0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    Ö. Ö.

Ynt: Yelkenli tekne kiralamak için ne kadar tecrübe gerekli?
« Yanıtla #60 : Temmuz 03, 2020, 10:27:29 »
Yaygın olan uygulama, rezervasyon öncesi bir "ön sözleşme" veya "rezervasyon onay formu" gönderilir ve imzalatılır, orada da çok detay olmasa da tüm temel şartlar yazılıdır, ön ödeme yapıldığında rezervasyon kesinleşir ve asıl detaylı sözleşme gönderilir, imzalatılır.

Bu aşamada sözleşme maddeleri konusunda anlaşamazsanız ön ödemenizi geri alıp vazgeçme hakkınız var tabi.

Sadece bu sektör değil, genelde müşteri ile bir ön anlaşma, ön ödeme vb. olmadan pek ana sözleşmeyi göstermez firmalar.
Neden bilmiyorum! Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Tüketici kanunları bu konuda ne diyor bilmiyorum, bununla ilgili birşey göremedim.
Ama bir ön ödeme veya ön anlaşma olmadan herhangi bir kişi firmanın müşterisi sayılmayacağı için müşterisi dışında kimseye sözleşme göndermemek bana mantıksız gelmiyor.

Bizde finans-sözleşme-hukuk işleri ile en az ilgili olan benim, belki eksik/yanlış biliyor olabilirim, konuyu daha net bilenler bilgi verirse ben de ilgili arkadaşlarıma iletebilirim. Ama sektördeki uygulama on yıllardır yazdığım gibi işliyor.


*

    E. S.

Ynt: Yelkenli tekne kiralamak için ne kadar tecrübe gerekli?
« Yanıtla #61 : Temmuz 03, 2020, 10:58:35 »
Özgür korsanım lütfen üzerinize alınmayın sektör böyle işliyor olabilir lakin demek oluyor ki ana sözleşmede müşteri aleyhine olan noktalar var. Banka sözleşmelerinde okumanın imkansız olduğu puntolar ile yazılmış onlarca sayfada olduğu gibi... Kiralama şirketleri de çözümü böyle bulmuş anlaşılan.


*

    A. C.

Ynt: Yelkenli tekne kiralamak için ne kadar tecrübe gerekli?
« Yanıtla #62 : Temmuz 03, 2020, 14:24:27 »
Pratikte talep gelmediği takdirde böyle uygulanıyor olabilir ancak kesin olan tüketici tarafın herhangi bir ödeme veya taahüt altına girmeden önce sözleşmeyi veya taslağını görme hakkının mutlaka olduğudur. Zaten tüketici tarafı bunu talep eder ve firma reddederse, mutlaka sözleşme ile ilgili bir pürüz vardır; aksinin mantıklı bir açıklaması olduğunu sanmıyorum.

Talep edilmesi halinde sözleşme taslağının paylaşılması olması gerekendir ve sıkıntı çıkmaması gerekir.


*

    O. B.

Ynt: Yelkenli tekne kiralamak için ne kadar tecrübe gerekli?
« Yanıtla #63 : Temmuz 03, 2020, 15:08:34 »
 Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Bu gun elim ilk defa dumene degdi 3 saat boyunca ayrilma yanasma ve demirleme calistik alfasilden Deniz hocayla birlikte bol bol pratik yaptik. Haftaya cuma gene 3 saat caliscaz bu sefer son bir saatini yelken yapariz diye konustuk.. Benim icin essiz bir deneyimdi simdiye kadar hersey teorideydi pratige dokmek cok iyi geldi.. hepinize cok tesekkur ederim burasi harika bir platform iyiki varsiniz


*

    S. D.

Ynt: Yelkenli tekne kiralamak için ne kadar tecrübe gerekli?
« Yanıtla #64 : Temmuz 03, 2020, 17:15:16 »
Onur korsan, harika yapmışsınız, hem sorumlu davranmış hem de büyük keyif yaşamışsınız, ne güzel.

Özgür korsan, teşekkür ederim yanıtınız için.

Tüketici hakları kanunu bildiğim kadarıyla, sözleşme tesis edilmeden önce bir ödeme yapılmasını kabul etmiyor, burada amaç tüketicinin haklarını sonradan dayatılacak bir takım maddelere karşı korumak.

Hukukçu korsanlarımız daha iyi bilecektir ancak, sanıyorum "ön sözleşme" ve cayma hakkı ile bir gri alan yaratılmış yat kiralama sektöründe. Çok merak ediyorum bunun sebebini. Bir firma, potansiyel bir müşterisine basit bir eposta ileterek bakınız benim tüm şartlarım bunlar demekten neden çekinsin ki. Belki de sektörün henüz tam gelişmemiş olduğu dönemlerden kalan ve günümüz tüketici hakları yaklaşımlarına yetişememiş bazı eski uygulamaların gelenekselleşip kanıksanması ile süregelmektedir bu durum.

Sakıncası yoksa size sormak isterim, siz ana kiralama sözleşmenizi paylaşmaktan çekineceğiniz bir durum olduğunu düşünüyor musunuz? Lütfen yanlış anlamayın, belki de bizim masanın bu tarafından farkına varmadığımız bir takım sektörel sıkıntılar vardır, gerçekten merak ettiğim için soruyorum. Yanıtlamak zorunda da hissetmeyin lütfen kendinizi.

*

    Ö. Ö.

Ynt: Yelkenli tekne kiralamak için ne kadar tecrübe gerekli?
« Yanıtla #65 : Temmuz 03, 2020, 17:16:11 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
...lakin demek oluyor ki ana sözleşmede müşteri aleyhine olan noktalar var.
Bu görüşe pek katılmam mümkün değil,
çünkü sözleşmelerde her iki tarafın da haklarını korumaya yönelik maddeler ve tarafların yükümlülüklerini açıklayan maddeler var..
Bir tarafa avantaj sağlayan bir sözleşme değil tekne kiralama sözleşmesi.

Kiracının tekneyi güvenle kullanabilecek tecrübeye sahip olmasını beklemek kiracı firmanın gayet doğal bir hakkı değil mi?
Aynı şekilde sorunsuz, tertemiz bir tekneyi kullanmak da kiracının hakkıdır.
Bunların hepsi açıkça sözleşmelerde yazıyor. Gizli saklı kandırmacalı bir durum yok ki.

Sözleşmenin hangi aşamada müşteri ile paylaşıldığı ise ticari bir tercihtir.
Kimi web sitesine koyar herkese açar, kimi kaporasını aldığı kesin müşterisi ile paylaşır.
Bu tercih birşeyin gizlendiği veya müşterinin olumsuz maddelere emrivaki ile mecbur tutulduğu anlamına gelmez.

Konuştuklarımız havada asılı kalmasın, aşağıda hali hazırda sektörde yaygın kullanılan bir sözleşme örneğini görebilirsiniz;
Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Büyük bir dosya olduğundan burada küçük görünüyor ama sağ tıklayıp resmi farklı sekmede aç derseniz tam çözünürlükle daha rahat okunabilir sanırım..

Serkan, bu sözleşme bizimki değil ama çok benzeri.
Biz de zaten sektörde yeni olduğumuz için diğer büyük firmaların sözleşmelerini kendimize adapte ettik, çok benzeridir.

Dediğim gibi, gizli saklı birşey değil..
Araba kiralarken, ev alırken, kredi kartı alırken hayatımızın her alanında imzaladığımız sözleşmeler gibi bir sözleşme işte..
« Son Düzenleme: Temmuz 03, 2020, 17:19:21 Gönderen: Özgür Ökten »
*

    S. D.

Ynt: Yelkenli tekne kiralamak için ne kadar tecrübe gerekli?
« Yanıtla #66 : Temmuz 03, 2020, 17:24:16 »
Çok teşekkür ederim, bu gerçekten aydınlatıcı ve benim gibi daha önce tekne kiralamamış kişiler için de eminim son derece öğretici oldu.

Örneğin, tatlimin sonunda yakıt tankını doldurup, siyah su tanklarını boşaltarak teslm yapmam gerektiğini bilmiyordum, eh bu da marinanın durumuna, kalabalıklığına göre vakit alabileceğinden, tatil planlaması için önemli bilgi.

*

    E. S.

Ynt: Yelkenli tekne kiralamak için ne kadar tecrübe gerekli?
« Yanıtla #67 : Temmuz 03, 2020, 18:41:40 »
Özgür korsanım o kadar alıştık ki kandırılmaya, ütülmeye, kazıklanmaya... biri bize önce para sonra sözleşme dediğinde korkuyoruz ister istemez. Bazen öküz altında buzağı arar duruma düşüyor insan. Yazdıklarımdan dolayı sizi zan altında bırakan bir durum oluştuysa kusura bakmayın lütfen.
*

    M. T.

Ynt: Yelkenli tekne kiralamak için ne kadar tecrübe gerekli?
« Yanıtla #68 : Temmuz 03, 2020, 23:53:13 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Normalde motoryat kullandığım için iPad imde Navionics ve telefonumda Windy, Wunderground gibi hava durumu uygulamalarını sürekli olarak kullanıyorum.

Göcek'te charter kiralayan Budget'tan başka hangi firmalar var? Kendilerinde müsait tekne bulamadım. Bir tane müsait tekne bulabilirsem hemen rota oluşturmaya koyulacağım. Teşekkürler önerileriniz için

Gocek de, benim bildigim..

EGG Yachting, Irmak Yachting, Dream Yacht Charter ve Pitter Yachting var.

Ilk ikisi Turkiye kokenli firmalar, diger ikisi yurtdisi firmalari.

Fethiye’de Gocek e yakin oldugu icin orayi da dusunebilirsiniz.
*

    M. T.

Ynt: Yelkenli tekne kiralamak için ne kadar tecrübe gerekli?
« Yanıtla #69 : Temmuz 04, 2020, 00:54:51 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Merhabalar,

Tekne alacak parayı biriktirene kadar her sene 1 hafta falan yelkenli tekne kiralamak istiyoruz eşimle. Bir sefer milli yelkenci bir arkadaşımızla 31 feet bir yelkenliyle Turgutreis-Çökertme seyri yaptık. Daha sonrasında ADB ehliyeti aldım. Onun dışında temel yelken eğitimi, temel yatçılık eğitimi aldım. Bir de babamın Rota 6.60 teknesini sürekli olarak kullanıyorum.

Şimdi, yine 30 küsür feet bir yelkenli tekneyi kiralamak için sizce bu tecrübe yeterli mi? Yeterli değilse ne önerirsiniz?

Herkese sevgiler, saygılar

Adil korsan Gocek’te tekne kiralayip 3-5 mil otede bir koya demir atip baglanmak ya da restoran iskelesine yanasmaniz icin cok tecrubeli olmaniza gerek yok. Zaten marina dan cikarken ve girerken palamar botu gelecek. Siz halatlari, elektrik kablosunu toplayip ileri yol verdikten sonra burundan botla iterek sizi marina cikisina dogru dondurecek. Hatta tonozu da suya atacak.

Marina’dan ciktiktan sonra guveniniz yerine gelir.

Palamar botu gelince konusun ve nasil cikmaniz gerektigi konusunda hem fikir olun. Ileri az bir gaz verdikten sonra gaz kolunu bosa alip tekne hizini dumen kontrolu saglayan bir hizda tutmaniz, rolanti de yavas yavas gitmeniz de faydaniza. Gaz kolunu ara ara bosa alin, tekne kendi momentumu ile agir agir suzulsun.

Biraz ruzgar varsa, ruzgari bertaraf etmeniz icin az biraz daha hizli gitmeniz gerekir o kadar.

Demir atip yanasirken sizi bir tek yandan gelen ruzgar zorlayabilir. Koylar genelde 3 farkli yonde demirleme imkani veriyor.. boyle bir durumda ruzgar ustu ya da ruzgar altini tercih edebilirsiniz ya da ruzgar tam yandan gelmesin de bas ya da kic omuzluklardan gelsin.

Gerci Gocek’de ne kadar ruzgar olacak ki...  koylar genelde sut liman.

Demirleyeceginiz yere karar verdikten sonra teknedeki hazirliklarinizi yapin, esinizle konusup el isaretleri konusunda anlasin. Demiri mesela biraz sarkitip fundalamaya hazir hale getirin.

Eger bir sekilde esiniz ile komunikasyon problemi yasarsaniz.. sizin demiri birak dediginiz an birakmaz vs ise.. ya da birseyler ters giderse, demiri toplayip tekrar deneyin...

Derine demir atacaksaniz ( ki Gocek’de koylar derin ) demirin o derinlige inmesi bir sure alacagi icin , demiri onceden belli bir derinlige kadar indirin. Mesela 15 metreye demir atacaksaniz... tornistan ile manevraya baslamadan once demiri 12-13 metreye indirebilirsiniz.
 
Esiniz demiri birakirken demirin suya giris acisina baksin demir dik aciyla suya giriyorsa demekki hala bir gerilme yok... ara ara dursun ve zincir aci yapinca tekrar demiri birakmaya devam etsin.

Bu arada siz karaya uygun gordugunuz sekilde yaklastiniz... demiri birakmayi durdurun. Bu asamada tekne tornistanda yerinde duruyor, zincir de gerilmis olmali. Yani demir tekneyi tutuyor. Biraz deviri arttirip demirin tutup tutmadigina emin olduktan sonra teknede 3. Bir kisi yoksa esiniz suya atlayip koltuk halatini baglasin. Kayalarin uzerine cikmak zorunda kalabilir bir su ayakkabisi giymesini tavsiye ederim.

Koltuk da alindiktan sonra tekrar demirin gerginligini ve teknenin karayla olan mesafesini ayarlayabilirsiniz. Gerekirse biraz demir toplar ya da biraz daha boslayabilirsiniz. Zinciriniz biraz gergin durmali.

Gerekli ayarlamalari ve 2. Koltuk halatini aldiktan sonra motor stop. Sira keyif yapmada...

Teknede seyir halindeyken serpinti korugunu indirin... bosuna gorusunuzu etkilemesin. Yelken yaparken de sadece ana yelkeni acip daha dusuk bir hizda ama keyifli bir sekilde yelken yapabilirsiniz. On yelken gorusunuzu engellemez... geleni gideni gorerek guvenli bir sekilde yelkeninizi de yaparsiniz.

Budget sailing de 27-28 feet Aloa teknelerden vardi.. cok ufak bulmazsaniz o tekneler uygun olur 2 kisiye. Ancak yeke dumenli onlar sanirim.

Bu teknelerden bir buyuk bazi 33-34 feetler var...sonra genelde 40 feet ve yukarisi...

Restoran iskelesine ya da yakit alma / atik verme iskelesine yanasirken... hangi taraftan yanasacaginiza kadar verdikten sonra o tarafa 1-2 usturmaca daha tasiyabilirsiniz. Usturmacalarin yuksekliklerini yanasacaginiz yere uygun olarak ayarlayin.

Cok yakin yanasmaniza gerek yok.. iskeleden 1-2 metre uzakta olun, halatla tekneyi yaklastirirsiniz. Ya da ruzgar uygunsa sizi yavasca iskeleye yaklastirir.

Restoran iskelesine kictan kara yapip tonoz alacaksaniz... zaten birisi yardima gelir ve size yer gosterir. Aciktan agir yolla gosterilen yere girin, kic halati verdikten sonra doblin yapip size geri verecektir, onu toka edin ve sonra tonoz halatini alip elinizle teknenin basina gidip onu baglayin.

Yanasirken gene son 3-4 metrede tekneyi bosa alin... durdurmak icin ileri az bir gaz verip tekneyi dururup tekrar bosa alin. Bazen bu asamada acele etmekten ya da acemilikten gaz kolu ilerde unutuluyor... bosta olduguna emin olun Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Iyi seyirler / eglenceler simdiden.
« Son Düzenleme: Temmuz 04, 2020, 00:57:05 Gönderen: Meriç Taşer »
*

    Ö. Ö.

Ynt: Yelkenli tekne kiralamak için ne kadar tecrübe gerekli?
« Yanıtla #70 : Temmuz 04, 2020, 22:52:27 »


Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Özgür korsanım o kadar alıştık ki kandırılmaya, ütülmeye, kazıklanmaya... biri bize önce para sonra sözleşme dediğinde korkuyoruz ister istemez. Bazen öküz altında buzağı arar duruma düşüyor insan. Yazdıklarımdan dolayı sizi zan altında bırakan bir durum oluştuysa kusura bakmayın lütfen.

Endişenizi kesinlikle anlıyor ve zaman zaman farklı sektörler için aynı endişeyi ben de yaşıyorum.
Zan altında kalmak veya bu olumsuz düşünceleri duymaktan rahatsız olmam sözkonusu değil, hassasiyetiniz için teşekkür ederim.

Bu yüzden elinden geldiğince bildiklerimi burada paylaşıp hem bu endişeleri gidermek hem de Serkan'ın dediği gibi bazılarımızın bilmediği sektörel bilgileri, faydalı detayları birinci ağızdan herkese doğru şekilde ulaştırmak beni mutlu eder. Umarım okuyanları da ediyordur.



öZgür (mobil)