0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

H. E.

Ynt: Ölü dalga Dedikleri nedir? Neden Olur ? Nasıl başedilir?
« Yanıtla #15 : Kasım 30, 2021, 22:36:58 »
Ayrıca eski denizciler her tekne için denizlerde üstünde teknenin adı yazılı olan bir dev dalganın dolaştığını söylerler. O dalga gelir teknesini bulursa 'bordada kırılır'mış.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

Y. B.

« Yanıtla #16 : Aralık 19, 2021, 16:45:10 »
Ölü dalga konusunda bir deneyimimi sizlerle paylaşmak isterim; olur ha bir Kaptanıma faydalı olur ... Yelkenli Teknemi 2013 te satın aldım ve en kısa süre içerisinde - çaylak cesareti ile - bizim sahillerde ve Ege adalarında gezinmeye başladım. 2 nci sezonumda Kiklad adalar grubunun batısında bulunan küçük Daoussa adasının ana limanına öğlen üzeri girip, demir döşeyip boş olan beton rıhtıma kıçtankara bağlandık. Ada küçük, güzel ve sempatik; hava limonata, rüzgar klasik meltem esintisinde koyu civarnalarla döne döne dövüyor ...   Rıhtıma nazır bir mekana oturduk, rüzgar üzerine koyarken, teknemizi seyredip yemeğimixi yedik. Bu arada 2 kiralık tekne daha geldi; Yunan bayraklı olan rıhtıma aborda oldu, Avusturyalı öğrencilerle dolu olan diğeri bize paralel kıçtankara bağlandı. Tahminimize göre yortu kutlanan köyde ise limanda müzik ve eğlence hazırlıkları tüm hızıyla devem etmekteydi ... Hava kararır iken rüzgar düşmeye ve denizin çalkantısı artmaya başladı. Bizler de deniz kabardıkça tekneyi sağlama alabilmek adına önce koltuk sayısını dörde, sonra altıya çıkarsak da ne yazıkki tekneyi tutmak bir yana ayakta duramaz hale geldik ... Koç boynuzlarımız koptu kopacak, öyle çaresiz bakınıyoruz; ölü dalgalar ise kabardıkça kabarmakta ...
Yunan bayraklı tekne dayanamadı çıktı gitti; Avusturyalılar da bize bakıp, sallanıyorlar ...
Bu esnada yaşlıca, kostüm kravatlı bir Bey teknemize yaklaşıp, kırık yunan aksanıyla, ingilizce "Kaptan kim?" diye sordu.
"Benim" dedim; "kusura bakmazsan sana teknik birşeyler söylemek istiyorum" dedi.
"Buyur seni dinliyorum" dedim. 
"Tekneyi böyle sıkı sıkıya bağlarsanız sabaha teknenin yarısı kalmaz; doğrusu tekneyi iskeleden en az 5 - 10 m. uzaklaştırmak, koltuk halatlarını boşlayıp, tekneyi sallanmaya - gezinmeye bırakmaktır" dedi ve yürüdü gitti.
Hemen adamın dediklerini uyguladık; Avusturyalılar da bizi taklit ettiler.
Böylece bütün gece yumuşak yumuşak, beşik gibi sallandık ve kazasız belasız ölü dalgalarda limanda nasıl davranmamız gerektiğini uygulamalı öğrenmiş olduk. Daha sonra birkaç kez adalarda aynı durumla karşılaştık ancak aynı teknikle her defasında sorunun üstesinden gelebildik ...
Umarım hiç biriniz bu durumla karşılaşmaz ancak bu tekniği hafızaya kaydetmekte yarar var diye düşünüyorum.

*

E. D.

« Yanıtla #17 : Aralık 19, 2021, 20:40:21 »
    İyi bir deneyim yaşamışsınız. Bu gibi durumlarda tekneyi rıhtımdan uzaklaştırmak doğrudur ama koltuk halatlarını gerili tutmakta yarar var. Başka bir başlıkta Ahmet Çelenoğlu korsanın belirtiği gibi, dalga varsa teknenin ileri geri gidip sert vuruşlar yapmasını önlemek gerekir. Gerili halatların da aslında esnekliği vardır ve dalganın etkisini söndürmek için yeterlidir. Liman içinde ve etrafta başka teknelerde varsa boşlanmış halatlar teknelerin birbirine çarpmasına da neden olur. Eğer liman uygun değilse, bir başka çözümde alargaya çıkmaktır. Alargada en azından dalgayı baştan alacağınız için yalpaya düşmezsiniz.

*

H. E.

« Yanıtla #18 : Aralık 19, 2021, 21:41:52 »
Tekne için en iyi esnetici scooter (motosiklet) lastiğidir. Her teknede en az iki tane bulundurmak iyi olur.

Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

S. D.

« Yanıtla #19 : Aralık 19, 2021, 23:22:50 »
Diger baslikta Ahmet Celenoglu korsanim duzeltmesinden onceki paylasimimda ben de, Kas’taki eski denizcilerin agiz birligi ile bana ogrettigi, tekneyi sallanmaya gezmeye musaade edecek kadar serbest birakma tavsiyesinden bahsetmistim.

Sonra duzeltme gelince ben de merak etmistim.

Simdi burada Yavuz korsanin paylastigi ani benim icin konuyu tekrar canlandirdi.

Acaba tekneyi serbest birakma konusu olu dalgaya acik limanlar icin gecerli. eski denizcilerden suregelen bir teknik olabilir mi?

*

Ö. Ö.

« Yanıtla #20 : Aralık 20, 2021, 01:01:32 »
Acaba tekneyi serbest birakma konusu olu dalgaya acik limanlar icin gecerli. eski denizcilerden suregelen bir teknik olabilir mi?
Tekne eğer alargadaymış gibi serbest duruyor, palamarlar sadece teknenin yönünü koruyor gibi oluyorsa faydalı olabilir ama halatlar tekne biraz hareket ettikten sonra doluyorsa tehlikeli.

Şöyle düşün, gergin bir halat dalga geldiğinde biraz daha geriliyor, taşıma yükünü aşarsa kopuyor. Çok kısa veya çok gergin (hiç esnemiyor) ise dalga tekneyi çok kaldırdığında (veya çok derin bir dalga çukuruna düştüğünde) aşırı zorlanma olabilir tabi. Mesele bunu doğru ayarlamak zaten. Yaylar, lastikler bunu sağlıyor.

Ama bir de diğer ihtimali düşünelim;
Tekne inip çıkıyor, halat boşta, o sırada 10-15 tonluk tekne hızlanıyor ve o hızla halata aniden yük bindiriyor. Hiç iyi olmaz.

Doğru olan teknenin çok hareket edip hız kazanıp enerji toplamasına izin vermeyecek, sürekli onu dizginleyip üstündeki enerjiyi sönümleyecek şekilde bağlamak.

Teknenin hareket etmesi güç kazanıp bağlantı yerlerine yüklenmesine sebep olur. Ne kadar az hareket o kadar az enerji.

öZgür (mobil tapatalk)

*

İ. E.

« Yanıtla #21 : Aralık 20, 2021, 11:13:27 »
En iyisi Alargaya çıkmak

*

E. D.

« Yanıtla #22 : Aralık 20, 2021, 12:37:06 »
Diger baslikta Ahmet Celenoglu korsanim duzeltmesinden onceki paylasimimda ben de, Kas’taki eski denizcilerin agiz birligi ile bana ogrettigi, tekneyi sallanmaya gezmeye musaade edecek kadar serbest birakma tavsiyesinden bahsetmistim.

Sonra duzeltme gelince ben de merak etmistim.

Simdi burada Yavuz korsanin paylastigi ani benim icin konuyu tekrar canlandirdi.

Serkan korsanım, günümüzde sahil kasabalarında, denizciyim diyenlerin, özellikle gulet kaptanlarının denizden anladıklarını pek sanmıyorum. Daha çok karada dolmuş şoförlerinin denizdeki versiyonları gibiler. Çok şeyi de bilmiyorlar. Yunanlı kaptan olması da otomatikman onu denizcilikte otorite yapmıyor.
    Kalkan barınağı da çok korunaklı değil. Sıkı bir fırtınada dalgalar mendireği aşıp çekekteki tekneleri deviriyor. Denizde bağlı olan teknelerin halini görsen şaşarsın.  Halatları gevşek olan tekneler birbirinin üstüne biniyor. Yelkenli olsalar direkleri de çapariz olacak. İki üç yıl önce tanıdığım birisi kışlamak için 37 feet yelkenli teknesini Kalkan'da bağlamıştı. Kalkan'daki kaptanların tavsiyesiyle halatları biraz serbest bırakmış. Fırtınada bütün açmazları ve bir koltuk halatı kopmuştu, tek koltuk halatıyla kalmıştı. Hemen kendisini arayıp haber verdim ve kime emanet ettiyse nasıl bağlaması gerektiğini anlatmasını söyledim. Ondan sonra sorun yaşamadı.
    Kaş marinadan bilirsin, palamarlar tekneleri bağlarken, motora tornistanda sonuna kadar gaz vererek halatları iyice gerdirirler. Koltukların biraz boşlanmış olduğunu bir düşün, rüzgarlı ve dalgalı havada marinada tekneler ne hale gelir.
*

S. D.

« Yanıtla #23 : Aralık 20, 2021, 13:55:05 »
Sagolun yorumlar ve aciklamalar icin, ben de teknemi ilk defa uzun sure biraktim - 2 hafta, bana bir omur gibi geliyor.

Tomoz ve koltuk halatlarini gergin biraktim.

Tabi hemen ardindan bu konuyu gorunce insan ister istemez acaba mi diyerek iyice emin olmak istiyor.

Simdi icim daha rahat ama tabi 2 gun oldu teknemi ozluyorum o ayri  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

E. D.

« Yanıtla #24 : Aralık 20, 2021, 14:03:01 »
   Hocam sen iki günde özlemeye başladın, ben altı senedir teknesizim, halimi düşün Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap.
*

S. D.

« Yanıtla #25 : Aralık 20, 2021, 15:06:39 »
E o zaman beklerim birlikte bir yelken yapalim olu dalgadir iskota gerginligidir enine boyuna konusalim deniz hasreti bitsin  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

E. D.

« Yanıtla #26 : Aralık 20, 2021, 16:42:57 »
E o zaman beklerim birlikte bir yelken yapalim olu dalgadir iskota gerginligidir enine boyuna konusalim deniz hasreti bitsin  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Kaş'a gelince ararım Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap.
*

B. B.

« Yanıtla #27 : Nisan 29, 2023, 18:59:51 »
Selamlar,
Özellikle uzun süreli kötü hava sonrası denizin/okyanusun salınımının devamıdır. Özellikle körfez gibi derinliğin belirli bir oranda azalıp arttığı yerlerde salınım rezonansı kesişme tepe/çukurlarını güçlendirir. Biscay buna en güzel örnektir bence.
Tamamen fizik kuralları..
Sevgiler..
Edit: nasıl baş etme mevzusu

Nasıl baş edilir kısmını atlamışım
Eğer demirli iseniz; tecavüz kaçınılmazsa zevk alma muhabbeti
Eğer limanda iseniz en güzeli tekne selameti için demire çıkmak yada kabulmedilebilir vaziyette ise baş kıç halatlar slack springler biraz dolu olmalıdır.
Seyirde iseniz kontra manevra
Sailinglerde kontra manevra çok rahat ve kolay olur
« Son Düzenleme: Nisan 29, 2023, 19:08:10 Gönderen: Birol Baydar »
*

B. B.

« Yanıtla #28 : Nisan 29, 2023, 20:27:36 »
Bahsetmemişim; açmaz yada diğer adıyla koltuk halatları en az salınım boyu kadar boşta olmalıdır yoksa kopartırsınız yada tekneniz hasar alır. Özellikle bulunduğunuz yerin gelgit değerlerine bakıp takip etmeniz gerekir.
Bazı yerlerde solugan yapar o bölgelerde mümkünse demire çıkın yoksa çok can sıkar hasar vs.
Aklıma gelenler bunlar