0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

E. G.

Ynt: EVDE RAKI İMALİ
« Yanıtla #120 : Ocak 12, 2016, 22:39:25 »
Servet korsan,
Tarif icin tesekkurler.Ancak sıcak sarap icin turp tohumu ve baharat  kullanıldıgı gibi bir bilgim vardı.Glogg denilen sey bunlardan olussn bir surup mu?
Bahsettıgınızmagaza ıkea mı?

GelecekKarıSıcakSaraplaKarsılamakIsteyenEmınonuKadıkoyKorsanıERDSLde ZAHTER
*

S. T.

« Yanıtla #121 : Ocak 12, 2016, 22:55:32 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Servet korsan,
Tarif icin tesekkurler.Ancak sıcak sarap icin turp tohumu ve baharat  kullanıldıgı gibi bir bilgim vardı.Glogg denilen sey bunlardan olussn bir surup mu?
Bahsettıgınızmagaza ıkea mı?

GelecekKarıSıcakSaraplaKarsılamakIsteyenEmınonuKadıkoyKorsanıERDSLde ZAHTER
Evet ikea, glögg sıcak şarap yapmakta kullanılan bir şurup..Bende ilk defa bu sene denedim,benim hoşuma gitti..Kendi şuruplarını da yapanlar var tarçın ve çeşitli baharatlar katıyorlar..

*

R. E.

« Yanıtla #122 : Şubat 05, 2016, 03:16:19 »

Evde rakı yapmanın öteden beri oluşmuş geleneksel tarifleri var.

Rakı yapmak için elde edilen alkolden votka veya başka içkiler de elde edilebiliyor. Nihayetinde damıtma yoluyla alkol elde ediliyor. Anason vs eklenerek rakı yapımı sonraki fasıl.

Şarap yapımı için fermante edilen taze üzümler, şarap olduktan sonra damıtıldığında bundan kanyak elde edildiği her yerde yazılı. Sadece 3 yıldan fazla beklemek ve meşe fıçı gerekiyor. (Tekelin "tabii kanyak"larında içinde karamel olduğu da yazardı yanılmıyorsam)

Peki yalnızca şarabı damıtarak elde edilen etil alkole anason katılarak rakı imal edilse tadı çok mu farklı olur?

Şarap fermantasyonu biraz daha zaman alıyor. Fakat içine, şeker, pekmez gibi maddeler katılması gerekmiyor...

Bu şekilde hem "yaş üzüm rakısı" elde edilmiş olur. Hem de şeker, pekmez vd konmadığından sadece meyve şekerinden alkol elde edilmiş olur. Ama tadı, lezzeti, içimi nasıl olur?

Deneyen ya da bilgisi olan var mı?

*

A. Ç.

« Yanıtla #123 : Şubat 05, 2016, 08:26:49 »
Fermentasyon sırasında şekerin kaynağı olan meyvenin lezzetleri alkole geçiyor ve bir çok damıtmadan sonra bile az da olsa kalıyor. Rakı aslında kuru üzümden yapılır, nadiren kuru incir de kullanılır. Her meyveden şarap benzeri ürün elde edilebilir. Örneğin elma şarabı üzümün yetişmediği kuzey ülkelerinde tüketilir. Erikten de benzer şekilde alkol elde edilebilir ama unutmayalım ki üzüm şarabı varken kimse elma şarabı harikadır diyemez. Rakının doğrusu da kuru üzüm alkolünden yapılandır. Türkiye'de ticari ilk rakı Kulüp'tür ve alkolün tamamı kuru üzümdü. Yeni Rakı malyeti düşürmek için üzüm alkolüne tarımsal kökenli alkol karıştırılmış rakıdır ve bunu yapabilmek için sanırım kanunlara rakı imalinde  %... tarımsal kökenli alkol eklenebilir eklenmiştir. Benim ağız tadım çok iyi değildir ama (eski) Kulüp ile Yeni arasındaki farkı ayırederdim, Yeni rakıda her zaman bir acılık hissetmişimdir. Yeni kulüp ise yaş üzüm rakısıdır diye biliyorum ama içinde tarımsal kökenli alkol var mı bilmiyorum.
*

H. D.

« Yanıtla #124 : Şubat 05, 2016, 08:54:54 »
Sorunuza basit bir soru ile cevap vereyim.
İçkilerin içindeki ETİL ALKOLÜN  tadı,lezzeti,içimi  nasıldır? ben söyliyeyim KORKUNÇ BERBAT. İşte bu damıtya yolu ile  elde ettiğimiz korkunç zımbırtıyı sonradan içilebilir hale gelmesi için çeşitli yollarla tatlandırıyoruz,kokulandırıyoruz lezzetlendiriyoruz.Yani imbikleme-damıtma yönteminle etil alkol elde ettiğimizde artık bu alkolde elde edilme kaynağı olan üzüm suyu,arpa püresi,patetes püresi,toz şekerin den iz tat koku kalmaz.Bu yazdıklarım için teorik ve labarutuvar şartları.Uygulamada yapılacak olan içkinin durumuna göre farklılıklar oluyor.Söz gelimi Tekel  içki fabrikalarında Alkol elde etme yönteminin  bir aşaması olarak SUMA  safhası vardır.Alkol elde edilecek bitkinin ezilip sıkılıp mayalandırılarak alkollü bir karışım durumuna  gelmiş  haline SUMA denir,yani bir nevi ham içki durumudur,kökeni olan bitkinin tadını kokusunu biraz olsun içinde bulundurur.
Şimdi bu sumadan rakı yapılacakca ve Sumamız üzümden elde edilmişse,yaş üzümden elde edilmiş alkollü rakı ticari olarak kabul gören bir mal olduğu için bu Suma tamamen damıtılıp alkol edildikten sonra rakı yapılırken üzümün tadı kokusu da olsun diye oluşma safhasındaki rakının içine bu üzüm SUMA sından da uygun miktarda sonradan tekrar katılmakta rakı YAŞ ÜZÜM RAKISI olmakta.Aynı sumadan elde edilen saf alkole ardıç meyvesi katılarak CİN içkisi de elde edilmektedir ama sonradan Suma katılmadığı için üzüm kokokusu tadı olmaz.
Diyelimki  SUMA  kuru incirden yapıldı,bu sumanın tadı çok berbat olduğu için bundan alkol elde edilir ama o alkolden yapılan içkilerin içine incir SUMASI katiyen katılmaz.
Uzun lafın kısası şayet damıtmayı düzgün ve hassas yaptı iseniz elde ettiğiniz alkolde her hangi bir tat koku olmaz,siz  şayet şaraptan alkol elde etmeye çalışırsanız maliyetiniz yüksek olur,ama alkol diger şeylerden elde ettiğiniz alkolle aynı alkol olur.

Gezgin Korsan Sosyal Medya Hesaplarını Takip Ediniz

*

A. Ç.

« Yanıtla #125 : Şubat 05, 2016, 09:14:48 »
Parfümlerin yapılmasında daha doğrusu esans eldesinde kullanılan klasik yöntem alkol kullanmaktır.  Alkol kokuları ve tatları alır ve içinde barındırır. Alkolün saf yani kokusuz ve tatsız olması için defalarca damıtılması gerekir, yine de az da olsa koku ve tatlar kalır. İyi votka defalarca damıtılmış t

arımsal kökenli alkoldür. Bulgaristan veya benzeri eski doğu bloku ülkelerinde şekerli sudan alkol elde eder ve damıtarak votka yaparlar. Amaç kafa bulmaksa alkol miktarı aynı olduktan sonra bir fark yoktur. ÇŞeker bizim ülkemizde panardan elde ediliyor, pancarı tatmış olanlar bilir, pancarda acılık vardır ve bu acılık şekere de geçer. Şeker yoğunluğu çok faslza olduğu için bu acılığı genellikle hissetmeyiz ama ağız tadı olanlar pancar şekeri ile kamış şekeri arasındaki farkı algılarlar.

Ben üzümden elde edilmiş sumadan yapılmış ve içine başka alkol karıştırılmamış rakıyı tercih ederim. Tekelin likör imali için sattığı etil alkolü kullandıysanız veya sulandırıp votka niyetine içerseniz ne demek istediğimi anlarsınız. Anlamazsanız da alkolün bıraktığı sarhoşluk size yetecektir.
*

A. F. B.

« Yanıtla #126 : Şubat 05, 2016, 09:42:29 »
yukarıda yazılan bazı yanlışları düzelteyim.Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap her zaman elde edilen bitkinin aroması alkolde kalır. zaten bu da istenen şeydir. Suma damıtma sonrası elde edilen ürüne denir. Fermente olmuş ürüne "mayşe" denir.
 damıtılmış alkolün tadı o kadar da berbat değildir brandy, rom tadındadır. hatta özellikle bundan içenler de vardır. 30 ların alkol yasaklı Amerikasın'da moonshiner ler genellikle bundan içmişler.
Bu konuda bir site hazırlıyorum henüz içeriği eksik ama yayınlamaya başladım

*

Ö. T.

« Yanıtla #127 : Şubat 05, 2016, 09:55:54 »
Bulgaristan da üzüm,kiraz,erik ve kayısı  fermentesinden 1 kere bakır kazanda damıtılarak brandi (onların deyişi ile ev rakısı) elde edilir ve damıtma sonucu 55 ile 65 derece arası elde edilen bu ürün kaynak suyu ile seyreltilerek 47-52 derece arasında imal edildiği meyvenin tadı tüketilir. Fermente edilirken 100 kg meyve için 5-10 kg şeker kullanılır mayalanmanın daha iyi olması için.
Alışan başka içki içmez. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

H. D.

« Yanıtla #128 : Şubat 05, 2016, 09:56:58 »
Yazdığınız tez için itirazım yok ama şunu sorayım? saf etil alkolde neden kendi tadından baska bir tat yok?
SUMA tarifinde ifade eksikliği olmuş haklısınız İlk yada yarı damıtılmış; alkollü içki imalatında ara mal olan  alkol oranı yükseltilmiş mayalı sıvının adı SUMA dır.
« Son Düzenleme: Şubat 05, 2016, 09:57:38 Gönderen: Hüseyin Durmaz »
*

A. F. B.

« Yanıtla #129 : Şubat 05, 2016, 10:14:50 »
Hüseyin korsanım, hazır etil alkolden bahsediyorsanız o içilmez, içilmesi de çok riskli.  Yetkisiz satılıp alınması da yasak zaten.  Denatüre edilmiş alkol olarak geçer.
Bitkilerden damıtma yolu ile elde ettiğimiz alkol de ise hangi bitkiden elde ediyorsak onun aromasını alırız. çükü kaynama noktası yakın olan bileşikler tam olarak ayrışmazlar..
*

A. Ç.

« Yanıtla #130 : Şubat 05, 2016, 10:29:13 »
Türk kanunlarında Rakı imalinde üzüm sumasından yapılmış alkol %.. oranında kullanılır denildiğine göre bir denetim mekanizması da olması gerekir. Sanırım içindeki üzüm alkolünü saptamak için bir analiz yöntemi olmalı.
*

C. E.

« Yanıtla #131 : Şubat 05, 2016, 11:16:35 »
Türk kanunlarında Rakı imalinde üzüm sumasından yapılmış alkol %.. oranında kullanılır denildiğine göre bir denetim mekanizması da olması gerekir. Sanırım içindeki üzüm alkolünü saptamak için bir analiz yöntemi olmalı.

Burda da sanırım yeni rakı firmalarının bir yanlış bilgilendirmesi var. Rakının üzün sumasından yapılması zorunlu değil.

"- Üretiminde ikinci kez distilasyona alınan toplam alkolün en az % 65’i suma olmalıdır."
Üzüm suması olmalıdır demiyor.

Bir de bu var:
"Rakının, yaş üzüm rakısı olarak tanımlanabilmesi için, üretiminde sadece suma kullanılması ve sumanın sadece yaş üzümden elde edilmiş olması gerekir."
Bu da rakıyı değil, yaş üzüm rakısını tanımlıyor.

Tekel trafından alınmış bir patent var: "Türk Rakısı" için. Bunda imalatı yaş ve kuru üzüm ile sınırlamış. Ama ne kadar bağlayıcılığı var, bilemedim:

TDK'nın tanımını da ekleyelim:
"Üzüm, incir, erik vb. meyvelerin alkolle mayalanarak damıtılmasıyla elde edilen içki, aslansütü, imamsuyu"
« Son Düzenleme: Şubat 05, 2016, 11:22:34 Gönderen: Cem Eğrikavuk »
*

G. D.

« Yanıtla #132 : Şubat 05, 2016, 11:38:31 »
Sumasında şeker kullanılmayan iki rakı var. (Benim bildiğim)

Biri Anadolu Boğma Rakı diğer ise Saki Rakı.

Saki Rakının siyah üzümden yapılan 10 kere distile edilmiş olanına denk gelirseniz deneyin.
*

H. D.

« Yanıtla #133 : Şubat 05, 2016, 12:25:28 »
Hüseyin korsanım, hazır etil alkolden bahsediyorsanız o içilmez, içilmesi de çok riskli.  Yetkisiz satılıp alınması da yasak zaten.  Denatüre edilmiş alkol olarak geçer.
Bitkilerden damıtma yolu ile elde ettiğimiz alkol de ise hangi bitkiden elde ediyorsak onun aromasını alırız. çükü kaynama noktası yakın olan bileşikler tam olarak ayrışmazlar..
Hazır etil alkolün içki içindeki etil alkolden farkımı var ki içilmez diyorsunuz? Neden içilmez? sebebini yazarmısınız?
*

A. Ç.

« Yanıtla #134 : Şubat 05, 2016, 12:31:11 »
Denatüre etil alkol içilmez. Denature etmek etil alkolün içine boya ve bazı kimyasallar ekleyerek içilmez hale getirmektir. Etil alkol ise içilir. Örneğin ben rakı üretiminde Merck firmasının %96 veya 99 saf etil alkolünü kullanıyorum.