0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    G. Ö.

Dağlar Yağmalanıp Bitti, Sıra Denizlere Geldi!
« : Kasım 07, 2017, 20:23:45 »
Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap



DAĞLAR YAĞMALANIP BİTTİ, SIRA DENİZLERE GELDİ!
   


Ayvalık’ın altın rengindeki ünlü kumsalları ve mavi denizi artık maden sahası olacak.

Balıkesir’in Ayvalık ilçesine bağlı Altınova beldesinde denizden demir madeni çıkarmak isteyen özel bir firmanın başvurusunu değerlendiren Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, projeyle ilgili ÇED süreci başlattı. Projeye göre deniz kumu kıyıdan başlayarak 22 metre derinliğe kadar sondaj yardımıyla çıkartılarak içindeki demir cevheri ayrıştırılacak. Toplam 1608 hektarlık alanda demir madeni çıkarmak için ruhsat alan firma, denizden günde 300 ton kum çıkarmayı planlıyor. Projeye tepki gösteren Ayvalık Tabiat Platformu ise “Gerek yaşadığımız bölgede, gerek ülkemizde vahşi madenciliğin yarattığı yıkımlar ortadayken, hem de yanı başımızda, hem de Altınova’da, hem de denizde böyle bir madencilik faaliyetine göz yummamız, razı olmamız düşünülemez. Ayvalık Tabiat Platformu olarak gerek bu şirketin gerçekleştirmek istediği projenin, gerekse yeni saldırılarla karşımıza çıkan tüm şirketlerin, taleplerin ve projelerin takipçisi olacağız. Yeşilimizi, denizimizi, yaşam alanlarımızı teslim etmeyeceğiz” açıklamasında bulundu.

Kaz Dağları, Toroslar ve Türkiye’nin dört bir yanındaki dağlarda sürdürülen vahşi madencilik projeleri şimdi de denize indi. Balıkesir’in Ayvalık ilçesine bağlı Altınova beldesinde denizden demir madeni çıkarmak için başvuran ‘Densan Madencilik’ adlı firmanın projesini değerlendiren Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, girişimle ilgili ÇED süreci başlatıldığını duyurdu.


Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap



DENİZDE 16 BİN DÖNÜM ALANDA DEMİR MADENİ ÇIKARILACAK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bünyesindeki Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM), Orhan Kandemir adlı işadamına ait olduğu belirtilen Densan Madencilik firmasına, deniz içinde toplam 1608 hektar (16 bin 800 dönüm) alanda demir madeni arama ve çıkarma ruhsatı verdi. Ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuru yapan firmanın hazırladığı projeyle ilgili ÇED süreci başlatıldı. Balıkesir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, 1 Kasım tarihinde yaptığı duyuruda, firmanın sunduğu dosyanın uygun bulunduğunu ve projeyle ilgili ÇED sürecinin başlatıldığını bildirdi.


Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


DENİZ TABANINDAN GÜNDE 300 TON KUM ÇIKARILACAK

İlk etapta 23.66 hektarlık alanda demir filizi çıkartılması planlanan projeye göre kıyıdan başlayarak 22 metre derinliğe kadar olan deniz tabanında 10 metre derinliğe kadar inen sondaj uygulamasıyla kum çıkartılarak içindeki demir filizi ayrıştırılacak. Proje için iki ayrı tarama gemisi kullanılması ve günde 300 ton kum çıkartılması planlanıyor.


Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


AKARSULARIN DENİZE TAŞIDIĞI DEMİR CEVHERİNİN PEŞİNDELER

Proje sahası ve çevresinin iklim koşulları nedeni ile bol yağış aldığı ve akarsu bakımından oldukça zengin olduğuna değinilen ÇED başvuru dosyasında, “Akarsu ve yağışların etkisiyle volkanik kayaçlardan ayrışan mineraller, akarsular tarafından taşınarak sığ denizel alanda birikmektedir. Proje sahasının bulunduğu alanda magmatik kayaçlardan çözünüp akarsularla taşınmış olan demir cevherinin varlığı söz konusudur” ifadelerine yer verildi.


Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap



PROJE SAHASI YAKININDA SİT ALANLARI, AKARSU VE LAGÜN BULUNUYOR

Projenin uygulanacağı kıyı alanının yaklaşık 1 kilometre yakınında başlayarak çeşitli arkeolojik ve doğal sit alanları bulunuyor. Madra Çayı’nın denizle buluştuğu bölgede yer alan proje sahası içerisinde bir de lagün bulunuyor.


Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


AYVALIK TABİAT PLATFORMU’NDAN GİRİŞİME SERT TEPKİ GELDİ

Altınova’nın tüm sahilini kuşatan alanda denizden demir madeni çıkartılması projesine tepki gösteren Ayvalık Tabiat Platformu, maden şirketlerinin son hedefinin altın renkli kumsallarıyla ünlü Altınova beldesi olduğuna dikkat çekerek, “Yaşadığımız coğrafya gitgide daha fazla talan ve vurgun coğrafyası haline gelmeye başladı. Adım attığımız her yerde, dağımızda, vadimizde, köyümüzde, akarsuyumuzda, sermayenin bitmek tükenmek bilmez talepleriyle ve projeleriyle karşılaşıyoruz. Mavinin, yeşilin, rüzgârın, balığın yurdunda maden sahaları, enerji projeleri, kepçeler, sondaj makineleri çıkıyor her adımda karşımıza. Bizler ‘denizime dokunma, ‘doğama dokunma’ diye haykırdıkça daha çok proje üretip, daha büyük bir iştahla saldırıyorlar üzerimize” açıklamasında bulundu.


Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


‘DENİZİMİZİ TESLİM ETMEYECEĞİZ’

Ülke genelinde ve bölgede vahşi madenciliğin yarattığı yıkımlar ortada olduğu kaydedilen platform açıklamasında, “hem de yanı başımızda, hem de Altınova’da, hem de denizde böyle bir madencilik faaliyetine göz yummamız, razı olmamız düşünülemez. Ayvalık Tabiat Platformu olarak gerek bu şirketin gerçekleştirmek istediği projenin, gerekse yeni saldırılarla karşımıza çıkan tüm şirketlerin, taleplerin ve projelerin takipçisi olacağız. Yeşilimizi, denizimizi, yaşam alanlarımızı teslim etmeyeceğiz” ifadelerine yer verildi.


YUSUF YAVUZ 4 Kasım 2017

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


*

    u.

Ynt: Dağlar Yağmalanıp Bitti, Sıra Denizlere Geldi!
« Yanıtla #1 : Kasım 07, 2017, 21:49:23 »
Bence  artık normal bu ortalık 2001 krizi ile aynı bir tek fark OHAL olduğu için millet iflas edemiyor inşaat firmasındayım tokiye devlete  iş yapıyoruz  adamlar çivi bile  çakmıyor gıdım gıdım göstermelik iş yapıyor.2019 gibi gümleyeceğimiz kanatindeyim artık nerden ne buluruz ne çıkartırız ümidindeler yazık bu hale geldik. 😞😞