0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*
Haylaz usulü somon fume
« : Ekim 24, 2009, 13:31:17 »

Genelde balık beyaz şarapla yenir ancak ben ;

Kırmızı şarap denince evde Somon ile yaptığım ve kırmızı şaraba çok
yakıştırdığım bir Somon füme (başka bir ad) tarifini sizlerle paylaşmak
istiyorum. Yurt dışında kaldığım zaman en ucuza ve en çok yediğim balıktı.
Ancak ülkemizde hem çok pahallı hemde çok iyi yapılmıyor.Bu işlemi,
yıllardır marketlerden  çok yüksek fiyatlar ödeyerek aldığım somonlara
ödediğim paralardan bıktığım için yapmaya başladım. Artık ne dışarıda nede
marketlerden somon füme alarak yemiyorum.Bunu sizlerle paylaşmak istedim
yanında kırmızı bir şarap ile.

Evde somon füme sevenler için işte tarifi :

Somon balığının flato olarak balıkçıdan alın. (Balıkçılar genelde somon
balığının arka kısmını vermek isterler somon balığını ikiye bölerler ön
kısmından takoz keserler arka kısmı takoz olamayacağı için arkasını ikiye
bölerler flatosunu o şekilde çıkararak verirler arka tarafından da olur ama
ön tarafı daha kalın olduğu için kesilen somon fümeler büyük olur.) Önce
kılçıklarını pense veya cımbız ile balığın etini zedelemeden kılçıkları
battıkları yönde ters olarak çekerek temizleyin. Sonra 1,5 kg lık iki parça
somon için 1/4 bardak tuz ile 1/4 bardak toz şekeri karıştırın balığın
üstüne ve altına elinizle yedirin. Daha sonra dereotu yapraklarını bir cam
tepsiye koyun balığın derisi dereotuna gelecek şekilde tepsiye yatırın
üzerine bolca karabiber çekin ve cam tepsiyi şefaf folyo ile kapatarak
buzdolabına koyun. Balığı değil cam tepsiyi içindeki balık ile komple folyo
ile kaplayacaksınız.



İki gün dursun. Bu arada 8 saat sonra içinde biriken suyu folyoyu aralayıp
kenarından boşaltarak atın tekrar dolaba koyun. İki gün sonra dolaptan
çıkarın  üzerinden tuzu gitmesi için güzelce yıkayın ve tahta üzerine
koyarak 45 lik açılar ile uzun bir fleto bıçağı ile ince ince kesin. Tadı
tuzlu gelirse kestikten sonra bir kere daha yıkayın.



- Zevkinize göre limon,kapari, zeytin yağı ve kuru soğan ile üzerini
süslendirerek yiyin.

-Yaptığınız mevsim salatasının üzerine koyun.



İnanın çok kolay, buzdolabında koku yapmıyor. Hazırlanması 10 dakika kesmesi
10 dakika gerisi dolapta bekleme süresi.



Neden yaptın bunu diye sorarsanız.

1-  kırmızı şarabın yanına çok yakıştırıyorum.

2-     Yurt dışında çok ucuz. Ülkemizde çok pahalı

3-     Konserve gibi vakumlu poşetlerde üç dilimi 14 TL

4-     Taksimde çiçek pasajının yanında bu yapan bir usta var aynı zamanda
lakerda ve çiroz yapıyor küçücük bir dükkan.Bunun kilosunu 75-50  TL dan
satıyor.

5-     Nasıl yapıldığını sorduğumda çok havaya girdiler. Elli dereden su
getirdiler yok efendim dumanda yapıyorlarmış falan.

6-     Tarifini vermek istemediler.

7-     İnternette yabancı bir sitede buldum ve yapmaya karar verdim.

8-     Evdekiler buzdolabı kokar dediler ama hiçbir koku oluşmadı.


Afiyetle yiyin

Ahmet Alev Ulusan
*

    Çevrimdışı Ahmet Çelenoğlu

  • * Gezgin Korsan
  • 7.369
    • Yaşadığı Şehir
  • İstanbul
    • Sosyal Ağ Hesapları
    • Eğitim, tekne danışmanlığı, sörvey
Ynt: Haylaz usulü somon fume
« Yanıtla #1 : Ekim 24, 2009, 14:00:51 »
Kaleminize sağlık, oldukça başarılı bir somon olacağına inanıyorum ve en kısa sürede deneyeceğim. Yalnız benim bildiğim füme dumanlamak anlamındadır. Etler ve balıklar sizin tarifnize benzer şekilde hazırlandıktan sonra duman ile islenirler. İs değişik bir lezzet verir. Aslında islemede amaç yüzeyi duman ile kaplayarak bakteri ve mantar üremesini engellemektir. Ahşap teknelerde kalafat yaparken çam isi kullanılmasını sebebi de budur. Sanıyorum is lezzeti olmayacağı için somon füme yerine somon lakerde veya benzeri bir isim sizin tarifinize daha çok yakışacak.

Bir tekne limanda güvenliktedir, ancak tekneler limanda durmak için yapılmazlar.
*

    Çevrimdışı Mümtaz Möröy

  • * Gezgin Korsan
  • 1.661
    • Yaşadığı Şehir
  • D E N İ Z L E R
    • Tekne Adı
  • Foca , Alargada İNO
Ynt: Haylaz usulü somon fume
« Yanıtla #2 : Ekim 25, 2009, 15:27:17 »




              Ahmet ALEV Korsanım


             Sizin yapmış olduğunuz füme değil ...

             Çabuk ve ev tipi hızlı yapılan bir tür lakerda ...

             yazınızda bahsi geçen  balıkçının adı eğer AHMET YAZGÜNEŞ ise  bu işi çok iyi bilir babası sağ ise oda oğlu gibi saygı değer bir esnaftır ve müşteriyie saygı duyarlar ve asla havaya girmezler ...

             eğer aynı kişiden bahsediyorsak...


              fümenin kelime anlamı: DUMANDA  işlem vapmaktır...


                              ...NETA PURUVA...
'' HATA  GÖRENİNDİR ,,
*
Ynt: Haylaz usulü somon fume
« Yanıtla #3 : Ekim 26, 2009, 20:20:29 »
Değerli korsanlar,

Haklısınız somon füme değil benim yaptığım ancak evde yapılabilecek ve marketlerede vakumlanmış satılan somonlar ile aynı tadı taşıyor. Ev de yaparken çok kolay ve koku problemide oluşturmuyor. Çiçek pazarının yanındaki sokakta bu işi yapanları sahsen tanımıyorum ancak her oraya gittiğimde mutlaka oradan alıp eve getiriyordum bir kaç sefer nasıl yapıldığını sordum söylemediler çok zor her kez yapamaz dediler bende bunun üzerine araştırdım ve bu şekilde yaptım. Yaptığım şeyin tadıda hoşuma gitti iki yıldır yapıyorum eve gelen arkadaşlarımda çok beğeniyorlar bunun üzerine grupta paylaştım eğer yanlış bir şey yaptıysam özür dilerim.

Saygılarımla,

Ahmet Alev Ulusan
*

    Çevrimdışı Hakan Erim

  • * Gezgin Korsan
  • 13.423
    • Yaşadığı Şehir
  • İstanbul
    • Tekne Adı
  • S/Y Ekip, İstanbul
Ynt: Haylaz usulü somon fume
« Yanıtla #4 : Ekim 26, 2009, 21:01:14 »
Estağfurullah, ne özürü, gerekirse isteyen üstüne duman üfler öyle yer... Eline, kalemine sağlık...
S/Y Ekip
Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*
Ynt: Haylaz usulü somon fume
« Yanıtla #5 : Ekim 26, 2009, 21:14:12 »
"Haylaz usulü somon fume" ben Haylaz'ın teknenizin adı olduğunu şimdi farkettim. Yöntemin pratikliğiyle çok güzel esprili olmuş tarifin adı.

İlk somon aldığımda deneyeceğim bu tarifi. Lezzetini hisseder gibiyim.
“Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn't do than by the ones you did do. So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover.” -Mark Twain
*

    Çevrimdışı Noyan Bakır

  • * Gezgin Korsan
  • 6.900
    • Yaşadığı Şehir
  • Ankara
Ynt: Haylaz usulü somon fume
« Yanıtla #6 : Ekim 26, 2009, 22:45:28 »
"Haylaz" Sacit Ertuğ'un teknesinin ismi değil mi?
Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap T.C.G. SAVARONA Denizcilik Müzesi olmalıdır.
*

    Çevrimdışı Erhan Abay

  • * Gezgin Korsan
  • 336
    • Yaşadığı Şehir
  • Köln / Almanya
Ynt: Haylaz usulü somon fume
« Yanıtla #7 : Ekim 26, 2009, 22:56:40 »
Ahmet Korsan,

cok güzel bir tarife benziyor. Ben de ilk firsatta deneyecegim. Fikrinize saglik,
*

    Çevrimdışı Hemi Elkabes

  • * Gezgin Korsan
  • 78
    • Yaşadığı Şehir
  • İstanbul
Ynt: Haylaz usulü somon fume
« Yanıtla #8 : Ekim 31, 2009, 13:57:50 »
yukarıda anatılan tarifin ismi gravlaks tır ben de denedim çok güzel oluyor ancak sekerini az koymayı tercih ettim o zaman Türk damağına daha uygun oluyor
S/Y Belle - F.Bahçe Marina F2 / Gib sea 33
*

    Çevrimdışı Abdullah Zöngür

  • * Gezgin Korsan
  • 1.500
    • Yaşadığı Şehir
  • Andromedea
    • Sosyal Ağ Hesapları
Ynt: Haylaz usulü somon fume
« Yanıtla #9 : Kasım 20, 2009, 22:45:16 »
Amaninnnn Kuzine de daha fazla gezinmem lazımmmmm.
Ahmet ulusan  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap'ım
Harika tarifinize cidden teşekkür ediyorum.

Haddimi aşan, ufacık bir tüketirken tarifiyle baliğınız da Havuç'um olsun istiyorum.
Temizlenmiş, yıkanmış, kurulamış, Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Havuçları verevine keserek kızgın likid yağda diriliği ölünceye Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap kadar alt üst ederek kızartıyormuş gibi yapınız.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
havuçları çıkardığınız yağda taze badem dişlerini hafif'çe kızartınız ve süt süzgecine alınız,mümkün olduğunca yağdan arınsın diye. buz dolabın da soğumaya almakta fayda var.
 her havucun kendisi kadar domatesin üzerine havuçları koyunuz. tüketime hazır. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Eeee bademler nooool du... Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Aha oraya geldik... her kişi için bir kadehe uygun gördüğünüz kadar badem koyunuz, ve Bademlerin üzerini şişe maden sodasıyla sıvama üstüne kadar doldurunuz, bu kadehe eşlik edecek tatlı kaşığı da ilave edildiğin de tamam dır. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Hani balık ziyafetiniz bitti deeeee, Şişede kırmızı şarabınız kaldıysa diye de badem tarifi verdim.
Dur bi arkadaş ne kızıyon ki!!! Çekilmişsiniz kanepelere, biii yudum şarap iki diş badem ağızda dolaşmaya başlamış, vallahi of ki of.
Gelelim hınzırlığına, bu balığı yiyen!!! Bu çerezi sindire sindire tüketenlerin Düz duvara tırmandıkları görülmüştür.
Bu kadar da basit Ayrıcana çok da faydalı bi tarif esasın da.
Ben sopayı yemeden ikiliyerek volta abiler.
« Son Düzenleme: Kasım 20, 2009, 22:45:40 Gönderen: Abdullah Zöngür »
Hangi GeKo hangine faydalı olur, ne zaman olur bilinmez. Ama bu kardeşlik yürür gider. ( Hakan Zorlu - Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap. -  04.08.'09)
Edepli, edebinden susar, edepsiz ben susturdum sanar (Mevlâna'dan 07.02.2013)
*
Ynt: Haylaz usulü somon fume
« Yanıtla #10 : Ocak 29, 2010, 23:15:12 »
size kızmak ne kelime

çok güzel ifade etmişşin ağzına sağlık


Ahmet Ulusan
*
Ynt: Haylaz usulü somon fume
« Yanıtla #11 : Ocak 30, 2010, 00:48:38 »
Sanırım tarif şuna benziyor.
Buradaki tarif Bulgarca ama google translate ile kısmen anlaşılabiliyor.
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

“Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn't do than by the ones you did do. So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover.” -Mark Twain
*

    Çevrimdışı Murat Kekik

  • * Gezgin Korsan
  • 15
    • Yaşadığı Şehir
  • İstanbul
Ynt: Haylaz usulü somon fume
« Yanıtla #12 : Şubat 13, 2010, 21:26:53 »
 Korsan Ahmet Ulusan,
 Tarifinizi denedim, çok makbule geçti.
S/Y BABAZULA
*
Ynt: Haylaz usulü somon fume
« Yanıtla #13 : Ocak 05, 2011, 21:54:31 »
somonu aldik yapmaya basladik hadi bakalim hayirlisi.
S/Y  SANSED
*
Ynt: Haylaz usulü somon fume
« Yanıtla #14 : Ocak 05, 2011, 22:08:19 »
Sevgili Ahmet korsan,
Yarın ben de deneyeceğim.Paylaşımın için teşekkürler.
Ellerine sağlık.
S/Y Chester,