İlk Çapa Nobetim:Telefonu denize düşürmemiz ve Dilek Boğazını kaçırmamız ile bizi bekliyen olaylar sarmalı başlamış bulundu;
Fourni hakikatten sisam adasının başlangıcında aradığımız o küçük ada gibi gozükmekteydi
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız.
Üye Ol veya Giriş YapHoş yolun yarısına gelincede çok büyümedi, nede olsa geçtiğmiz ada 35 – 40km civarında ege denizindeki üçüncü büyük adaydı.Akşama doğru hava kararmaya saat 17:45 gibi artık Fourni onlerinide geçmeye başladık tüm bizim devletin adalara sahip çıkmayıp kaptırdığının aksine her adada benim der gibi bir kilise,direklere çekilmiş yunan bayrakları,Aşağıdaki resimlerde solumuzda kalan Fourniden bir kaç kare;
Üye Ol veya Giriş YapBağlantıları görebilmek için üye olmalısınız.
Üye Ol veya Giriş YapResimlerdeki büyük hatayı fark edeniniz olmuştur? Neyse onuda ileride anlatacağım . Yunusların eşliği ile yarışaraktan artık adanın arkasını donmüştük
Bu resimler ise yine sağımızdaki kalan sisamın arkasını donerkenki volkanik adadan kareler;
Üye Ol veya Giriş YapBilader ile adanın arkasını dondüğümüzde deniz artık iyice karıştırmaya başlamıştı ve hava iyice kararmaya yüz tutmuştu ve artık yelkenler bile dolmuyordu, rüzgar her yonden geldiği için daha fazla yol alamıyacağımızdan dolayı çapa atmak gerektiğine karar verdik,Rüzgar Sisam tarafından sıkı bir şekilde esmeye başladı ve biz aşağıdaki yerin hemen gerisinde o girinti gibi yerin onünde demirlemek için yelkenleri kapamaya başladık
Üye Ol veya Giriş YapGirintide bir ağıl vardı, ve bu havada bu akıllılar burada ne arıyor gibisinden bizi izliyorlardı çünkü havanın kıçı kopmaya bayağı bayağı başlamıştı
Biraz uğraştan sonra ilk pırpırlayan Cenova yelkeni sonrada sarma Ana yelkeni kapattık daha rüzgardan kaçabilmek için o resimdeki noktaya kadar o girintinin ilerisine adaya sokulduk yalnız bir tuhaflık vardı fish finder sapıtık vaziyetteydi,20-30-40 metre gibi farklı değerlerde geziyordu hiçbir anlam veremedik ama yelkenli sağa sola oyle yalpalıyorduki biladere dedim herhalde tekne aşırı sağa sola salağından normal bir değer gosteremiyor dedim.
Sonra o felaket anı geldi ve ben çapayı bırakmaya başladım çapam 50 metre 8mm kalınlığında bir admiral çapaydı bilader yolun yarısında içine doğmuş gibi
sordu ufuk dedi zincirin sağlamı kendime çok güvenerekte dibine iki düğüm attım ve üç yerden çelik tel ile bağladım dedim. O ara zincir iyice ağırlaştı zaten dediklerim ile bu olanların arası sadiselerdi dur demeye kalmadı 50 metre zincir elimi sıkıştırıp canımı acıtaraktan elimden kurtuldu.Sonundada dibine gelip o benim attığım boğmaları kopararaktan cumburlop suyun içine gitti rengimiz benizimiz attı,ikimizde şoka uğradık işin icabına bakmıştım o kıyıya 20 – 30 metre olan yerin dibi meğerse acayip bir uçurum yarmış ve ondan balık bulucu sağlıklı bir değer veremiyormuş.
Gece inmek üzere hava koptu çapa yok sıkıntıdan buhran geçiriyoruz,biraz daha ilerlemeye daha kuytu ve sığ olan bir yer bulmak üzere alttaki resimdeki ilk noktaya yol aldık.
Üye Ol veya Giriş YapHava artık tamamıyla kararmış gece goz gozu gormuyorken ilk noktaya ulaştık ay bile yoktu, hemen teknede bulunan Toshiba dalış fenerini aldım başladım denizi taramaya altımız 3 metre civarı ama ne yapabilirim aklıma teknenin livarında duran konu başlarında gordüğünüz bir kıyıya attığım botumdan kalan 4kg civarı gelen ucunda 4mm 3 metre zinciri olan şemsiye çapam geldi hemen teknede o an bolca bulunan 10mm halatın ucuna bağladım bilader kıyıya biraz daha sokuldu attım hemen geri tornistan yaptık çok açığa vermeden kendimizi ama çapa tuttu.
Daha soluklanmaya fırsat gelden bir baktık karadan gelen rüzgar ile çapa boşta ne olucak 6.5 Groston bir tekneye o çapa anahtarlık gibi gelmişti birkaç kez atıp tekrar boşa gelmesinden sonra iyice isyan edicek ağlıyacak duruma geldik sonra bir şekilde tuttu ama saat onu geçti biz telef ama abim bir nceki gün işten gelmeden dolayı ve işinde ağır olmasından dolayı telef onu yatırdım bir saat geçmediki rüzgarın bir asılması ile bizim çapa yine boşta ve açığa gidiyoruz mecbur kaldırdım burada olmayacağını anlayıp resimdeki ikinci noktaya sokulduk burada tekrar atıp tutturamamalar sonucu çıldırıyoruz abimin aklında bir fikir belirdi teknede dalış çantamda duran 10kg,luk dalış kemerim,onu sağlam bir düğüm ile zincirin sonuna ekledik bir daha attık bu sefer tamamdı çapa tuttu arada rüzgar asılıyor bizi fırıldak gibi çeviriyor ama bir yere gitmiyoruz salma teknede 170cm civarı bir derinlik istiyor yer yer altımımız 2 – 4 metre arası,yine yattı çocuk ben tekrar dndüm çapa nobetime büyük bir gürültü ile sarsıldık.
Toşhiba fenere yapıştım hemen teknenin altına yoneldim birde ne goreyim anca barınaklara dokülen kayalardan biri olabilecek kocaman bir taş parçası rüzgardan donüp donüp en sonunda o taşın üzerine gelip salmaya taşa çarpmıştık zaten o sarsıntı ile biladerde fırlamıştı yerinden o bir şekilde karaya çıktık zannetmişti.
Motoru çalıştırdık ama ileri yol vermeden çapayı topladık sonra tornistan verip oradan kurtulup üçüncü noktaya yarın içine iyice sokulduk bu arada saat gece iki civarı olmuştu ikimizde uykudan telefiz.
Allahım burada at,at çapa tutmaz yer yer kaya var ama zemin kum ile mıcırık arası bir şey çapa ağır değil çapa oyuncak kalıyor,artık 3 doğru uykusuzluk ve sinir bozukluğu hat safadayken artık çapaya tam livardaki jeneratoru bile bağlamaya niyenlenmek üzereyken son bir deneme çapa tuttu.
Bu resimler artık üçüncü noktadan 20 Nisan sabahı saat 07:45
Üye Ol veya Giriş YapSaate baktım gece üç olmuş abime dedim sen yat ilk nobet benim dedim iyi dedi sen beni sabah altıda üç saat uyuduktan sonra kaldır, ben devralırım sen yatarsın dedi.
Sonra yaptığım işin cezası uykusuzluktan dokülüyorum ama gozumu kırpmadan sağlam adam gibi kesilmeden çapa nobeti başlamıştı.Kardeşimi saat yediye kadar yatırdım tabi rüzgar bir sağ bir sol çekiyor bu işi birkaç kez tekrarlıyor sonra sağdan sağlam bir gerilme tekrar aynı sıra sabaha kadar tekrar etti.
Sabah o iki kareyi çektikten sonra biladeri kaldırıp ben yattım.Var ya onbire kadar uyumuşum ama nasıl bir uyku hatırlamıyorum bayılmışım sonra kalktım bilader feri kaymış sigara içiyor biraz kıraker bisküvi zaten içerisi dağılmış bir şey yapılacak mecal deseniz oda yok başladık oturmaya etrafı seyrediyoruz denizin üzerinde bizden başka bir canlı yok,her yer kuzucuk atıyor,açıklar belli zaten nereden baksanız 3 – 4 metre dalga var ama bu havada grüyoruz bir tek banamısın demeden giden adalar arası işleyen feribot tahmil ediyorum bilmemekle birlikte adalar arası ikmal sağlamakta dolmuş gibi saat bir gibi oldu
Oğlum hani bu hava düşecekti? Dedi bilmiyorum baktım bir gün sürüyor ama ertesi gün düşmeye başlıyordu ama ortalık hiç oyle değil uçuyor.
Benim telefon var ama bir işe yaramıyor sadece GPS üzerinden Navionics çalışıyor ama açtırmadığımız için operator yok ekranda koskocaman bir COSMOPOLİTCELL yazıyor ama arama yapamıyorsun niyetlenirsen tahminim yunanlı bir abla telefonun uluslar arası aramaya kapalı olduğunu soyleyen bir mesaj okuyor allahım delirecem çapa yok kalamıyorsun hava yok gidemiyorsun telefon edicen oda yok elin memleketinde kısıldık kaldık, saat bir buçuk gibi yine bir kara haber rüzgarın ritmik asılmaları o saate kadar yine aynı son bir asılma çapa ve kurşunu kopardı ve biz yine dondük en başa muhtemelen takıldığımız tam 10mm halatımızı sürte sürte kesmişti su kuytuda kaldığı için sakindi dalıp hemen alabilirdi ama biladerin siniri bozulduğundan benim o basit olayı halletmeme izin vermedi yine çalıştırdık motoru biraz ileride daha kuytu rüzgarı tam onümüzden alabileceğimiz bir koy bulmaya niyetlendik çok açılamıyorsun yelkenler açık olmadığı halde bildiğiniz yan oluyoruz youtubedeki videolarda tam gaz yelken gidenler gibi o şekilde yol almak çok güç ve korkutucuydu adeta aklım çıktı direk havuzluğun içinde gaz kolunun oldu yan tarafta ayakta duruyorduk bir daha yaşamak istemeyeceğim bir şey kıyıya sokulsak tekne düzeliyor ama kıyıyı bilmiyorsun başına ne geliceği belli değil her an bir yere çıkmak an meselesi sonra 4 – 5 km bu şekilde dualar ederek kene gibi dümene yapışarak aşağıdaki resimdeki noktaya bir butik otelin onüne geldik
Üye Ol veya Giriş YapHemen bir iki kilometre onümüz sisamın kasabası Karlovasi ama nasıl gidersin bu kadar yolu zaten aklımız çıka çıka dualarla aldık hadi vardın pasaport yok,transit log yok,yok oğlu yok giremesin oyle kafanı sallayarak.
Resimleri görebilmek için üye olmalısınız.
Üye Ol veya Giriş Yap Aslında bunlar en son düşüneceğim şeylermiş başıma gelenlerin tamamını düşününce
Üye Ol veya Giriş YapOtelin onünde boylu boyunca uzanan bir plaj var derin bir yar olduğu için rüzgarı kesmese bile o aralıktan tek yonde denize doğru akıtıyor karıştırmıyor yani alta birkaç kare;
Üye Ol veya Giriş YapDediğim gibi bayağı eser bir miktar 10mm iskota halatım vardı ama artık zincir namına bir şeyim yoktu ama bereket rüzgar karıştırmıyordu karadan teknenin başına doğru esmekteydi dalış kıyafetlerimi giydim bilader ikinci resimde gozüken taşlara doğru yarım yol verdi kıyıya yaklaşınca başa bağladığım 10mm halat ile birlikte kıyaya topuklara doğru yüzdüm bilader tekneyi bana doğru dengelerken ben kalan kaloma boşluk ile tekneyi topukta bulduğun en uygun yere bağladım sonra yüzerek tekrar tekneye geldim soyunma kendime gelme faslı ondan sonra en sonunda rahatça bir uyku yüzü gordüm arada bilader kafayı çıkartıyor bir ben gelincik gibi ama hava az düşsede havanın gotü kopmaya devam bir yere gidecek hava yok arada o dediğim feribot adalar arası gidip geliyor kuruluyoruz.
Yunanlı amcaları seyrediyoruz malum sezon oncesi adamlar otellerini hazırlıyor ağaç kesimi boya hummalı bir çalışma var kıyıda yerimizden memnunuz biraz rahatladık ama nereye daha çekilecek çilemiz çokmuş saat yine altı gibi oldu baktık artık oradayız yedi gibide hava inecek yapacak bir şey yok oturmaya devam bilader kafayı bir uzattı iyikide uzatmış rüzgar donmüş o bağlandığımız kayaların ucuna 2 metre kadar kalmış bindirmeden tekrar açığa donmüşüz kıyafetler ile tekrar nasıl suya atladığımı bilmiyorum mal canın yongası birde oda olmasa o an o tekneden başka sarılacak can simidim yok kayalardak kendimi nasıl çzdüm bilmiyorum bir yandan bilader tornistan verdi taşlardan açtı bizi tekneye geldim ama it gibi titriyorum şoktan çaresizlikten aval aval birbirimize bakıyoruz
Üye Ol veya Giriş YapGündüz Navionic,si inceledim bütün gün yürü dedim bu iş boyle olma o iki kilometre deki limana gireceğiz başka yolu yok,ufuk nasıl gireceksin bizim toprak değilki dedim biz bir gidelim derdimizi anlatırız biraz halden anlarlar herhalde dedim o kadarda insandırlar
Üye Ol veya Giriş YapBiz yine yan yan o yumpirik şekilde o arayıda bir şekilde gittik limanı grdüğümüzde içime su serpilmedi desem yalan olur.
Ama erken sevinmişim tam o kırmızı noktanın sonunda port polisi denen muhterem ile karşılaştık çat pat dizilerden olma İngilizcem ile çapanın olmadığını anlattım anlasın diye andaval birkaç kez ırgata bastım boş olduğunu gorsün diye o aklıma stell demir geldi conection bağlantı geldi disable devre dışı geldi,conection error diyorum yine anlamıyor çata pata o da birkaç kelam İngilizce konuştu sonra Yunancaya dondu aradan bir go kelimesini birde eliyle işaretini çozebildim burası belli yeni yapılan bir limandı sadece iki tekne bağlıydı sonradan yunanlı ağabeymizin mehmetten ğrendim daha bu liman açılmamıştı ileriyi gidin gosterdiği yonde balıkçı barınağı idi dedim biladere burası yasak bu balıkçı barınağını gosteriyor bize galiba dedim..
Üye Ol veya Giriş Yap