0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    A. Y.

Tatlı Su Balıkları
« : Ekim 30, 2018, 15:06:15 »
Rahmetli babamla Ukrayna da marketteyiz bir baligi gostererek "bana bu baligi al" dedi.. yahu dedim "babacigim, kiyamet gibi deniz baligi var ne isimiz var o akarsu baligiyla ?" yok illa al filan kilit lafi soyleyince almak mecburiyetinde kaldim.. Neymis en son Turkiye de 1978 senesinde denk gelmismis.. Biraz esintiledi galiba ama etkili oldu.. Baligi yapti ve bir yedik ki gercekten hangi balikti, nasil yapilmisti ? cok hosumuza gitti..

Babami Ukrayna da cok gezdirdim ve korkunc cografya bilen adamdir.. mesela bir sulak ovalik arazi gorunce "3 kopruden az kopru olmaz burda" derdi ve hakikatten 3 kopru gecerdik..
 Ukraynalilari da cok takdir etti.. Adamlar bi gölde oltayla balik tutuyor mesela babam derdi ki "Turkiye de olsa butun baliklari alabilmek icin bir gecede kovayla bosaltiverirler bu kadar gölü" derdi.. Degil ag ile tutmak yani <eko sistemi bile bozariz biz> diyor..

Balkanlardan kopup gelme adam oldugundan cok da hakimdir hem tatli suya hem de baligina.. Gol-nehir-dere-kanalet ayirmadan cok severdi suyu.. Kherson da, o koskoca Dinyeper nehrini gordugu gibi suya dogru kosmaya baslamasini hic unutmam..

Gecen hafta kerevitten laf tekrar acilmisken bu baliklara da bir baslik acayim.. Evet deniz baliklarini tutmazlar ama agzi maur tatlar arayanlar icin de fena lezzetler degillerdir.. Ayri bir renktirler yani hayatta.. Hastalari da var.. ve Ukraynamiz dogayi tuketmedigi icin oyle "son balik 1978 de idi" filan olmaz.. halen var..

Sudak balığı.. levreğin tatlı suda olanı (uzun levrek de derler, familya aynı.. kefal-pelengas gibi misal..) sudak ın kendine has fevkalade bir lezzeti var.. 90 larda Turkiye de Hilton otellerinde servis edilirdi bu balik..

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Yayin baligi.. bana gore denizlerdeki gelincik baliginin tatli suda hafif evrimlesmis olani.. kizartmasindan baska bir seyi olmaz bunun..  damagina uymayanin hic katlanamayacagi, ancak sevenin de vazgecemeyecegi lezzetler bunlar..

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Alabalik.. Tercih edilir tatli su baliklardan bir digeri.. Pinarhisar in kaynarca ilcesinde ciftlik var ve iki cesit yapiyorlar, boyle ;

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Turna.. Fotografta sagdan ikinci balik.. bu da tatli suyun basa oynayan baliklarindan biri.. uzun zaman oldu yemeyeli, vesile olsun bari bi haftasonu denk getirince yorumlayayim..

Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


*

    A. Ç.

Ynt: Tatlı Su Balıkları
« Yanıtla #1 : Ekim 30, 2018, 15:34:10 »
Tatlı suda yenebilecek tüm balıkları zaten göstermişsiniz. Alabalık da bu gruba yani nisbeten lezzetli balıklar sınıfındadır. Alabalık da sanıyorum denizden gelmiş ve evrimlşemiş olabilir, sadece akar suda yaşar, Doğu Karadeniz'de deniz alası var, aynen somon gibi tatlı sya girewn bir türdür. Buna herhalde yılan balığı eklenebilir ama o da tam tatlı su balığı değildir, denizle tatlı su arasında dolaşır. Avrupalılar her nedense illa ki canlı olsun diye tuttururlar.

Yenmeyecek balıklardan biri kızılkanat denilen göl balığıdır. Sadece tahta gibi oluncaya kadar kızartırsanız yenebilir olur, lezzetli olur demiyorum, lezzeti kızartılmış kavak ağacı kerestesi gibidir. Sazan da bazı ülkelerde balık diye satılıyor, bir ara Kadıköy'de tezgahlarda gördüğümü hatırlıyorum, çok yakışıklı bir görüntüsü vardır, aynalısı daha da yakışıklıdır ama hiç balıkısız kalırsanız bir kere deneyebilirsiniz.



*

    A. D.

Ynt: Tatlı Su Balıkları
« Yanıtla #2 : Ekim 30, 2018, 16:20:42 »
Ahmet abi bişey sorucam ama kızma;
Kızartılmış kavak ağacı kerestesi dişleyecek kadar ne zaman acıktın yaa. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


*

    A. Ç.

Ynt: Tatlı Su Balıkları
« Yanıtla #3 : Ekim 30, 2018, 16:23:12 »
Kızılkanat yedikten sonra...


*

    A. D.

Ynt: Tatlı Su Balıkları
« Yanıtla #4 : Ekim 30, 2018, 16:31:07 »
hahahahahahahahaha

*

    O. E.

Ynt: Tatlı Su Balıkları
« Yanıtla #5 : Ekim 30, 2018, 16:40:34 »
Babam Sarıkamışta görevli iken Alabalık avına gitmiştik beraber.
Tutulur tutulmaz düz bir taşın üzerinde pişirilen Alabalıkların tadını hayatım boyunca unutmadım.
Birde Karabalık diye bir şey var oralarda , çok kılıklı felaket bir şey.
*

    A. D.

Ynt: Tatlı Su Balıkları
« Yanıtla #6 : Ekim 30, 2018, 16:45:45 »
Abi alabalık deme yaa bütün askerliğim boyunca 6 ay sürekli Eskişehirde yemekte alabalık çıktı. Alay komutanı bir gün satın almacıyı haşladı lan öğlen alabalık akşam alabalık başka yiyecek mi kalmadı koca Eskişehirde diye. Onların gazinodan bizim oraya geldi kükremesi. 2 hafta rahat ettik sonra gene yapıştırdılar alabalığı.  Alayın dibindeki tantunici arabayı değiştirdi bu sayede.
*

    O. E.

Ynt: Tatlı Su Balıkları
« Yanıtla #7 : Ekim 30, 2018, 16:48:45 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Abi alabalık deme yaa bütün askerliğim boyunca 6 ay sürekli Eskişehirde yemekte alabalık çıktı. Alay komutanı bir gün satın almacıyı haşladı lan öğlen alabalık akşam alabalık başka yiyecek mi kalmadı koca Eskişehirde diye. Onların gazinodan bizim oraya geldi kükremesi. 2 hafta rahat ettik sonra gene yapıştırdılar alabalığı.  Alayın dibindeki tantunici arabayı değiştirdi bu sayede.

Alper
Ne güzel sen askerde Alabalık yemişsin hergün daha ne istiyorsun.

*

    A. D.

Ynt: Tatlı Su Balıkları
« Yanıtla #8 : Ekim 30, 2018, 16:59:43 »
Abi 150 kere çıktıysa ki çıkmıştır 10 u geçmemiştir. O 10 un da 9 u kar yüzünden tantuni gelmiyordur o yüzdendir. Kademeden arta kalan yağ ile pişirilen balık yenir mi?
*

    N. D.

Ynt: Tatlı Su Balıkları
« Yanıtla #9 : Ekim 30, 2018, 20:34:18 »
Havyar ?
Trabzonda 1991 de eski Sovyet Cumhuriyeti vatandaşlarına yönelik iş yeri açıp 2000 li yılların ortalarına kadar devam ettik . Gürcü , Rus ,Azeri ,Ukrayna , Tribaltık , Belarus  Sovyet haritasında olan her kasabadan mutlaka insan gelmiştir Trabzona , bir çoğu da İstanbuldan önce Trabzonu tanımıştır . Kamçatkadan 40 günde Moscowa ordan 15 günde Batuma ,orda 20 gün Sarpta sıra bekleyip Trabzona ulaşanlar , ne günlerdi ... Azeri gardaşlarımız hediye olarak kutu kutu havyar getirirdi. İğrendiğim için hiç ağzıma sürmedim , mecbur kalıp ayıp olmasın diye alırsam da çalışanlara verir ağzıma sürmezdim. Bir Azeri çalışanımın babası bir defasında teferruatlı anlattı , yok kaçakmış yok çok değerliymiş , yok şöyle yok böyle ama beni ikna edemedi ... Aradan yıllar geçti Rus ve Azeri akını durdu , nerden düştüyse bir kutu daha asetin siyah havyar düştü , keşke hiç tadına bakmasaydım . Müthiş lezzetli imiş , sağa sola dağıttığım kutu kutu siyah havyarlar !  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap