0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    K. A.

Marine uydu anteni
« : Ağustos 21, 2018, 11:48:49 »
Selam arkadaşlar,

Hepinizin Kurban Bayramını kutlarım.

Biz üç kafadar teknede daha çok zaman geçirebilmek için, marine uydu anteni almak istiyoruz.

Konu ile ilgili geçmiş mesajlara baktığımda, 45 cm'lik ve 60 cm'lik olanlar tavsiye ediliyor.

Web'den fiyatları araştırdığımda, orantısız fiyatlarla karşılaştım. Özellikle yurtiçindeki satıcıların fiyatları oldukça tuzlu.

Yurtdışında ise, uygun fiyatlar var. Ancak getirtmesi zahmetli olur, sanırım.

Almışken iyi birşey olsun diye, çanak çapı 60 cm olan modellerden birini almak istiyorum.

Alınacak marine uydu anteni, kapsama alanı içindeki bütün uydulara otomatik yönlenebilmeli. Bazı satıcıların ürünleri, 5 uydu, 7 uydu, 8 uydu otomatik yönlenebilir şeklinde ibareler okudum. Oysaki, çanağı yönlendirecek uydu cihazı değil midir ? Yani çanak uydu cihazının kontrolünde hareket edeceğini düşünmüştüm. ( Eğer Marine sistem antenler farklı ise, kaçırdığım bir şeyler var demek ki... )

Universal özellikli( yani evlerde kullandığımız ) uydu cihazları ile uydulara yönlendirme sınırlaması olmayan 60 cm çanak çapı olan marine uydu anteni önerebilirseniz memnun olurum.

Saygı ve sevgilerimle.


*

    A. Ç.

Ynt: Marine uydu anteni
« Yanıtla #1 : Ağustos 21, 2018, 13:07:14 »
Marine uydu antenleri genelde sadece bir uyduya yönlendirilecek şekilde imal edilirler. GPS ile bulundukları yeri saptayıp, uydunun bulunduğu yeri hesaplayıp çanağı o yöne doğru çevirirler ve aldıkları yayının kalitesine göre sürekli uyduya dönük tutarlar. Bu konuda Neta (yerli üretimdir) antenlerini öneririm.


*

    Ö. Ö.

Ynt: Marine uydu anteni
« Yanıtla #2 : Ağustos 21, 2018, 16:54:30 »
Sanırım aynı anda anteni oynatmadan alınabilecek uydu sayısı ile toplamda bu cihazla alabileceğiniz uydu sayısı karışıyor.

Yeni jenerasyon uydu takip sistemleri LNB'nin açısını (skew) değiştirerek çanağı hareket ettirmeden birden çok uydunun sinyalini yakalayabiliyor, sanırım bahsedilen sınır budur.

Bunun için karasal sistemlerde aşağıdakine benzer LNB montaj aparatları kullanılıyor;
Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

yine karasal sistemlerde uydu alıcının içinde 100'lerce uydu kayıtlı oluyor, istediğiniz boyutta anteni kullanarak kapsama alanı dışındaki uyduları bile izlemeniz mümkün oluyor. ama marin antenlerin çapı ve alım gücü sınırlı olduğunda bulunduğunuz bölgeye göre 15-20 uydu bilgisi yüklü olması fazlası ile yeterli oluyor zaten.


*

    K. A.

Ynt: Marine uydu anteni
« Yanıtla #3 : Ağustos 21, 2018, 19:12:04 »
Öncelikle yanıt veren arkadaşlarıma teşekkür ederim.

Antende yüklü uydu sayısını sanırım ben eksik ifade ettim.

Konunun daha iyi anlaşılması açısından şu antenden örnek verecek olursam ;
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bu link'i açınca, Teknik özelliklerin sıralandığı en alt satırda ;

KONTROL ÜNİTESİ : 8 uydu yüklüdür

ibaresi var.

Bu bağlamda sorum şu idi ;

Bu anteni satın aldığımda, eğer kapsama alanı içerisindeyse, bu antenin hafızasında tanımlı 8 uyduya mı yönlenebilecek ?

====================

Oysa klasik hareketli çanak anten kullandığımızda, kapsama alanı içerisinde olmak ve uydu sinyalini de yakalamak kaydıyla, uydu cihazı üzerinden istediğimiz kadar uyduya odaklanabiliyoruz.

Konuya aynı mantık çerçevesinde yaklaşım gösterdiğimizde, marine antenine unuversal özellikli uydu alıcısı bağlayarak, kapsama alanı içerisinde istediğimiz kadar uyduya odaklanmamız gerekir, diye değerlendirmekteyim. Tabi düz mantık çerçevesinde düşündüğümde...

Hani ; "Kontrol ünitesi ; 8 uydu yüklüdür" ibaresinden çıkardığım şey, bu anteni kontrol eden bir cihaz var.( O cihaz pozisyoner olabilir. Pozisyoner değilse hiç bir fikrim yok. ) İşte bu kontrol ünitesinin hafızasında 8 uydu yüklü imiş.

Sonuca gelecek olursak; örnek verdiğim marine uydu anteni kontrol ünitesi ile birlikte kullanılacağından, 8 uydudan fazla uyduya yönlenemeyecektir.

Yani bu çıkarımım doğru mudur ? Tabi yazan özelliği doğru yorumladıysam...

Biraz uzun yazdım. Sabır gösterip okuduğunuz için teşekkürler.


*

    A. Ç.

Ynt: Marine uydu anteni
« Yanıtla #4 : Ağustos 21, 2018, 19:50:46 »
Yanlış hatırlamıyorsam Türkiye'de görülebilen uydu sayısı 2 adettir. Programlama ile sanırım uydulardan biri seçilebiliyor. Daha önce de belirttiğim gibi uydular ekvatorda dünyaya göre sabit duracak bir yörüngede dönerler. GPS ile cihaz önce kendi yerini bulur ve seçtiğiniz uydunun yerini bildiğinden çanak dikey açısını ve yatay açısını o istikamete yönlendirir. Bir çok cihazda ayrıca pusula vardır. Çanak yönlendikten sonra gelen yayının kalitesine bakarak hassas ayarlama yapar. Teknenin sallanmasına göre bu ayarlar sürekli yapılır. Aslında sistem otobüslerde takılı olan uydu alıcısı ile aynıdır sadece yazılım denizde oluşabilecek diğer tekne hareketlerini dikkate alı yani aynı anda alıcı 8 uyduya birden bağlanmaz.

*

    Ö. Ö.

Ynt: Marine uydu anteni
« Yanıtla #5 : Ağustos 21, 2018, 23:53:10 »
Tespitleriniz doğru, ama bu pek de kötü birşey değil.

Antenin çapı 600mm ve min alabileceği yayın gücü 47dBW olarak verilmiş.
Demek ki Akdeniz bölgesi için bu antenle sorunsuz olarak izlenebilecek 8 adet uydu olduğunu hesaplamışlar ve sadece onları alıcıya yüklemişler.

İzlemek istediğiniz uyduları tespit edip onların bulunduğunuz bölgedeki yayın güçlerini (footprint - hangi bölgeye hangi güçte yayın yapıyor) inceleyin. (Buradan bakabilirsiniz mesela: Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap )

Turksat 4A'nın yayın alanı ve güçleri böyle;
Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Muhtemelen bu 8 uydu dışındakilerin Akdenizdeki yayın gücü daha düşük olduğunu göreceksiniz.

Zaten 8 uydu, her birinde 500 civarı yayın deseniz 4bin kanal demek! tekneyle gezmeye zaman kalmaz valla! Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    K. A.

Ynt: Marine uydu anteni
« Yanıtla #6 : Ağustos 22, 2018, 11:06:54 »
Ahmet Çelenoğlu kaptanım,

Aynı anda yalnızca bir uyduya odaklansa benim isteğimi karşılıyor.

Anlatmak istediğim, Cihazın kontrol ünitesi içinde 8 uydu tanımlı imiş. Tanımlı olan 8 uydu dışında, odaklanmak istediğim bir başka uydu olursa, o uyduyu alamayacağımdan, link'ini verdiğim üründen sınırlı sayıda uydulardan yayın alabileceğim demektir. Tabi kontrol ünitesinden kastedileni doğru yorumladıysam...

Hasılı; dünya para verip te, cihaz üreticisinin belirlediği uydular ile sınırlı kalmak, bana harcama yapmayı düşündürüyor açıkçası...
*

    K. A.

Ynt: Marine uydu anteni
« Yanıtla #7 : Ağustos 22, 2018, 11:45:10 »
Özgür Ökten kaptanım,

Etkin olarak 8 uydudan sinyal alınabileceği kurgusu üzerinden yaptığınız değerlendirme benim aklıma da yattı.

Belirttiğiniz gibi teknede bi dünya iş olacak, çok sayıda kanal olmasına gerek yok aslında... Ancak kışın tekneyi azıya aldığımız zamanlarda, marine anteni evin balkonuna kurup vakit geçirmeyi düşünmüştüm.

Yine değerlendirmeniz üzerinden devam edecek olursam; bu marine çanak antenlerin, sinyal kazancı yönünden, klasik çanak antenlerden farkı yok sanırım. Yani klasik antenler çapına göre ne kadar sinyal kazancı sağlıyorsa, bu marine anten de çapına göre aynı sinyal kazancını sağlıyor, sanırım. ( Yine de test etmeden kat'i kanaat bildirmek doğru olmaz. )

Marine antenlerde sinyal kazancının biraz daha iyi olabileceği kanaatimde, benim aklımı biraz da şu antenler çelmişti( Yani esin kaynağı olmuştu ) ;

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Resimlerden de görüldüğü üzere, uydu antenlerinin boyutları ufak ve sinyal kazancı çok iyi.

3 no'lu resimdeki test çalışması, Ankara'da yapılmıştır.

Hasılı kelam; bu marine uydu antenleri pahalı olduğu için, satın almadan önce sinyal kazancı yönünden test edebileceğimiz bir imkan olabilseydi keşke...
« Son Düzenleme: Ağustos 22, 2018, 11:46:24 Gönderen: Kemal Akkan »
*

    Ö. Ö.

Ynt: Marine uydu anteni
« Yanıtla #8 : Ağustos 22, 2018, 12:05:10 »
Sinyal kazancı konusunda karasal modellerden aşağı kalır yanları olmaz.
Küçük olmalarının dezavantajını çok daha hassas ölçülerde ve biçimde, kaliteli malzemeden yapılmış olması, lnb kalitesi vb. ile kapatıyorlar zaten. (hareket etmelerinin dışında bu kalite özellikleri de fiyatının yüksek olmasının asıl sebeplerinden)

Bence siz önce kendinize 8 adet izlemek istediğiniz uyduyu seçin.. seçebiliyorsanız...
sonra neden 8'den fazla olmuyor diye dertlenin.. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

"Üzerinde 100 tane uydu hazır yüklü geliyor!" şeklindeki bir pazarlama cümlesinden çok "8 uydu yüklü geliyor" denilmesi bana çok daha dürüst ve uygulanabilir geliyor.
*

    A. Ç.

Ynt: Marine uydu anteni
« Yanıtla #9 : Ağustos 22, 2018, 12:07:06 »
Ambalaj içinde bildiğimiz bir çanak var. 360 derece dönebiliyor ve yükseklik açısı da değişebiliyor. Bu nedenle kazançlarının klasik çanakla eşdeğer olması gerektiğini söylemek yanıltıcı olmaz, belki sürekli hareket nedeni ile yayını kaçırmamak için biraz daha güçlü olabilir.
*

    K. A.

Ynt: Marine uydu anteni
« Yanıtla #10 : Ağustos 22, 2018, 13:19:20 »
Değerli korsan abilerim benim arkadaşım askeriyeye mobil uydu ve internet anteni üretimine başladı. Bahsettiklerinizden daha iyi olduğunu iddia ediyor. Yardımcı olabileceğim birşey olursa ararım arkadaşımı. Buradan özelliklerine ve ürünlere bakabilirsiniz
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    K. A.

Ynt: Marine uydu anteni
« Yanıtla #11 : Ağustos 22, 2018, 14:46:53 »
Arkadaşlar, değerlendirme ve fikirler için teşekkür ederim.

Koray Alpaslan bey, link'teki ürünlerin fiyatlarına nasıl ulaşabilirim ?
*

    K. A.

Ynt: Marine uydu anteni
« Yanıtla #12 : Ağustos 22, 2018, 15:20:04 »
Arkadaşımı aradım marine için suanda 45cm lik yapıyorlarmış fiyatı KDV dahil 7500 TL.
Bayramdan sonra daha detaylı bilgi için sitedeki numarayı arayabilirsiniz
*

    K. A.

Ynt: Marine uydu anteni
« Yanıtla #13 : Ağustos 22, 2018, 15:36:08 »
Koray Bey, bilgi için teşekkürler.

Bayramdan sonra arayacağım, inşallah...
*

    K. A.

Ynt: Marine uydu anteni
« Yanıtla #14 : Ağustos 22, 2018, 16:07:15 »
Rica ederim iyi bayramlar