0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

E. K.

Yelkenli tekne alacaksiniz... Sadece limanda kalmak ve cevre koylarda acilmak degil, derin maviliklere acilmak istiyorsunuz...

10 yasinda seri uretim Beneteau, Jeanneau, Bavaria, Elan gibi bir tekne mi tercih edersiniz?
Yoksa 30 yasinda yuksek kaliteli mavi/derin su gezi teknesi (bluewater crusing yacht) mi tercih edersiniz? Ornek: Hallberg-Rassy, Najad, Malö, Sweden Yachts, Swan, Nauticat, Oyster vb.

Not: Suanki piyasaya gore fiyat olarak birbirlerine yakin bu iki secenek.
*

S. K.

Ynt: Seri uretim tekne mi? Kaliteli yari-ozel yapim tekne mi?
« Yanıtla #1 : Ocak 23, 2021, 19:59:33 »
Ne kadar derine ve hangi enlemlere açılacağıma bağlı olur sanırım karar... İkinci gruptaki teknelerin hemen hepsi yüksek enlemlere göre yapılmış tekneler... Denizciliğine laf söylenmez hiç birinin ama ortak özellikleri center-cockpit olmaları ve o tip tekne Akdeniz ve tüm tropikallerde tercih edeceğim bir tasarım olmaz... İngiltere - İrlanda İzlanda gezecek biri de pupa seyrinde havuzluğa 4 derece sıcaklıkta su dolsun istemez muhtemelen...

*

C. Y.

« Yanıtla #2 : Ocak 23, 2021, 20:03:56 »
Sürekli teknede yaşamayacaksam, genelde yazın, hava sıcakken kullanacaksam, akdenizden cıkma planım yoksa, genç ve fabrikasyon tekne seçerim.  Nauticat, swan vs. Mukemmeller ama tercihim bu yönde.

*

M. B. A.

« Yanıtla #3 : Ocak 23, 2021, 20:08:20 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Ne kadar derine ve hangi enlemlere açılacağıma bağlı olur sanırım karar... İkinci gruptaki teknelerin hemen hepsi yüksek enlemlere göre yapılmış tekneler... Denizciliğine laf söylenmez hiç birinin ama ortak özellikleri center-cockpit olmaları ve o tip tekne Akdeniz ve tüm tropikallerde tercih edeceğim bir tasarım olmaz... İngiltere - İrlanda İzlanda gezecek biri de pupa seyrinde havuzluğa 4 derece sıcaklıkta su dolsun istemez muhtemelen...

Kesinlikle katılıyorum. O nedenle bu tip kıyaslamaları anlamlı bulmuyorum. Herşey amaç ve araç meselesi... Şimdiki teknemi almadan önce bana -sanırım norveç yapımı- center cockpit, çelik gövdeli bir tekne önerdiler, ilk bakışta fiyat filan cazip geldi o tekneye göre ama düşününce dedim benim ne işim olur bununla? Yüzmek için denize inmesi çıkması bile marifet, tam eziyet olurdu...

Öte yandan bizim yaygın kullandığımız teknelerle de okyanusa pekala çıkılıyor. Dünyayı dolaşan yarış teknelerinin yapısına bakın mesela...
*

A. Ç.

« Yanıtla #4 : Ocak 23, 2021, 20:12:27 »
Birinci grupta bahsettiğiniz tekneler Amerikalıların, gezi yarış sınıfı dediği teknelerdir, hem rüzgardan azami hız elde etmek için hem de gezi teknesi olarak kullanılabilirler. İkinci grup ise genellikle daha ağır, düşük rüzgarda birinci grup kadar hızlı olmayan teknelerdir. Ağır olduklarından denizdeki dalga ve rüzgara göre sallanmaları daha düşük frekanstadır. Uzun süre açık denizde kalacaksanız gezi yarış sınıfına göre içindekileri daha çok rahat ettirirler. Akdeniz'de ve özellikle Ege'de genellikle günübirlik seyirler yapılır, sabah bir limandan çıkar akşam başka bir limana girersiniz. Gece gündüz sürekli seyir hemen hemen hiç yapılmaz. Nadiren Akdeniz'i bir boydan diğerine geçecekseniz, gece gündüz seyri gerekebilir. Okyanusa çıkmayacaksanız daha doğrusu okyanus geçmeyecekseniz gezi yarış sınıfı tekneler yeterlidir, okyanus geçişi daha doğrusu kıyı görmeden uzun yol yapacaksanız yani hayatınızı açık denizde geçirecekseniz o zaman ikinci grup daha iyi bir seçenektir. Ne istediğinizi ve ne yapacağınızı önceden belirlemek ve bunlara uymak kaydı ile seçim yapmalısınız, içinizden geçen açık okyanuslarda seyretmek olabilir ama ailevi durumunuz, işiniz, maddi durumunuz bu tür bir yaşama izin verecek mi? sorusunu iyi cevaplamalısınız. Türkiye'de  tekne kullananlara baktığımda benim gördüğüm gezi yarış teknelerinin daha uygun olduğudur. Sizin de belirttiğiniz gibi gezi yarış tekneleri okyanus teknelerine göre daha ucuzdur. İşinizi rahatlıkla görebilecek ve yaş, fiyat olarak daha uygun olan gezi yarış teknelerinin teercih edilmesi daha doğru görünüyor.

Gezgin Korsan Sosyal Medya Hesaplarını Takip Ediniz

*

G. Ç.

« Yanıtla #5 : Ocak 23, 2021, 23:54:57 »

Kesinlikle katılıyorum. O nedenle bu tip kıyaslamaları anlamlı bulmuyorum. Herşey amaç ve araç meselesi... Şimdiki teknemi almadan önce bana -sanırım norveç yapımı- center cockpit, çelik gövdeli bir tekne önerdiler, ilk bakışta fiyat filan cazip geldi o tekneye göre ama düşününce dedim benim ne işim olur bununla? Yüzmek için denize inmesi çıkması bile marifet, tam eziyet olurdu...

Öte yandan bizim yaygın kullandığımız teknelerle de okyanusa pekala çıkılıyor. Dünyayı dolaşan yarış teknelerinin yapısına bakın mesela...
İki düşünceyede katılıyorum,  hale hazırda açık deniz & Okyanus geçişi gibi  Türk yada yabancı bir çok denizci var denizlerde şuanda da.. Teknenin denizciliğinden çok sen (biz) ne kadar denizcisin sorusu daha önemli bence...
*

H.

« Yanıtla #6 : Ocak 24, 2021, 13:28:03 »
Benimde önerim öncelikle seri üretim bir tekne ile bizim sularda ve yakın bölgelerde iyice tecrübe kazanmanız. Nezaman kendinizi okyanusu geçmeye hazır hissederseniz, ozaman tekneyi değiştirmek daha mantıklı geliyor.

*

A. Ç.

« Yanıtla #7 : Ocak 24, 2021, 13:47:31 »
Ne kadar denizcisin? sorusunun sonu yok. En kötü tekne bile şartlar iyi kollanırsa ve iyi bir denizci varsa okyanus geçer. Şarap fıçısı içinde veya banyo küveti ile okyanus geçmeye çalışanlar vardı.
*

B. E.

« Yanıtla #8 : Ocak 24, 2021, 14:40:57 »
Tekne seçimi de kişisel ihtiyaçlara göre yapılır.
On yaşında bir seri üretim modern dizaynı ile cezbeder.
Otuz yaşındaki bir HR veya Swan da kalitesi ve donanımı ile aklınızı çeler.
Dünya denizlerini dolaşacaksanız, genelde geniş apaz ve pupa seyri yapacaksınız demektir.Bu armayı da önemli kılıyor.Self tacking jib sizin işinize yaramaz.Cenovası, balon mandarı ve gönderi olması, ilave yelkenleri de olması gerekir.
Armada bir diğer ayrıntı da direğin kaç eleman ile desteklendiği olmalı.Sert havalar gözetilerek fazladan çarmıhlar ile desteklenmiş olmasına da dikkat etmek lazım.

Akdeniz dışına çıkacaksanız bence arma ve donanım da tercih sebebi olması lazım.

Denizler kolayınıza olsun...
*

E. K.

« Yanıtla #9 : Ocak 24, 2021, 15:46:19 »
Center cocpit'in avanataji teknenin en az sallanan ve en korunakli bolgesi olan ortada bulunmasidir. Bu yuzden seyir esmasinda cok konforludur. Bu arada yari ozel uretim ust sinif gezi tekneleri icinde aft cocpit'e sahip modeller de vardir.

Arastirmalarim, okudumlarim, gorduklerim, ve tecrubeli denizcilerden dinlediklerim kadariyla,

Seri uretim gezi tekneleri,
- Daha ucuz ve daha az malzeme kullanilarak uretilirler,
- Daha hafiftirler,
- Tasarimda oncelik deniz sartlarina uyumdan cok kullanim alanlarinin genisligi, marinada ve demirde olan konfordur,
- Tasarimda once kullanim alanim gereksinimleri dusunulur, daha sonra bu alanlari saglayabilecek bir govde tasarlanir.

Ust sinif yari ozel uretim gezi tekneleri,
- Daha kaliteli ve daha cok malzeme kullanilarak uretilirler, (ornegin govde malzemesinin kalitesi ve kalinligi)
- Daha agirdirlar,
- Tasarimda oncelik acik denize uyum, kotu hava sartlarina uyumdur,
- Buna gore govde tasarlanir, daha sonra buna uygun kullanim alanlari tasarlanir.
- Modern govde guclendirme teknikleri sayesinde artik bu teknelerin de kullanim alanlari genislemistir.
- Sanildigi kadar yavas degillerdir, okyanus yarislarinda seri uretim markalarin yaris sinifi tekneleri ile benzer dereceleri hatta onlari geri biraktiklari yaris sayisi az degildir.

Gezicilerin Atlantik Rallisi 2019 (Atlantic Rally for Cruisers [ARC]) asagida gorebilirsiniz. Kanarya adalarindan baslayip Karayip adalarindan St.Lucia 'da sonlanan yaris.   

Bu da bonus olarak gelsin. Hallberg Rassy 50 incelemesi. Isvec'in bati kiyilarinda kis seyiri.

Capaya dikkat! Ultra Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

« Son Düzenleme: Ocak 24, 2021, 15:48:26 Gönderen: Erkin Küçükkaragöz »
*

Ö. T.

« Yanıtla #10 : Ocak 25, 2021, 23:08:45 »
Kaliteli yarı özel üretim tekne tabiiki.

Atalar " Öküzün kuvvetli olsun da çifte sürmezsen sürme" demişler.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

E. S.

« Yanıtla #11 : Ocak 26, 2021, 10:10:32 »
Erkin Korsanım Artemissia nın daha tadını çıkaramadan büyütme sevdasına mı kapıldınız?  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Sanırım isveçte yaşayıp, devamlı çevrede Ocean cruiser tipi tekneler görünce insan rahat duramıyor:)
50 feet CC bir bluewater Cruiser, 31 feet bir Dufour Gl kadar geniş ve ferah bir kokpit sağlayamıyor. Sorunun cevabı kullanım amacında gizli. Marmaris, Göcek koylarında gezip, eş dost ağırlamak, tatil yapmak amacı ile kullanacaksan Yoğurt kapları daha kullanışlı.
« Son Düzenleme: Ocak 26, 2021, 10:14:01 Gönderen: Efe Sarıoğlu »
*

S. K.

« Yanıtla #12 : Ocak 26, 2021, 13:55:21 »

Gezicilerin Atlantik Rallisi 2019 (Atlantic Rally for Cruisers [ARC]) asagida gorebilirsiniz. Kanarya adalarindan baslayip Karayip adalarindan St.Lucia 'da sonlanan yaris.   

Tramolaları-kavançaları taktik icabı sapıp rüzgar kovalamaları düşününce Yuvarlak hesap 3000nm bir rotada ilk 10'daki cruiseer olmayan yarışçıları ve son gruptaki gezgin korsanları  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap ve çok motor açanları bir tarafta bırakırsak 18 - 23 gün arasında finish vermiş tekneler...  Erken gelen SunOdyssey'ler de var, geç gelen Swanlar Moody'ler hatta Najad'lar da...

Aslında şunu söylüyor TCF uygulanmamış ARC sonuçları... Kendinizin ve teknenin limitlerine kadar gitmiyorsanız; kararlı rüzgarların olduğu uzun rotalarda teknenizin Mediterranian mı BlueWaterCruiser mı olduğunun pratikte anlamlı bir farkı yok...

Nerede olursanız olun, hatta isterseniz kesintisiz dünya turu atın, teknede geçireceğiniz zamanın en az %80'inde "seyir yapmıyor" olacağınız düşünüldüğünde; karar için belirleyici faktör yine teknenin denizciliği(!) değil bulunacağı çevrenin meteorolojik şartları olacak... UK'de yaşıyor olsam cockpit ve salonun hemzemin olduğu bir Moody DS çok iyi görürdü işimi; İskandinavya'da odun sobalı bir pilothouse çok iyi gelirdi... Ama Akdeniz ve tropiklerse hedef lokasyonum; bunların 1/3'ü paraya havuzluk bankları yatan bir SO440 alır keyfime bakar; daha üretimde en sağlam arma ve yelken opsiyonlarını seçtikten sonra içini de gırtlağına kadar aküyle solarla ruthlandla falan doldururdum; karadan olabildiğince bağımsız kalmak açısından...