0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    G. Ö.

Ya Yakarsa
« : Mart 23, 2018, 16:50:21 »
Sezonun açılmasına çok az kaldı. Bu nedenle Türkiye Deniz Araştırmaları Vakfı'nın bu çalışmasını sizlerle paylaşmak istedim.
Hem dikkatli olmamız hem de farklı bir türle karşılaşırsak ya da denizanası yoğunluğuyla bunu TÜDAV'a bildirmemiz için. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ULUSAL DENİZANASI ve BENZERİ TÜRLERİ İZLEME PROGRAMI - YAYAKARSA.ORG



Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


Sevgili Deniz Severler,

Son yıllarda, İklim değişikliği ve besin ağındaki değişimlerle birlikte Akdeniz ve Karadeniz'de yoğun denizanası artışları görülmektedir. Bu artışların yanında Süveyş Kanalı yoluyla gelen ve "Lessepsian türler" adı verilen denizlerimiz için yeni denizanaları ülkemizin bulunduğu Doğu Akdeniz Havzasında güncel ve önemli sorunlar oluşturmaktadır. Bu denizanaları ve benzeri canlılar balık ağlarının gözlerini tıkamakta, balıkçılığımıza zarar vermektedir. Diğer yandan, denize girenler zehirli ve yakıcı denizanaları ile temas etmeleri halinde etkilenmekte, özellikle yaşlı ve bebeklerde ciddi sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Bu ise turizmi olumsuz etkilemektedir. Denizanası teması nedeniyle geçen yıllarda hem Avrupa'da hem de ülkemizde binlerce kişinin hastanelere gittiklerini biliyoruz. Bu nedenle, vakfımız ülkemizin kıyılarındaki anormal denizanası patlamalarını, artışlarını, zarar verici etkilerini anlamak, öğrenmek, akademik olarak konuyu bilimsel bir düzleme taşımak ve karar vericilere yol göstermek amacıyla yeni bir çalışma başlatmıştır. Bu çalışma aynı zamanda CIESM'deki denizanaları gözlem projesiyle de uyumludur. Ancak Türkiye sularıyla ilgili veriler tarafımızdan toplanmaktadır. Toplanan verilerin toplayanların da ortak olacakları yayınlarla bilim dünyasına aktarılması amaçlanmaktadır. Elde edilen verilerin kullanımları için sahiplerinden mutlaka izin gerekmektedir ve bu nedenle izin alınacaktır.

Esasen, bu proje Avrupa ülkelerinde "Citizen Science" denilen kolay ve masrafsız bir şekilde toplumsal fayda için veri toplamayı amaçlayan çalışmanın ülkemize uyarlanmış halidir. Bir cep telefonuyla çektiğiniz sizin için olağan veya önemsiz olan bir denizanası veya başka bir canlı deniz bilimciler veya deniz biyologları için birçok bilimsel anlam ve önem taşıyabilir. Bu nedenle projemize destek ülkemizin denizel canlı kaynaklarının bilinmesine, yabancı türlerin etkilerinin anlaşılmasına özetle toplumsal bir faydaya hizmet edecektir. Proje sitesinde (Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap) yeralan tür bilgilerine veya denizanası ve benzeri canlılarla ilgili postere bakarak bize yardımcı olabilirsiniz. Bunun için fotoğraf ve açıklamalarınızı  e-posta (denizanasi@tudav.org; Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap) atarak veya yayakarsa.org üzerinden form doldurarak bizimle ilişkiye geçebilirsiniz.

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler, unutmayalım bilimsel bilgi altyapısı olmadan yapılan yorumlara itibar etmeyiniz. Bilgi üretilerek ve paylaşılarak topluma yarar sağlar ve yerini bulur.


Kaynak: Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap




« Son Düzenleme: Mart 22, 2022, 01:56:45 Gönderen: Gülümser Özharar »


*

    A. E.

Ynt: Ya Yakarsa
« Yanıtla #1 : Mart 24, 2018, 17:29:04 »
Güzel bilgiler. Anlaşılan çapı 20 cm gibi büyük olanların tamamından uzak olmalıyız.

Gördüğümüz denizanalarını da geri bildirimle haber vermemiz de iyi vatandaşlık görevimiz.


*

    T. Ö.

Ynt: Ya Yakarsa
« Yanıtla #2 : Mart 26, 2018, 14:14:05 »
Zehirli deniz canlıları görsellerini teknede bulundurmak da faydalı olur. Kendimiz ve misafirlerimiz için karşı karşıya olunan zehir ve risk hakkında daha hızlı önlem almamızı sağlar.
Deniz anaları herhalde en yaygın ve en hızlı üreyenleri oluyor.Çok güzel bir çalışma. Destek olmalıyız.


*

    G. Ö.

Ynt: Ya Yakarsa
« Yanıtla #3 : Mart 26, 2018, 17:27:13 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Zehirli deniz canlıları görsellerini teknede bulundurmak da faydalı olur. Kendimiz ve misafirlerimiz için karşı karşıya olunan zehir ve risk hakkında daha hızlı önlem almamızı sağlar.
Deniz anaları herhalde en yaygın ve en hızlı üreyenleri oluyor.Çok güzel bir çalışma. Destek olmalıyız.

 Posteri Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap adresinden telefonunuza , bilgisayarınıza indirebilirsiniz.


*

    G. Ö.

Ynt: Ya Yakarsa
« Yanıtla #4 : Mayıs 02, 2018, 20:08:18 »
BU CANLILARA DİKKAT !




Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Pelagia noctiluca (Forskal)

Mantar şekildeki vücudundan sarkan 8 adet küçük ve ağız çevresinde bulunan 4 adet büyük tentaküller (duyarga) ile hoş bir görüntü oluşturan 10 -15 cm. boyundaki Pelagia noctiluca aslında zehirli ve tehlikeli bir deniz anasıdır. Fosforesans özelliğinden dolayı suyun altında hafif bir ışık yayar. 50 metre derinliğe kadar görülebilir. Rengi kırmızımsı sarıdan mora doğru değişebilir. Bu hayvana Ege ve Akdeniz kıyılarında özellikle yaz aylarında sıkça rastlanabilir. Duyargalar (tentakül) etrafında bulunan yakıcı kapsüller ile insana dokunduğunda vücutta acılara neden olabilir. Bu tentaküller 50 cm uzunluğa kadar olabildiğinden hayvandan uzak durmak gerekmektedir. Hayvana dokunduğunuzda vücutta şişme, yanma, kızarıklıklar ve ateş görülebilir. Bu gibi durumlarda acıyan veya şişen organı zaman kaybetmeden sirke veya limonla yıkayınız, yarayı kaşımayınız veya silmek için bastırmayınız. Acı ve şişlik devam ederse en yakın sağlık merkezine gidiniz.


Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Rhopilema nomadica

Rhopilema nomadica kıyılarımız için az bilinen bir türdür. Dış görünüşü ile bir çana benzeyen bu türün vücudunun kenarlarında uzantılar bulunmaz. Yakıcı kapsüller ağız kolları üzerinde ve şemsiyenin çevresinde bulunurlar. DenizlerimizeSüveyş kanalından geçerek gelen bu tür, planktonlarla beslenir. Rhopilema nomadica hem eşeyli hem de eşeysiz olarak çoğalabildiği için oldukça yüksek üreme potansiyeline sahiptir. Böylece kısa sürede ve özellikle haziran-eylüle kadar olan yaz aylarında daha fazla görülür ve yüzücüler, balıkçılar ve dalgıçlar için potansiyel tehlike oluşturur.



Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Cassiopea andromeda (Forsskal, 1775)

Cassiopea andromeda Akdeniz’e Süveyş Kanalı yoluyla girmiştir. Ülkemizde ilk kayıt Sarsala Körfezi, Fethiye Göcek’ten bildirilmiştir. Daha sonra 6 örnek İskenderun Körfezi’nden bildirilmiştir. Ölüdeniz Lagünün’de yerleşik populasyon varlığı rapor edilmiştir. Cassiopea andromeda ilk olarak Ağustos 2000’de Ölüdeniz lagününün kuzeyinde sığ kısımda gözlemlendi. 2003 ve 2004 yıllarında lagünde çok miktarda tespit edilmiştir. Lagüne, akıntılarla, gemiler yoluyla fouling organizma şeklinde juvenil olarak, pelajik olarak balast sularıyla ya da ephira larvası olarak ulaşmış olabilir. Cassiopea andromeda derinliği 6 m’ye kadar olan kayalık sahillerde ve çamurlu-siltli diplerde, 4-10 m derinliklerde sığ sulak alanlarda Zostera marina yataklarında olmak üzere farklı habitat tiplerinde dağılım göstermektedir. Bu tür, nematosist adında vücutta acıya, deride kızarıklığa, kaşıntıya aynı zamanda kusmaya ve iskelet ağrılarına neden olabilecek toksin üreten nematosistlere sahiptir.

Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Chrysaora hysoscella

Deniz analarında bulunan yakıcı kapsül hücreleri, deriyle teması sonucunda patlar ve zehirini deriye zerk etmesiyle yanma ve kaşıntı başlatır. Kaşıntı daha sonra yerini acıya ve kızarıklığa bırakır (su toplama ve kanamada görülebilir). Bu acının önemsiz bir kaşınma ve ovuşturma ile geçiştirildiği zannedilse de bazı kimselerde nefes darlığı, bulantı ve mide krampları görülebilir. Suda bu denizanasına herhangi bir şekilde temas edilirse, sudan çıktıktan sonra kesinlikle kaşımamalı ve ovuşturulmamalıdır. Patlamamış yakıcı kapsüller varsa deriden bir havlu ile temizlemek suretiyle uzaklaştırılır. Yanan yerin tatlı suyla yıkanması ilk tedbir olarak yanlış bir uygulama olup, böyle bir uygulamanın, deniz suyu yoğunluğuna sahip patlamamış kapsüllerin, yoğunluk farkından dolayı patlamasına neden olması söz konusudur. Denizanasının dokunduğu bölgeyi amonyaklı su, veya o yoksa sirke ile silmek kazazedeyi rahatlatır. Ciddi yaralanmalarda doktora başvurmak gerekir, aksi halde daha kötü sonuçlar ortaya çıkabilir.


Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Fotoğraf: Melih Ertan ÇINAR
Macrorhynchia philippina (Filipin Hidroidi)

Bu tür sığ sularda görülür. Yoğun populasyonlar oluşturabilir. Özellikle çıplak vücutta acıya, kaşınmaya, yanmaya neden olmaktadır.


Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Fotoğraf: Melih Ertan ÇINAR
Lagocephalus sp. (Balon Balığı)

Denizlerimize Süveyş Kanalı’ndan giren bu tür zehir taşımaktadır. Bu balığa dokunulmaması ve yenmemesi gerekmektedir.



Kaynak : Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
                       Türk Deniz Araştırmaları Vakfı
« Son Düzenleme: Mayıs 02, 2018, 20:11:19 Gönderen: Gülümser Özharar »

*

    G. Ö.

Ynt: Ya Yakarsa
« Yanıtla #5 : Haziran 02, 2020, 22:07:46 »
Akdeniz için Denizanası UYARISI!

Pelagia noctiluca / Mor Sokar Denizanası


Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


Pelagia noctiluca (Forsskål, 1775), zehirli ve tehlikeli bir denizanasıdır. Genellikle ilkbahar-yaz aylarında görülen mor sokar denizanası ihbarları ve bazı yaralanma vakaları son 2-3 gündür Akdeniz kıyılarımızdan bildirilmektedir. Şu anda Antalya deniz ve sahillerinden sıkça denizanası ihbarları gelmektedir. Antalya Körfezi’nin batı sahillerinde tespit edilen mor sokar denizanası ile ilgili türün tespitinde rol oynayan karakteristik özellikler aşağıdaki gibidir:

Mantar şekildeki vücudundan sarkan 8 adet küçük ve ağız çevresinde bulunan 4 adet büyük tentaküller ile hoş bir görüntü oluşturan 10-15cm. boyundaki Pelagia noctiluca aslında zehirli ve tehlikeli bir denizanasıdır.Fosforesans özelliğinden dolayı suyun altında hafif bir ışık yayar. 50 metre derinliğe kadar görülebilir. Rengi kırmızımsı sarıdan mora doğru değişebilir. Bu hayvana Ege ve Akdeniz kıyılarında özellikle yaz aylarında sıkça rastlanabilir. Tentakül etrafında bulunan yakıcı kapsüller ile temas edildiğinde vücutta acılara neden olabilir. Bu tentaküller 50 cm uzunluğa kadar olabildiğinden hayvandan uzak durmak gerekmektedir.

Diğer zehirli denizanası türleri gibi dokunulan yerde acı veren, kaşınan isiliklere sebep olur. Artan deniz suyu sıcaklıklarıyla denizanası artışının ilerleyen günlerde daha da artması olasıdır.

Lütfen dikkatli olalım... Temastan Kaçının

Yakıcı kapsüllerinin olması nedeniyle bu türle temas edildiğinde yangı, kaşıntı, deride kızarıklık ve su toplama gibi klinik etkiler görülebilmektedir. “Yüzücülerin, dalgıçların ve amatör ve profesyonel balıkçıların dikkatli olmaları ve denizanasıyla temastan kaçınmaları gerekir. Ayrıca alerjik bünyelerde daha ciddi klinik vakalar görülebilir. Özellikle küçük çocukların kıyılara vurmuş denizanalarına elle temas etmemeleri, temas etmişlerse, ellerini vücutlarına ve gözlerine sürmemeleri gerekir. Denizanalarında bulunan yakıcı kapsül hücreleri, deriyle teması sonucunda patlar ve yanma ve kaşıntı başlatır. Kaşıntı daha sonra yerini acıya ve kızarıklığa bırakır. Tatlı su kapsüllerin daha hızlı patlayıp deriye nüfus etmesine neden olur, bu nedenle sadece tuzlu su, amonyak veya sirke ile temas eden bölgenin yıkanması tavsiye edilir. Ciddi yaralanmalarda doktora başvurmak gerekir.”

Lütfen gözlemlerinizi bildirin…

Denizanalarının olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla izleme programlarının oluşturulması çok önemlidir. Deniz ve sahillerimizde denizanası görenlerin Vakfımıza Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap websitemiz veya aşağıdaki iletişim bilgilerindne ihbarda bulunmasını rica ederiz...

Eposta: tudav@tudav.org; Tel: 0216 4240772

Antalya İhbar Tel: Dr. Elif ÖZGÜR ÖZBEK (5423509697; Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap)

18 Mayıs 2020/TUDAV
« Son Düzenleme: Haziran 02, 2020, 23:56:53 Gönderen: Gülümser Özharar »