0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

İ. E.

Teknelerin Yıldırıma Karşı korunması
« : Ocak 12, 2016, 20:41:11 »
Faydalı olduğunu düşündüğüm bir bilgi
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

Ö. T.

Ynt: Teknelerin Yıldırıma Karşı korunması
« Yanıtla #1 : Ocak 12, 2016, 23:11:58 »
Faydalı olduğunu düşündüğüm bir bilgi

İlker abi,  bu linkte anlatılan işlemin faydası olmuyormuş ve o topraklama plakasının olduğu yerden tekneyi patlatıp daha çabuk batırıyormuş. Forumda bu konu tartışılmıştı epeyce .
Yıldırım tehlikesine karşı aklımda kaldığınca yapılacak şeyler ;
a) Islak yüzeylerin alanını azaltmak için yelkenleri indirin.
b)Elektronikleri mümkünse kurşun kaplı bir dolaba,mümkün değilse fırına doldurun.Bağlantı kablo uçlarını ayırın,
c)Motoru çalıştırın sonra motor bağlantısı dahil tüm akü bağlantılarını sökün.
d)Kıyıya yakın seyire (kıyıdaki yükselti ve ağaçları ilk hedef yapmak için ) ve kamara içinde kalmaya (armanızın altı faraday kafesidir ve kamaranız metallerden uzaktır) çalışarak motor seyri yapın.
e) Dua edin.

Saygı ve sevgilerimle,

*

M. K.

« Yanıtla #2 : Ocak 12, 2016, 23:26:32 »
Paylaşımınız çok faydalı.Birçok teknede yıldırımdan korunmanın  ihmal edildiğini düşünüyorum.Kendi teknemi yaparken bu konu ile ilgili bazı yabancı sitelerde açıklayıcı bilgiler bulabilmiştim ve linkteki faraday kafesi siteminine ilaveten direk içinden geçen kablolara yıldırımın manyetik etkisini azaltabilmek için direk tepesine paratoner işini görecek tabanı  izolatörlü krom çubuğa bağladığım 16 mm2 bakır kabloyu
direk dibine kadar indirerek salma cıvatalarına irtibatladım.Salmayada direk hizasında dynaplate topraklama plakası irtibatladım.Yıldırımdüşmesi halinde olabilecek zararı en aza indirir diye umuyorum.Bir yandanda karanın ve havanın farklı elektrik yüklenmelerine karşı bazen havadan karaya bazende karadan havaya yıldırım arkının başladığına dair görüşler var.Yıldırımın denizden havaya çıkması durumunda teknedeki paratoner sisteminin yıldırımı tekne üzerinden geçmeye teşvik edermiş gibi bir durum oluyor bu durumda hiç olmaması dahamı iyi çözemedim.Yinede genel kabul üzerine bu sistemi teknemde uyguladım.Teknemin salması omurga boyunca 6 mm saçtan kasa şeklinde olduğu için salmanın kendiside topraklama plakasının görevine yardımcı oması gerekir diye düşünüyorum.

*

M. K.

« Yanıtla #3 : Ocak 12, 2016, 23:41:07 »
topraklamasız bir teknede yıldırımın direk-motor-şaft yoluyla denize ulaşması varsayımına göre kamarada olan bir insanın birçok teknede direkle motor arasında tehlikeli bölgede kalması demektir.Ben teknemde yıldırımın denize en kısa yoldan ulaşabilmesi ve tam bir faraday kafesi olabilmesi için yukarıda yazdıklarıma ilaveten baş kıç sancak ve iskele çarmıklarının tekne içindeki uçlarınada 16 mm2 kablolar bağlayıp salma cıvatalarına irtibatladım.Dolayısıyla yıldırım birçok noktadan denize ulaşacak şekilde çoklu bağlantı oldu.
*

Ö. T.

« Yanıtla #4 : Ocak 12, 2016, 23:46:46 »
Paylaşımınız çok faydalı.Birçok teknede yıldırımdan korunmanın  ihmal edildiğini düşünüyorum.Kendi teknemi yaparken bu konu ile ilgili bazı yabancı sitelerde açıklayıcı bilgiler bulabilmiştim ve linkteki faraday kafesi siteminine ilaveten direk içinden geçen kablolara yıldırımın manyetik etkisini azaltabilmek için direk tepesine paratoner işini görecek tabanı  izolatörlü krom çubuğa bağladığım 16 mm2 bakır kabloyu
direk dibine kadar indirerek salma cıvatalarına irtibatladım.Salmayada direk hizasında dynaplate topraklama plakası irtibatladım.Yıldırımdüşmesi halinde olabilecek zararı en aza indirir diye umuyorum.Bir yandanda karanın ve havanın farklı elektrik yüklenmelerine karşı bazen havadan karaya bazende karadan havaya yıldırım arkının başladığına dair görüşler var.Yıldırımın denizden havaya çıkması durumunda teknedeki paratoner sisteminin yıldırımı tekne üzerinden geçmeye teşvik edermiş gibi bir durum oluyor bu durumda hiç olmaması dahamı iyi çözemedim.Yinede genel kabul üzerine bu sistemi teknemde uyguladım.Teknemin salması omurga boyunca 6 mm saçtan kasa şeklinde olduğu için salmanın kendiside topraklama plakasının görevine yardımcı oması gerekir diye düşünüyorum.

Mustafa korsanım sizin olduğunuz limanda kışlamak isterim.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

M. K.

« Yanıtla #5 : Ocak 12, 2016, 23:57:03 »
Buyrun beklerim öcal korsanım.Sizin yazdığınız tedbirlerde önemli Benim yaptığım paratoner düşük güçteki yıldırımlara kısmi koruma sağlar diye düşünüyorum.Güçlü bir yıldırımdan ıslak bir teknede kimsenin tam güvende hissetmemesi gerekir yaradana duadan başka.
*

Ö. T.

« Yanıtla #6 : Ocak 13, 2016, 01:02:27 »
Buyrun beklerim öcal korsanım.Sizin yazdığınız tedbirlerde önemli Benim yaptığım paratoner düşük güçteki yıldırımlara kısmi koruma sağlar diye düşünüyorum.Güçlü bir yıldırımdan ıslak bir teknede kimsenin tam güvende hissetmemesi gerekir yaradana duadan başka.

,Teşekkür ederim davetiniz ve şakaya hoş görünüz için Mustafa korsanım . Bu konuda elektrik uzmanı korsanlardan öğrendiklerim var benim dağarcığımda da.
Ancak diyebilirimki sizin yaptığınız paratoner de yetersiz, şöyleki salma kasası boyalı bir yüzey olduğundan  gerçek bir yıldırımda tekne içinde gezdirdiğiniz o kabloların saplamaları eritmek dışında pek faydası olmayacaktır. Dışardan denize sallandırırsanız o kabloları ,elektrik bulutlara çıkacak daha kolay bir yol bulduğunda belki bir paratoner olur.

Bu konuda şurada yazılmış bir şeyler var idi.

Selam ve sevgiler,

Yıldırımlar düşük şiddette de olabiliyor diye düşündüm.
Bunlar yıldırım değil, ufak elektrik deşarjlarıdır. Yakınımızdaki şimşeklerin bize etkisidir.

Yıldırım dediğimizde milyon volt ve amper seviyesinden bahsetmiş oluruz ki buna karşı hiçbir önlem alamazsınız, geçtiği yeri plazmaya çevirir, herşey iletken olur ve sonuçta geriye sadece kömür bırakır.

Şimşekli günlerde buralarda yapılabilecek en iyi şey elektrikli cihazların fişlerini çekmek ve metallere dokunmamak.

Tropik bölgede ek olarak direğe irtibatlı iletkeni denize sallandırmak mantıklı.

Gerisi boş uğraş.

*

Ö. Ö.

« Yanıtla #7 : Ocak 13, 2016, 15:41:36 »
Öcal korsan alıntı yapmış ama ben aşağıdakini görmeden telefondan yazmış bulundum, silmeye kıyamadım!
Çift dikiş oldu, kusura bakmayın.. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bahsedilen tüm tedbirler YILDIRIM için yetersiz çabalardır.

Bu yapılanlar sadece yakın çevrede şimşek çakması, statik elektrik boşalmaları (Elmo ateşi) için işe yarar, elektronikleri kurtarır.

Şimşekle yıldırımı karıştırmayalım.
Yıldırımdan korunmanın bilinen bir yolu yok!

Ama çok korkacak bir durum da yok, çünkü teknenize yıldırım düşme ihtimali bir tsunami dalgasıyla karşılaşma ihtimalinden çok değil.

Ama şimşek (ve statik elektrik deşarjları ) her zaman karşımıza çıkıyor zaten. Şiddetleri az olduğundan çoğu zaman farketmiyorsunuz.

Bir gün yağmurlu yoğun bulutlu bir havada uzun bir süre çarmık/ıstralya tellerini çıplak elle tutun, mutlaka hissedeceksiniz! Yani aslında sürekli bulutlardan/havadan teknenize deşarjlar oluyor zaten.

İyi bir topraklama altyapısı ve su altında boyanmamış kekamoz kaplanmamış bir topraklama plakası (dynoplate) elektroniklerinizi bu sürekli içinde olduğumuz deşarjlardan koruyacaktır.

Yine de ek önlem olarak çok şimşekli günlerde elektroniklerin anten bağlantılarını sökmek ve metal aksamdan (direk, çarmık vb.) denize kablo-zincir gibi birşey sallandırmak işe yarar.

Tekrar ediyorum.
Yıldırım düşmesinden teknenizi koruyabilecek bir sistem/yöntem yok. Boşa dert etmeyin.. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
« Son Düzenleme: Ocak 13, 2016, 15:45:15 Gönderen: Özgür Ökten »
*

M. K.

« Yanıtla #8 : Ocak 13, 2016, 23:06:27 »
özgür korsanım verdiğiniz bilgi konuyu toparlayıcı olmuş herkese yıldırımsız seyirler dilerim
*

E. B.

« Yanıtla #9 : Ocak 14, 2016, 07:17:57 »
Özgür , vay canına bugün de bir şey öğrendik.. Geçen yaz Marmara adasından dönerken hadi biraz abartayım siklonvari bir hava ile karşılaştık. üstümüzde kara bulutlar, sert rüzgar v.s. Teknenin tüm güvertesi ve havuzluğunun üzerinde sanki bir kaçak varmış gibi elektrik  yüklüydü . Kaçak var , aküleri boşaltır diye tüm sigortaları kapattığım halde bu elektrik kesilmemişti. demek bundanmış..
*

H. D.

« Yanıtla #10 : Ocak 14, 2016, 08:07:41 »
Ersin korsanım Bu tür elektriklenmeye STATİK elektrik diyoruz.Bazen otomobillerimize dokununca aynı elektrik insanı nasıl ısırıyor hiç yaşamadın mı?Küçük uçaklar da bu statik elektriği boşaltmak için pek uygun düzenek yok,bazen ben bulut içinden veya yakınından uçtuğumda inanılmaz statik oluyor,yere inip uçaktan indiğim anda müthiş bir darbe yiyiyorum bütün vucuduma.
Yolcu uçakları inip te aprona yanaştığında ilk ama ilk yer işlemi uçağı usulüne uygun şekilde toprak hattına bağlamak oluyor,bu yapılmazsa içindeki yolcular yüklendikleri statik elektriğinin miktarı yüzünden yere inince  en azından hastanelik olurlar hatta elektrik deşarjı yüzünden ölebilirler.
İşte aşırı statik yüklü bir bulut teknemizin yakınından geçince böyle şeyler oluyor.
*

O. T.

« Yanıtla #11 : Ocak 14, 2016, 20:02:38 »
Teknenin havuzluğunda ve eşim aşağıda direğin yanında otururken tepemize düşen yıldırım kazasını geçirmiş bir Korsan olarak Özgür Korsanın dediği gibi Yıldırım'dan kurtuluş yok.
Tekneye gelen bütün teknik servisler hepsi aynı yanıt verdiler. Elektronik cihazlar Yıldırım'ın uzaklığı ve yakınlığına göre etkilenir dediler . Benim teknemde bir tek elektronik cihaz sağlam kalmadı.
Örnek: Aygaz'ın kapalı olduğu halde selonayt ı yanmıştı .
Benim bütün cıhazlar kapalıydı ama hepsi arızalandı.
*

M. B.

« Yanıtla #12 : Ocak 14, 2016, 21:57:59 »
Orhan Korsanım şimdi dikkatimi çekti Orhan Veli'nin şiiri "Gemlik'e doğru denizi göreceksin, şaşırma" şeklinde değil miydi yahu? Memleketim ya illa bir geçsin istedim Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Gerçi yıllardır Gemlik'in girişinde hep bu şekilde yazar ama...