0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Faydalı olduğunu düşündüğüm bir bilgiBağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Paylaşımınız çok faydalı.Birçok teknede yıldırımdan korunmanın ihmal edildiğini düşünüyorum.Kendi teknemi yaparken bu konu ile ilgili bazı yabancı sitelerde açıklayıcı bilgiler bulabilmiştim ve linkteki faraday kafesi siteminine ilaveten direk içinden geçen kablolara yıldırımın manyetik etkisini azaltabilmek için direk tepesine paratoner işini görecek tabanı izolatörlü krom çubuğa bağladığım 16 mm2 bakır kabloyudirek dibine kadar indirerek salma cıvatalarına irtibatladım.Salmayada direk hizasında dynaplate topraklama plakası irtibatladım.Yıldırımdüşmesi halinde olabilecek zararı en aza indirir diye umuyorum.Bir yandanda karanın ve havanın farklı elektrik yüklenmelerine karşı bazen havadan karaya bazende karadan havaya yıldırım arkının başladığına dair görüşler var.Yıldırımın denizden havaya çıkması durumunda teknedeki paratoner sisteminin yıldırımı tekne üzerinden geçmeye teşvik edermiş gibi bir durum oluyor bu durumda hiç olmaması dahamı iyi çözemedim.Yinede genel kabul üzerine bu sistemi teknemde uyguladım.Teknemin salması omurga boyunca 6 mm saçtan kasa şeklinde olduğu için salmanın kendiside topraklama plakasının görevine yardımcı oması gerekir diye düşünüyorum.
Buyrun beklerim öcal korsanım.Sizin yazdığınız tedbirlerde önemli Benim yaptığım paratoner düşük güçteki yıldırımlara kısmi koruma sağlar diye düşünüyorum.Güçlü bir yıldırımdan ıslak bir teknede kimsenin tam güvende hissetmemesi gerekir yaradana duadan başka.
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş YapYıldırımlar düşük şiddette de olabiliyor diye düşündüm.Bunlar yıldırım değil, ufak elektrik deşarjlarıdır. Yakınımızdaki şimşeklerin bize etkisidir.Yıldırım dediğimizde milyon volt ve amper seviyesinden bahsetmiş oluruz ki buna karşı hiçbir önlem alamazsınız, geçtiği yeri plazmaya çevirir, herşey iletken olur ve sonuçta geriye sadece kömür bırakır.Şimşekli günlerde buralarda yapılabilecek en iyi şey elektrikli cihazların fişlerini çekmek ve metallere dokunmamak. Tropik bölgede ek olarak direğe irtibatlı iletkeni denize sallandırmak mantıklı.Gerisi boş uğraş.
Yıldırımlar düşük şiddette de olabiliyor diye düşündüm.