0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    B. S.

Ynt: Balık bekletilmeli mi?
« Yanıtla #15 : Haziran 10, 2013, 10:08:37 »
Vural bey benim bu başlığa dahil oluşum, sadece Mustafa beyin yazdıklarını onaylamam ile sınırlıdır.. Benden de bu anlamda özür dilemenize gerek yok..
Balık bekletilmeli mi konusu benim için çok önemli olabilir, severek takip ediyorum.. Bu demek değil ki ! başka hassas konulara duyarsız kalıyorum.. Herkes kendince bir şeyler yapıyor.. Fakat bunu, bu forum çatısı altında paylaşmak benim hoşuma gitmiyor.. O yüzden bu başlığı daha fazla bu tip konular ile meşgul etmeden saygılarımı sunarak, bu güzel balık konusunu takip etmek üzere kenara çekiliyorum..

Bu arada bizim marinada çok kefal var, yenirmi acaba.. ?
*

    F. T.

Ynt: Balık bekletilmeli mi?
« Yanıtla #16 : Haziran 10, 2013, 10:34:36 »
Zamanında Yeşilköy den çok kefal tutmuşumdur. Pilakisi güzel olur Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


*

    B. S.

Ynt: Balık bekletilmeli mi?
« Yanıtla #17 : Haziran 10, 2013, 10:39:01 »
Bazıları çok büyük, tutup ziyan etmek istemiyorum.. Temizleme usulü varmı dır..

*

    F. T.

Ynt: Balık bekletilmeli mi?
« Yanıtla #18 : Haziran 10, 2013, 11:44:43 »
temizleme çok farklı değil. Önemli olan iç organların etrafında siyah renkte doku vardır. Bunun mutlaka temizlenmesi lazım. İyi temizlenmezse özellikle kefalde etin tadını bozar, acılaştırır. Balık temizlendikten sonra domates, soğan, sarımsak, biber zeytinyağında hafif sotelenir, üstüne itina ile balık yerleştirilir. Tuz, karabiber, tercihe göre pul biber koyulup biraz su koyulup tencere kapağı kapatılır. Yaklaşık 15-20 dk. kısık ateşte pişen yemeğe en son bol limon sıkılır. Ekmek bana bana afiyetle yenir.
*

    M. B. A.

Ynt: Balık bekletilmeli mi?
« Yanıtla #19 : Haziran 10, 2013, 14:12:17 »
Lağım kefallerine dokunmam ama temiz suda avlanan kefalin, hele de biraz iriyse tadına doyum olmaz... Fatih korsanın tarifi güzel. Izgarasını denemeyin bile...

Bu arada iri, kemikli balıkların bekletilip yendiklerinde daha lezzetli olduklarını duymuştum.
« Son Düzenleme: Haziran 10, 2013, 14:13:45 Gönderen: Mahir B. Aşut »

Gezgin Korsan Sosyal Medya Hesaplarını Takip Ediniz

               


*

    M. Ç.

Ynt: Balık bekletilmeli mi?
« Yanıtla #20 : Haziran 11, 2013, 14:48:00 »
Balık deniz kokmalı; balık, balık kokuyorsa atılmalı...

Balığın lezzetinde yakalama yönteminin de önemli olduğunu düşünüyorum. Ölümün ani olduğu, hayvanın az stres çektiği durumlarda, salgıladığı hormonların az olması nedeni ile lezzet yüksek oluyor Ör: zıpkın, olta avcılığı. Buradan yola çıkarak denizden taze yakalanmış ve ödürülmüş balığın lezzeti zirvede olmalı. Yakalanıp, kovada saatlece can çekişen balığı ise ölümünün ardından birkaç saat dinlendirmek mantıklı olabilir. Sanırım olta balığının lezzeti, gırgır ağı ile yakalanmış, birbirini ezerek can veren balıklardan bu nedenle daha lezetli oluyor...
*

    G. D.

Balık bekletilmeli mi?
« Yanıtla #21 : Temmuz 18, 2013, 00:40:43 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Tanesi yarım kg geçmeyen balıklar tutulduğu gün yenirse çok lezzetli olur .Büyük balıklar Sinarit,Trança,fangri ,lahos,orfoz  temizlenip tuzlanıp biraz da zeytinyağı ilavesiyle en az 2 gün buzdolabında bekletilip yenirse çok lezzetli olur. Tutulduğu gün yenirse sert olur.Sakız gibi çiğner durursunuz.Barbun sardalya hamsi lidaki türleri bekledikçe lezzeti kaçar . Taze taze yemek gerekir Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Gerçi sorun bu mesajla açıklığa kavuşmuş ancak bu rivayet genelde ankarıların söylediği benimde bir ankaralıdan işittiğimde içimden "hadi canım sende" dediğim bir konudur. Hemende "en iyi balık Ankara da yenir" diye eklerler.

Aslında büyük balıklar için bu söylenilen kısmen doğrudur. Maalesef ben vurduğum 12 kiloluk ak lağosu vurduğum günün akşamı mangalda pişirmek suretiyle yazık ettim. Maalesef kimse yiyemedi. Çok üzüldüm. Sonradan öğrendimki lağos orfoz gibi balıklara mutlaka bir marineleme ve bekletme işlemi yapılmalıymış.

Ben balığı dondurmadan tüketmenin balığın lezzeti için önemli olduğuna inanıyorum. Ancak dondurmaya mecbur isek balığın tatlı su ile temas etmeksizin Deniz'de temizlenmesinin ve dondurulmasının lezzete önemli ölçüde katkı sağladığını düşünüyorum.