tahminim katı atığı su yardımıyla bir yere gönderiyor ama gene idrarla karıştırmıyor. Zaten karıştırsa olay foseptiğe dönüşür eski usulden farkı kalmaz. Bu kaçaymış? Nerdeymiş?
Bu resimdeki Urine Diversion (UD-çiş ayırıcılı) tuvaletmiş.

Görüntü olarak ayrım sistemi net göründüğünden bunu bulmuştum gugıldan..

Burada bir takım bilgiler var;
*

Ö. Ö.

« Yanıtla #57 : Ocak 06, 2016, 18:46:13 »
Yapmak isteyen için gugılda milyor tane kaynak var;
*

K. A.

« Yanıtla #58 : Ocak 06, 2016, 18:52:19 »
Bu resimdeki Urine Diversion (UD-çiş ayırıcılı) tuvaletmiş.

Görüntü olarak ayrım sistemi net göründüğünden bunu bulmuştum gugıldan..

Burada bir takım bilgiler var;

Hocam gene kitabın ortasından vermişsin cevabı çat diye! Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Harika açıklanmış mevzu bu yazıda. Teşekkür ederiz!  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

H. E.

« Yanıtla #59 : Ocak 06, 2016, 19:28:14 »
Kağan Korsan,
Bir görsek sizin tuvaleti uygun zamanda. Olabilir mi?  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap