0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    H. Z.

Evet, hepimiz hız çağındayız ve tembelleştik. Anlık mesajlaşma "Whatsapp ve Telegram" anlık çare ama yaşadığımız sorunların kalıcı çözümlerine arşiv değil.

"Abi imdat, su alıyorum" peki bu su kaldırır değil, "Mayday" ister. "PanPan" hızlı mesajlaşma değil.

Bot tamircisi arıyorum, , şu an etrafımda hangi denizciler var" vs. bunlar anlık mesajlaşma.

AMA Kalıcı olması gereken bilgi uçup gidiyor.

Hep dediğimiz "FORUMA YAZIP LİNKİNİ VERELİM SOSYAL HIZLI MESAJ GRUPLARINA"

Dün Erol Kepenek, evvelsi gün Recep Ertürk yazdı, "kalıcı bilgi ölüyor" diye..

Eee, sosyal insanım, amacım bilgimi paylaşmak diyenler??


Sorunuzu buradan sorup, linkini whatsapp ya da telegram grubundan paylaşmak o kadar zor mu? Burada kalacak o soru ve cevapları. Hatta yıllar sonra çıkarsızca faydalanılmış olacak, tıpkı çocukluğumuzdaki ama hep gelişen bir "ansiklopedi" gibi..

Şimdi gelelim "BLOG" konusuna. Herkes blog istedi, yapıldı ama hatıralarını yazan yok GezginKoorsan.org ratingi, ziyareti yüksek bir site ama yazıp paylaşan yok.

Sanırım kolpalaştı bizim denizcilk. "Anı yaşa" durumları gibi.

Blog, hatıra yazacaklardan ses yok. Belki GeKo olarak hepimiz aslında burayı bir ayaklı gazeteye çevirebiliriz. Kaç kişi haftada bir yazı yazar? Veya ayda bir yazar ama diğeri 3 günde bir yazar. Yapabilir miyiz böyle bir portal? Yoksa he, he devam mı?

Denize hizmet eidyorsak, kalıcı etmenin çözümü de bu değil mi??



 Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap



« Son Düzenleme: Temmuz 23, 2021, 00:49:12 Gönderen: Hakan Zorlu »
*

    S. T.

Eskiden fotograf makinalarının vardı,ruloda ki film bitince götürür tab ettirdik...Zahmetli ve masralıydı,siyah,beyaz yada renkli...Sararsa,solsada hala o fotograflar durur ..Ya uzun yıllardır ne yapıyoruz akıllı telefon yada tabletlerle günde yüzlerce kare çekiyoruz ..Bunların hiç biri yarına kalmıyor,kalmayacak sistem çöküp ,alet bozulduğunda hepsi Yok olacak,oluyorsa...dijital cag böyle maalesef.. basılı kaynaklar bir tanede olsa meraklısına yada bir arşivde,bir sahafta,bir çöplükte bulunacak...dijital yazın birgün onu idame ettirecek sermaye kalmadığında yok olup gidecek...


*

    H. Z.

İşte belki bu gibi ama üşengeçlik bu..

*

    E. S.

Anlık mesajlaşma gruplarında dikkatimi çeken bir nokta bilginin sürekli tekrarlanması.  Her hafta farkli bir kaptan Kuşadası bodrum geçişindeki demir yerlerini, Marmaristeki yanmar tamircilerini, Yalova'daki ırgat tamircilerini, göcekteki falanca restoranı soruyor. Kısa sürede tüm bu sorular cevaplaniyor. Bilgi talebi karşılanıyor ama bazen daha dün sorulmuş ve cevaplamış bir konu bugün tekrar gündeme geliyor. Bu gruplardaki yazışmaları surekli takip eden kullanıcılar,  devamlı aynı seyleri okuyor, can sıkıcı bir hal alıyor. 
*

    H. A.

Benzer görüşteyim. Anlık bilgiler kaybolup gidiyor.
Bir diğer konuda tekne sahipleri çoğalıyor ve bu acemi kaptanlar önceden burada veya watsap guruplarında tartıştığımız konuları tekrar tekrar soruyorlar. Artık cevap vermekten usanıyorsunuz. Bir çok duayen korsan dikkat ediyorum piyasada yok. Acemilerce bir çok yalan yanlış bilgi servis ediliyor. Herkes kendisini allameyi cihan zannediyor. Öyle konular oluyorki yanlış bilgi itibar görüyor. Bu durumda da iş ne haliniz varsa görüne geliyor.
HakanZ nin önerisi güzel ara sıra gekopedia’ya makale yazmayı görev saymamız gerekiyor.

*

    Ö. T.

Anlık mesajlaşma ile aktarılan bilgiler buhar olup uçuyor. Kesinlikle soru forumda sorulmalı, whatapps'ta forum linki paylaşılmalı ve cevaplar foruma yazılmalı.

Diğer taraftan blog konusu da önemli, eskiden yapılan seyirle ilgili başlıklar açılır, deneyimler paylaşılırdı. Hepimiz çok faydalanırdık. Bazen eğlenceli konuların satır aralarından bile öğrenecek bir şeyler çıkardı.

Bir dönem  Sevgili Betül Özçelik bu anıları radyo programı haline getirmişti, çok keyifliydi

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


İki konu için çözüm önerim: bu konuda hassasiyeti olan herkesin, her fırsatta bu hatırlatmaları yapması.

Not: bu hatırlatmaları yaparken whatsapp'ta "yeter ama" diyenler olacaktır, siz rahat olun bu konu önemli.
« Son Düzenleme: Temmuz 23, 2021, 11:05:52 Gönderen: Özcan Togay »
*

    E. G.

Merhabalar,

Aslında linkler paylaşıldıkça (ve görseller, dokümanlar), Whatsapp grup bilgisinde bunlar birikmeye başlıyor ve içlerinden arama da yapılabiliyor. (Görsel-1)

Burada sorun olabilecek konu grupta paylaşılan tüm görsellerin, linklerin ve dokümanların sürekli birikmesi. (Görsel-2)

Gruptan kelime araması ile soru sormadan önce "bu konuda bir yazışma var mı acaba" şeklinde sorgulama yapılabilir ki burada da sorun yeni üye olanların sadece üye oldukları andan itibaren olan yazışmaları görebilmeleri.

Ancak Telegram bu sorunu çözmüş ve grup ayarlarından üyelerin üye oldukları andan itibaren mi yoksa en baştan bu yana mı mesajları görebileceklerine dair imkan sunmuş.

Ama önemli olan dediğiniz gibi forum arşivinde birikmesi konuların, zira anlık mesajlaşma uygulamalarında bir konu hakkındaki detay takibi yapmak çok kolay değil.

Belki bir çalışma olarak forumdaki tüm konu başlıkları link olarak gruba atılabilir (Görsel-2) ve anlık mesajlaşma uygulamasını kullananlarda önce grup info kısmındaki linkler bölümünden (Görsel-1) sorularının forumdaki karşılıklarını arayarak doğrudan link ile forumdaki ilgili konuya ulaşabilirler.

Bunlar biraz da kullanıcı alışkanlığına bağlı elbette. Yani forumda da varolan bir konuyu sorgulamadan aynı konuda yeni soru atılıyorsa, anlık mesajlaşmada da bu olacaktır.

Ayrıca adminler (hatta isteyen herkes) telefonlarında Whatsapp yerine Whatsapp Business kullanırlarsa pek çok konuda hızlı bir şekilde hazır mesajlar ile yanıt verebilirler, bu yazılımın özellikleri biraz daha gelişmiş

Telegram'ı da incelemenizi öneririm, sanıyorum o da bir alternatif.

Faydalı olması dileğiyle.
Saygılarımla,
Erol

Görsel-1:
 Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Görsel-2:
 Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
« Son Düzenleme: Temmuz 23, 2021, 11:48:20 Gönderen: Erol Gökçek »


*

    B. E.

GK nın telegram veya whatsapp grubu olması, kendi ayağına kurşun sıkması gibi bir şey...
Geri dönüşü de zor artık.
*

    A. Ç.

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
GK nın telegram veya whatsapp grubu olması, kendi ayağına kurşun sıkması gibi bir şey...
Geri dönüşü de zor artık.
Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    A. K.

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
GK nın telegram veya whatsapp grubu olması, kendi ayağına kurşun sıkması gibi bir şey...
Geri dönüşü de zor artık.

dogru söz
*

    B. T.

Yazılımcı gözüyle farkli bir yaklaşım getirmeye çalışayım.

Ihtiyaç/sıkıntı çok doğru şekilde dile getirilmiş. Makale yazmak -konu edilen problemden bağımsız olarak- zaten bir gereklilik/ödev.

Öte yandan anlık mesajlaşma uygulamalarına tavır almak sonuçta hüsran getirir. Ama win-win bir çözüm oluşturulabilir. Şöyle ki:

1) Whatsapp grubunu takip eden bir bot yazılır. Bot, yazışmaları yapay zeka ile kategorize eder. Hem tüm grup iletişimini forumda özel bir başlık altına kaydeder, hem de forumda o konuda daha önceden verilmiş olan bilgileri refere eden linkleri koyar. Istenirse sadece soru soran/yardım ihtiyacı olan kişiye ilgili linkleri içeren bir mesaj atar.

2) Forumda oluşturulacak "whatsapp yazışma" başlığı standart forum işlevleri ile kullanılır. Kalıcı olur. Tabii ki junk mesajlar fazla yer tutacaktir ama bu da gene yapay zeka ile otomatik temizlenebilir.

3) sorular öncelikle hem forumda hem de whatsapp'da olusturacağımız bir "Bilge Korsan" botuna sorulabilir. Bilge Korsan hazretleri cevabı isteyene direkt gönderir. Bilge Korsan faydalı olmazsa kişi soruyu genele yöneltebilir, ya da Bilge Korsan "ben bilemedim, bir bilene sorayım" diyerek mesajı whatsapp/foruma otomatik iletir.

Yapılabilir şeyler. İçimizde zaman ayıracak bilişimciler vardir mutlaka. Ben zaman ayırabilirim ama kış aylarında ve zaman baskısı olmadan.
*

    B. T.

Sonuç olarak ana fikir: olası iletişim kanallarını kisıtlama. Tüm kanalları foruma entegre ederek daha iyi kullanıcı deneyimi sun.

Whatsapp mi Telegram mı kullandığimin farkinda degilim çoğu zaman. Yer another channel nihayetinde.

Bizi birbirimize bağlayan değerlerin en başinda korsanliğın geldiğini ve forumun bunun vücut bulmuş en güzel şekli olduğunu düşünerek hem kapsayıcı hem de muhafazakâr kodlarla ilerlemek gerekir diyorum naçizâne.
*

    F. B. D.

Merhaba.
İyi veya kötü, kalıcı ya da geçici bir değişim sürecindeyiz.
2021Şeker B. mındaki 17 günlük kapanma sürecinde bütün 5 yıldızlı oteller dolu idi.
Bizim marinetta,  böyle bir otelin böğründe.
Otelde kalan genç bir çift, pontonda yelkenlilere bakıyordu ve erkek, kadına bir şeyler anlatıyordu.
Hislendim; 55 yaşıma dek hayatımız böyle geçmişti.
Bende 2003 B 38 var.
O sırada komşumun 2013 Hanse 445 inde idik.
Komşum çifti davet etti.
Home office çalışıyorlarmış, yelkenli almaya karar vermişler.
C. Gökova dan 5 günlük kurs almışlar (*meraklısına: 10.000 TL)
O sırada henüz 2 günlük deneyimleri vardı.
Ben, 12 m boy teknenin elzemlerinden bahsederken, erkek sözümü kesti: 
"Biz, rahat etmek istiyoruz; 50 feet üzeri düşünüyoruz. 1.5 Milyon TL bütçe ayırdık!"
Bu arkadaşların ADB leri vardı ve bizle konuşurken bile o belgeye sahip olmanın, onlara verdiği bir özgüven hissediliyordu!
Profil değişti!
12 V çamaşır, bulaşık makinesi, klima, su yapıcı, jeneratör, tekne karinasdında, direğinde rengarenk Led aydınlatmalar..
Bunlar, teknede sürekli bir mürettebat bulundurarak anca motoryatta olur!
  Bir teknede yılın 6, 8 ayını geçirmeden tekneyi tam tanıyamazsınız, misafir hisseder ve kendinize güvenemezsiniz;  bu süreçte iletişim sayesinde deneyimli denizciler pişmenizi sağlar!
İş, maalesef kişilere düşüyor.

Telegram, WhatsApp kullanımı kaçınılmaz bir gerçek!
Öte yandan, son 2,3 haftadır "Çok sınırlı deneyimimi" bu gruplarda paylaşma konusunda çok isteksizim! 
Aynı konuda 1, 2 gün ara ile aynı soruların sorulması rahatsız edici..
Soru soruş tarzı, yanıtı takiben bir teşekkür bile edilmemesi vs..
En tuhafıma giden:
"Feşmekan bölgeye gidiyoruz; nereler kalmaya müsait?" sorusu..
Kısacası, artık denizde "Her şeyi doğuştan bilen" bir ekip var; ben onlardan uzak durmak istiyorum!
Geko arşivi için iş yine "bilinç sahiplerine" düşüyor!
Gerekli gördüğümüzü, bireysel olarak arşive taşımak, bunun uzantısını hızlı mesaj servislerinde paylaşıp insanları GEKO ya üye olmaya teşvik etmek..

*

    S. D.

Belki sorun anlık mesajlaşma ihtiyacından çok elimizden düşmeyen telefon ile yazışabilme arzu ve ihtiyacıdır.

Forum yazılımları geliştirildiği dönemde böyle bir ihtiyaç yoktu. Ama artık yadsınamıyor. Bazı platformlar önce mobil, sonra masaüstüne geliyor, hatta masaüstüne hiç gelmiyor.

Acaba forum'u cep telefonlarından rahatlıkla kullanılabilmesini sağlamak, veya forumun altyapısını günümüz teknolojisine göre geliştirilmiş bir sisteme taşısak bir çözüm olmaz mı?
*

    H. Z.

Behçet korsan,  bot yazma konusunda yardımlarını bekleriz. Büyük sevap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap