0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    S. Ç.

Ynt: Ne kadar harcıyoruz?
« Yanıtla #15 : Mart 05, 2019, 20:40:16 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Ben 7-8 sene once 44 - 46 feet arasi  icin arastirma yapmistim. O donem her sene teknenin sifir fiyatının %10 ile %15 arasında masrafı olacagını cıkartmıstım.

Ne kadar kullanabiliriz diye dusunduk zira eğer senede 2 hafta tekne uzerine çıkacaksanız verilmesi matematiksel olarak uygun bir para degil. Ama forsu var, havası var ayaklarındaki insanlar için katlanılabilir bir deger.

Daha öncede kiralama yapıyorduk, ama fiyatları çıkardıktan sonra kiralamanın bizim için en mantıklısı oldugu sonucuna vardık.

Senede normal bir tekne icin haftalıgına 3000 Euro yu gecemessiz. 2 Hafta cıksanız 6000 Euro yapar.  10 senedir kiralıyorum. Sonuc olarak 10 sene once tekne alsaydım. Suan elimde 10 yasında bir tekne olacaktı her sene minimum 10.000 Euro masrafım olucaktı, ve birde elimde 10 yaşında hayli deger kaybetmis bir tekne olacaktı.  Simdi ise her sene ya bakımları cok iyi yapıldıgını bildiğim firmaların tekneleri ile, yada yaşı 1-2 olan cillop gibi teknelerle yelken tutkumu tatmin ediyorum. 10 yılda toplam harcadıgımda sadece 40.000 Euro civarı bir para alsaydım 100.000 Euro + Teknenin Malıyeti gibi bir para harcamıs olucaktım.

Tekne alamıyorsunuz, yada alsanız bile masrafları gozunuzu korkutuyor ise bu denizden uzak kalacaksınız diye bir anlama gelmiyor.

Sadece Kiralayanların dikkat etmesi gereken şey 1 sene zarfında cok az tekne deneyimi yasabildikleri icin, bilgilerinin ne kadar koreldiğinin oto-kontrolunu cok iyi yapmaları gerekiyor. Gerekirse calisarak, yada ekstra takviye miller ile kendilerini guncel tutmalılar. (Aynı sey senede 1 hafta kendi teknesını kullananlar ıcınde gercelı tabı)

Kolay Gelsin.



Diyelimki birkaç ay önceden haftalığı 2000 eurodan tekne kiraladınız..
Günü geldi çattı..ama ortalık yağmur rüzgar fırtına allak bullak,değil marina dışına çıkmak burnunuzu tekneden çıkaramıyorsunuz..böyle bir durumda ödediğiniz parayı geri alabiliyormusunuz..
Ayrıca tekneyi aldığınız parayı masraf görmemelisiniz..çünkü elinizde bir malınız var ve araba kadar değer kaybetmez..


*

    S. E.

Ynt: Ne kadar harcıyoruz?
« Yanıtla #16 : Mart 05, 2019, 21:55:33 »
Hakkı Bey ve Birol bey'in yorumlarını anlıyorum. Tekneyi eğer verimli ve dolu dolu kullanabiliyorsanız tabiki sahip olmak uygun bir seçenek ama tekne sahibi olarak sizlerde cok iyi bilirsinizki marinalarda sahiplerinin nerede ise unuttugu tekneler var belki senede 1 yada 2 kere palamar cozuyorlar. Bundan dolayı herkes icin sahip olmak mantıklı olmayacagı gibi herkes icin kiralamakta tabiki mantıklı gelmeyebilir. Bu kendi kullanım tarzınız ve durumunuz ile alakalı. Siz senede 6 ay tatil yapabilirsiniz ama senede iki hafta tatili olan insanlar icinde kesin satın alsınlar hesaplı demiyelım =).

Serdar Bey, bu aynı tatil koyu erken rezarvasyonu gibi bir durum. Ama teknede durum kiralayanın avantajına yonelik. 4 Sene onceye kadar sizin dediğiniz gibi Ocak'tan Subat'tan kiralama yapıyordum. Ve otomatikman erken rezaervasyon indirimi filan oluyordu. Dediginiz gibi hava sartlari bu durumda biraz etken ama guney kıyılarımız belli donemlerde cok buyuk bir aksilik olmadıgı surece yelken yapılabilir durumda oluyor. İlk 6 yil, cok sert kotu havaya denk gelmedim ama 1 hafta boyunca zerre ruzgar olmayıp motoryat gibi gittiğim oldu. Son 4 yıldır ise, Çarşamba'dan rezervasyon yapıyorum. Cumartesi gidip tekneyle cıkıyorum. Maddi olarak cok fazla fark olmuyor. Hatta son dakika indirimi (%30-40 derecesinde) bile aldıgım 1-2 yıl oldu. 
Bu sekilde hem ciddi bir firtina ihtimalini eliyorum hemde sifir ruzgar ihtimalini eliyorum. Ama daima tekne bulamaz isem acikta kalma riskinide ustume alıyorum. Ama bu benim şahsım adıma cok sorun olmuyor, basımada henuz gelmedi, iyi kotu daima bir sey buluyorsunuz.

Sizin sorunuzu tam olarak cevaplamak gerekir ise, FIRTINA gibi bir durum basima gelmedi  sayılır, basina gelenide duymadım. Ama kiralama sirketleri ÇOK yamyam degiller. Hiç birisi şiddetli firtinada malını riske atmak istemez. Cunku siz kaza yaparsanız sizden sonra kiraladıgı haftaların parasındanda olurlar. Onun icin eger sizin dediginiz tayfunumsu bir sey varsa emin olun paranızı geri alırsınız. Bunun tabi goreceli oldugunu soylemek isterim. Hic bir firma size 25 knot ruzgar varken, bulutlu havada, yagmurlu bir havadan dolayıda geri odeme yapmaz. Bunun dengesi kiralayan ile firma arasında ortak bir uzlaşma noktasında belirlenir diye dusunuyorum.

Deger kaybetme konusunda gozlemledigim  Cok buyuk ise cok kaybetmiyorsunuz. Serisi gecmedi ise cok kaybetmiyorsunuz. İlk 3-5 sene genelde cok kaybetmiyorsunuz gibi duruyor. Ama bir tekne satmakta araba satmak kadar kolay degil.

Kolay Gelsin. İnsallah sorunuza cevap olabilmisimdir.

NOT: Kiralama ile Sahip olmanın bir dogrusu olmayacagi gibi, her insanın kişiliğine, sosyal durumuna, maddi durumuna, hayata bakışına gore bazısı için kiralamak mantıklı iken bazıları içinde sahip olmak daha dogru olabilir. Ben bir kiralayan olarak, yeni başlayacaklara, sahip olmak mantıklı gelmiyorsa bile denizden uzak kalacaksınız anlamına gelmediğini kiralama alternatifiniz daima mevcut oldugunı hatırlatmak istedim.

NOT2:Ayrıca Tekne satın alacaklara bile kiralamayı tavsiye ederim, zira eşinize, sevgilinize, eniştenize, kayınpederinize hop tekne aldım diye gelinen cogu durum ertesi sene tekneyi satışa çıkartmakla sonuclanıyor zira PATRON olmaz bunun mutfagı kucuk, yatagı kucuk vs denince tekne gumburtuye gıdıyor. Bunun 4-5 ornegini gordum. Minimum 150.000 Euro  vereceğin ama belki beğenmiyeceğin bir şey alıyorsun. Ver 3000 Euro bir hafta bir kullan bakalım senin için dogru mu ? ( Bunu cogu yeni baslayanin yapmadigini biliyormusunuz ? )


Sevgiler


*

    H. . E.

Ynt: Ne kadar harcıyoruz?
« Yanıtla #17 : Mart 05, 2019, 22:37:09 »
kaptanlarım hepinize selamlar.. yeni tekne alacakların atladıkları en önemli konu bu bence. genelde otomobil bakımı gibi düşünerek yanılgıya düşülür. oysaki otomobilinizi tamirhaneye götürdüğünüzde örneğin bir marş dinamosu sökme-takma işçiliğine (parça hariç) 200 tl. öderken tekne olunca rakam 500-750 tl olur. marangoza masa yaptıracaksanız ev içinse 1000 tl, tekne içinse 2000 tl olur. terasınızdaki koltuklara minder diktirirseniz 500 tl, teknenize diktirirseniz 3000 tl. bu liste uzar gider. hele hele macun boya işine girerseniz yandınız. işçilikleri x5 katı düşünebilirsiniz. . bence zihniyet şu. tekne sahibi kodomandır.


*

    H. G.

Ynt: Ne kadar harcıyoruz?
« Yanıtla #18 : Mart 05, 2019, 23:10:59 »
Tekne gibi bir hobiniz varsa maalesef ki pahalı bir hobi edinmişsinizdir. O halde ne yapmalı? Emeklilik hayaliniz bir tekne ise, siz siz olun, iki tekne parası biriktirip emekli olun. Biri ile tekne  diğeri ile kira getirecek daire alın.  Ya da, teknenize taşınıp, oturduğunuz daireyi kiraya verin. Bir de iyi kiracı için duayı eksik etmeyin. Teknenize de yıllık kira gelirinizden fazla harcamayın. Emekli iken ancak böyle masrafların üstesinden gelebilirsiniz. Yoksa mutlu olacağım, ikinci bahar yaşayacağım derken, hobinizle mutsuz olursunuz. Demedi demeyin:)


*

    S. Ç.

Ynt: Ne kadar harcıyoruz?
« Yanıtla #19 : Mart 06, 2019, 00:05:53 »
Ne garip değilmi?
Bir tekne parasıyla alacağınız evin kirası,değil tekne giderleri,orta halli bir marinanın kirasına yetmez..

*

    H. E.

Ynt: Ne kadar harcıyoruz?
« Yanıtla #20 : Mart 06, 2019, 00:18:35 »
Serdar bey,
Şöylede bir şey var, gelde vazgeç😊
İyi Geceler,
*

    R. E.

Ynt: Ne kadar harcıyoruz?
« Yanıtla #21 : Mart 06, 2019, 00:55:38 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


yılda bir metreye bin TL ile ile 3 bin TL arası bir rakam aşağı yukarı bir fikir verir..

5 metre altına indiğinizde biraz düşer. 10 metre üstüne çıktığınızda biraz artabilir.



demiştim. ama konu dağılmaya da başladı. Bu asgari rakamdır. günde 10 saat motor kullanırsan 10 hp motorlu tekne ile 10 litre, 30 hp motorlu tekne ile 30 litre yakarsın. Bir ayda da bir ton mazota yaklaşırsın. Ya da tekneye zehirli sürülecek ver ustaya, tekne güvertesi boyanacak ver ustaya, motor sezon bakımı olacak ver ustaya diye giderseniz, seyir zamanı da marinadan marinaya dolaşırsanız yazdığımın 3 katı rakama da ulaşırsınız..

O bakımdan bir ölçü içinde ve tevazu içinde düşünmek gerekir. Parası olan bu hesapları zaten yapmaz. Umrunda da değildir ne masraf ettiği.

Burada mütevazı bütçeler içindeki sınırları konuşuyoruz.

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Ortalamaları yazıyorum kendi teknem için... TL cinsinden 45 feet Motoryat
(Telsiz yıllık vergi yıllık hesap edilmemiştir) Mazot göreceli olduğundan dolayı tamamen kişiye özel diye düşünüyorum, o nedenle onu da hesaplamıyorum. Ayrıca her marinaya&barınağa ulaşımın da bir bedeli var ama ne kadar doğru onu yazmak, bilemiyorum Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

45.000 Marina
  2.000 Elektrik Su
15.000 Zehirli polish çekme atma yıllık bakım (herhangi bir extra durum harici)
62.000 Toplam

Yani baz masraflar ile mazotsuz metresi yaklaşık min 4.000 TL gibi düşünmek gerekir. Bir çok marina 30 feet altı tekneleri bile 30 feet olarak değerlendirdiklerinden dolayı, şayet marina da kalınıyorsa metre hesabını 30 feet aşağısında çarpanı yükselecektir.

...et olsun içimdeki deniz sevgisine  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap)))  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bu motoryat olması nedeniyle yakıtı yazılmamış ama verilen rakam 13.70 tekne için 62.000 TL

62.000/13.70 = 4500 küsur TL. Tekne 10 metreden büyük. Üstte verilen rakamlar da aşağı yukarı bu.

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
45ft'lik bir teknenin önemli bir tamir çıkmadığı sürece, bakım, ufak tefek tamir, sigorta, yakıt, yelken sök/tak, hesapta olmayan giderler vs. Senelik 4.000/6.000 euro arasında.

Buna marina ücretini ekleyin. Benim tekne için senelik 3.000 euro ve 10.000 euro arasında marina var. Belediye bağlama yerleri daha ucuz ama ben bağlamam. Bütçeye göre seç beğen al.

Tabi bende olmayan su yapıcı, jeneratör, klima vs. varsa maliyet artacaktır.

Yazdıklarım 4 yaşında 45ft'lik bir tekne için. Tabii benim elim işe yatkın, ben ustaya para vermem diyenler daha ucuza çıkarabilirler.

Bu üstteki hesap da aşağı yukarı aynı gibi.

Şimdi unutulmamalı, 10 metre tekne ile 11 metre tekne arasında onda bir fark vardır. Ama bu iki teknenin fiyatları veya masrafları biri diğerinden yüzde on az veya yüzde 10 fazla değildir. En az yüzde 20-25 fazla veya azdır.

Yani 10 metreye yakın bir tekneyi 40-50 bin TL masrafla döndürebilirsiniz ama 20 metre tekneyi 80-100 bin TL masrafla döndüremezsiniz.

Kiralama işi ayrı bir iş. Onu hiç karıştırmamak gerekir. Çünkü sadece yılın belli zamanı değil, kendi teknenize kışın da gidersiniz. Seyre çıkmasanız da içinde oturup çay içer kitap okursunuz veya dostlarınızla sohbet edersiniz. Veya arada bir yarım günlük tam günlük veya hafta sonu fırsatları sunar size.

Benzer bir şeyi tekne kiralayarak da yapabilirsiniz belki ama aynı şey midir emin değilim.

İşin genel ekonomisine hiç bakmamak gerekir. Tekne alacağınız fiyata bir yazlık alırsanız 10 sene sonra rant sürecinin de katkısıyla fiyatı ikiye katlanır.

Ama tekne alırsanız 10 sene sonra fiyatı yarıya iner. Zor satarsınız. Her yıl yazlığa yaptığınızın 5-10 katı da masraf yaparsınız. Yetmez, kışın sert fırtınalarda uykusuzluk da çekersiniz.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Yani kâr odaklı bir hesapla yola çıkıyorsanız tekne almak sadece aptallıktır. O aptallardan biri olarak bunun farkındayım (yani birazdan fazla olarak katmerli aptalım). Ama tercihim de bu.

Ev alacaksanız ev alın, tekne kiralayacaksanız tekne kiralayın. Bunlar ayrı seçenekler.. Sadece fiyatı değil sunduğu hayat seçenekleri de farklı. Getirisi götüsü de elbette.

Ama tekne alacaksanız, böyle bir tutkunuz varsa bu maliyetleri bilin. Bütçenize bakarak size göre bir tekne mutlaka vardır. Ama 4.5 metre yelken kürek sandal, ama 6 metre kamaralı yelkenli, ama 16 metre 3+1 kullanımlı, 3 tuvalet-duşlu..

Elbette bunların hepsinin götürüsü vardır ve tabiki farklıdır.

Getirisine gelince..

O herkese göre değişir.

  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap   Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bu hesapları yapmaya başlarsak evlenmek dahil bir çok pozizyonu hiç almamamız gerekir.


Sevgili korsanlar hayat sadece "make money" değildir. Sizin için öyleyse tekneden uzak durun..


« Son Düzenleme: Mart 06, 2019, 01:00:33 Gönderen: Recep Ertürk »
*

    S. E.

Ynt: Ne kadar harcıyoruz?
« Yanıtla #22 : Mart 06, 2019, 02:37:22 »
Recep Bey,

Çok güzel yazmışsınız. Elinize sağlık.

Aptallık konusuna ise katılmıyorum. Tekne alan aptallar olabilir ama sizin kendinizi tarifiniz olsa olsa "Bile bile lades" olur.

İyi Geceler.
*

    O. E.

Ynt: Ne kadar harcıyoruz?
« Yanıtla #23 : Mart 06, 2019, 06:57:45 »
Bir tekne sahibi olmanın mantık ile açıklanabilecek bir yanı yok...
Matematik ile hiç açıklanamaz .....
İnsanlar duyguları ile yaşarlar...

Bir deniz aracına 1 milyon lira yatıran adam , en kaba hesapla bankadan alacağı aylık 15 bin TL faiz gelirinden vaz geçmiş, üstüne aylık 5 bin TL masrafı kabul etmiş adamdır....

Artık burada yok kiralamak mı doğru ,yok senede kaç defa bineceksin hesabı bitmiştir...
Tamamen duyguları öne çıkmıştır...

Benim bir arkadaşımın Çok pahalı ve masraflı bir teknesi var,
Tekneye bakan müretebatı hergün yıkar temizler ...
Çok yoğun çalışıyor , vakti çok kıymetli kısa pantolon arkadaşımızdır , gündüz çok önemli değil ise telefon ile bile aramayız kibar adamdır , açar telefonu diye acırız...
Akşamları ararız...
2018 de üç kere gittim tekneye dedi geçenlerde...
Biz tekne maceralarını anlatırken...

Deniz ile alakası olmayan çokta tanımadığımız bir arkadaş
- Peki neden tutuyorsun , Dünya para
- Orda olduğunu bilmek beni gülümsetiyor ,resmine bakıyorum

Dedi,
Ne demek istediğini tekne sahibi (ama 4 metre ama 20 metre ) olanlar sanırım daha net anlarlar...

Kısaca Tekne sahibi olmak mantık ile açıklanamaz....çünkü mantığı yok


Bu arada Selçuk bey , profil fotoğrafınızı merakla beklemekteyiz...

*

    H. E.

Ynt: Ne kadar harcıyoruz?
« Yanıtla #24 : Mart 06, 2019, 08:51:47 »
Bu "tekne masrafları" konusunda her yazılanı okumaya çalışan birisi olarak yıllar içinde geldiğim nokta şu; Amerika'daki evlerini satıp, bir Super Amel Maramu alan emekli çift var. Kadın muhasebeci. Her kuruşu kayıt altına alıyor. Tekneleriyle dünya turu dahil geziyorlar ve teknede yaşıyorlar. Gittikleri noktada varsa mutlaka marinalara giriyorlar. Haftada iki üç defa en pahalısı da olsa restoranlarda yemek, sağlık sorunları nedeniyle okyanusun ortasından Amerika'ya uçup ameliyat olma bedelleri, tüm bakım, sigortalar, giriş-çıkış işlem masrafları, yakıt, uydu telefon abonelikleri,  zehirli, teknik işler için usta kullanma, korsan tehlikesi nedeniyle Malezya'dan tekneyi gemiye yükleyip İstanbul'da indirtmek falan... 10 yılın sonunda ortalama aylık 4600 USD civarı rakamdalar. Kadın "İstesek de daha fazla harcayamıyoruz" diyor.

Şimdi biz karadakilerin aylık ortalamasını bir hesaplayın... O site aidatı, yazlığın tamiratı, araç vergileri, dijital yayın abonelikleri, gıda harcamaları...

Alt sınır, 100 USD/ay ile yaşayan da var, parayı saçsa da 5000 USD üstüne çıkamayan da ... Ortalama 2000-3000 USD akarınız olursa teknede rahat rahat yaşayabilirsiniz.
*

    S. B.

Ynt: Ne kadar harcıyoruz?
« Yanıtla #25 : Mart 06, 2019, 09:26:57 »
Tekne işi pahalı bir hobi ve eğer denizde çok zaman geçirmeyecekseniz masraflar gün gelip batmaya başlıyor.

Hele hanım da bu işe gönülsüz, zorla geliyorsa daha fena. Tek başına ya da erkek grubu ile devamlı çıkmak çok keyifli değil. Benim için en azından. Teknenin keyfi en iyi çift olarak çıkıyor.

Benim yeni başlayacaklara tavsiyem:

Hanımı tekne kullanmaya her işi beraber yapmaya alıştırın, bilmiyorsa eğitime gönderin. Mutfağa mahkum etmeyin, bir süre gelir sonra baş ağrıları başlar gelmez. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Kağıt üzerinde yapılan bütçeler genellikle tutmaz. Hesabınızı %25-30 fazla olacakmış gibi yapın, tutturursanız ne âlâ. Sürpriz olmasın.

Bol bol vakit ayırıp denize çıkın ki masraflar batmasın. Senede 10.000€ harcayıp 10 gün denize çıkmışsanız günlüğü 1.000€'ya gelir. Mesela. Bu durumda olan bir arkadaşım var. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

    Ö. Y.

Ynt: Ne kadar harcıyoruz?
« Yanıtla #26 : Mart 06, 2019, 09:33:46 »
Bu işin aslında kendine göre bir algoritması var. Tekne işinde ebat-masraf grafiği çizecek olursak eğrı parabolik oluyor ve ebat yani boy arttıkça masraflar katlanarak yükseliyor.

Örneğin 7-7.5 metre tekne ile 8.5-9 metre tekne arasındaki masraflara şöyle bir göz atalım.

7 metre tekne ile 9 metre tekneye aynı marinada 1.5 misli fazla ücret ödenir.
7 metre tekne römork üzerine alınabilir yıllık bakım için vinç parası vs ödenmeyebilir.
7 metre teknenin zehirli vs ufak tefek bakımlarını biraz vakti olup elinden iş gelenler kendileri yapabilir.
Ekipman donanım sarf malzeme gibi harcamalar neredeyse yarı yarıya azdır.
Yakıt gideri aynı şekilde 3/4 oranında azdır..

Dolayısıyla tekne ebatında yüzde 20 liık büyüme 2 kata yakın bir oranda masraf artışına sebep olabilir. Özellikle bu işe yeni gönül vermiş kişilerin işin bu kısmına dikkat etmeleri gerekir.

Bu çerçevede yukarıda zikrettiğim ebatları yani maksimum 7 - 7.5 metre boyları geçmeyip elinden iş gelen vakti olan bağlama yerini de barınaklarda çözebilen kimseler için teknecilik masrafları katlanılabilir seviyelerde olur.

Bir üst segmente gelince;
Burada da 30 ft ile 40 ft arasında ciddi farklar oluşabilir. Özellikle yakıt,donanım ve bağlama yeri ücretleri birkaç misil artabilir.

Benim tecrübelerim bunlar Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    Ö. Ö.

Ynt: Ne kadar harcıyoruz?
« Yanıtla #27 : Mart 06, 2019, 09:57:00 »
Benim eski teknemin adı "Serenity" idi.

Huzur veren yer anlamına gelen bir kelime ve bir tekneye (gerçek bir tekneye) çok yakışan bir isimdi. Her yerinden sorun akan, her yeri dökülen, sizi zırt pırt denizin ortasında bırakan tekne gerçek tekne değildir.

Bana bir kilo huzurun bedelini hesaplayabilirseniz size tekneciliğin ucuz mu yoksa pahalı mı olduğunu söyleyebilirim. Aksi takdirde hesaplayamam.

Tekne ve denizcilik işi keyif işidir. Huzurun ve zevkin bedeli düşünülmez. Eğer bunu sorguluyorsanız ya o huzuru ve zevki alamıyorsunuzdur yada onun bedelini yüklenici kapasiteye sahip değilsinizdir ve yakın zamanda yolları ayıracaksınız demektir.

Bir balıkçının, gırgır sahibinin işletim bedelleri hakkında ağlar derecede şikayet etmesi çok doğaldır, çünkü ekmek parası, mecbur o işi yapacak. Ama keyif amaçlı bir tekne donatanıysanız ve bu giderler sizi ağlatıyorsa bir yanlış içerisindesiniz demektir ve bu yanlıştan bir an önce dönmeniz gerekmektedir.

Bu başlık açılış amacına göre ayakları yere basan bir başlık olmamakla birlikte tekne sahibi olmaya heves edenleri bu işin bir bedeli olduğunu uyarması açısından önemli. Tekneyi almak işin en kolay tarafıdır, ama devam ettirmek; işte bütün mesele burada.....
*

    T. A.

Ynt: Ne kadar harcıyoruz?
« Yanıtla #28 : Mart 06, 2019, 12:09:16 »
İstatistiklere girmesi açısından ben de kendi bilgilerimi vereyim:
46 feet 2011 teknemi aldığım günden beri madde madde yazarım. (yeme içme vs hariç)
Senelik ortalama 8.000 euro masraf var. Üstelik de marina kiramız normailn yarısı olmasına rağmen. Normal marina parası versek 10.000'i geçer.
Bu arada yıllık ortalama 8.000 euro da teknenin değer kaybı var.
Ayrıca tekne almayıp bu parayı bankaya koysaydım hiçbirşey yapmadan 2.000 euro yıllık faiz alırdım.
Sonuç senede 18.000 Euro cebimden para çıkıyor.
Ben senede 6 ay üzerindeyim. Benim için değer.
Bir başkası için bilemem. Çok kişisel çünkü...
*

    H. B. A.

Ynt: Ne kadar harcıyoruz?
« Yanıtla #29 : Mart 06, 2019, 13:40:49 »
Eralp Akkoyunlu'nun" Deniz Çingenesi "kitabında bahsettiği bir formül vardı.
Teknenin boyu büyüdükçe eni büyüyeceğinden ve donanımların da büyüyeceğinden (boy, en , donanım) hesaplamayı bir hacim şeklinde almak lazım der.

Yani boyu 10m olan teknenin masrafları yıllık 10 birim olsun.

Boyu 12m olan tekne (yani %20 fazla, 1.2x1.2x1.2=1,728)   masrafı 17birim  (10x1,728 den geliyor)   olacaktır diyor.

Ben henüz kendi tecrübelerimi paylaşacak bir tekneye sahip değilim. Umarım ilerde kendi tecrübelerimi de paylaşırım.