0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

C. D.

Ynt: EVDE RAKI İMALİ
« Yanıtla #135 : Şubat 05, 2016, 12:41:10 »
Nedense aklıma Efes koçu Aydan Siyavuş geldi.
*

Ö. T.

« Yanıtla #136 : Şubat 05, 2016, 13:13:43 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Sumasında şeker kullanılmayan iki rakı var. (Benim bildiğim)

Biri Anadolu Boğma Rakı diğer ise Saki Rakı.

Saki Rakının siyah üzümden yapılan 10 kere distile edilmiş olanına denk gelirseniz deneyin.

Boğma rakı (Bulgar rakısı aynı) , meyve yi distile için fermente ederken  tadını kaçırmayacak şekilde az biraz şeker kullanmaz isek ,sadece yaptığımız fermente deki alkol miktarını (mayalanmayı) azaltıp posayı artırmış oluruz Gönenç korsanım.Tadında bir fark olmaz.

Normalde elde edilen kaliteli alkole (rakı,brandi vs. ne derseniz deyin)zaten şeker eklenmez. Bir suma 10 kez distile edilmez ,maksimum 3 kez yapınca zaten 85 dereceden yüksek alkol elde edersiniz.

Yeni rakı ,ve diğer bir kaç markaya ,üzerinde yazdığı gibi  1-2 gram şekeri  ne diye eklerler hiç anlamam.

İzmir de İnciraltı Kipa da satılan galiba Akhisar menşeli bir Türk Rakısı görmüştüm geçen sene, tadı da gayet iyi idi ,markasını unuttum şu an, ancak üzerinde şekersiz yazıyordu. İstanbul da vs. Göremedim.
Uğradığınızda bir bakın isterseniz.

Selamlar,
« Son Düzenleme: Şubat 05, 2016, 13:15:56 Gönderen: Öcal Turan »

*

A. Ç.

« Yanıtla #137 : Şubat 05, 2016, 13:26:57 »
Alkol üretenler yani bakteriler şekeri alkole çevirirler. Bu monosakkaride veya polisakkaride olabilir. Yani rakıda kullanılan alkol üretiminde şeker kullanılabilir ve bu şeker meyveye oranla şekeri arttıracağından mayalnma sırasında alkol yüzdesi de artar ama bakteriler %18'den fazla alkolde yaşayamazlar yani mayalanmada en fazla bu kadar alkol elde edebilirsiniz, şekeri fazla arttırmanın yararı olmaz.

Rakı imalatında ise şeker kullanılır. Aslında rakı tanım olarak likördür. Likörler ise tatlandırıcı olarak değişik bitkiler katılarak yapılır,  likör tanımında şeker eklenmesi de vardır. Damıtılmış alkol içine anason ve şeker eklenir. Rakının tarifi budur. Damıtıldıktan sonra eklenen şeker sadece lezzet vermek içindir. Alkole bu aşamadan sonra lezzet dışında bir katkısı olmaz.

*

Ö. T.

« Yanıtla #138 : Şubat 05, 2016, 13:57:05 »
Alkol üretenler yani bakteriler şekeri alkole çevirirler. Bu monosakkaride veya polisakkaride olabilir. Yani rakıda kullanılan alkol üretiminde şeker kullanılabilir ve bu şeker meyveye oranla şekeri arttıracağından mayalnma sırasında alkol yüzdesi de artar ama bakteriler %18'den fazla alkolde yaşayamazlar yani mayalanmada en fazla bu kadar alkol elde edebilirsiniz, şekeri fazla arttırmanın yararı olmaz.

Rakı imalatında ise şeker kullanılır. Aslında rakı tanım olarak likördür. Likörler ise tatlandırıcı olarak değişik bitkiler katılarak yapılır,  likör tanımında şeker eklenmesi de vardır. Damıtılmış alkol içine anason ve şeker eklenir. Rakının tarifi budur. Damıtıldıktan sonra eklenen şeker sadece lezzet vermek içindir. Alkole bu aşamadan sonra lezzet dışında bir katkısı olmaz.

Az biraz şeker koymazsanız yaptığınız meyşe deki alkol oranı % 10 larda  kalıyor Ahmet korsanım. Şeker katılmayan 500 kilo erik meyşesinden sadece 40 litre (1 distile ) 55 derece Bulgar rakısı elde edilmesi tecrübeyle sabittir.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

A. Ç.

« Yanıtla #139 : Şubat 05, 2016, 14:41:57 »
Alkol elde etmek için şeker kullanılabilir anak daha öne de belirttiğim gibi pancar acıdır ve bu acılık şekere geçer. Şeker lezzeti çok yoğun olduğu için bu acılığı hissetmeyebiliriz ama alkole dönüştüğünde daha belirgin oluyor. Defalarca damıtamayacağımıza göre lezzet oldukça belirgin kalıyor. Kaldı ki erikten elde edilen alkol de belirgin şekilde acı oluyor. Şekerli sudan elde edilen alkol bu nedenle bana göre erik alkolünden daha lezzetli bile olabilir. Alkol her türlü şekerden elde edilse bile benim favorilerim üzüm ve elmadır. Patates ve tahıllardan elde edilen alkoller sanırım lezzet açısından en düşükleridir. Mandalinayı çok beğenirim ama alkolü de buram buram mandalina koktuğu için rakı olmaz kanaatindeyim, cin ve likörler güzel oluyor.

Gezgin Korsan Sosyal Medya Hesaplarını Takip Ediniz

*

G. D.

« Yanıtla #140 : Şubat 05, 2016, 14:54:15 »
Seferihisarda bahçede satılmayan "takoz" mandalinleri distilasyona sokanlar var. Sığacık pazarında pet şişelere "Cointreau mandalin" yazmışlar:)
*

M. C.

« Yanıtla #141 : Şubat 05, 2016, 16:27:43 »
Bir arkadaşım,
ağaçta kalmış portakallardan yapıyor.

*

R. E.

« Yanıtla #142 : Şubat 05, 2016, 17:13:03 »

Çocukluğumdan kalma bir izlenimdir. Kuzeybatı Anadolu'da bir köyde, süpürge otu sapına benzer bir bitkinin kesilmiş parçalarını dişlerimizle ezip emmiştik. Tatlı, şekerli bir tat...

Daha sonra koşulu bir çift öküzün çevirdiği mengeneyi, mengeneden akan sarı-yeşil arası sıvıyı hatırlıyorum. Çok net olmayan anılar arasında sıra sıra dizili kaynayan pekmez kazanları, o kazanları büyük ahşap kepçelerle karıştırıp, o sıvıyı yukarıdan tekrar kazana akıtan yetişkinler... Bir de aksi birinin bizi kaynayan kazanların çevresine sokmaması, azarlaması, uzaklaştırması...

Ülkede hala şeker kamışı yetiştiriliyor mu bilmiyorum. Bu, sıkıştırılarak elde edilen sıvı fermante edildiğinde en temiz alkollerden biri olur herhalde.. Koku ve tat itibarıyla..

*

A. Ç.

« Yanıtla #143 : Şubat 05, 2016, 17:29:25 »
Şeker kamışı yanlış bilmiyorsanm bizim ülkemizde yetişmiyor, belki kısıtlı bölgelerde deneysel olarak yetişiyordur. Şeker kamışı ekonomik olarak şeker üretmeye çok daha uygun bir bitkidir ve pancar şekeri kamış şekerine göre daha pahalıya malolur.  Ülkede şeker kamışı yetişebilseydi pancar yerine kamıştan şeker üretiyor olurduk.

Şeker kamışı bitki olarak süpürge otu görünümünden daha çok bildiğimiz kamışa benzer. Kuzeybatı Anadolu'da yetişen bitki sanırım şekerli başka bir bitkidir ve yerel olarak şeker üretiminde kullanılıyor olabilir. 
*

R. E.

« Yanıtla #144 : Şubat 05, 2016, 19:20:54 »
Şeker kamışı yanlış bilmiyorsanm bizim ülkemizde yetişmiyor, belki kısıtlı bölgelerde deneysel olarak yetişiyordur. Şeker kamışı ekonomik olarak şeker üretmeye çok daha uygun bir bitkidir ve pancar şekeri kamış şekerine göre daha pahalıya malolur.  Ülkede şeker kamışı yetişebilseydi pancar yerine kamıştan şeker üretiyor olurduk.

Şeker kamışı bitki olarak süpürge otu görünümünden daha çok bildiğimiz kamışa benzer. Kuzeybatı Anadolu'da yetişen bitki sanırım şekerli başka bir bitkidir ve yerel olarak şeker üretiminde kullanılıyor olabilir.

Yanlış hatırlamıyorum. Bundan eminim. Köylüler kendilerine pekmez yapıyorlardı. Sonra şeker ucuzlayınca tohumu bile kalmadı muhtemelen. Süpürge otu demiştim, siz "bildiğimiz kamışa benzer" demişsiniz. O müzik aleti, yazlık tente vd yapılan arsız bitkiye ege yöresinde "kargı" denildiğini de işittim. Benzetmeniz doğru, bitkiyi nerede gördüğünüzü bilmiyorum.

Ama ben Batı anadolu'da kırsal alanda bu bitkinin suyunun çıkarılması işini gördüm.  "mengene" dedikleri bir tür döner presle ve bir çift öküzle  çalıştırıldığını gördüm.

Sizin yazıdan sonra interneti taradım. Karacasu'da biri "bende pekmezi de tohumu da var" diye yazmış. Birileri de "Adana çevresinde yetişiyor" diye yazmış. Ticari değeri olmayabilir. Kırsal alanın kendi tatlı ihtiyacı için üretilmiş olması muhtemel. Unutmayın yakın döneme kadar kırsal alanın girdisi "gaz, tuz, bez"dir.

En iyi alkol konusunda öngörümü desteklediniz teşekkür ederim. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

« Son Düzenleme: Şubat 05, 2016, 19:26:35 Gönderen: Recep Ertürk »
*

Ö. T.

« Yanıtla #145 : Şubat 05, 2016, 19:34:52 »

Yanlış hatırlamıyorum. Bundan eminim. Köylüler kendilerine pekmez yapıyorlardı. Sonra şeker ucuzlayınca tohumu bile kalmadı muhtemelen. Süpürge otu demiştim, siz "bildiğimiz kamışa benzer" demişsiniz. O müzik aleti, yazlık tente vd yapılan arsız bitkiye ege yöresinde "kargı" denildiğini de işittim. Benzetmeniz doğru, bitkiyi nerede gördüğünüzü bilmiyorum.

Ama ben Batı anadolu'da kırsal alanda bu bitkinin suyunun çıkarılması işini gördüm.  "mengene" dedikleri bir tür döner presle ve bir çift öküzle  çalıştırıldığını gördüm.

Sizin yazıdan sonra interneti taradım. Karacasu'da biri "bende pekmezi de tohumu da var" diye yazmış. Birileri de "Adana çevresinde yetişiyor" diye yazmış. Ticari değeri olmayabilir. Kırsal alanın kendi tatlı ihtiyacı için üretilmiş olması muhtemel. Unutmayın yakın döneme kadar kırsal alanın girdisi "gaz, tuz, bez"dir.

En iyi alkol konusunda öngörümü desteklediniz teşekkür ederim. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Recep kaptanım söylediğiniz şey şeker kamışı ve bende küçükken ucundan ucundan kesip koparıp çiğneyip çok emmişimdir suyunu. O zamanlar ithalat vs. Yasaktı ve Adana dan gelirdi Kayseri ye. Sonradan niçin ekilmedi ve kayboldu bilmem.
*

A. F. B.

« Yanıtla #146 : Şubat 05, 2016, 20:17:07 »
Hüseyin korsanım, hazır etil alkolden bahsediyorsanız o içilmez, içilmesi de çok riskli.  Yetkisiz satılıp alınması da yasak zaten.  Denatüre edilmiş alkol olarak geçer.
Bitkilerden damıtma yolu ile elde ettiğimiz alkol de ise hangi bitkiden elde ediyorsak onun aromasını alırız. çükü kaynama noktası yakın olan bileşikler tam olarak ayrışmazlar..
Hazır etil alkolün içki içindeki etil alkolden farkımı var ki içilmez diyorsunuz? Neden içilmez? sebebini yazarmısınız?
Farkı açıklamıştım başka açıdan vurgulayım bir de. hazır alıp yaşama veda eden insanlar var. ama kendisi yapanlarda yok.  Bu yüzden içilmez diyorum.
*

R. E.

« Yanıtla #147 : Şubat 05, 2016, 21:26:33 »
Öcal kaptan teşekkür ederim. Çocukluk anısı da olsa "şeker kamışı" dendiğini hatırlıyorum.

Niçin kaybolup gittiğine gelince aslında hepimizin bildiği bir şey, şekerin ucuzlaması, devlet desteğinin pancar'a yönelik olması gibi ikincil nedenler yanında çok temel nedenlerden biri dışımızdaki gelişmelere ayak uydurmak adına elde ne var yok tasfiye ettik.

Birkaç yıl önce kaybolup giden "merzifon karası" üzümünü meraklı bir yurttaşımızın yeniden bulup geliştirip ıslah ettiğine dair yazılar okumuştum. Bizim karasakız üzümü de gitmekte, özellikle kanyak fabrikası kapandıktan sonra alıcısı da kalmadı. Bir müddet sonra bağlar da konut kooperatifi arazisi olur muhtemelen. Birisinin sahip çıkması gerekiyor.

Az biraz bahçem olsa şeker kamışı tohumu araştıracağım. Ege'nin tamamında yetişebileceğini sanıyorum. Az karasal bölgeler dahil. Yine yanlış hatırlamıyorsam "yaz bitkisi"dir. Kavun, karpuz, süpürge otu, salatalık, domates, ayçiçeği vd gibi.

Tabii bir de rom şeker kamışından yapılan bir içkidir. (çağrışımlar birbirini kovalıyor) Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Şeker kamışı tohumu varmış ve satılıyormuş. Erdek'te..  20 adedi 4 TL Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

« Son Düzenleme: Şubat 05, 2016, 21:33:21 Gönderen: Recep Ertürk »
*

H. T.

« Yanıtla #148 : Nisan 21, 2017, 15:49:57 »
gdo lu mısır şurubunu alıştırdılarda ondan yok şeker kamışı