Merhaba Sevgili Korsanlar
Bu yıl ailem ile Göcek bölgesinde turumuzu yapmayı planladık.. Daha önce 2 kez Hisarönü yapmıştık.
Şubat ayında farklı firmalardan teklifler aldıktan sonra Lycian Sailing’den teknemizi kiralamaya karar verdik.
Daha önce iki kez 38 feet tekne kiralamıştık.. Yavaş yavaş büyümek için bu yıl 2012 model Bavaria Cruiser 40 feet kiraladık.
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız.
Üye Ol veya Giriş Yap Senelerce Göcek’e mavi tur ile gitmiş olsak da iş başa düşünce nereye gitmeli, dip nasıl, rüzgar durumu nedir, su nereden alınır, hangi restoran, vb..pek çok şeyi bilmek zorunda kalıyor insan. Bu nedenle Ali Boratav’ın Mavi Yolculuk Rehberi ve Coast Guide TR’den (
Üye Ol veya Giriş Yap ) bölgeyi tanıma ve rota planlaması için en az bir ay çalıştım. Az sayıda bulabildiğim yelkenli açısından Göcek Koyları videolarını izledim.
Kızımızın yanına gitmek üzere Karabük’ten yola çıktık..
18 Haziran’da Tıp Fakültesinde okuyan kızımın 4.sınıfının son sınavını vermesinden sonra Eskişehir’den yola çıktık ve akşam Ölüdeniz’de otelimize ulaştık..
Kızımdan bahsetmişken oğlumdan bahsetmemek olmaz...O da Bilkent Bilgisayar Mühendisliğinde okuyor.. Onun okulu daha önce bittiğinden bizimle birlikte..
1.GÜN:
Cumartesi günü öğlen saatlerinde tekneye geldik.. Hazırlanması devam ettiğinden beklerken Ece Saray Marina’da ki Carrefour’dan alış verişimizi yaptık. Teknemize 50 mt mesafede olduğundan işimiz kolay diye düşündük.. Yaptığımıza pişman olduk ama...Küçücük bir market, tıklım tıklım dolu ve alışveriş arabası yok.. Alışveriş eziyete döndü. Fethiye’den bir daha çıkarsam ya erken alışveriş yaparım ya da gider büyük Migros’dan rahat rahat yaparım..
Gezgin Korsan flamamızı toka ettim...
Tekne tanıtımı, malzemelerin yerleşimi, çarşıya tekrar gitmeler derken saat 16:00 da ancak çıkışa hazır hale geldik..Çıkış için marinaya anons geçtim.. Yanıt alamadım.. Telsiz mi arızalı diye tekne sahibini aradım.. Marina telsizinin bugün arızalı olduğunu öğrendim. Halatlarımızı çözdük..
İskelemizde ki tekne daha önce çıktığından iskeleden esen rüzgara rağmen rahat rahat çıkarız derken sancak koltuk halatını boşladığımız anda rüzgar döndü ve iskele halatın da sıkışması nedeniyle iskelede ki tekneye yaslandık.. Usturmaçaları biraz zorladık..
Gaz kolunun boşunu bulmak biraz zordu.. Yol verdiğimde de 128 saatte ki yeni Volvo 50 BG motor hızlı tepki veriyordu.. Yumuşak bir çıkış yerine ileri geri yol vererek dönüşü tamamlayıp çıkışımızı yaptık..
Darboğaz’dan Göcek Körfezine girince önce Merdivenli’ye baktık.. Kalabalığı görünce devam ettik..Yavansu-Kuyrucak tarafına geçtik.. Her yer doluydu.. Müsait görünen yerlerin önünde de 40 mt derinlik vardı.. Zar zor Kuyrucak Koyunda bir yat ile yelkenli arasına girdik..
Daha önce ki turlarımız Marmaris çıkışlı Hisarönü Körfezi rotasında idi.. Burada demirleme derinlikleri 10-15 mt arasındaydı. Göcek böyle değil..20 mt’yi gördüğümüzde sevinmeyi öğrendik
Resimleri görebilmek için üye olmalısınız.
Üye Ol veya Giriş Yap Kuyrucak’ta da 20-25 mt arasına demiri funda ettik.. 60 mt kaloma bırakıp uzun bir koltuk halatı aldık..
Üye Ol veya Giriş Yap Gezi boyunca koltuk halatlarını da oğlum Arda’nın botuna halatı atıp kıyıda uygun bir yere bağladıktan sonra botla tekneye doğru gelirken uygun mesafede buluşup voltaladık.. Arda’nın uygun bir yer bulup bağlayıp gelmesi biraz uzun sürdüğünden açıkta bekledik.. Botun motorunu yeterli tecrübesi olmadığından kullanmak istemedi.. Kürekle de git gel iş uzun sürüyor.. Suya atlayarak halatı götürme işini sevmiyor..
Üye Ol veya Giriş Yap Önce ki yıllarda ki tecrübeleri ile Çağla demirde, Arda halatta, Hacer de iletişimde epey yol kat etiğimizi de gördüm..
2.GÜN:
Sabah yüzme, drone çekimleri ve kahvaltı sonrasında Ağa Limanına gitmek üzere halatlarımızı çözdük..
Ağa limanı güzel bir koy..
Üye Ol veya Giriş Yap Kısmen daha tenha..
Guletler yoğunlukta.
Güneyli hava akşam durdu..
Ama solugan devam etti..
3.GÜN:
Sabah bot ile Küçük Ağa koyunun önünden geçip arkadaki koya serbest dalışa gittim.. Karagöz, Sivri burun, İspari var .. Gereken miktarda alıp kahvaltıya döndüm..
Kahvaltı sonrası Fethiye Körfezine çıktık..
Bavaria’nın yelken sistemine adapte olup yelkenlerimizi 10 kn havada açtık..Körfez içinde hava değişken.. Bir 12 kn oluyor bir 6 kn.. Apaz seyirde ortalama 5 kn hızla seyrettik..
İblis burnunu geçince haritada kıyıdan 300-400 mt açıkta sığlık gösteriyor.. Tam rotamız üstünde olduğundan rüzgar da düşünce biraz motor desteği ile açığa çıktım.. Ama deniz üzerinde bir renk değişikliği görmedim...Yine de tedbirden zarar gelmez dedim..
Karacaören önünde yelkenleri kapatıp Gemiler adasına geldik.. Kıyıda daha önce bırakılmış halatlara 25 mt’lere demir atarak kıçtan kara olduk..
Üye Ol veya Giriş Yap Bir an kendimizi Ankara’da sandık...
Her yerde Ankara Havaları çalıyordu...Ankaralı Korsan Gezi Tekneleri
Üye Ol veya Giriş Yap 17:00 gibi ortalık sakinledi..
Üye Ol veya Giriş Yap Güneşin batışını seyretmek üzere Gemiler Adası zirvesine çıktık..
İlk mavi turumuzu yaptığımız 15 yıl önce de Gemiler Adasına gelip yine aynı şekilde güneşin batışını seyretmştik.. Bu sırada yabancı bir bayanın söylediği arya hala kulaklarımızda çınlar..
Üye Ol veya Giriş Yap 4.GÜN:
Bugün fazla yol yapmadan Kalavezi Koyuna geçtik..
Kitaptan okumuştum burayı, coğrafyaya hakimim ama isimleri karıştırdım..
Mersin Limanına Soğuk Su Limanı diyerek girdik..
Suyu da soğuk değildi zaten
Üye Ol veya Giriş YapManzarası çok güzel..
Üye Ol veya Giriş Yap Akşam kimse de gelmedi. Koyun tek misafiri biz olduk.. Göcek turu için sürpriz sayılabilir..
Ama arılar güneş batana kadar rahat bırakmadılar..
Akşam üstü biraz koyun kirli suyu rüzgarla etrafımızı sardı..
Ama sabah tertemizdi..
Arı ve yüzey kirliliğini bir kenara koyarsak turun en güzel ikinci koyu burasıydı..
Üye Ol veya Giriş Yap 5.GÜN:
Tekrar Göcek’e dönmek üzere demir aldık..
Çöpümüzü Gemiler Koyundaki tesisin ardında ki çöp konteynerine bıraktıktan sonra İblis burnuna kadar motorla devam edip, İblis burnunu geçince başlayan rüzgar ile yelkenlerimizi bastık..
Körfezde rüzgar çok kararsız...
Darboğaza yaklaşırken 4 Kn’a kadar rüzgar düşünce motor seyrine geçtik...
10 dk sonra 20 Kn rüzgar başladı.. Boğaza gireceğimiz için yelken açmadık.
Göcek körfezi içinde de sert rüzgar devam etti ama motor seyrine devam ettik..
Taşyaka ( Bedri Rahmi) koyunda ki taş iskeleye kafadan aldığımız rüzgar ile yanaştık ve suyumuzu tamamladık. 100 TL ödedik.
İskeleye tornistan ile yanaşırken kafayı rüzgara vererek zincir sererek gelince yan teknenin zincirinin üzerine sermiş oldum...Biraz fırça yedim
Üye Ol veya Giriş YapÇıkarken de çapayı o teknenin çapasına takmış oldum..15-17 Kn rüzgar altında çıkmaya çalışırken manevra yapacakken günübirlik tekneler iskeleye yanaşmaya başladılar...
Kafayı tekneye çevirip kıçı rüzgara verip tornistan ile çapayı kurtardık..
Taşyaka’da yer bulamadık.. Yer bulana kadar devam ederek Hurmalı Koy’a geldik..
Küçük hurmalı da yer var ama çapraz serilmiş zincirler nedeniyle buradan vaz geçtik..
Büyük hurmalı da şamandırada ki teknelerin arkasında yer bulduk.
Üye Ol veya Giriş Yap 25 metrelere demir atarak kıçtan kara olduk.. İçim çok rahat değil.. Kaloma çok az.. Ama tornistanda tutunuyoruz.. Teknede zaten toplam 70 mt zincir var.. 50 mt serebildik..Bu kalabalıkta başka yer bulma stresine girmek istemediğimden kalalım dedim..
Ardından alışveriş için Taşyaka’ya gelen Migros gemisine gittik.. İyi bir hizmet.. Beğendik.
Gece uzun süre havuzlukta yattım.. Baktım koltuk halatları gergin.. Kamaraya geçtim..
Sabah Çağla geldi.. İskele koltuk halatı suda yüzüyor dedi..
Fırladım tabi..
Sabaha karşı demir taramışız.. Ama sancak halat gergin.. İskeleye doğru kaymışız demek ki..
Allahtan kıyıdan 2 mt sonra 5 mt derinlik var.. Kıyıya 5-6 mt mesafemiz var.
Sancaktaki kıçtan kara teknenin arkasında kalan şamandıra boşalmış.. Oraya geçmeye karar verdik.
Rüzgar sancaktan basmaya devam ediyor..
İskelede ki motor yata yanaşmışız.. Halatları boşlasam onun üstüne düşeceğiz..
Önümde şamandıradaki tekne kıçını bize çevirmiş, düz çıkma şansım yok..
Arda’yı botla şamandıraya gönderdim.. Şamndıraya ulaştığını görünce iskele halatı suya attım..İleri yol verip sancak halat üzerine yüklenip aynı zamanda demiri topladık.. Halatın boyu kadar açığa çıkınca önümdeki tekneyi iskeleme almış oldum..
halatı suya atıp aradan kaçıp kıçı rüzgara verip tornistan ile zinciri toplamaya devam ettik..
Demiri alınca şamandıraya dönüp bağlandık..
Kahvaltımızı yaptıktan sonra buradan ayrıldık..
Koyları geze geze yeni yer aradık..
Hamam, Merdivenli dolu olunca İnlice’ye baktık..
Bir tane yat tek başına Baştan ve kıçtan koltuk halatlarıyla tüm koyu kapatmış...
Millet yer bulamazken bu kadar bencil bir davranışı kınamak dışında elimizden bir şey gelmedi..
Sonra Domuz Adasının kuzeyindeki Akvaryum ( Hacıdede Deresi) koyuna geçtik..
Buraya bağlandıktan sonra günübirlik teknelerin trafiğini izledik
Üye Ol veya Giriş Yap6.GÜN:
Geceyi Akvaryum koyunda geçirdik..
Üye Ol veya Giriş Yap En beğendiğim koylar sıralamasında 1 numara burası oldu..
Üye Ol veya Giriş Yap Suyu temiz, solugan yemedik, güneşin batışını seyrettik, manzarası harika, sualtı yapıları güzel..Ayrıca akya da var
Üye Ol veya Giriş YapBağlantıları görebilmek için üye olmalısınız.
Üye Ol veya Giriş Yap Öğleye doğru buradan ayrılıp Şeytan Adasının orada mola vermeyi planlamıştım.. Ama ultra süper pahalı yatların garajı olmuş oralar...
Devam edip biraz daha yelken yapalım dedik..
Yasıcaların kuzeyinden Fethiye körfezine çıktık. Rüzgar zayıf ve sürekli drise ediyor..Olsun..Tramola antremanı oluyor ekip için..
Karşıdan gelen bir Hanse’nin yelkenleri dolu dolu...Keşke bizimde rüzgarımız olsa derken bir süre sonra rüzgarı yakaladık.. 22 Kn ları bulan rüzgara yelkenleri birer camadan vurup Fethiye’ye doğru devam ettik..7,5-8 Kn hızlara ulaştık.. Böyle havaları biraz daha tecrübe etmemiz lazım.. Ekip te hıza ve havaya bir süre sonra adapte olup rahatladılar..
Kızıl Ada önünde yelken indirip botu güverteye aldık.. Tekne sahibini arayarak 17:00 gibi marinaya ulaşacağımızı bildirdik..
Marinaya yaklaşınca anons yaptık.. Beklememiz söylendi..45 dk civarında marina önünde bekledik..
Sonra izin verilince girip marinanın en dibinde ki yakıt istasyonundan yakıtımızı tamamladık..
Sonrasında da pontonda ki yerimize yanaştık..
Tekne sahibi teknenin kontrollerini yaptı..
Sarma ana yelkenin en üstünde bir bölüm katlanmış.. Sert rüzgarda camadan vuruken katlandı herhalde..
Bumbaya asıla asıla üstteki katlanmış kısmı açtık..
Sonra 1 hafta sonra ilk kez marina duşlarında saçıma şampuan değdi...
Aslında saçlarım yumuşakmış
Üye Ol veya Giriş YapAkşam ailecek Fethiye Balık Pazarında bu turun galasını yaptık...
7.GÜN:
Marinada uyumak iyi bir şey değil..
Hem sıcak, hem de gürültü var
Sabah 36 derecede uyandık..
Tası tarağı toplayıp serin havada kahvaltı için Korkuteli taraflarına doğru yola çıktık....
BU YILIN ÖZETİ:
Acemilikte ustalaşmaya başladık..
Başımıza ne gelebilir, anlamaya başladık.
Her halukarda deniz olmadan yapamayacağımızı anladık...
Okuduğunuz için teşekkürler...
Bu turumuzun uzuuun bir videosu da aşağıda..
Boş bir vaktinizde seyretmek, yüzünüzde tebessüm yaratacaktır diye düşünüyorum