0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

Ö. Ö.

Aşağıdakileri özel teknesini kiralamaya çalışan bir arkadaşın mesajına cevap olarak yazmıştım ama mesaj ticari amaçlı olduğundan moderasyon tarafından kaldırıldığından yazdıklarım yok olmasın, bilgi bir yerlerde bulunsun diye bu yeni konuyu açtım efenim;

---------==[eski mesajım]==----------

Anlıyorum, herkes teknesinin masraflarını çıkartmaya çalışıyor ama böyle olmaz!
Kimi ADB ile tekne transferi yapıyorum der, kimi teknemi kiralıyorum, kimi gel abi eğitimin en süperi bizde diyor.

Hiç mi düşünmüyoruz bu yaptığım doğru mu diye?
Bu işin bir kuralı, yönetmeliği, yetkili mercisi var mıdır diye düşünmez miyiz?

Sonra iki kere teknem çalındı aman italyada avukat bulun diye yazanlara kızıyoruz yeter artık diye..
ama önce bu ahlaksız tekliflere kızmaz, sorgulamaz isek teknesini çaldırana kızmak boş.

Bu tip ahlaksız tekliflere sizler de benim kadar tepki göstermezseniz bu işler sürer gider.

Bu tepkimin sadece ticari kazancımı korumaya çalışmak olduğunu düşünüyorsanız diyecek tek bir şeyim kalıyor, şundan tekne kiraladım şöyle oldu, eğitime buna gittim şöyle yaptı vb. gibi şikayetlerinizde ancak "hak etmişsin" diyebilirim.

adb ile ücretli kaptanlık, yelken eğitimi, özel tekne kiralama.
şirket yok, fatura yok, sözleşme yok, yat işletme belgesi yok, bunları kapsayan bi sigorta yok.

Daha önce de kendi şahsi teknesini ile eğitim vermek isteyen, mavi yolculuk düzenleyen arkadaşları da özel mesajla uyardım, eminim bana kızdılar, üzüldüler, ama ne yazık ki yaptıkları yanlış. yanlışta ısrar kötü niyete girer artık.

---------o----------

Feysbukta da benzer tartışmalara girdiğimi gören olmuştur mutlaka, oralardaki nufus çok daha fazla ve sahte kimliklerle yazanlar da olduğundan saldıran, hakaret eden, kovalayan çok oluyor. Burada daha medeni şekilde yazışabiliriz diye düşünüyorum. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Genelde bu ahlaksız teklifi yapanlar şöyle söylemleri oluyor;

- Evet ADB belgem var ama bendeki tecrübe kaptan Cousteau da yoktur! ne denizler gördüm ben! breh breh!
- Bu devlete vergi vermek istemiyorum! hiçbiri bana hizmet olarak dönmüyor, kaçak olarak yapmanın kime ne zararı var?
- Bu teknenin senelik masraflarını biliyor musun? birkaç mavi yolculuk düzenlesem, masraflarımı çıkarsam ne olur sanki! senin tavuğuna mı kış dedik!
- Tekne transferi dediğin atla deve değil, o kadar para istemek hırsızlık! Bizim xx kaptanla birlikte yaptık geçen, gayet de kolay oldu, hiç sorun çıkmadı.

Şimdiye kadar bu minvalde çoğaltılabilecek pek çok cümle işittim.

En safı iyi niyetlisi "aa! ben bilmiyodum böyle bir kanun/kural olduğunu" diyor. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

İş hepimizin bir ucundan tuttuğu, sevdiği, kendini yeterli gördüğü denizcilik camiasında olunca nedense tepkiler bir garip oluyor. O yüzden bir de şu örnekleri bir düşünün isterim;

- Sağlık ile ilgili bir hobi forumuna ilan verseniz "evde amatör olarak bel fıtığınızı tedavi ediyorum, hastanelere doktorlara tonla para dökmenize gerek yok, gelin arkadaş arasında hallederiz" deseniz..
- Evinizin balkonuna bir afiş asıp "amatör berber! gelin, çok uygun şartlarla saçınızı şekillendirelim!" yazsanız..
- Ramazanda bir fırının kapısında ramazan pidesi bekleyen insanlara "evde süper pide yaptım, gelin, ucuza dağıtıyorum" diye anons yapsanız..
- Pazarda açılmış tezgahların önünde torbanızı açıp bahçede yetişmiş limonlarımı satıyorum deseniz.
- Okuldaki velilere "çocuğunuzu bana gönderin, süper hayat tecrübem var, herşeyi ben öğretirim" deseniz.
- Bir fabrikanın satın alma departmanına "elektrik işleriniz 10 yıllık tecrübesi ile amatör elektrikçi tarafından ucuza yapılır"
 diye bir faks gönderseniz.

...örnekleri çoğaltabilirsiniz.

herhangi bir işi "ben amatör olarak yapıyorum, gelin daha ucuza yapayım" derseniz ne olur?
evet.. olmaz veya ayıp olur! Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Neticede AMATÖR olmak beceriksiz, yeni başlayan, az bilen (veya nezih olmayan insanların söylediği gibi "acemi" ) DEĞİLDİR.. Amatör olan bir işi para/menfaat kazanmak için değil kendi/ailesi/arkadaşları keyfi için yapan kişidir.

Gelin TDK'ya da bir soralım;
AMATÖR : sıfat Fransızca amateur
1. Bir işi para kazanmak için değil, yalnız zevki için yapan, hevesli, meraklı (kimse), özengen, profesyonel karşıtı.
2. Bir işi meslek veya alan uzmanı olmadan yapan.

Eğer tanımadığınız birilerine bir HİZMET olarak bunu yaparsanız bu artık PROFESYONEL işe girer ve uymanız gereken kuralları kanunları şartları vardır.

Nasıl amatör DOKTOR, amatör BERBER, amatör KASAP, amatör BAKKAL, amatör ELEKTRİKÇİ olmuyorsa amatör KAPTAN (veya amatör EĞİTMEN) da olmaz. (Elbette hukuki olarak teknenizin kaptanısınız.. konu bu değil.)

Bu bir MESLEK ve bu mesleği icra ederek hayatını sürdüren insanlar var.
Aile/arkadaş çevresi dışında başkalarının ihtiyaçlarını bir menfaat karşılığı yapıyorsanız onların alanına girmiş olursunuz. En basitiyle ayıp olur, ilerisi yasadışı olur.

Neyse..
Derdimi anlatabildim sanırım/umarım. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Son olarak, mutlaka vay efendim, sen ticari çıkarların için buradaki insanların ayağına basıyorsun kalbini kırıyorsun, üç kuruşluk kazancına, denizcilik keyfine engel oluyorsun diyenler (diyemeyip sadece düşünenler) olacaktır, varsın olsun, hepinizin gözlerinden öperim.. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

U. K.

Özgürcüm, çok güzel bir konuya parmak bastın.

"Son olarak, mutlaka vay efendim, sen ticari çıkarların için buradaki insanların ayağına basıyorsun kalbini kırıyorsun, üç kuruşluk kazancına, denizcilik keyfine engel oluyorsun diyenler (diyemeyip sadece düşünenler) olacaktır, varsın olsun, hepinizin gözlerinden öperim.."

Hiç aklına böyle birşey gelmesin.  Bizlerin ne düşündüğü, seni ticari çıkarın (!) için bile bunu yazıyor olman (ki kesinlikle böyle bir düşüncem yok, tenzih ederek söylüyorum) veya başka etkenler, yazdıklarının doğru olduğu gerçeğini değiştirmez.

Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

O. B.

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
........... yazdıklarının doğru olduğu gerçeğini değiştirmez.
Sosyal davranışın doğruluğu izafi bir kavramdır. Zamana ve mekana veya başka bir deyişle referansa göre değişiklik gösterir.

Özel duruma örnek:
Diş hekimlerinin olmadığı dönemlerde berberlerin diş çekmesi normaldi.
Bu durumda  normal olan doğru mudur sorusunu sormak gerekir?
« Son Düzenleme: Ağustos 24, 2017, 15:45:07 Gönderen: Orhan Barut »

*

E. D.

Özgür korsan, konu başlığı kaldırıldığından benim de cevabım güme gitmesin diye yazıyorum.  ?? yazmamın nedeni, sizin soruya cevap verilmediği için, Özgür korsanın sorusunun cevabı ne oldu anlamında, konu başlığı açan korsana yöneliktir.
    Bu konudaki yaklaşımınızı destekliyorum.
*

Ö. Ö.

Özgür korsan, konu başlığı kaldırıldığından benim de cevabım güme gitmesin diye yazıyorum.  ?? yazmamın nedeni, sizin soruya cevap verilmediği için, Özgür korsanın sorusunun cevabı ne oldu anlamında, konu başlığı açan korsana yöneliktir.
    Bu konudaki yaklaşımınızı destekliyorum.
Teşekkürler..

Bu arada, o ilanı yazan arkadaşın sahibindenkomda 'ya verdiği ilana da bir mesaj yazmıştım, telefonla beni aradı, İstanbulda turizm firması sahibi olduğu, kiralama işinin yasal olduğu (firma adından ticaret sicil kaydını kontrol ettim, yat kiralama/işletme yok.) ama eğitimleri / kaptanlı kiralamaları kendi ADB belgesi ile yaptığını anlattı. Yanlış olduğunu tekrar anlattım. Teknesi ile ilgili yat işletme belgesini istedim, bekliyorum. Pek ümitli değilim ama gelirse en azından bu konuda bir özür borcum olacak kendisine. Haber vereceğim.

Gezgin Korsan Sosyal Medya Hesaplarını Takip Ediniz

*

A. U.

Özgür Bey yorumlarınıza aynen katılıyorum. Bunun yanında tekne kiralama ile eğitim ve transferi birbirinden ayırmak gerektiğini düşünüyorum. Kendi teknesini masrafları çıksın diye kiralamak, kullanmadığınız zamanlarda evinizi, yazlığınızı kiraya vermek gibi. Bu da tabii ki gelir vergisine tabi olmalıdır, belki tekne sahipleri için gayrimenkul kiralaması gibi (aynı mantıkta depozito, kira bedeli vs detaylar belirtilerek) bir yasallaştırma neden olmasın. Belki de vardır. Kendi aracımı şirketime kiralayabiliyorsam (stopajını şirket ödüyor), teknemi de kiralayabilir miyim mesela? Ancak teknede eğitim ve tekne transferi tamamen ticari ve güvenlik riskleri barındırdığından bence sadece yetkinliği kanıtlanmış kişiler tarafından yapılmalıdır.
*

Ö. Ö.

Hepsi mümkün ama bir kuralı, kaidesi var elbet.

Teknenizi bir turizm firmasına sözleşme ile kiralayabilirsiniz ve o firma da tekneniz için yat işletme belgesi alırsa deniz turizminde yasal olarak kullanılabilir. (TR veya yabancı bayrak olabilir, sadece yabancıda maliyeti artıyor.)

Eğitim için ya TYF'den eğitmen belgesi, MEB'den Deniz Eğitimcisi veya uluslararası RYA/IYT kurumlarından Instructor belgesine sahip olmalısınız.

Başka birinin teknesini ücret karşılığı transfer etmek için gemi adamı cüzdanına sahip bir profesyonel olmalı.

Patronun yatını kullanmak için gemi adamı cüzdanı sahibi olmalı.

*

A. U.

Aslında bu durumda bir kavram üzerinde uzlaşmak gerekiyor, tekne kiralama işi Turizm olarak değerlendirilecekse dediğiniz de haklısınız, araç kiralama olarak değerlendirilecekse ise dediğim gibi daha basit bir kurgu çözüm olabilir. Ama bu beni de aşan bir kavram tartışması olur.
Sanırım teknenin keyif ve eğlence, tatil gibi nedenlerle kiralandığı düşünülürse yapılan faaliyetin turizm  olarak adlandırılması daha uygun. Yoksa tekneler pek ulaşım, barınma amacıyla kiralanmıyor.

Peki ADB'li bir arkadaşım benim teknemi ben olmadan transfer edemez mi?
*

E. O.

Özgür Korsan'a tamamıyla hak veriyorum.

Hayatın her alanında karşılaştığımız tüm temel problemlerin başında çözüm olarak "eğitim" konusunu dile getiriyoruz.
"eğitim" aynı zamanda sürekli bir faaliyet.. Okullardan mezun olmak yetmiyor başarı için, ister akademik, ister mesleki, devamlı bir eğitim konusu karşımıza çıkıyor.

Eğitim veren birçok kurum olduğu gibi, bunların içinden refere edilmiş, standartları açısından yetkili organlar tarafından onaylı, verdikleri sertifikalar prestijli ve geçerli olanların tercihte ön planda olduğuna şahidiz.

Türkiye Yelken Federasyonu ülkemizdeki yelken eğitimlerinin standardizasyonunu sağlamak, kalitesini artırmak ve verilen eğitimin performansını ölçülebilir kılmak için bir program başlattı ve bu eğiticilerin eğitimi programına katılan, eğitim sonunda yapılan gözlem ve pratik sınav sonucu geçer not alıp "Yelken Eğitmeni" sertifikası alıp, bunların eğitmenlik yaptığı, eğitim teknelerinin TYF tarafından kalibre edildiği ve eğitim verebilir asgari şartların sağlandığını onayladığı, TYF nin kurumsal internet sayfasında da listelediği Eğitim firmalarına TYF adına Yelkenli Yatçılık sertifikası verme yetkisi verdi.

Benim tavsiyem;
Yelken eğitimi vermek isteyen kişilerin, bu eğitmenlik eğitimini almaları ve eğitim teknelerini onaylatıp, kendi eğitim firmalarını kurmaları. Böylece bu sorun çözülür. Aksi halde yasal olmayan, tabiri caizse merdiven altı iş yapan kişiler olarak görülecekleri bir durumla her zaman karşılaşırlar.

Bu alanda standartlara uygun eğitim veren şirketlerin sayısının artması kaliteyi de artıracaktır.
*

Ö. Ö.

Yürürlükteki yasanın, yönetmeliğin nesini tartışacağız! Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
"aradığınız amatör denizciyi kaile alan bir yönetime şu an ulaşılamıyor, lütfen 100 yıl sonra yeniden deneyiniz!Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

arkadaş dost meclisinde paranın lafı olmaz, dolayısı ile konumuza girmiyor zaten.
orada sadece arkadaşınızın Türkiye karasularında tekne kullanabilecek (idarenin ve sigortanın kaile alacağı) bir ehliyeti olup olmaması kriter.

tekneniz TR bayraklı ise basit bir "kaptan tayin" dilekçesi (gerçi bu sıralar vekaletname isteniyormuş bazı yerlerde) yazmanız yeterli..
yabancı bayraklı ise tekne sahibi olmadan başka bir kaptan (trlog da kaptan olarak yazılmış olacak) tekneyi sadece boş iken transfer edebilir, eş dost arkadaşı doldurup gezi yapamaz.
*

M. E.

Özgür Bey yorumlarınıza aynen katılıyorum. Bunun yanında tekne kiralama ile eğitim ve transferi birbirinden ayırmak gerektiğini düşünüyorum. (...) Ancak teknede eğitim ve tekne transferi tamamen ticari ve güvenlik riskleri barındırdığından bence sadece yetkinliği kanıtlanmış kişiler tarafından yapılmalıdır.

İyi bir konuya işaret edilmiş.  Burada birkaç husus birbirine karışıyor.  Ayırmaya çalışıyorum zihnimde, şöyle anlıyorum:

1. Tekne transferi yapmak, kişinin gerçek ya da tüzel başka bir kişinin teknesine verdiği bir hizmet.  Dolayısıyla şahıs firması veya şirket olarak fatura kesebilmesi ve vergisini ödemesi gerekiyor.  Yoksa ticari kazanca mukabil vergi kaçakçılığına girer.  Öte yandan, tekne transferi yapacak kişinin asgari yeterliği ile ilgili bir mevzuat yok.  yani dişçilik yapmak için diş hekimi olmak gerekirken, burada ADB sahibi olmak yeterlidir.

2. Gerçek ya da tüzel kişinin teknesini kiraya vermesi de yukarıdaki gibi ticari kazanç olacağı için vergiye tâbidir. 

3. Eğitim konusu ilginç.  Burada eğitim alan kişi(ler)in eğitimin kapsamından ve öğrenmek istediklerinden ayrı olmak üzere nasıl bir belge almak istedikleri önemli.  Eğer ADB'leri ile devam edeceklerse, eğitim alacakları kişinin yeterliğini düzenleyen bir mevzuat yok.  Tersi durumda, mesela YY1, YY2 vs bir belge almak istiyorlarsa, o zaman YY4/YY5 seviyesinde bir eğitmenden bu eğitimi almak zorundalar.  Sözün kısası, eğitimi almak isteyen kişilerin tercihine kalmış bir konu bu, bir sorunluluk ya da düzenleme yok.  Diğer taraftan, eğitim eğer eğitimi alan kişilerin kendi teknelerinde bir hizmet alımı şeklinde değil de, eğiticinin teknesinde olacaksa, bu tekne ticari amaçlı eğitim teknesi kapsamına girer ki, o vakit teknenin donanımı mevzuatta gayet açık yazılmıştır.  Yani amatör denizci donanımlı bir yat ile bu eğitim verilemez.  Vergisel durum ise yukarıdakilerden farklı değildir.
*

A. Ş.

Özgür Korsan ne güzel yazmışsınız, altına imzamı atarım.
Bende mümkün oldukca çevreme aynı konuyu anlatmaya çalışıyorum
Ticari tekne ve profesyonel kaptanların ne yükümlülük ve zorluklarla bu hakkı aldığını düşünüldüğünde, en basitinden  haksız kazanç sağlanıyor. Haksız rekabet ortamı oluyor.
Tabi bunu düzeltmenin, en azından toplumumuzda, en önemli yolu kanunen kontroller ve yaptırımlar getirilmesi, maalesef duyduğum bazı örneklerde uğraşılıp mahkemeye kadar getirilen konuların dahi sonuçsuz kalması.
*

Ö. Ö.

Yelken eğitimi vermek isteyen kişilerin, bu eğitmenlik eğitimini almaları ve eğitim teknelerini onaylatıp, kendi eğitim firmalarını kurmaları. Böylece bu sorun çözülür. Aksi halde yasal olmayan, tabiri caizse merdiven altı iş yapan kişiler olarak görülecekleri bir durumla her zaman karşılaşırlar.
bence problem burada biraz da "tüketici" tarafında..
eğer insanlar sadece "ucuz" olsun diye bakmaz, kaliteye, içeriğe, altyapıya vb. bakarsa bu merdiven altı işler zaten kendiliğinden yok olur zaten.
*

Ö. Ö.

...Öte yandan, tekne transferi yapacak kişinin asgari yeterliği ile ilgili bir mevzuat yok.  yani dişçilik yapmak için diş hekimi olmak gerekirken, burada ADB sahibi olmak yeterlidir.
Evet, tekne kullanmak için ADB yetiyor ama tekne kullandığın için karşılığında ÜCRET alıyorsan GEMİ ADAMI olman şart.
Yoksa transfer kaptanlığı diye ayrı bir yeterlilik yok tabi ki.

Eğer ADB'leri ile devam edeceklerse, eğitim alacakları kişinin yeterliğini düzenleyen bir mevzuat yok.
Evet, ADB konusunun arkası çok boş. Böyle bir tanım yapılmamış ne yazık ki.
*

A. K.

Abd si olan herkes bilgi ve tecrübesi varsa tekne transferi yapar kanun bile buna karşı değil kim karışabilir ki teknemi kime getirtecem yada kimin teknesini  ben transfer edecem. Böyle bir kulüp yada meslek dalını var ki tekne transfer ileri diye