0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    R. E.



Sevgili Korsanlar forumdaki eski yazıları okumayı seviyorum. Bu hem öğretici hem de eğlendirici. Geçmiş zamanlarda paylaşılan bilgiler ciddi bir yığın oluşturmuş durumda. Bunlar kısmen Gekopedia'da değerlendirse de birçok önemli bilgi, uyarı notu da sohbetlerin içinde duruyor. (Yığın dememin nedeni biraz da ulaşım-kullanım zorluğu)

Eğlendirici yanı zaman zaman kahkaha attıracak türden.. Oktay korsanın hatırlattığı sahibi Rus, kendisi ABD bayraklı tekne muhabbeti canlandırılınca yine ilgi gördü. Daha öyle eğlenceli konular varki...

Sıklıkla andığım bir soru-cevap da şöyle:

Soru: "Ahşap teknemde kurt olduğunu nasıl anlarım?"
Cevap: "Dolunayda ulurlar"

Aklıma geldikçe de yüzüme gülümseme yayılır.

Forum  tabiiki sadece bilgi paylaşımları ve mizahla sınırlı değil. Bir de zaman içinde değişen ilgileri de gözlemek mümkün. Tek şanssızlığımız fotoğrafların ve bazı linklerin geçen zamana direnememiş olması. Bu arada forumda çeşitli zamanlarda o günleirn havasına bağlı trendler var. Onları da izlemek mümkün.

Misal, giderek ahşap tekne (ve ahşap tekne sahibi korsan sayısı) azalmış sanki. Ya da ahşap tekne sahipleri artık pek yazmıyorlar.

Diğer gözlem de küçük tekne konularının giderek yok olmaya başlaması. Bunda iki unsurun önemli olduğunu sanıyorum. İlki elbette "her teknenin 1 metre küçük olması" konusu. Bu fizik kanunu gibi bir şey. Yeryüzünün her sahilinde geçerli bir kanun. Bernoulli prensipleri tartışılabilir. Ama bu tartışmasız doğru. Küçük tekne sahibi olup da daha büyüğünü alamasa da heves etmeyen neredeyse yok.

İkinci de sanırım verginin kalkmış olması. Rota prenses yelkenliyi aldığı zamanlarda "bunun vergisi var mı?" sorularıa "evet var günde 1 TL" cevabını verirdim. 367 TL mi neydi vergi o zamanlar şimdilerde daha yüksek ama yıllık alınmıyor, sadece tekne satın alırken bir kez ödüyorsunuz. O vergiyi ödedikten sonra liman başkanlığı işlem yapıyor. 2022 sonrası vergi ne  olur biz ne yapacağız bilmiyorum  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Küçük teknelerin ilgi dışına çıkmasının bir de dolaylı sonucu oldu. Artık neredeyse kimse tekne yapmaya heves etmiyor. Herkes ikinci el büyük bir tekne alma derdinde.. Henüz hiç tecrübemiz yokken, yelken kursu bile almamışken pekala 9-10 metre tekne hayali kurabilir olduk.

Yine bazı dostlarımız teknelerin büyümesini önce sitemle karşıladı. Sonra da yazmaz oldular. Bu bence forum için ciddi kayıp.

Geçen zamanda sanırım "küçük tekne" algısı da değişti. 4-5-6 metrelik tekneler küçük tekne sayılırken sonra 26 feet gibi bir eşik konuşulur oldu. Yine "trailer teknesi" gibi sınıflamalar da küçük tekne için kullanıldı. Sonra 9-10 metre tekneler de küçük tekne görülür oldu. 12 metre (40 ft) üstü tekneler "küçük tekne" damgasından kendisini şimdilik kurtarmış durumdalar  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bense küçük tekne için "havuzluğunda otururken el attığında elini deniz suyu ile yıkayabiliyorsan, bindiğin tekne küçük teknedir" diye bir tanım benimsedim. Hala da öyle düşünüyorum ve bu çok keyifli bir durum. El atıp deniz suyuna elinizi sokamaz hale gelince bir şeyler de eksiliyor sanki...

Forumdaki tekne yapım yazıları takip edildiğinde, geçen zamanda küçük tekne yapım bilgisinin arttığı, malzemelerin daha tanınır olduğu görülüyor Ayrıca daha da kolaylaştı gibi küçük tekne yapımı. Ancak biz küçük yelkenli tekneleri unuttuk.

Oysa ne çok küçük tekne konuşulmuş geçmişte.

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap 

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap  (5.92 metredenden Najad 34 ft'e, geçen zamanda daha büyümediyse Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap )

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap  (küçük tekne karşılaştırması.. içinde başka linkler de var)

Daha onlarca link var. Yapım öyküleri var. Alım satım öyküleri, seyir öyküleri var.
Küçük tekneler amatör denizciliğin geleceği..  Amatör denizciliği sürekliliğinin, geniş kesimlere yayılmasının olmazsa olmazı.
Denizci toplum olmanın okulu.






*

    O. E.

Recep Hocam,
Ben Bir iki aydır Forumun dehlizlerinde dolaşmaktayım,
Malum ben çok yeni bir üyeyim Denizcilikte hemen hiç bir şey bilmediğimi çok iyi biliyorum.
Bunu Forumun dehlizlerinde çok daha iyi anlıyorum.
Teknede iken , Bu foruma üye olmayan Denizci arkadaşlarımla sohbet ederken bildiklerime hem ben hem konuştuğum
insanlar hayret ediyor...
Bunuda bizzat Gezgin Korsan forumuna borçluyum...
Forumun derinliklerinde inanılmaz bir Bilgi deposu mevcut.
Hemde İşlenmiş , kullanılmaya hazır bilgi...
İşlenmiş bilgiden kastım Tecrübe edilmiş testi fiilen yapılmış bilgi ...
Zaten O yüzden kıymetli....

Diğer bir taraftan Arşivde Oku oku bitmeyecek insanı Gülmekten perişan edebilecek dialoglar mevcut.
Bunun yanında Üzecek ,anlamsız kavgalar, hırslar ,Atışmalar,Sidik yarıştırmalar ,Egolar  sonsuz
Hepimiz İnsanız bunlar doğal ...
Sadece Komik olanları , Bilgi bakımından zengin olan konuları kişilerin incilmemesine dikkat ederek arasıra öne çıkarmak istiyorum.
Bazende Bazı bilgiler güncelliğini yitirmiş , hatalı olanlara rastlanıyor...
Güncelleğini yitirmiş olanlar tekrar gün yüzüne çıkıp güncellemesi yapılabilir ancak hatalı olanlara ben elimi sürmem
Gereksiz itiş kakışa sebebiyet verir deiye korkarım
Verdiğiniz Linkleri ilgi ile okudum...


Ahşap tekne sahiplerinin ilgisinin azalması benimde gözlemim...
İncelendiğinde yazılmamış , açıklanmamış pek bir şey kalmadığı kanısındayım.
Birde okuduğum kadarı ile Ahşap Tekne Sahibine aynı Gün içerisinde binbir türlü duygu yaşatan bir
Tekne türü

Ahşap Tekne Sahibi Aynı gün içerisinde ,
Aşk , Izdırap , İşkence
Nefret ,Bağlılık ,Hayranlık ,Kıskançlık
Vandallık duygularını yaşamakta....


« Son Düzenleme: Aralık 22, 2018, 21:38:01 Gönderen: Oktay Eryılmaz »


*

    R. E.


 Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Forumun dehlizleri, labirentleri pek eğlenceli. Elbette öğretici de.
Yine farkındaysak birkaç yıldır öyle sert polemikler olmuyor. Herhalde bizler de biraz inceldik. Onlardan ders aldık. Çünkü yarın yüz yüze bakıyoruz. Bir de zaman içinde sanki yazı tartışması ile kişiselliği ayırmayı öğrendik.. Ancak o sert tartışmalar içinde bile çok değerli bilgiler kaldı aklımda. Ahşap fiber tartışması bunlar içinde ilk aklıma gelen. Daha başkaları da var tabiiki.

Yalnız küçük yelken-kürek teknesi üretimi, gerek fiber gerekse ahşap, gerekse kompozit artık pek yapılmıyor herhalde. Üstelik ülkede küçük yelken teknesi imalatı sona ermişken.. Hepimizin apartmanlara tıkıştırılmış olması ile mi ilgili? Bir köşeye tente çekilip imalat yapılabilecek bahçeli evler de apartmanlara yenildiler artık.

Bir de restorasyon işi de artık yaz yazılmıyor ya da firmalara yaptırılıyor. Ben en çok karbon elyaf kaplamanın birkaç yıl suda kaldıktan sonraki hallerini merak edenlerdenim.

Yine gözlediğim bir diğer şey de epoksi reçine polyester reçineyi dövdü mü ne?  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap





*

    O. E.

Hocam ben yetişemedim o kavgalı zamanlara ....
Herkes için hayırlısı olmuş bence ...
Ben bu kavga işlerini pek beceremiyorum malum😀😀