0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

A. F. B.

Ynt: EVDE RAKI İMALİ
« Yanıtla #45 : Aralık 13, 2012, 19:45:27 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
evet hata aman haa!metil değil etil alkol.Zaten şöyleki metil alkolü isteseniz de kendiniz üretemezsiniz.Gelelim şu anason meselesine ...Anason eteri rakıya aromasını veren maddedir.Bu bilinmekte ancak mesele odur ki anasonu rakı ile beraber damıtma aşamasında sumanın öyle bir yerinden alınması gerekir ki şu an içtiğimiz rakı tadını aramayalım.Bu çok zor bir aşama göbek rakısı derler duymuşsunuzdur.İşte rakı anason ile damıtım aşamasında ortadaki ürün nihai üründür.Bunada göbek diye tabir edilen göbek rakısı derlerdi.Mesele budur öyle etil alkole anason katılması ile olmuyor olsada pek içilemiyor.Oksşjenli su ntadı gibi bir tat amonyak tadı gibi bir tat oluşuyor.Ama şu satılan etenolden süper votka yapabilirsin.Zaten şu an piyasada satılan bir çok votka da etil alkol seyreltilmesi ile oluşuyor.Tabi bunların hepsi tarımsal kökenli aman metil falan değil yazım hatası olmuş....

Buradaki tarifleri kullanarak rakı yapmayı düşünüyordum.  Ancak bu son mesajla tereddütte düştüm Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap.  Bizzat denemiş olan arkadaşların tavsiyesine ihtiyacım var. Tadı Yeni veya Efe rakı gibi olmayacaksa hiç uğraşmayım. Direk vodka yapayım bu daha kolaymış zaten.. Bu malzemeler İzmir'de nerede bulunur acaba?
« Son Düzenleme: Aralık 13, 2012, 19:48:26 Gönderen: Aziz Fatih Böke »
*

A. Ç.

« Yanıtla #46 : Aralık 13, 2012, 20:10:12 »
Her türlü şekerli ve nişastalı bitki karanlıkta fermente olmaya bırakılırsa sonuçta alkol elde edilir. Biyolojik bir atık olduğundan etil alkol ve metil alkol birarada ortaya çıkar. Metil alkol insan kullanımıauygun değildir ama panzehiri de etil alkoldür. Meyvelerden elde edilen alkolün içinde büyük ölçüde etil alkol vardır. Bu nedenle şarapta metil alkol olsa bile etil alkol çoğunluktadır ve meitl alkolün etkisini engeller. Damıtma esnasında ise metil alkol etileorala yaklaşık 10 derece daha erken kaynar bu nedenle damıtmada derece artana kadar çıkan alkol etil olarak ayrılır sonrası ise etil alkoldür.

Kimyasal olarak etil alkol tek bir formülse de içinde yapıldığı bitkinin aromalarını saklar. Örneğin üzüm alkolünü damıttıktan sonra fıçıda dinlendirirseniz Konyak elde edersiniz. Tahıllardan elde ettiğiniz alkolü fıçıda dinlendirirseniz Viski olur. Yine şeker kamışı alkolünü damıttığınızda Rom, Ananas benzeri meyvenin damıtılmasından tekila, tahıllardan ise votka elde edersiniz.  Damıtmazsanız üzüm alkolü şarap olur, elma alkolü ise "cider" olur. Tarımsal kökenli alkol genelde tahıllardan elde edilir ve aroması çok hoş değildir.  Bu nedenle içkilerde aroması mümkün olduğu kadar kaybolsun diye yüksek damıtma kazanlarında defalarca damıtılır. Tarımsal kökenli alkol insan tüketimine uygundur ancak tadı nedeni ile çok beğenilmez. Aynı şekilde erikten de alkol elde edilir ve erik rakısı diye tüketilir ancak tadı benim hoşuma gitmiyor. Eskiden rakı olarak sadece Kulüp içerdim, şimdi yaş üzümden yapıyorlar ve tarımsal kökenli alkol koyup  koymadıklarına çok emin değilim. Merck Alkolü aromalardan büyük   ölçüde arındırılmış olduğu için ev yapımı rakıyı içine tarımsal kökenli alkol karıştırılmış Yeni Rakı ve benzerlerine her zaman cih ediyorum.

Özellikle Midilli'de yapılan lezzet olarak Rakı benzeri Uzolar genellikle saf kuru üzüm veya incirden yapılıyor. Bu nedenle onların da lezzetleri benim hoşuma gidiyor.

*

G. A.

« Yanıtla #47 : Aralık 13, 2012, 20:11:54 »
tarımsal kökenli etil alkol dememizin sebebi bazen etil alkol içilmesin diye kimyasal bir takım maddeler katılır.Bu sebeple tarımsal kökenli etil alkol etanol diyorum.Buda eczacı bir tanıdık varsa onlar depolardan talep ederler canavar gibi de içilir.Bedavaya %98 alkolünüz olur. bol bol seyrelt iç hele bu devirde alkol bu paralarda iken zaten sonunda olacağı da bu.Biraz baş ağrıtır ama dedim ya hepsi böyle...

*

A. Ç.

« Yanıtla #48 : Aralık 13, 2012, 20:22:10 »
Şeker kamışından elde edilmiş şeker sulandırılarak alkol elde edilebilir. Aynı işlem pancar şekerindende yapıabilr, ancak şeker kaynaklarından kamışın aroma ve tadı lezzet olarak  uygun olsa da pancar acıdır ve bu acılık şekere de geçer, şeker olarak tükettiğinizde tatlı az olan acılığı bastırsa da alkolde ortaya çıkar. Bu nedenle kamış şekerinden votka dahil bir çok içki üretilirken pancar şekerinden üretim önerilmez.
*

H. D.

« Yanıtla #49 : Aralık 13, 2012, 20:37:46 »
Ahmet korsanım
damıtık alkolü içeceklerin yapımında ara  safha ürün olan "suma" için biraz yazarmısınız.
saygılar

*

A. Ç.

« Yanıtla #50 : Aralık 13, 2012, 20:48:31 »
Suma esas olarak kuru üzümden elde edilen alkol için kulanılır. Şimdi yaş üzüm için de kullanılyor. %94,5'e kadar damıtılmış kuru üzüm alkolü suma olarak adlandırılır ve rakının asıl alkolü budur. Daha yüksek oranda damıtım üzüm lezzetlerini uzaklaştırıyor.
*

G. A.

« Yanıtla #51 : Aralık 13, 2012, 20:56:58 »
aklıma geldi.... Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap klup rakısı dediniz ahmet korsan.Şimdi şu Meşhur tekirdağ raksının hikayesini paylaşayım sizinle .o zamanlarda tekel rakı fabrikası beykoz da paşabahçede bulunan şu anda son tuğlası da geçenlerde harfiyat kamyonu ile taşınırken gördüğüm yerinde yeller esen o fabrika...yetmiyor rakı üretiminde yetiştiremiyor rakılar üretiliyor ama kazanlar eski dinlendirme yapılamadan rakılar piyasaya sürülüyor tabi halk tüketiyor.Baktı tekel müdürlüğü olmuyor bir fabrika daha kurulması icap ediyor. Tekirdağ da kuruluyor ikinci fabrika sebebi üzeme yakın suyu bol...neyse yepyeni fabrika tanklar yepyeni dinlendirme kazanları desen süper ürünler çıkıyor piyasaya dağılıyor.Ulen bir içen meyhaneye bir daha gidiyor derken tekirdağ üretimi ya bu keşfediliyor ulen diyorlar tekirdağ rakısı süper suyu acayip ondan iyiymiş derken yayılıyor bu.Halbu ki rakı aynı rakı ama teknoloji yeni kazanlar falan yeni zamanında dinlenme var ikinci fabrikada olduğu için yetiştirme derdi yok.Bu rakının halk arsında beğenildğini öğrenen girişimci ruha sahip tekel yöneticisi bunu fırsata çeviriyor ve tekirdağ markasını çıkarıyor biraz daha pahalıya satıyor.Bu gün tükettiğimiz ki bana göre en baba rakı Tekirdağ %100 yaş üzüm suması ile yapılmış olan rakıdır.Tekelin özelleştirilmesi ile son halini almıştır ama şu an emin değilim %100 yaş üzüm olduğuna  yada suma olduğuna...  Bu gün devlet rakı yada içki ile uğraşmasa çok fazla kaliteli rakı üretilebilir ama Bugün yapsalar bunu alan olurmu 100 tl 90 tl veren kaç kişi olur...O yüzden de böyle etanol türevlerini tüketmekteyiz.Maalesef...

*

A. Ç.

« Yanıtla #52 : Aralık 13, 2012, 21:21:01 »
Bir içki üreticisinden duyduğum kadarı ile 70cl herhangi bir içkinin maliyeti 3,50 TL'yi geçerse işletme zarar edermiş. Yani 3,5TL'ye mal edip 40-50 TL'ye satılıyor. İmalatçı karını da içine koysanız bile alkol tüketiminin neredeyse tamamı devlete vergi olarak gidiyor.
*

G. D.

« Yanıtla #53 : Aralık 13, 2012, 21:41:26 »
Abi rakıya 20 lira daha zam gelecek viski ile aynı paraya satılacak
*

H. D.

« Yanıtla #54 : Aralık 13, 2012, 22:01:48 »
Ahmet korsanım
Bu içki için elde edilen etanol bigilerini nereden alıyorsunuz bilmiyorum ama şöyle diyeyim. Ben ALAŞEHİR suma fabrikasının önünden geçiyorum.Dış park yerinde içeriye girmek için bekliyen sıra sıra kamyonların hepsinde tepeleme yaş beyaz üzüm var,ayrıca izmir merkezli yaklaşık 150-200 km yarıçaplı görev alanımda özelleştirmeden sonra yapılan en az üç rakı fabrikası önünden de sürekli geçiyorum suma dahil hiç birisine bu güne kadar kuru üzüm girdiğini görmedim.İzmir şehir göbeginde tekelin yani şimdi meyin rakı fabrikası var bir tek oraya kışın kuru üzüm gelir.yine İzmirin içinde Tarişin kolonyalık alkol fabrikası vardır,oraya hep ıskarta sınıfında kuru üzüm ve incir gelir.
Size  sumadan bahsedermisiniz derken iki şeye dikkat çekmek için sormuştum.Birincisi imbiklenmiş alkollü içeceklerin hepsi en az iki safhadan gecerler ilk safha üründen mayalandırarak alkol elde etmektir bu elde edilen ilk alkol mensei olan bitkinin eserde olsa tadını kokusunu taşıyabilir Bu ara malzemeye SUMA denir. Suma dan maliyet hesabını bir kenara bırakırsak her türlü imbikli içki elde edilir yani kazandan alınan o anki sumadan tekelin her türlü rakısıda imal edilir,cinde imal edilir votka da  imal edilir.Yani sumayı işleme tekniklerine göre degişik rakı ve diğer adını saydığımız  içkiler imal edilir.Ama cin elde edildiği sumanın tadını kokusunu taşımaz.İşin can alıcı kısmı burasıdır.suma bir daha imbiklenir artık menşei olan bitkiden koku tat taşımaz yani saf alkol olmuştur ama henüz içki degildir(rakının etiketini okuyun ucuzlarında iki kere imbiklenmistir,pahalılarda üç kere imbiklenmiştir yazar)Şimdi sumadan cıkardığımız bu alkol Merck firmasının sattıgı labaratuvar saflığındaki ile aynıdır.Bir daha yazayım henüz içki tadında degildir.Bunu rakı yapacaksak rakı tadı vermek için anason maddesini içine katmamız gerek bu fabrikada yapılırken  bir daha imbiklenirken alkolün içine işlenmiş anason katılır bir arada imbiklenir elde edilen RAKIdır,anason yerine ARDIÇ  katılırsa CİN olur.Başka meyvalar katarsanız o meyvanın likörü olur. (evde kendiniz yapacaksanız merck marka etileni alırsınız imbikle ugraşmamak için anason degil anason yagı alır bunu uygun miktarda alkole katarsınız olur size EL YAPIMI RAKI)
Özetlersek usulüne göre imbiklenmiş alkollü içkiler elde edilen alkolün tadını kokusunu taşımaz nerden yaparsan yap aynı rakı yada cin veya votka olur.Peki neden şimdi yaş üzüm rakısı diyorlar çok basit ticari sebeblerden dolayı.Yaş üzüm rahiyasını vermek ise son derece basit  rakı imal edildiğinde istenilenden daha fazla alkol içerir yani derecesi yüksektir temiz su katılıp ayarlanır işte bu anda saf su değilde suma elde ederken bu amaçla kenara ayrılmış sulu madde kullanılır böylece rakıda anasonla beraber taze üzüm havasıda oluşur.Bir şey daha TEKİLA içkisi yapmak için sarı sabır dikeni (aleoevera)  tat vermekte kullanılır.Yani sumadan sonraki safhada bu diken katılıp imbiklenirse tekila olur.Konyak ise üzüm şarabının koyuşaştırılması ile yapılır yani aslında işlenmiş şaraptır.
Yazı çok uzadı kusura bakmayın
Saygılar 
« Son Düzenleme: Aralık 13, 2012, 22:11:13 Gönderen: Hüseyin Durmaz »
*

A. F. B.

« Yanıtla #55 : Aralık 13, 2012, 23:00:15 »
(evde kendiniz yapacaksanız merck marka etileni alırsınız imbikle ugraşmamak için anason degil anason yagı alır bunu uygun miktarda alkole katarsınız olur size EL YAPIMI RAKI)
Özetlersek usulüne göre imbiklenmiş alkollü içkiler elde edilen alkolün tadını kokusunu taşımaz nerden yaparsan yap aynı rakı yada cin veya votka olur.Peki neden şimdi yaş üzüm rakısı diyorlar çok basit ticari sebeblerden dolayı.Yaş üzüm rahiyasını vermek ise son derece basit  rakı imal edildiğinde istenilenden daha fazla alkol içerir yani derecesi yüksektir temiz su katılıp ayarlanır işte bu anda saf su değilde suma elde ederken bu amaçla kenara ayrılmış sulu madde kullanılır böylece rakıda anasonla beraber taze üzüm havasıda oluşur.Bir şey daha TEKİLA içkisi yapmak için sarı sabır dikeni (aleoevera)  tat vermekte kullanılır.Yani sumadan sonraki safhada bu diken katılıp imbiklenirse tekila olur.Konyak ise üzüm şarabının koyuşaştırılması ile yapılır yani aslında işlenmiş şaraptır.
Yazı çok uzadı kusura bakmayın
Saygılar
Bu güzel bilgiler için teşekkür ama öğrendikçe başka sorular oluşuyor Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
 Bu duruma göre Merc marka etileni alıp içine hiç bir katkı maddesi koymazsak sadece su ile karıştırdığımız da piyasada satılan votkalardan elde edermiyiz? eğer böyle ise, Bunun kalitesi iyi olur mu? Bazı ithal Vodkalar pahalı  ama içimi de güzel bunun sebebi nedir? (Simirnof, Absolit)
*

H. D.

« Yanıtla #56 : Aralık 13, 2012, 23:16:04 »
Aziz korsanım
yazdıklarım en kabahatları ile imalatın ana yolu.Bütün imbikli içkiler cinsi aynı olsada tatları farklıdır cünkü her markanın digerlerinden farklı ve daha güzel olması  yani para kazanabilmesi için kendine ait tatlandırma  kokulandırma  imalat sırları vardır.Hiç tadı kokusu yok gibi görünen votkada bile kendine has kokulandırma işlemi vardır.votaka genelde rusyada bol olan bugday arpa nın alkollendirilmesi ile elde edilen ham maddeye eser miktarda tatlandırıcı katılıp elde edilir.Biz evde yapımcılar için votkanın ayarını tutturmak tadı  ve maddesi belli olan rakıyı yapmaktan daha zordur.Alkolünü al rakı yap yada begendiğin meyvanın ezmesini kat dinlendir olsun o meyvenin likörü.(likör yapınca hazırları gibi renk arama çünkü o renk boya ile elde ediliyor)
saygılar
*

R. E.

« Yanıtla #57 : Aralık 14, 2012, 10:53:24 »
Bu konularla ilgili bir anımı paylaşmak isterim.
Geçen sene bir toplantı için güneyde 4* bir otelde kaldık. akşam toplantıdan sonra Herşey dahil konsepti ile çalışan otelin barında oturduk biraz. Gençler birer Tekila şut istediler. Kaldığımız otel ve Tekilayı birarada düşünemediğim için barmenden şişeyi rica ettim, şişenin üstünde aynen şu yazıyordu : Votka with algarve. Tat tekila.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

H. T.

« Yanıtla #58 : Aralık 23, 2012, 10:30:15 »
Önceliğimi kabindeki yelkeni masta nasıl takacağımı öğrenmeye varmişken bu konuda takılıp kaldım Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Sırbistan evde içki imali konusunda önder ülke. Geçen yıl Novisad' da Rakia dedikleri ev yapımı içkilerini denedim, bizim rakıya benzemese de kalitesi çok yüksekti. Evde içki imali için mikrodalga fırınların biraz büyüğü bir ekipman satılıyormuş. Biz de yasaktır diye pek dinlememiştim, ilk fırsatta detay bilgi alırım.

Bu arada aşağıdaki linkteki fotoğraf Sırp rakısının kalitesini göstermesi açısından hoş ;

« Son Düzenleme: Aralık 23, 2012, 10:39:40 Gönderen: Hasan Toparlak »
*

M. İ.

« Yanıtla #59 : Mayıs 24, 2013, 10:41:25 »
Sanırım bu başlık bundan sonra çok rağbet görecek..