0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    M. E.

Balık sepeti ve sepetçilik usulleri
« : Haziran 19, 2009, 13:02:07 »
Knidos seyahatinin içinde olan balık ve barbun mevzuunu başka bir konu başlığında açtığı için Eyüp Korsan'a teşekkür eder, bu vesleyle ben de kendi yanlışımı düzeltirim... )))

Sepet ile balık avı Güney Ege ve Akdeniz sahillerinde sıkça uygulanan bir yöntem. Sepetler yaklaşık, en az 70-80 cm çapında, 30-40 cm yüksekliğinde telden ya da sazdan elde yapılıyor. Bu iş tam bir sanat, özellikle Bozburun'lu ustalar çok meşhurlar. Tel bildiğimiz inşaat teli, ancak sepetin belli bir formu ve kavisi var. Bu kavis çok önemli, sepetin çalışmasını yani iş yapmasını bu sağlıyor, köşeli sepetler pek işe yaramıyor. Keza katlanır olanlardan biz randıman alamadık.
İyi sepetlerin altında yine telle ya da ince bir gırcala ile tespit edilmiş sepet kapağı bulunuyor. Sokkan gibi dikenli ya da zehirli balıkları tek tek elle çıkartmak bazen sorunlu olabiliyor. Bu tarz bir sepet varsa kapağını açıp ters çevirmek yeterli.
Sepetin içine yerleştirilen ve dibine (telle ya da lastikle) tespit edilen yeşillik (marul, ıspanak vs) ile ekmek ve kokmuş peynir balığı çekiyor. Uzaktan kokuyu alan balık, sepete yaklaşıyor ancak avına ulaşamayınca sepetin tellerini ve kavisini takip ederek üst tarafındaki delikten içeri giriyor. İçine grdikten sonra, görme fizyolojisi müsade etmediği için ve dolayısıyla yukarı bakamadığı için tekrar dışarı çıkamıyor. Sepetin içinde dolaşıp duruyor. Ta ki ertesi gün ya da her ne zamansa sepeti su üstündeki şamandırasına bağlı olan kalın bir misina ile (1 mm'lik ya da daha da kalın) çekip alıncaya kadar. Ancak bu şamandıra tespiti ince ile yapılmamalı, mutlaka misina.
Profesyoneller sepetlerinin çalınmasına engel olmak için şamandıra kullanmıyorlar, attıkları yerleri kerterizle biliyorlar ve kancayla geri alıyorlar.
Bu şekilde avcılığın iyi tarafı istediğin kadar balık tutuyorsun, istemediğin balıkları çıkartıp geri atabilirsin. Yem kısmı gayet kolay. Her yere atabilirsin ve ucuz. En pahalısından sepetler 30-40 TL'yi geçmiyor. Dikkat edilecek en önemli husus sepetin pırıl pırıl olmaması. Eskimiş hatta paslanmış sepetler daha avcı! )))
Bu yüzden işi bilenler sepeti ilk aldığında suya atıyor 1-2 hafta paslanması için bekletiyor. Hatta toprağa gömenler de var!
Boyamak bir diğer yöntem. Antipas ile boyayıp su içinde parlamasına engel olmak lazım, paslanmış sepette de işe yaramasını bu sağlıyor.
Tercihen sazlık (yani erişteliğin) yanına indirmek lazım. Saz olan sepetler suda yüzdüğü için içlerine bir taş koymak lazım, tel olanlarda buna gerek yok. Sepetin gözlerinden 1-2 sine de koparttığınız eriştelereden koyarsanız yanında yenmez ))
Sokkan, kupez, karagöz ve hatta çipura olası avlardan. İçinde balık olduğunda ahtapot girmesi işten bile değil )))

Rutin bir av sonrasındaki görüntüyü şu linkten izleyebilirsiniz:

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Rastgelee...


(minik bir düzeltme baby ahtapot suya geri gönderildi Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
« Son Düzenleme: Haziran 19, 2009, 13:03:15 Gönderen: Mehmet Erem »


*

    O. B.

Ynt: Balık sepeti ve sepetçilik usulleri
« Yanıtla #1 : Haziran 19, 2009, 13:29:03 »
Benim sepetim var. Bir keresinde Knidos'ta 30 tane balık yakaladım. Sepet teknede çok yer kaplıyor ama olsun. Doğru zamanda doğru yem ile doğru yere bırakırsan ertesi gün balığın hazır.


*

    M. Ü.

Ynt: Balık sepeti ve sepetçilik usulleri
« Yanıtla #2 : Haziran 20, 2009, 00:12:13 »
Profesyonel balıkçı olmayan teknelerde sepet bulundurmak ve sepetle avlanmak yasak diye duymuştum. Ne derece doğru, bilen var mı ?


*

    E. E.

Ynt: Balık sepeti ve sepetçilik usulleri
« Yanıtla #3 : Haziran 20, 2009, 09:19:53 »
Bir soru da benden;
Profesyonel geçinen teknelerde de tırıvırı, dinamit, vs. bulundurmak ve bunlarla avlanmak yasak diye duymuştum ben de. Ne derece geçerli, bilen var mı?


*

    İ. T.

Ynt: Balık sepeti ve sepetçilik usulleri
« Yanıtla #4 : Haziran 20, 2009, 16:18:33 »
bazı sepetlein girişlerinde yaylı bir mekanizma var, balık burdan yaylı kapağı kafası ile itebiliyor ama içeriden dışarı doğru açılmadığı için balık asla çıkamıyor. ama bu kafesten kurtulmayı başaran bazı ahtopotlar olduğunu biliyorum.

kafesin içine kabuklarıyla kırılmış midye, deniz kestanesi ve ekmek koymakta fayda var. bunların kokusu uzun süre tesirli ve kuvvetlidir, böylesi bir menüye hayır diyecek hangi balık olabilir ki Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

    E. G.

Ynt: Balık sepeti ve sepetçilik usulleri
« Yanıtla #5 : Haziran 21, 2009, 17:08:03 »
balıkçı korsanlara selamlar,
eski bir oltacı ve zipkinci olarak ,sepetle av konusu hep ilgimi cekmistir.Ozellkle bodrum taraflarinda sepet avi cok beeketli ve zahmetsiz.
Asıl sorun sepetin hacmi dolayısıyla araba da veya tekne de cok yer kaplaması,demir sepetlerde ise paslanip curumesi.Mehmet korsan katlanir sepetlerin verimsiz oldugundan bahsediyor.Hacim konusunu cozecek,agactan ve kucultulebilir bir sepet yapılan bolge var mı? istanbul da sepet bulunabilecek bir yer var mi?yurtdisinda bu tarz kullanilan farkli bir sepet tipi var mi merak ediyoırum.Bilenler paylasirsa sevinirim.
Rastgele,
otomatikpilotta kaptanerdaldezahter
*

    A. Y.

Ynt: Balık sepeti ve sepetçilik usulleri
« Yanıtla #6 : Haziran 21, 2009, 21:23:25 »

Denizlerde amatör balıkçılık
MADDE 11- (1) Denizlerde amatör balıkçılık, zaman yasağına tabi değildir. Denizlerde
özel avlanma izni gerekmeyen yerler haricinde gün içinde av saati sınırlaması yoktur.
(2) Denizlerde amatör avcılık her türlü olta takımı, serpme ve yemlik uzatma ağı ve sualtı
tüfeği ile yapılabilir. Yemlik uzatma ağının uzunluğu 5 metre, yüksekliği 1.5 metre, göz
açıklığı 28 mm.’den büyük olamaz.
(3) Bir amatör en fazla 4 olta takımı kullanabilir. Bir amatörün bir olta takımındaki iğne
sayısı, çapari hariç 6 adedi geçemez.
(4) Olta ucuna ağ (tırıvırı, paraşüt vs) düzeneği takılarak avcılık yapılması doğaya verdiği
tahribat nedeniyle yasaktır.
(5) Kullanılacak serpme ağın kapalı iken yerden yüksekliği 3 metreyi geçemez, göz
açıklığı 28 mm.’den küçük olamaz.
(6) Denizlerde gece zıpkın ve sualtı tüfeği ile avcılık yapılamaz. Sualtı tüfeği ile yapılacak
avcılıkta ışık kaynağı, şnorkel hariç yapay hava kaynağı, tüp, nargile, her türlü soluma cihazı
ve yedek hava kaynağı kullanılamaz.
(7) Sualtı tüfeği ile orfoz ve lagos avcılığı yapılamaz.
(Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Bu sirkülerde özellikleri izin verilenler dışındaki her türlü ağ ve her türlü patlayıcı,
öldürücü, bayıltıcı, uyuşturucu, uyutucu, uyarıcı kimyasal maddeler, karpit, sönmemiş kireç,
balık otu v.b ile su ürünleri avcılığı yapılması, bu maddelerin gemilerde ve av mahallerinde
bulundurulması yasaktır.
(9) Elektrik akımı, elektroşok, tüp gaz ve hava tazyiki yöntemlerinin amatör avcılıkta
kullanımı yasaktır.
(10) Koruma altında olan türler dışındaki her türlü doğal yem, mamul doğal yem ve yapay
yemlerin denizlerde yapılan amatör avcılıkta kullanılması serbesttir.

***Dinamit ile avcılık tüm sularımız da kesinlikle yasaktır*** gördügünüz anda ihbar edebilirsiniz
Yukarıda sepet diye belirtilmese de iç sularda yasak ama deniz de sorun yok
*

    E. E.

Ynt: Balık sepeti ve sepetçilik usulleri
« Yanıtla #7 : Haziran 21, 2009, 22:47:31 »
Eğer yasal bir düzenlemeye göre görüş oluşturulacak ise ilgili yasanın ( ya da buna bağlı tebliğ, KHK, sirküler, vb. ) tamamının içeriği gözönünde bulundurulmalıdır. Sadece bir madde ya da tebliğe göre yorum yapmak uygulamada karşı görüşler ya da yorumlar nedeni ile cezai yaptırımlara maruz kalınmasına sebep olabilir.

Amatör balık avcılığı Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na bağlı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenir ve kontrol edilir. Amatör Balık Avcılığı ile ilgili kurallar avlanacak balığın cinsi ve büyüklüğünden avlanma yerleri ve zamanı ile avlanma yöntemlerine kadar ;
DENİZLERDE VE İÇ SULARDA AMATÖR (SPORTİF) AMAÇLI SU ÜRÜNLERİ AVCILIĞINI DÜZENLEYEN 2/2 NUMARALI SİRKÜLER (Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap) ile düzenlenmiştir ve her türlü amatör balıkçılık bu mevzuata uygun olarak yapılmalıdır. Aksi her durum teorik olarak cezai yaptırımları gerektirir.

Konumuzla ilgili olarak;
İlgili mevzuatın "3.2 - Araç, Gereç Ve Yöntem Tanımları:" bölümünde sepet, "Pinter (Sepet): Balık ve diğer su ürünlerinin avlanmasında veya yakalanmasında kullanılan kasnak ve ağlardan yapılmış tuzaklardır." şeklinde tanımlanmıştır.

Bu tanımlardan sonra Madde:15'de İç Sularda Amatör Avcılık, Madde:12'de ise Denizlerde Amatör Balıkçılık kuralları sıralanmaktadır. İç sularda Amatör Avcılık'ta "Pinter(Sepet)" kullanımının yasak olduğu açıkça belirtilmiş olmasına karşın 17. Madde'de Denizlerde Amatör Balıkçılık yapılabilecek yöntemler sıralanmıştır ve bunların arasında "Pinter(Sepet)" kullanımının serbest olduğuna dair bir hüküm bulunmamaktadır. Diğer bir deyişle; adli problemlerin çoğunun uygulayıcıların mevzuatı yorumlama farklılıklarından kaynaklandığı kabul edilir ise, İç sularda yasaklanmış olan bir yöntemin Denizlerde serbest olduğu açıkça belirtilmemiş olmasından dolayı, uygulanmasının cezai yaptırımlara gerekçe olarak öne sürülmesi ihtimali vardır.
Türkçesi; sepet kullanırken dikkatli olun, teknenizde bayrak gibi çarmıklara, vardavelalara asılı olarak taşımayın. "Yassah hemşerim" kolaycılığı ile tatilinizin birkaç kilo taze ve bedava balık uğruna zehir olabileceği ihtimalini hep aklınızda bulundurun. Zaten gerçek balık avı tutkunlarının da vurguladığı gibi sepet ile balık tutmak gerçek  bir avcılık değildir.

Sevgilerimle,
« Son Düzenleme: Haziran 21, 2009, 22:55:54 Gönderen: Ergün Erdem »
*

    A. Y.

Ynt: Balık sepeti ve sepetçilik usulleri
« Yanıtla #8 : Haziran 21, 2009, 22:59:26 »

Tamamen haklısınız fakat genel olarak pinter diye iç ice geçmiş uzun sepetlere deniyor ve daha cok kabuklu deniz canlılarında kullanılan bir ağ yada sepet
Biz de söz konusu olan sepet akdeniz de herkez tarafından sorunsuz kullanılyor.
ama yinde işi sağlama almak için Koruma kontrol ile konusup size kesin bilgi verebilirim
*

    O. B.

Ynt: Balık sepeti ve sepetçilik usulleri
« Yanıtla #9 : Haziran 22, 2009, 08:59:10 »
Mevzuat hazretlerine uymakta yarar var. Bugüne kadar sepet kullanmanın yasak olduğunu bilmiyordum. Sepete elveda, zor yoldan balık yakalamak ta bana göre değil. demek ki balık parayla alınacak Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    A. Ç.

Ynt: Balık sepeti ve sepetçilik usulleri
« Yanıtla #10 : Haziran 22, 2009, 09:21:11 »
Balık yakalamak gittikçe zorlaşıyor. Amatör olarak olta ile balık yakalayacaksan amatör balıkçı lisansı alman lazım, bir de sepet kullanırsın kullanamazsın tartışması başladı. Ben avcı değilim, balığı da severim, zıpkınla vururum, olta ile yakalarım, sepet de kullanırım, niyetim avcılık değil, masada balık bulunsun.
« Son Düzenleme: Haziran 22, 2009, 09:22:41 Gönderen: Ahmet Çelenoğlu »
*

    A. Y.

Ynt: Balık sepeti ve sepetçilik usulleri
« Yanıtla #11 : Haziran 22, 2009, 17:20:01 »
Koruma kontrole bu gün sordum
sepet (tarif de ettim) kullanımı yasakmıs
bilginize
(en azından teknede varsa göz önünde durmasın bence)
*

    A. Ö.

Ynt: Balık sepeti ve sepetçilik usulleri
« Yanıtla #12 : Haziran 22, 2009, 17:41:32 »
Birde 5 kilo siniri var.

Lambuka,nin yakalanmasinin yasak olusunuda anlamis degilim.

Sadun abinin dedigi gibi hangin hoduk yasaklamis.
*

    M. A.

Ynt: Balık sepeti ve sepetçilik usulleri
« Yanıtla #13 : Haziran 06, 2017, 16:55:29 »

Şu sepet halen mi yasak??

Tam da almak için niyetlenmiştim...