0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

Ü. Ö.

Ynt: Izmir körfezinde neden yelkenliler yok?
« Yanıtla #15 : Temmuz 26, 2019, 08:23:14 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Kendi anam babam yurdunda ekmek bulamamış Alamanya'ya göçmüş. Ben orada doğmuşum. Kimbilir yerli Alman halkına ne faydalar sağladık, ayrıca ne sıkıntılar da yaşattık.

Ama bir gün bir Alman bana Hamburg'ta neden yelkenli yok, ahan da bu Türkler yüzünden derse, 'yürü git, sen bana kafayı takmışsın, her .oku benden biliyon' derim.

Göç kaçınılmaz sosyolojik etkileri olan bir olgu olsa da, körfezdeki yelkenli sayısıyla 'ne alakası var' diyorum.

Biraz düşünsen anlarsın..bunun ırkçılıkla ne alakası var..hele göç etmiş insanlarla ilgili lafa ırkçılık demek ayrıca çok komik ve bilgisizlik..kusura bakma.
Hatta sözlerime “ırkçılık kokan vs..” ile yaklaşmak bana saygısızlık..milliyetçiliğimle övünürüm ona göre..

Abicim, sen cehaletimi affet, kelime seçimi hatalı olabilir, özür dilerim.

Ama sen de 'biraz düşünüp bulamadığım detayları' burada dile getir ki bu başlığın amacına katkı olsun.

İzmir yelkenlinin en çok olduğu şehirlerden. Kuzeyden Güney'e bolca yelkenli var, ama "körfez özelinde" yok. Hatta Güzelbahçe'den sonra körfezde bile var. Göç nüfusu dersen özellikle yaz aylarındaki turistik ve ticari hareketlilikten dolayı "Yelkenli'nin bol olduğu" bölgede çok daha yoğun.

O nedenle ben düşün düşün bu göç miktarı-'körfezdeki' yelkenli ilişkisini kuramadım.
*

Ü. Ö.

« Yanıtla #16 : Temmuz 26, 2019, 08:50:14 »
Benim bildiğim (yanlış olabilir) İzmir körfezinde (yani şehrin olduğu kısımda)  YELKEN YAPMAK YASAK.
Ayrıca kusura bakmayın ama İzmir körfezi şu an tertemiz pırıl pırıl

En dip kısım zaten kuzayi askeri tersane, güneyi liman sahası, doğusu nehirlerin getirdiği aluvyonlarla oluşmuş sığlık. Yasak mı bilmem ama o kadar içeriye kimse girmez zaten.

Ama kordon boyuna kıçtan kara olup da bizi teknesine davet eden korsan tanıyorum. Demek ki oralar yasak değil.

Körfez on yıllarca İzmir'in direkt foseptiği olarak kullanıldı. Yapılan büyük yatırımlarla kirletme aşamasının büyük oranda önüne geçildi ve körfez kendini doğal bir süreç içinde temizliyor. Körfezin suyu bu anlamda oldukça temiz desek de dibindeki çamurda bir 'tarih' yatıyor, özellikle hava şartlarına göre o dip suya karışıp ara ara suyu tekrar kirletiyor.

Çamur du bulanıklıktı önemli değil de, 'foseptik' döneminde dereler yoluyla bütün sanayi atıkları da körfeze taşınıyordu. Bolca kimyasal kullanan bütün dericiler (tabakhaneler) ne tesadüf ki hepsi 'Yeşildere' boyunca yan yana sıralıydılar zorla taşınıncaya kadar. Uzmanlar kirlilik anlamında daha çok ağır metaller vs tehlikeli diyorlar. Millet de porsiyonluk Çipuraları yakalayıp mangala atıyor.

"Bence" pırıl pırıl aşamasına daha var biraz, hani paçaları sıvayıp da yalın ayak su içinde yürüyecek kadar değil.
Ama çok büyük aşama kaydedildiği de yadsınmaz gerçek.

En son dip tarama projesi başlamıştı, şu an faal mi bilmiyorum. Burada amaç körfez giriş derinliğini arttırmak. Bunu yaparken bahsettiğim tarihi dip çamurundan fiziksel olarak da kurtulmak. Ayrıca bunu düzenli ve planlı bir kanal şeklinde yaparak doğal su sürkülasyonunu arttırarak, doğal temizlenmeyi de hızlandırmak.

Meraklısına:

*

B. E.

« Yanıtla #17 : Temmuz 26, 2019, 10:17:24 »
Güzelbahçe'nin batısında Uriyat(Urla), Güzyat (Güzelbahçe) gibi kulüpler ve oluşumlar var ve körfez içi yarışlar da düzenleniyor.
Adalar çevresinde her daim yelkenli görürsünüz ama iç körfez bizim için cazip olmuyor.Ancak özel günlerde bayrak göstermek için gidiliyor.

*

O. S.

« Yanıtla #18 : Temmuz 26, 2019, 11:03:45 »
Merhaba Korsanlar,

Bir Karşıyakalı olarak körfezde yelken yapmak çocukluktan kalan en büyük tutkum. Körfezde yelken yapmak yasak (asla) değil, hatta İzmir Büyükşehir Belediye' sinin körfezde yelkeni özendirme çalışmaları var.

Örneğin Eylül ayında Deniz festivalimiz var, Arkas' ın sponsorluğunda Körfez Yarışları düzenlenir. İlgi çok büyüktür, Teos, Çeşme, Urla, Foça, Çandarlı, Mordoğan ve Güzelyalıda bağlı bulunan bir çoğu tekne gelir.
Geçen yıl 50 tekne kayıt vermiş ve kontenjan kısıtı nedeniyle kayıtlar erken sonlandırılmak zorunda kalınmıştı.
Tekneler Çakabey limanı (Konak Pier) ve Levent Marina' da misafir edilir. Bu arada Konak pier' de de elektrik ve su pedestalları mevcut, ancak tekne bağlamaya çok elverişli değil, çok solugan alır ve körfezin hakim rüzgarına fazlasıyla açıktır.

Körfezin yine güney tarafına yeni bir marina yapılıyor. Kapasitesinin ne olacağını bilmiyorum ancak Levent Marina' dan çok daha fazla olacağı kesin.

Benzeri bir proje Bostanlı Balıkçı Barınağı için de vardı ancak henüz bir çalışma başlatılmadı.

Bunlara rağmen, teknemi körfezde tutma fikri şu an için, Ahmet Çelenoğlu' nun belirttiği nedenlerden dolayı, çok cazip gelmiyor. Üstelik körfezde yelken yapmak gibi bir tutkum olmasına rağmen. Tutkumu, yılda bir kez yapılan şenlikler ile tatmin etmek, (ikinci bir tekneye sahip olabilecek gelir seviyesine gelemeyeceğim için) en ulaşılabilir çözüm benim için.

Şenliklerin sayısını artırmak geçici de olsa bir artış sağlar. Ancak, bağlama fiyatı çok makul seviyelerde olsa bile körfezde bağlı yelkenli sayısının artması pek mümkün görünmüyor.
*

Ü. G.

« Yanıtla #19 : Temmuz 26, 2019, 11:26:36 »

Körfezin yine güney tarafına yeni bir marina yapılıyor. Kapasitesinin ne olacağını bilmiyorum ancak Levent Marina' dan çok daha fazla olacağı kesin.

Marina nerede yapılıyor, şu an ne durumda bilgi verebilir misiniz?

Gezgin Korsan Sosyal Medya Hesaplarını Takip Ediniz

*

M. B. A.

« Yanıtla #20 : Temmuz 26, 2019, 11:52:53 »
İzmir Körfezinde yelkenliler dolanmıyor da Edremit Körfezinde dolanıyor mu sanki? İzmir Körfezi gibi; kirlilik, gidilecek yer azlığı vb. mazeretler de yok üstelik. Ama maalesef arada bir tek tük seyir yapan yelkenli görülebiliyor... Zaten Ayvalık Setur Marina hariç diğer barınaklardaki yelkenlileri bir çırpıda sayarsın.
*

O. E.

« Yanıtla #21 : Temmuz 26, 2019, 11:58:43 »
İstanbul'da Ayda yılda bir .

Kadıköy Sahil Boyunca
Pazar Günleri Bir İki tane ......
Hafta içi hemen hiç yok....

Muğla İli Olmasa Yelkencilik....Olmayacak
Hayret

*

S. Ş.

« Yanıtla #22 : Temmuz 26, 2019, 12:14:23 »
Hafta sonu adalara  gıdıyoruz Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap  bayramoğlu tuzla guruhu var birde bogaz boyunca hareket edenlerımiz var , cennet gibi degerini bilelim her yerin

Sivriada kurtuldu şükür doğal kalır inş
« Son Düzenleme: Temmuz 26, 2019, 12:16:30 Gönderen: Semih Sener »
*

M. B. A.

« Yanıtla #23 : Temmuz 26, 2019, 17:48:19 »
...
Sivriada kurtuldu şükür doğal kalır inş

Nasıl kurtuldu??
*

S. Ş.

« Yanıtla #24 : Temmuz 26, 2019, 17:54:07 »
Aym durdurdu dogal kalıcak
*

G. K.

« Yanıtla #25 : Temmuz 26, 2019, 19:55:47 »
 Izmir körfezinde Derinlikler:

Körfez girişindeki 60 metre civarındaki derinlikler Pelikan şamandırası civarında 20 metrelere, Yenikale geçidinde ise 11 metreye kadar düşmektedir. İzmir limanı demir yerinde ise, derinlikler 18 metre civarındadır. İzmir limanı yanaşma rıhtımlarındaki derinlikler 11 metre ve altında olup, azami emniyetli yanaşma draftı 10 metre olarak uygulanmaktadır.

*

M. B. A.

« Yanıtla #26 : Ağustos 01, 2019, 00:03:26 »
Aym durdurdu dogal kalıcak

Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap güldürme beni... "eeeyyy AYM" dedi miydi peeeeyyyy...