0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

S. Ş.

Geçen hafta dönüş yolunda Çiftlik Koyu ile Kumlubük arasında rüzgar pupadan 1-2 knot esmesine rağmen bir dalgaya yakalandıkki sormayın.Çamaşır makinesine girmiş gibi olduk.Rüzgarda olmadığı için yelken açmak da kar etmedi ne yapacağımızı şaşırdık.
Meğer ölü dalga derlermiş.

Nedir bu ölü dalga ? Neden oluşur ? Nasıl başedilir?

Selamlar sevgiler
*

A. Ç.

Ynt: Ölü dalga Dedikleri nedir? Neden Olur ? Nasıl başedilir?
« Yanıtla #1 : Temmuz 20, 2011, 16:56:36 »
Ölü dalga genellikle rüzgar tarafından oluştutulmuş dalgalardır. Rüzgar ile oluşan dalgalar rüzgar kesildikten sonra etkilerini devam ettirirler. zaman içinde güçleri düşerse de uzunca bir süre deniz üzerinde seyahat etmeye devam ederler. Dalga oluşturan başka nedenler de ölü dalgaya neden olabilir ama genel sebepgenellkle bir süre esmiş ve kesilmiş rüzgardır.

Denizde ölü dalgaya karşı alınabilecek önlem yok gibidir. Belki dalgayı baştan veya kıçtan alarak tekne üzerindeki etkisi azaltılabilir.

*

S. Ş.

« Yanıtla #2 : Temmuz 20, 2011, 17:09:18 »
Ahmet Korsanım

Bir süre dalgayı borda dan almak zorunda kaldık zira burun dönüyorduk ama burunu kurtarır kurtarmaz arkadan almaya başladık da rahatladık.

*

C. G.

« Yanıtla #3 : Temmuz 20, 2011, 17:15:11 »
Ölü dalga, önce canlı olup sonra ölmüş ve fakat zombi gibi hareket etmeye davam eden dalgadır. Sarmısak veya ıstavroz göstererek etkisi azaltılabilirse de zamanla zaten hepten ölecektir. Kıymet verilmemesi en doğru davranış olur.
*

S. Ş.

« Yanıtla #4 : Temmuz 20, 2011, 18:27:39 »
Ağbi kıymet vermeyelimde içimiz dışımıza çıktı vallayi.Samırsak ölü dalgaya değilsede deniz tutmasına iyi gelebilir.Deneyelim

*

A. Z.

« Yanıtla #5 : Temmuz 20, 2011, 21:19:27 »
Ay ilişkileriyle yakınen ilişkili olarak bilinirler.

Med ve cezir halini bile ayırd edebilirsiniz.

Baş etmek söz konsu değil fakat iyi bir dümenci etkiyi azaltır. Tıpkı Vals yapmak gibi hareket etmekle. Dame'inizi ve sahneyi çok iyi takiple ne tarafa dümen tutmanıza karar almak gerekiyor.

Ve Kötü olanı ise Deprem dalgaları..! bunları derhal anlarsınız zaten..! Kafadan tırmanırken tekne kıça kaymaya zorlanır, zirveden iniş ise çok süratlidir.

Eğer bununla karşılaşırsanız, Teknenizin daha iyi dümen yiyen taraf baş omuzluğuyla tırmanmak ve inişler yapmak, Ama asla çatlağa düşmemek gayretinde olmalısınız, Kısa sürede geçecektir zaten.

Özellikle deniz dalga ve acı kokusu halinde ben denizci ilacı kullanıyorum. Yarım çay bardağı deniz suyunu, Aynen Tekila içer gibi fondip.

Geçmiş olsun efendim.
« Son Düzenleme: Temmuz 20, 2011, 21:24:48 Gönderen: Abdullah Zöngür »
*

T. G.

« Yanıtla #6 : Temmuz 21, 2011, 01:11:04 »
Ölmüş gitmiş arkasından konuşulmaz  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

M. A.

« Yanıtla #7 : Temmuz 21, 2011, 11:12:20 »
Ölü dalga nedir bilmiyorum ama Yanından Bir konteyner gemisi geçerse ve dalgası sana doğru gelirse sakın bu dalgayı yandan alma  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Yerden yere vuruyor tekneyi valla  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

m.

« Yanıtla #8 : Temmuz 21, 2011, 19:16:10 »
Turgutreis ten çıkıp sağa döndüm Güllük ü geçeçeceğim.
Bir sığlık feneri var... İlk defa gittiğimden bu yolda, açıktan geçeyim dedim ama deniz durgun rüzgar olmamamsına rağmen motoryat geçmiş gibi dalga var. Ule bitmiyor sallan sallan..  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Önümden çıkan tekne açığa doğru gitti sonra sağa döndü...
O zaman uyandım...   
Sığ deniz ölü dalga herhalde. Kıyıdan bayağı açıldım hala 15-20 metro derinlik var.
Zahir bu yüzden sallandık herhalde dedim kendi kendime...
Birde Doğanbey açıkları ....
Yandan yandan geliyor... Sığacık a kadar 10 dm, bir müddet Sığacık ın açığına doğru seyir dalga boyu düşünce yine yandan yandan...   Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Teos da bir müddet yengeç gibi, yan yan yürüdüm... Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Fazla bi şey olmuyor korkmayın   Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

C. İ.

« Yanıtla #9 : Temmuz 03, 2012, 11:35:18 »
     Abdullah kaptanım, ''çatlağa düşmemek,,  deyimini biraz açıklarmısınız?
Dalganın tepesindeki kırılmayımı kastediyorsunuz?
Saygılar
*

A. Z.

« Yanıtla #10 : Temmuz 03, 2012, 13:25:07 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
     Abdullah kaptanım, ''çatlağa düşmemek,,  deyimini biraz açıklarmısınız?
Dalganın tepesindeki kırılmayımı kastediyorsunuz?
Saygılar

Merhaba ipekçi korsan.

Teşekkürler, Ancak bendeniz Kaptan değilim efendim Ve hatta Balıkçılıktan emekli, sandal olta balıkçısıyım.

Birbirini takip eden uzun, yüksek ve güçlü dalgaların (Ölü dalgalar) İki dalga arasındaki en çukur bölümünde'de kendi içinde ayrılmalarla dalgalar yaratması. ( Alah korusun kimsenin bu pislik dalgayla karşılaşmasını istemem.).
*

C. G.

« Yanıtla #11 : Kasım 30, 2021, 20:43:57 »
Bugün fırtınada biraz tecrübemi arttırmak için Bakırköy 'de biraz açılıp döndüm. Dalga boyu 1.5m civarı idi, ama araları oldukça açıktı. Teknem 8.5m fiber kameralı. Benim tecrübelerime göre (Marmara için) dalganın yüksekliğinden çok aralığı daha önemli. Bir de kameralı tekne burnu suya girse bile içeri çok su almadığı için kolay kolay batmıyor. Fırtınadaki en büyük tehlike acemi kaptan ve motor arızası. Allah korusun motor arıza yaparsa dalgaları yandan aldınız mı 1.5 metre dalga 10m altındaki çoğu tekneyi batırabilir bence. Ben herkese kötü havada limandan çok uzaklaşmamak kaydıyla tecrübe maksatlı denize çıkmasını öneririm. Eskilerin dediği gibi "sakin deniz kaptan yetiştirmez".
*

Ö. Ö.

« Yanıtla #12 : Kasım 30, 2021, 22:05:41 »
Allah korusun motor arıza yaparsa dalgaları yandan aldınız mı 1.5 metre dalga 10m altındaki çoğu tekneyi batırabilir bence.
Genelde tekne boyunun yarısı veya genişliğinin iki katı yükseklikte bir dalga "bordada kırılırsa" alabora olabilir derler.

Şurada mevzu konuşulmuştu;

öZgür (mobil tapatalk)

*

A. Ç.

« Yanıtla #13 : Kasım 30, 2021, 22:15:13 »
Buradaki önemli sözcük, "bordada kırılırsa". Dalga ne kadar yüksek veya boyu ne olursa olsun, tekneyi batırmaz, teknenin batması için karaya sürüklenmesi veya açık denizde ise oldukça büyük bir dalganın bordada kırılması gerekir. Kıyıya sürükleme de teknenin aşırı hasar görmesi için, kıyı kontürlerinin durumu da önemli, Karadeniz'de tekneleri kurtarmak için, felenk atıp doğrudan kumun üzerine çekerlermiş, sanırım şimdi barınaklar ve çok önceden elde edilebilen hava tahmin raporları bu tür riskleri oldukça azaltmış durumda
*

H. E.

« Yanıtla #14 : Kasım 30, 2021, 22:35:17 »
Bugünkü lodosta İstanbul'da denize çıkmanın esas tehlikesi dalgalardan çok suda yüzen sert cisimler, naylon poşet, halat, ağlar, çuval artıkları vb. malzeme idi. Her an pervane işlevsiz kalabilir, pala hasarlanabilir, dümen işlevsiz kalabilir ve tekne yürütücü güçsüz kalabilirdi.