0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

M. T.

Kripto paralar ne kadar gundelik hayatin parcasi olacak bilinmez, bence olmayacak. Bu kadar volatil iken mumkun degil.

Ancak tether gibi gercek paraya peg edilmis kriptolar ya da bankalarin cikardigi gene USD ye ya da lokal para birimine peg edilmis kriptolar cok daha kisa surede bankacilik sistemine entegre edilebilir. Bu da alternatif bir para transfer network u olabilir.

Mesela bir restorandan yemek aliyorsunuz... su an akilli telefon ile kredi kartinizi kullandiginiz zaman ( apple pay, samsung pay ) gene islem kredi karti uzerinden, visa/mastercard network’unden geciyor.

Ileride bu islem kripto paralar ( para birimine pegged olanlar ) ile cok daha kolay guzel yapilabilinir. Hatta kredi karti komisyonu olmayacagi icin restoranlar her kripto ile yapilan odemeye % 5 de indirim verse mesela...

Restorana girdiniz, siparis verdiniz... gps den konumunuzu da yakalayip hangi restoranda oldugunuzu anlarsa akilli telefon.. tek click de pay tusu ile odeme yapmak mumkun olur. Bunlar basitce entegre edilebilinir.

Su an bu islem apple pay ile.. bir kac click. Ben gerci apple watch ile odeme yapiyorum tum dunyada.. ilk baslarda sasiriyordu insanlar simdi alistilar.

Ote yandan milyarlarca/trilyonlarca dolar uluslararasi ticaret USD olarak devam edecektir. Etmiyor gibi olursa zaten Amerika kavga cikartir, izin vermez.

Ben su an yurtdisi para transferleri icin $ 45 oduyorum. 1 dolar transfer etsem de $ 45, 10000 dolar da.. bankam bir kripto para cikartip onu USD ye peg ederse.... gonderdigim bankadaki alici hesap da ayni sekilde.. boylelikle gene bir kac click ile tum dunyaya anlik para gondermek mumkun olur. IBAN / Swift yalan olur... masraflar da ucar gider, para transferlerini bedava ya da cok cuzi bir rakama yapabiliriz.
« Son Düzenleme: Şubat 25, 2021, 12:29:39 Gönderen: Meriç Taşer »
*

M. T.

Yatirim ve Tesla konusunda sunlari ilave edeyim...

Amerika’da yatirim isleri son 4-5 yilda cok degisti, pandemi zamaninda daha da degisti.

Komisyonsuz yatirim uygulamalari ( Robinhood ), sosyal medya ve internette cok aktif olan millenial ve son jenerasyon ( siz sanirim Y ve Z kusagi diyorsunuz ) tarafindan benimsendi... Bu sayede Amerika’nin koklu yatirim firmalari da komisyonsuz isleme gectiler.

Bunun uzerine fractional hisse alimlari da baslayinca.. su an kriptolarda oldugu gibi... cebinde $ 10 i olan bir genc bile 0.1 adet Apple hissesi almaya basladi. Gencler kendi kullandiklari sevdikleri markaya yoneldiler. ( amazon, apple, tesla, nvidia, netflix, facebook, google ) Bir hisseyi alirken firmanin gelir gider tablosuna, fundamentallarina bakmadilar.

Tek baktiklari sabah kac simdi kac... gecen hafta kacti... 2 clickle aldilar hisseleri.

Az miktardaki portfoyleri ile bir karinca ordusu gibi islem yapmaya basladilar. Ortalama bir Robinhood’cu... yillarini bu ise vermis hedge fund managerlarindan cok daha iyi kazanclar elde etmeye basladi.

Kafalarda soru isaretleri... gencler daha mi zeki? Ya da wall streettekiler iyice dinazorlasti mi?

Tabi her portfoyun yatirim kararlari farkli olur... 100 dolari milli piyango ya da at yarisi oynar gibi bir penny stock a yatiran genc, bundan sans ya da spekulasyon sonrasi % 1000 kazanirken... bu yatirimi wallstreetteki en akilsiz fund manager a yaptiramazsiniz.

Gunlerinin % 80 ini internette geciren bu gencler kriptolara da bu sekilde yatirim yapmaya baslayip... gene karinca ordusu.. ufak ufak kripto paralarin yukselmesini gorunce o ufak yatirimlarini arttirarak bitcoin i bugune degil ama 20-25k ya getirdiler.

BTC toplam degeri de milyarlarca dolar olunca artik herkesin dikkatini cekti ve gec kaldik ama disarda kalmayalim diyen institutional investorlar da bu ise daldilar. Karincalar aldilar 0.001 , 0.00002 tane bitcoin.... bu abiler aldilar 10000 tane...

Fiyat oldu 40k.

2012-2013 den beri bitcoin i takip ediyorum, 5 dolardan da almadim, 200’den de... gecenlerde aldim bulunsun diye... 0.0001 adet  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Yukarda yazdigim gibi isler terse donup, gencler cil yavrusu gibi dagilirsa... dusunun 20 yasinda bir genc... aylik maasi 2000 dolar.. azar azar bitcoin almis son 5 yildir.. birden 100k parasi olmus. Bu para pat diye 1 haftada 70k ya duserse dogal olarak panik olup satabilir.

Bu sattigi yerde bayragi kim alir ve devam eder bilinmiyor simdilik... gecen gunku btc dususlerinde bazi rakamlarda destek gorur dendi ama gormedi onlarin da altina indi... sonrasi da iste Elon dedi aliyoruz 1.5 milyarlik.. firladi.

Arti daha institutional investorlar pump and dump a baslamadi.

Teslaya gelirsek.... 2019 da Teslayi shortlayan yatirimcilar/hedge fund managerlar Agustos/Eylul e kadar 3 milyar dolar kazandilar.

Sonra Tesla’nin cikisi basladi... 1 gunde 1.5 milyar dolar kaybettiler,  toplam zararlari 3 milyar dolari buldu.

2020’de, yaklasik 40 milyar dolar kaybettiler. Hala wall street’de Tesla hissesinin 80 dolar olmasi gerektigini savunan ve short pozisyonlarini koruyan dinazorlar mevcut. ( Teslayi car maker company olarak degerlendirenler ve bu fikirden vazgecemeyenler )

Wall street milyarlarca dolar kaybederken, Robinhood’cular ve genc yatirimcilar binlerce dolar kazandilar. Bir cogu yatirimlarini 10-15x katladi.

Buna ilaveten Tesla’ya inanan bazi hedge fund managerler de fundlarinin degerlerini kat kat artirdilar.

Uzaktan burda yasananlar ne yazikki tam anlasilamiyor, Turkiye’de gazetelerin yazdigi, haberler buzdaginin ustu.

Ornek verim arkadasim Tesla’nin autopilot software takiminda calisiyor 3 senedir. Ilk girdiginde takim 40 kisiydi.. simdi sanirim 800-1000 kisi. ( 1 sene evvel 600’du ) Bunlar sadece silikon vadisindeki ofiste calisanlar, software tarafinda.

Yukardan alinti

“ Kanımca, bütün bunların ardında Musk'ın Tesla'nın hisse senedi fiyatını şu anda bulunduğu yüksek seviyede tutmak amacından kaynaklanmaktadır. “

Elon gecen sene Tesla 250 lerden 700 e firlayinca, hisse fiyati cok yuksek diye tweet atti.. hisse aninda cakildi. Adamin para pul derdi yok sanki. Evlerini tek tek satti gecen sene.

3 hafta evvel Clubhouse a katildi dinledim. Mars konusunda anlattiklari ilginc. Eger Mars a gidersek bizi Elon goturecek gibi gozukuyor.

Sozun ozu Elon’a ters gitmek isteyen gidebilir ama tavsiye etmem  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

M. T.

Futuristik filmlerde goruyoruz... taksi cagiriyorlar soforsuz direksiyonsuz bir araba geliyor. Bu gunler artik yakin. Autonomous driving yapan bir Uber gibi dusunun. Sofor yok. Sarji azaldigi zaman en yakin sarj istasyonuna gidip kendi kendini sarj edecek.

Su an Uber 1 mil ve 1 dk icin yaklasik 1 dolar charge ediyor. Bunun % 20’sini kendi, 80’ini sofore veriyor. Butun bu paranin Teslaya kaldigini dusunun.

Tesla boyle bir araba yaparsa ( daha ucuza, basitce.. amaca hizmet eden bir robo-taxi ) bunu bence kendi isletir. Bunlari gidip uber e apple a satmaz.

Boyle bir robo-taxi’nin yollara cikabilmesi icin belediyelerden/hukumetlerden izin almasi gerekicek. Guvenlik vs. Buna en yakin firma Tesla. Su an binlerce araba milyonlarca km autonomous driving yapiyor, ve her gun bunu gelistiriyorlar.

Tesla kendi kendine giden bir arabayi sizce baskasina mi satacak? Bence kendi isletecek... Uber ve lyft aninda biter. Su an Uber 1 mil icin

*

E. Ç.

Demirtaş Hoca, adamın adı aklıma gelmedi, gerizekalıya anlatır gibi anlatmış. En azından ben anladım. Videoların devamı gelir o zaman daha iyi anlayabiliriz.
*

E. Ç.

Bu da ikinci bölüm

Gezgin Korsan Sosyal Medya Hesaplarını Takip Ediniz

*

E. A. A.

Çok güzel anlatmış.
*

R. E.

Nedir vaziyetimiz?
Hasar var mı?

*

E. Ç.

inşallah kimsede hasar yoktur.
*

L. K.

Kripto para değilde 1999 ve 2001 Seneleri arasında Almanyada 'Neue Markt' dedikleri bir Borsa bölümü vardı, bu bölüm Amerikadaki NASDAQ ı örnek alıp yapılmıştı.
Güzel olan bu Borsaya hangi şirket hisselerini sunsa birkaç saniye içinde hepsi satılıyordu, satışlar çok olduğundan kura ile yapılıyordu. Benim aldıklarım Hisselerden mesela İnfineon Borsaya başladığı an 100 hisse alabilmiştim tanesi 45€ ya bunları ilk Dakikalarda 88€ ya sattım, güzel bir süre geçti ve bu şekilde başladığım 5000€ ile vergiden sonra 60000€ yaptım, kullandığım paranın 10000€ sunu başka bir Hesaba aldım ve geriye kalan 50000€ ile çok riskli yatırımlar yaptım ve şu an elimde birçok değeri olmayan şirketlerin hisse senetleri var. Hiçbir zaman keşke şöyle yapsaydım demedim. Bu işlere girmek isteyenlere de aynı tavsiyeyi veririm, sakın Kredi alıp ya da Elinizdekileri satıp böyle işlere girmeyin, sizlere dokunmayacak bir miktar ile başlayın, kaybederseniz bile sizi savurmasın.
*

İ. E.

Bitcoin işini anlatan komik bir hikaye.BG
Şu BITCOIN denilen sanal para işi hiç aklıma yatmadı. Fiyatı acaip yükselen BITCOIN bir günde 17.000 Dolar’dan 11.000 Dolar’a düşmüş. Ne oldu ki, niye 17.000’e çıkmıştı ki? Bildiğimiz şu “monkey business” hikayesi gerçek oluyor galiba😲
(BITCOIN hakkında bilmemiz gerekenler)
Bir köy yakınında çok sayıda maymun yaşıyormuş. Bir gün köye bu maymunları satın almak için bir tüccar gelir. Tüccar maymunun tanesini 100 USD  a satın alacağını ilan eder.
Köylüler adamın deli olduğunu düşünürler.
Akıllı birinin başıboş maymunların tanesine 100 USD ödemiyeceğini düşünürler. Buna rağmen bir kaç köylü bir kaç maymun yakalayıp tüccara verir ve maymun başına 100 USD alır.
Bu haber kısa zamanda yangın gibi yayılır ve halk maymunları yakalayıp tüccara satar.
Bir kaç gün sonra tüccar maymunun tanesini 200 USD’a alacağını ilan eder. Tembel köylüler kalan maymunları yakalamak için koşuştururlar.
Köylüler kalan maymunların adedini 200 USD’dan satarlar.
Daha sonra tüccar maymunların tanesini 500 USD’a alacağını duyurur. Köylülerin uykusu kaçar. Kalan 6-7 maymunu yakalayıp maymun başına 500 USD’ı alırlar.
Köylüler merak içinde yeni duyuruyu beklemektedir.
Tüccar bir hafta için evine gideceğini ve dönüşte maymunun adedini 1000 USD’a alacağını duyurur.
Tüccar çalışan elemana kendisi dönene kadar satın aldığı maymunlara iyi bakmasını söyler. Tek başına tüm maymunların bakımını kendisi yapmaktadır.
Tüccar evine gider.
Köylüler çok üzgündür, çünkü ortalıkta 1000 USD’a satacakları maymun kalmamıştır.
 (Bu arada bıraktığı eleman köylülere elindeki maymunları gizlice tanesi 700 USD’dan satabileceğini söyler.)
Haber yangın gibi yayılır. Tüccar maymunun tanesini 1000 USD’a alacağına göre, maymun başına 300 USD kar vardır. Ertesi gün tüm köylüler maymun kafesi önünde kuyruk olurlar.
Çalışan maymunların hepsini adedi 700 USD’dan satar. Zenginler topluca maymun satın alır. Fakir köylüler ise maymun alabilmek için tefeciden borç para alırlar.
Köylüler maymunlarına iyi bakarak tüccarın dönüşünü bekler. Fakat kimse gelmez. Köylüler tüccarın yardımcısına koşarlar. Ancak o da tüymüştür.
Köylüler hiç bir işe yaramayan, kimseye satamayacakları başıboş maymunların tanesine 700 USD ödediklerini anlarlar.
Ne kadar açıkgöz(!) oldukları bir kez daha ortaya çıkmıştır.
Bitcoin de günümüzdeki maymun ticareti işidir
Bu maymun ticareti bir çok insanı batırırken, bir kaç kişiyi zengin edecektir.
(Sistem böyle işlemekte, kolay kazanma hedefli uyanıklar, daha uyanıkların ilk, hatta bazan tek kurbanları olmaktadırlar.) (Yok, beter olmasınlar ama ders alsınlar bari...)
*

E. G.

Merhaba,

Aslında konu biraz daha geniş bir konu, cripto paralar ise yan ürünü (elbette en çok ilgi çeken kısmı ama).

Geliştirilen pek çok altyapı kendini oluşturmak ve sürdürmek için kendi para birimlerini kullanıyorlar doğal olarak ve bu coinler ile projelerini finanse ediyorlar. Ancak konu sadece bu kripto paralara kilitlenirse sağlıklı bir değerlendirme yapmak çok kolay olmaz.

Şu anda insanlığın mevcut çalışma ve yönetim sistemlerini kökten değiştirebilecek altyapıları oluşturuyorlar. Yani sadece sanal değil, büyük somut değişimleri tetikleyecek altyapılar.

Sözleşmeler, işlem güvenliği sistemleri, öz denetim sistemleri, çok imzalı işlemler gibi pek çok proje var ve bunlar sağlıktaki organ bağışı sistemi gibi çok özel konulardan tüm noterlik sisteminin değişmesine, sadece noterlik değil tüm hukuk ve kamu yönetimi sistemlerinin, finans sistemlerinin değişmesine yol açabilecek kadar önemli projeler.

Elbette bu dağınık blockchain altyapıları büyüdüklerinde (muhtemelem sadece birkaç tanesi yeterince büyüyebilecek) bu merkeziyetsiz yapılar quantum bilgisayarları tarafından ele geçirilebilir. Ve belki de bu tehdide bir önlem yaratıp varolabilen sistemler tüm insanlığın bir sonraki yaşamında belirleyici sistemler olabilir. Ya da bu sistemler devletler tarafından kullanılıp demokrasi alternatifi farklı rating bazlı* yönetim sistemlerine evrilebilir.

Ne olursa olsun konu biraz kapsamlı incelendiğinde, heyecan verecek gelişmelere gebe çok derin bir konu. Yani basitçe bir yatırım aracı konusunun oldukça ötesinde sanıyorum. Ki basitçe yatırım aracı gözlüğüyle bile değerlendirirsek, doğru elmayı bulan, eskiden Steve Jobs'u takip edenler gibi, muhtemelen oldukça tatminkar gelir elde edebilecekleri bir konuma ulaşabilirler. Tabi şimdi artık kişi değil (Jobs gibi) , projeler takip edilecek. Pek çoğu yok olacak ama kalanlar mutlaka devasa projelere dönüşecek. Ve kalanlar dünyayı değiştirecekler gibi, o zamana kadar insanlar dünyayı yok etmezse tabi.

Saygılarımla,
Erol

*Rating Bazlı Yönetim Sistemleri oy kullanıp yönetim seçmek yerine yönetimdekilerin, yönetilenler tarafından anlık değerlendirilip, liyakatsız, başarısız olanların değiştirilmesini sağlayacak ve AI kontrolünde, kolayca kandırılıp manüple edilemeyecek sistemler.

Bu sade kamu yönetiminde değil, şirket yönetimlerinde bile uygulanabilir, şirketin en küçük hissedarı bile şirket yönetimine katkı sağlayabilir.
*

E. A. A.

Esas mesele olaya kripto paralar açısından bakıyoruz bu doğru değil. Olay BlockChain teknolojisi,  önümüzdeki yılları şekillendirecek , kriptopara sadece bir yan ürün. Bu ürüne geçebilmek için itibari paranın "itibarsızlaştırılması"  desantralize edilmesi gerekiyor. Doları matbaada basıp basıp refah sürmenin devri bitti buna karar verenlerde  eski sistemi kuranların bizzat kendileri. Burada uzun uzun yazmanın gereği yok araştıranlar görecektir zaten dünyada ciddi bir ekonomik kutuplaşma vardı bu aralar sağlam kapışıyorlar . eski sistem savunucuları tabii ki direnecekler karşı taraf da ona göre hesaplar yapacak doğal olarak. Bunlar bilinen şeyler.  Kanıt gösteremeyeceğim kişisel diyebileceğim düşüncem ise şöyle: Bu adamlar kripto parayı uzun yıllardır hesap kitap oluşturdular, çok zekice organize ettiler. Çıkıp deselerdi , beyler burada şöyle bir para sistemi var buyrun gelin bunu da kullanın, bir kişi bile bakmazdı. Borsa sistematiğine göre kurgu yaptılar kolay kazanç riskli yatırım (batmak da dahil)  döngüsüne  bir çok insanı dahil ettiler ve etmekteler.  Kazanmayacaksam ben bu yeni sisteme neden gireyim?  Daha sonra muhtemelen oyun buraya kadar denecek en güçlü  sektör temsilcisi 5- 10 koyun kalacak, diğer koyunlar (3000 in üzerinde) tarihin çöplüğüne gidecek.  Tabii bu arada sistem (Block Chain)kurulmuş olacak. New World Order.    Allah Kabul Etsin,  sanırım hesap bu , dedim gibi sadece tahmin ...  (Bu arada  hamdolsun son sarsıntılardan epey bir karla çıktım , nerede duracağını bilmek önemli dediğim gibi bu işe sistemi öğrenmek için girmiştim bu arada tedbiri elden bırakmadığım için zarar görmedim ve karlı çıktım. Tabagı sıyırıp kaçıyoruz başımız derde girmeden.)  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

E. A. A.

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Merhaba,

Aslında konu biraz daha geniş bir konu, cripto paralar ise yan ürünü (elbette en çok ilgi çeken kısmı ama).

Geliştirilen pek çok altyapı kendini oluşturmak ve sürdürmek için kendi para birimlerini kullanıyorlar doğal olarak ve bu coinler ile projelerini finanse ediyorlar. Ancak konu sadece bu kripto paralara kilitlenirse sağlıklı bir değerlendirme yapmak çok kolay olmaz.

Şu anda insanlığın mevcut çalışma ve yönetim sistemlerini kökten değiştirebilecek altyapıları oluşturuyorlar. Yani sadece sanal değil, büyük somut değişimleri tetikleyecek altyapılar.

Sözleşmeler, işlem güvenliği sistemleri, öz denetim sistemleri, çok imzalı işlemler gibi pek çok proje var ve bunlar sağlıktaki organ bağışı sistemi gibi çok özel konulardan tüm noterlik sisteminin değişmesine, sadece noterlik değil tüm hukuk ve kamu yönetimi sistemlerinin, finans sistemlerinin değişmesine yol açabilecek kadar önemli projeler.

Elbette bu dağınık blockchain altyapıları büyüdüklerinde (muhtemelem sadece birkaç tanesi yeterince büyüyebilecek) bu merkeziyetsiz yapılar quantum bilgisayarları tarafından ele geçirilebilir. Ve belki de bu tehdide bir önlem yaratıp varolabilen sistemler tüm insanlığın bir sonraki yaşamında belirleyici sistemler olabilir. Ya da bu sistemler devletler tarafından kullanılıp demokrasi alternatifi farklı rating bazlı* yönetim sistemlerine evrilebilir.

Ne olursa olsun konu biraz kapsamlı incelendiğinde, heyecan verecek gelişmelere gebe çok derin bir konu. Yani basitçe bir yatırım aracı konusunun oldukça ötesinde sanıyorum. Ki basitçe yatırım aracı gözlüğüyle bile değerlendirirsek, doğru elmayı bulan, eskiden Steve Jobs'u takip edenler gibi, muhtemelen oldukça tatminkar gelir elde edebilecekleri bir konuma ulaşabilirler. Tabi şimdi artık kişi değil (Jobs gibi) , projeler takip edilecek. Pek çoğu yok olacak ama kalanlar mutlaka devasa projelere dönüşecek. Ve kalanlar dünyayı değiştirecekler gibi, o zamana kadar insanlar dünyayı yok etmezse tabi.

Saygılarımla,
Erol

*Rating Bazlı Yönetim Sistemleri oy kullanıp yönetim seçmek yerine yönetimdekilerin, yönetilenler tarafından anlık değerlendirilip, liyakatsız, başarısız olanların değiştirilmesini sağlayacak ve AI kontrolünde, kolayca kandırılıp manüple edilemeyecek sistemler.

Bu sade kamu yönetiminde değil, şirket yönetimlerinde bile uygulanabilir, şirketin en küçük hissedarı bile şirket yönetimine katkı sağlayabilir.

Çok güzel özetlenmiş bir yazı. 
*

R. E.

Bitcoin işini anlatan komik bir hikaye.BG
Şu BITCOIN denilen sanal para işi hiç aklıma yatmadı. Fiyatı acaip yükselen BITCOIN bir günde 17.000 Dolar’dan 11.000 Dolar’a düşmüş. Ne oldu ki, niye 17.000’e çıkmıştı ki? Bildiğimiz şu “monkey business” hikayesi gerçek oluyor galiba😲
(BITCOIN hakkında bilmemiz gerekenler)
Bir köy yakınında çok sayıda maymun yaşıyormuş. Bir gün köye bu maymunları satın almak için bir tüccar gelir. Tüccar maymunun tanesini 100 USD  a satın alacağını ilan eder.
Köylüler adamın deli olduğunu düşünürler.
Akıllı birinin başıboş maymunların tanesine 100 USD ödemiyeceğini düşünürler. Buna rağmen bir kaç köylü bir kaç maymun yakalayıp tüccara verir ve maymun başına 100 USD alır.
Bu haber kısa zamanda yangın gibi yayılır ve halk maymunları yakalayıp tüccara satar.
Bir kaç gün sonra tüccar maymunun tanesini 200 USD’a alacağını ilan eder. Tembel köylüler kalan maymunları yakalamak için koşuştururlar.
Köylüler kalan maymunların adedini 200 USD’dan satarlar.
Daha sonra tüccar maymunların tanesini 500 USD’a alacağını duyurur. Köylülerin uykusu kaçar. Kalan 6-7 maymunu yakalayıp maymun başına 500 USD’ı alırlar.
Köylüler merak içinde yeni duyuruyu beklemektedir.
Tüccar bir hafta için evine gideceğini ve dönüşte maymunun adedini 1000 USD’a alacağını duyurur.
Tüccar çalışan elemana kendisi dönene kadar satın aldığı maymunlara iyi bakmasını söyler. Tek başına tüm maymunların bakımını kendisi yapmaktadır.
Tüccar evine gider.
Köylüler çok üzgündür, çünkü ortalıkta 1000 USD’a satacakları maymun kalmamıştır.
 (Bu arada bıraktığı eleman köylülere elindeki maymunları gizlice tanesi 700 USD’dan satabileceğini söyler.)
Haber yangın gibi yayılır. Tüccar maymunun tanesini 1000 USD’a alacağına göre, maymun başına 300 USD kar vardır. Ertesi gün tüm köylüler maymun kafesi önünde kuyruk olurlar.
Çalışan maymunların hepsini adedi 700 USD’dan satar. Zenginler topluca maymun satın alır. Fakir köylüler ise maymun alabilmek için tefeciden borç para alırlar.
Köylüler maymunlarına iyi bakarak tüccarın dönüşünü bekler. Fakat kimse gelmez. Köylüler tüccarın yardımcısına koşarlar. Ancak o da tüymüştür.
Köylüler hiç bir işe yaramayan, kimseye satamayacakları başıboş maymunların tanesine 700 USD ödediklerini anlarlar.
Ne kadar açıkgöz(!) oldukları bir kez daha ortaya çıkmıştır.
Bitcoin de günümüzdeki maymun ticareti işidir
Bu maymun ticareti bir çok insanı batırırken, bir kaç kişiyi zengin edecektir.
(Sistem böyle işlemekte, kolay kazanma hedefli uyanıklar, daha uyanıkların ilk, hatta bazan tek kurbanları olmaktadırlar.) (Yok, beter olmasınlar ama ders alsınlar bari...)

Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bana da böyle geliyor biraz...
Sülün Osman'a yetişemedik ama Banker kastelli'yi filan bilirim. Dünyadan da epey örnek var. Hatta bir ara bizde dizi bile yapılmıştı ama sanırım baskı ile karşılaştı dizi yayını ve çarçur oldu. Oysa TV dizisi için iyi ekmek kapısıydı..

*

E.

Bana da böyle geliyor biraz...
Sülün Osman'a yetişemedik ama Banker kastelli'yi filan bilirim. Dünyadan da epey örnek var. Hatta bir ara bizde dizi bile yapılmıştı ama sanırım baskı ile karşılaştı dizi yayını ve çarçur oldu. Oysa TV dizisi için iyi ekmek kapısıydı..

Meslek sırrı diye bir şey var  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap