0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

M. A.

Ynt: Aküler patladı
« Yanıtla #15 : Şubat 17, 2025, 08:00:04 »
Konu aküler ve patlaması olunca , lityum piller için farklı yangın tüpü öneriliyor , mevcut tüplerin işe yaramayacağını söylüyor Usa forumları ...Bu konuyu da gz ardı etmemek gerekebilir..
*

H. Z.

« Yanıtla #16 : Şubat 17, 2025, 10:32:27 »
Elektrikli araçların da yangın ve kaza sırasında çok ciddi önlemler alınıyor. Etrafı 10 mt çapında bariyer konuyor servislerde ve  kaza sonrası açık alanda bırakıldığını duymuştum. Yanmaya başlayınca söndürmesi çok zor diye biliyorum. Bu yüzden yaşadığım sitede kapalı garajda elektrikli araç şarjını yönetim kurulunda yasakladık.
« Son Düzenleme: Şubat 17, 2025, 10:40:50 Gönderen: Hakan Zorlu »

*

Ö. Ö.

« Yanıtla #17 : Şubat 17, 2025, 22:10:27 »
Lityum yangınları (genel olarak D sınıfı metal yangınları da diyebiliriz ama lityum en güçlü bu konuda ) bildiğimiz klasik yangınların aksine başladıktan sonra oksijene ihtiyaç duymuyor.

Lityum çok reaktif olduğu için ortamdaki başka oksitleyiciler (CO2, sülfür, nem, azot vb) reaksiyona girip yanmaya devam ediyor.

Genel tavsiye "boğmak" olsa da bu da pek işe yaramıyor. Bu nedenle söndürme teknikleri oldukça zor ve farklı.

İtfaiyenin genel uygulaması çevre güvenliğini sağlayıp yangına dokunmadan yanıp bitmesini beklemek şeklinde.

Bu yangınlara su, co2 gibi uygulamalar yangını daha da coşturuyor. Özel maddesi yoksa genel olarak kuru kimyevi toz son çare olarak kullanılabilir.

Bu hafif metalleri taşıyan gemiler özel söndürücüler ile donatılıyor ama arabada öyle taşınabilir bir çözüm pek mümkün görünmüyor.

*

Ö. T.

« Yanıtla #18 : Şubat 27, 2025, 03:48:50 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Kaptanım sizin için chatgpt'ye sordum  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Soru :

340 watt panel için 12 volt aküye gerekli olan regülatör nedir?

340 watt'lık bir güneş panelini 12 voltluk bir aküye bağlamak için MPPT (Maximum Power Point Tracking) şarj regülatörü kullanmanız en verimli çözüm olur.

Hesaplama:

1. Panelin Maksimum Akımı (I) = Güç (P) / Voltaj (V)

340W / 18V ≈ 18.9A (Panelin tipik çalışma voltajı yaklaşık 18V varsayıldı)

2. Şarj Regülatörü Akım Kapasitesi:

En az 30A MPPT regülatör önerilir (güvenlik payı için).

Önerilen Regülatör Tipi:

MPPT 30A veya daha güçlü bir model (örn. 40A, 50A)

Giriş voltajı 40V veya üzeri olmalı (340W paneller genellikle 30V civarında olabilir)

Eğer PWM regülatör kullanırsanız, panel voltajı 18V yerine 12V’a düşeceği için ciddi verim kaybı olur. Bu yüzden MPPT şart.

Mevcut akü kapasitenizi de düşünerek uygun bir model seçmek için hangi akü tipini kullandığınızı da belirtir misiniz?
Sağolun çok teşekkür ederim,patlayan akülerim 2 ad helder marka 180 er amper aküydü,yeni henüz almadım,üretici firma yine aynı sulu ve kaliteli 2 ad aynı tip akü almamı söyledi,varsa eğer hem marş hem servise uygun model araştıracağım,340 watt panel için patlayan 20 lik mppt ydi,victron,yine sıkıntı olmasından korkuyorum,tavsiye edilen 30 yerine 40 lık alsam daha iyi mi olur teşekkür ederim ilginiz için selamlar