Gezgin Korsan Define Sandığı, Gezgin Korsan Ürünleri Dükkanı ve Üyelerin İhtiyaç Fazlası Ürünlerinin İlanını Verebileceği Bölüm > Satılık Deniz, Tekne Malzemeleri ve İhtiyaç Fazlası Her şey

ANADOLUDA YETİŞEN TEAK

(1/7) > >>

Hasan Basri Torun:
   Yağmur ormanlarında yetişen bir ağaç Teak, bu ağaca en yakın Anadolu da yetişen ağaç nedir?
    Anadolu dediğimiz koca bir yarım ada ve bulunduğu enlem ve boylamlar açısından bir sürü endemik ağaca ve bitkiye ev sahipliği yapmakta.
    Karadeniz kestane ağacını dere çamurunda bekletip asitli suyu aldıktan sonra ÇEKTİRMELER yapılmış . Osmanlı bu tekneler ile hüküm sürmüş Akdeniz de bir iki yüz yıl.
    Teak lifli bir yapıya sahip , bizim topraklarımızda yetişen lifli yapıya sahip tek bildiğim ağaç Akasyadır. Bilinenin aksine Dişbudak ağacından çok daha sert bir dokuya sahiptir. Kuruduktan sonra çivi çakmak ne demek matkapla giremezsiniz.
    Bu konuda bilgidar olan korsanlardan paylaşımlarını bekliyorum. (Hüseyin ağbi saygım sonsuz sana ) Bilgi edinen değil işi bu olan yazsın.

Ahmet Çelenoğlu:
Tik özellikle tuzlu suya dayanıklı bir ağaçtir ve düşünülenin aksine sert bir ağaç değildir. Yumuşak ve nisbeten sert bölümlerden oluşur ve bu nedenle fırçalandığnda oyuk oyuk olur. Suya en dayanıklı ve tekne yapımında kullanılan Akdeniz ağaçlarıi sarı Çam, diğer çam cinsleri meşe  ve kestanedir. Kullanılmayan bir ağaç ise kızılağaçtır. Dere kenarlarıda yetişir, kesildiğinde sabun gibi bembeyazdır, su ile temas ettiğinde kan kırmızı olur. Venedik şehrinin bunca seedir ayakta olmasının sebebinin temellerinde kızılağaç kullanılması oldğu söylenir. Beyaz iken yumuşak ve kolay işlenen bu ağaç su altında beton kadar sert olur. Ben bir onarımda kullanmıştım.  bulması oldukça zor bir kerestedir, tanıyıp dere kenarından kesmek gerekir, ben öyle yapmıştım.

Hasan Basri Torun:
 Akasya konusunda bir deneyiminiz var mı Ahmet ağbi? Kızıl ağacı çok iyi tanıyorum, bizim buralarda düze yakın dere yataklarında çok sık görülen bir cins, tabi ki bölgesel farklılıklar gösterebilir.
  Benim tek öğrenmek istediğim; renk, doku , lif ve kabuk olarak teak 'e çok benzer olan akasyanın tuzlu suya mukavemeti. Özellikle güverte kaplamasında.

Güven Birkan:
Kullanım amacına göre farklı ağaçlar aynı teknede kullanılabilir; örneğin omurgadaki ağacı kaplamalarda kullanmak düşünülmeyebilir.

Ömer Kırcal:
Aklımda yanlış kalmışta olabilir; Akasya, ıskarmoz yada ıskarmoz yatağında kullanıldığını hatırlıyorum. Su hattında,kaplama tahtası olarak hiç duymadım. Paraçol içinde uygun olduğunu düşünüyorum.
Akasya gerçekten çok set ağaçtır.

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git