0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    İ. E.

Türk Deniz Kuvvetleri
« : Eylül 27, 2021, 11:44:53 »
 Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


*

    E. D.

Ynt: Türk Deniz Kuvvetleri
« Yanıtla #1 : Eylül 27, 2021, 11:53:40 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


*

    R. E.

Ynt: Türk Deniz Kuvvetleri
« Yanıtla #2 : Eylül 27, 2021, 21:53:58 »


Kara Kuvvetleri ile ilgili çeşitli tartışmalar hatırlıyorum. 1960'lı yıllara kadar Milli Mücadele ile başlatılırdı Kara kuvvetlerinde ve TSK da kuruluş tarihi..  Sonra daha geriye götüre götüre sanırım milattan önce 209'a kadar götürüldü.

"Bilimsel" metinlerde de daha çok yenileşme ile başlatılır yeni kurumların oluşumu veya geleneksel kurumların yeni duruma uyarlanmaları..

Deniz Kuvvetleri ile ilgili basın önünde gerçekleşmiş bir tartışma hatırlamıyorum.

Bildiğim bugün Prevezze savaşının ve zaferinin yıldönümü. Ama Prevezze savaşı 1538'de. Yani 16. yüzyılda. Elbette bir savaş kazanmış veya kaybetmiş olmanız için savaşacak birliklerinizin, denizde iseniz yanı sıra gemilerinizin var olması gerekir.

Anlaşılan Osmanlı'dan önceye bir tarih seçilmiş ve Osmanlı dönemi zaferiyle de birleştirilerek bugünde karar kılınmış. Tabii 1081 de 1881'i çağrıştıran bir tarih. Muhtemelen bu tarih de bu şekliyle 12 Eylül'ün kara günlerinde 1981'de yazıldı. (Malum Mustafa Kemal Atatürk'ün de 100. doğum yıldönümü idi). Toplumu günümüze getiren uygulamalarda azımsanmayacak rolü olan Kenan Evren Atatürkçülüğü günleri... Ha bir de eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Bülent Ulusu'nun başbakanlık günleri...

1071 sonrası Bizans'ın çöküş süreci ile birlikte göçebe unsurların hızla Ege ve Marmara'ya dayanmaları temel alınarak bir tarih inşası yoluna gidilmiş. Birkaç yıl içinde denizci olunmayacağı aşikar. Kaldıki, bin yıldır ne kadar olduk? Muhtemelen Bizans halkının ve yerel güçlerinin  Papalığa karşı göçebe Türkmen unsurlarla işbirliği yapması sonucu Ege adalarına ulaşma.. Marmara'da karşıya geçme, Trakya'da tutunmaya başlama...  Ama bir deniz savaşı denecek gelişmelere de daha çok var.

Biraz, kuruluşu geri götürme.. Biraz da tarih yazıcısının "iştikak" merakı mı desem zorlayarak? (Bir tarih yazarı hastalığıdır iştikak, geçen yüzyıllardan devralınmış...)

Unutmayalım, tarihimizi ne kadar geri götürürsek götürelim zorlama ile, bir faydası olmuyor.

Toplumları ve ülkeleri ileriye götüren tek şey gerçekle doğru ilişki kurmalarıdır.

Bu günün seçilmesinin tek anlamlı yanı Türklerin bu coğrafyadaki serüvenine ve bunun sürekliliğine vurgu yapmasıdır.

Deniz Kuvvetlerimizin, kuruluş gününü ben de kutluyorum...

Prevezze deniz zaferini daha bir şevkle kutluyorum. Denizci halkları ve toplumları yendiğimiz için..

Oyuna daha önce dahil olsak da ilk şampiyonluktu Prevezze...

Sonrasında da parıltılı şampiyonluklar kadar büyük hezimetler de var elbette. Ama artık oyuncuyduk..

O nedenle anılmaya değer bir gün. Daha öte tüm ayrıntılarını öğrenmeye...



*

    İ. B. Ö. .

Ynt: Türk Deniz Kuvvetleri
« Yanıtla #3 : Eylül 30, 2021, 09:26:24 »
Kendini TÜRK hisseden halkımızın göz nuru;ordumuzun önemli kanadı,Deniz Kuvvetlerimizin kuruluşunu,gururlanarak kutluyorum.Vatan uğrunda şehit olanlara Tanrıdan rahmet diliyorum.Denizde,havada,karada görev yapan çok değerli ordu mensuplarının Allah ayağına taş değdirmesin.