0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

M. N.

Tekneme 2 adet portatif araç tipi kompresörlü buzdolabı eklemek istiyorum. Bunların her birinin ortalama güç tüketimi 45  watt.

Sadece bu 2 buzdolabını besleyecek akü(ler) ve bu akü(leri)  besleyecek  güneş paneli almayı düşünüyorum.
1)   Bu doğru bir yaklaşım mı?
2)   Bu iki buzdolanını besleyecek Akü/ler kaç amp olmalı?
3)   Bu aküler için güneş panellerinin gücü ne olmalı?
4)   Mevcut alternatörün bu akü/leri de şarj etmeli.
5)   Sahilden elektrik alındığında mevcut redresörün bu akü/lere de elektrik sağlaması lazım.

*

A. E.

Arkadaşlarım,
Bu konu daha önce tekrarlanmış bir sorunu ve tekrar yazılmış cevapları içeriyor aslında. Sevgili Özgür Ökten ve şimdi hatırlayamadığım kimi Geko cevapladı benzer soruları.

Ama elektrikte pratiği olmayan ben  hesaplama yolu basit diye tanımlanıp yazıldığı halde aklımda tutamamışım.

Özetliyorum:
Teknemde 3 adet bakımsız 135 Amper akü var. Üç yalıdır onları 220 almadan iki adet 160 watlık polikristal enerji paneli ile besliyorum. 30 watlık müptezel regülatör yardımı İLE.

Bavaria teknemde orijinal buzdolabına ilave yeni bir (Voog) marka derin dondurucu aldım. 12 volta 3•9 A akım çekiyor ve 46 wattlık. Bu aletin normalde gönde 1—2 kez kapağı açılacağını düşünerek bu 46 wayı devamlı harcamıyacağını düşünüyorum.
TLF şarjları dışında ilave hiç bir elektrikli aracım yok. Tüm aydınlatma ve direk tepesi vb led ampullerle donatıldı.

Soru: Bu akü miktarı ve güneş enerji panelleri yeterli mi?

*

G. Ö.

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Aziz Korsanım acaba bu uygulama işinize yarar mı? Kolay gelsin. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

A. E.

Aziz Korsanım acaba bu uygulama işinize yarar mı? Kolay gelsin. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Tek problemim bir android TLF bulmaktı.  Buldum ve işlem tamam.
Çok teşekkür ederim Sevgili Gülümser. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

A. E.

Tabii emin olamadığım buz dolabını 12 Amper yazarsam akülerin yetmediği şeklinde bir sonuç gelmesi.
 Ben BUZDOLABI ve derin dondurucu bir arada 12 Amper veya günlük 12 saat çalışır düşüncesi ile 140 wat hesapladım. Çok mu bilemedim.

Programda tavsiyelerde 500 Ah kurşun veya 290 Ah jel veya 220 Ah deepcycle özellikli akü tavsiye olunuyor. Yani ben üç tana sulu aküyü atıp bir tane deepcycle 220 Ah koyarsam tekneme yetecek gibi bir sonuç çıkarmam doğru olur mu diye de sormak istiyorum.

*

Ö. Ö.

Buzdolabı ve derin dondurucu için 10-12ah tüketim normal. Bizde de iki dolap var, 10ah tüketim oluyor.
Kullanım alışkanlıklarına göre günde 10-12 saat çalışma süresi de normal sayılır. Ama kalabalık aile, sürekli kapağı açılan dolap için 14-15 saat veya tersi çok az açıp kapama varsa 8-9 saat de düşünülebilir.

Uygulamadaki akü tavsiyesi de yaklaşık %10-15 lik bir tolerans içerir. Hesapladığınız sonuçlara yakın kapasitede akü grubu işinizi görecektir.

Uygulama akü tipleri için şu DoD (deşarj derinliği) değerlerini kullanıyor ;
Sulu : %30
Agm : %50
Jel : %55
Deepcycle : %80

Yani kullanılabilir kapasite olarak 500Ah sulu akü ile 188Ah'lik deepcycle akü birbirine denktir.

Yeni versiyonunda uygulamaya lion aküleri de ekleyeceğim.

öZgür (mobil)
« Son Düzenleme: Aralık 17, 2020, 23:01:12 Gönderen: Özgür Ökten »
*

A. E.

Yani sevgili Özgür Ökten,
Ben mevcut üç kuru aküyü toplam 405 Ah atıp yerine bir adet 200-220 Ah deepcycle akü koyarsam işlem tamam .
Yer ve para tasarrufu da olur. Harika.
*

A. D.

Aziz Abi yetmez. İki buzdolabı zaten solarların bütün ürettiğini harcayacak gibi duruyor ama esasen daha fazlasını harcayacak. Nedenine gelince çok basit. Gündüz dolapların harcayacağını solar karşıladı ok bunda problem yok. Ama  aküler zaten doluydu. Hava karardı solar gitti kaldın akülerin üstüne. Gece 12 de fırtına koptu ertesi gün full yağmur. Soları unut. Sadece aküler ve sen. Eee buzdolapları zaten kafadan günde 1200Watt yani 100A harcadı. Başka harcaman olmayacak mı? Bütün gün kukuma kuşu gibi oturmayacaksın. Hava kapalı tekne içi ışıklar açılacak kapanacak. Tuvalet hidrofor TV ya da radyo kesin çalışacak. Aküleri yedin bitti. Ertesi gün sabah dua edeceksin ki hava açsın. Açsa bile aküler bitik halde ve buzdolapları soların ürettiklerini yine sömürdü. Aküler hala boş ya da çok çok az dolu. Aküleri gebertiyorsun ömürleri gidiyor.
Kapasite hesabı solara göre yapılmaz. Solar evet iyidir akülerin sağlığı açısından müthiş iyidir ama solarım var diye akü kapasitesinden feragat edilmez. Minimum 2 günlük ihtiyaç hesaplanır ona göre akü bankı oluşturulur. Solar yardımcı destek olarak görülür.  Bu senaryoda sana min 400Ah deepcycle agm şart. Günlük ihtiyacın min 1.8-2kW.
*

H. E.

Deepcycle AGM akü neler önerilir, fiyatları ne düzeydedir?
*

Ö. Ö.

Uygulamada solar için yaz-kış modu var, kapalı hava şartları için o şekilde hesap yapmalı.
Akü kapasitesi ise 24 saatlik tüketime göre hesaplanıyor, 48 saat isteniyorsa çarpı 2 yapılabilir.

öZgür (mobil)

*

A. D.

Deepcycle AGM akü neler önerilir, fiyatları ne düzeydedir?

Hakan abi gerçek deepcycle agm aküler tppl aküler. Onlarda Türkiyede 2 marka biri Optima diğeri Odyssey. İkisinide yüzde 80 e kadar indir sorun yaşamazsın. Yeniden eski kapasitesine kavuşur. CCAları da aynı şekilde yüksektir plakalar ince olduğu için. Exide da tek bir akü var o da EP450 50Ah. Kapasitesi düşük o nedenle sadece makine startta kullanmaya uygun. Baş pervaneye pek tercih edilmiyor 38ft üstü teknelerin baş pervaneleri büyük olduğu için.
*

A. D.

Uygulamada solar için yaz-kış modu var, kapalı hava şartları için o şekilde hesap yapmalı.
Akü kapasitesi ise 24 saatlik tüketime göre hesaplanıyor, 48 saat isteniyorsa çarpı 2 yapılabilir.

öZgür (mobil)

Git 48 saat yap onu. 24 saat ne olm. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

Ö. Ö.

öZgür (mobil)

Git 48 saat yap onu. 24 saat ne olm. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
2 ile çarpmaya mı üşendin! Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

öZgür (mobil)

*

A. D.

çarpamıom ben. en çok 1 le çarpabiliorum
*

Ö. Ö.

çarpamıom ben. en çok 1 le çarpabiliorum
Tamam, senin için uygulamanın yeni versiyonuna çarpım tablosu koyucam.

veya "karadan bağımsız geçirilecek gün" seçeneği de koyabilirim.. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

öZgür (mobil)