0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    C. D.

Rak, Tatlı su istakozu, Kerevit
« : Aralık 18, 2010, 21:45:11 »
Çok yıllar önce çocukluğumuzda Ödemiş Gölcük göletinde,
Balık tutmaya giderdik.
Oldukça şirin, etrafı yemyeşil sebze bahçeleri,
bahçe içlerinde de taş duvarlı sevimli dağ evleri vardı.
Güney sahilleri nisbeten yerleşimden uzak olduğu için
o bölgeden atardık çıngıraklı oltalarımızı.
İki iğneli dip oltası tabir edilen kasnaklara dolanmış misina göle savrulur,
yeterli koloma verildikten sonra misina yere saplanmış bir çubuğa geçirilir,
çubuğa birde küçük zil takılırdı.  
Balık yemi aldığında dal eğilir
zil çıngırdamaya başladımı oraya koşulurdu.
Daha da eski zamanlarda alet edevat yetersizliği yıllarında yere bir parça kağıt,
üzerinede bir küçük taş konurdu.
Balık yemi sert hareketle kaptığı  anda misina taşı düşürür
kağıt ta rüzgar etkisiyle uçmaya başlayınca o bölgeye seyirtirdik hızlıca.
Takımlar göle salındığında, arkadaşlarla bir gölgeye çekilir,
Gölcüğe çıkarken aşağıdaki bostanlardan aldığımız (bazen arakladığımız)
kavun karpuz eşliğinde, sarı arpanın suyu bu kadar güzel mi olur beee,
diyerekten Tekel biralarımızı yudumlardık.
Arada bir çıngıraklar çalınca koşar çekerdik oltayı sanki bir orkinos çeken balıkçı edasıyla.
Bazen de çıngırakları çaldıran yöre halkının ozamanlar su böceği dediği,
kerevitler olurdu. Ozaman da;
-Hay senin ebeni nidalarıyla kıyıya gelen kerevit göle atılırdı.
İşte yine böylesi bir yaz gününde balıklar tutuldu temizlendi ve oracıkta yakılan ateşte
kızartılmaya başladı ki göle salınmış bir kaç oltadan biri çıngırdadı gene.
Koştum irice su böceği bu sefer atmadım göle.
Eh bu sefer bilmesemde seni halledecem bir şekilde diyerek ateşte kızarttıp,
balıkların yanına koyduğumda arkadaşlarımın gözlerini görmeliydiniz.
Hiç te fena değildi aslında, ağzının tadını bilmeyen arkadaşlarıma yanarım hala,
onlarsa iğrenen gözlerle bana bakıyorlardı.

Yıllar sonra sert rüzgarların savurduğu kar taneleri misali,
savrulduk bizim olmayan limanlara,
benim payıma kuzey düştü.
Bu topraklar bilmediğim, alışık olmadığım tadları da sundu bana.
Buz tutmuş gölü hızarla kesip buzlu suda çelikleme yapmaktan tutun,
hayvan boynuzundan yapılmış kadehlerde hemde 70 derece civarı votka içmek,
Türkiyede bazı balıkçı tezgahların da görümlük bulunan Kerevit,
Rus dilinde Rak, kuzeyin bana sunduğu hemde evimin önünde ki gölde bulunan,
tadların belkide en muhteşimiydi.

Bu bölgede farklı bir şekilde hazırlıyorlar.
Kerevitler iyice yıkanıyor buz gibi sularda.
Sonra büyücek bir kamp kazanı ateş üzerine konuyor,
kerevit kilosunun iki katı su konuyor.
Başlıyor kaynatılmaya.
Kaynama başlamadan önce içine;
-Kabuğu soyulmuş bütün halde üç dört soğan,
-Bir tutam defne yaprağı.
-Ukrop dedikleri kurumuş, tohuma gelmiş dereotu,
-Bir çorba kaşığı dövülmemiş karabiber,
-İki çorba kaşığı tuz,
- Bir salkım Koruk (olmamış üzüm)
-Birkaç adet kuru acı biber yada iki çorba kaşığı acı pul  biber,
Kaynama başlayıncaya kadar içine konan malzemeler karıştırılıyor.
Kaynama başlayınca tüm kerevitler suya atılıyor.
Bazı arkadaşlar kabuklu su ürünlerinin soğuk suya konulup yavaş yavaş kaynatılmasını
öneriyorlar öylede denedim ama benim önerdiğim daha lezzetli.
Kerevitler kaynamakta iken oluşan köpük bir kevgir vasıtasıyla alınıyor.
Kıvamına geldiği şöyle anlaşılıyor;
İrice bir kerevitin kıskacındaki hareketli kısım kopartılıyor ucu kırılıyor
ağza alınıp pipet gibi içeri çekildiğinde hava geliyorsa kıvamında pişmiş oluyor.
Piştiği anda inanılmaz güzel bir renge bürünüyor kerevitler.
Sonra kerevitler bir kaba alınıp hafifçe soğutuluyor.
Dileyen suyunu da içebilir çok besleyici ve lezzetli oluyor.

Bir parça kerevit ardından illaki arpa suları ihmal edilmeden,
Nazdrovia yapılıyor.
Bazıları votka ile yapıyor ama Rusyada bile Arpa suyu revaçta.

Aşağıda ki göl Rusyada evimin önünde ki göl,
Her akşam güneşi uğurluyorum göl kıyısında altın sarısı
Üzüm suyunun (konyak) yıllanmışı ile.
Ah birde yelken yapma fırsatım olursa günün birinde bu gölde,
Güneşi uğurlamaktansa, eşlik edip gitmek var güneşin ardı sıra.
Afiyet olsun korsanlar.
 
Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Kerevitler güzelce yıkanıyor,

Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

El ayasından küçükler biraz daha büyümesi için mektebe geri gönderiliyor, Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap




 

« Son Düzenleme: Aralık 18, 2010, 21:57:41 Gönderen: Can Deniz »


*

    H. A.

Ynt: Rak, Tatlı su istakozu, Kerevit
« Yanıtla #1 : Aralık 18, 2010, 23:45:10 »
Can korsan, maşallah kaleminiz kuvvetli, çok güzel yazmışşınız. Siz yazınca bende teğmenliğimde Eğridir'i hatırladım. Mayıs ayı gelince Eğridir gölünde dalgalar kerevitleri sahile vururdu , yıl 1968-70 . Bizde kovalar dolusu toplardık. Sade suda kaynatır, lop etlerini yerdik. Yiyemediklerimizide buzluğa atar,sonra tavada yumurtalı yemek yapardık. Bir kaç yıl önce Eğridir'e tekrar gittim. o kervitlerden eser yok. Bizmi çok şanslıydık, yoksa çocuklarımızmı şanssız.


*

    C. D.

Ynt: Rak, Tatlı su istakozu, Kerevit
« Yanıtla #2 : Aralık 19, 2010, 00:02:29 »
Sanırım bizler çok şanşlıydık Hakkı korsanım,
hem yokluğu gördü bizim kuşaklar,
hemde doğanın canlı zenginliğini.
Doğru söylüyorsunuz 80 li yıllarda kayınbiraderim
Ispartada devlet hastanesinde çalışırken,
yaz ziyaretlerinde  Eğridire gider yakalardık kerevit.
Sizin yöntemlerinizde güzelmiş.
Kerevitin kuyruğu içinde ince bir siyah kanal vardır
o çıkarıldıktan sonra lop et olarak,
Kollarının içindeki et ve kabuğunun altındaki yağlı kısım özellikle çok lezzetlidir.
Gözlerinin altında aynı taş levreği (Eşkina) kafasında bulunan taşlar gibi
iki adet bölürce tanesi gibi taş vardır.
Yöre halkı o taşları limon suyu ve yağ içinde bekletip eridikten sonra
böbrek taşı için sabahları aç karnına içiyor.
Faydası varmı bilmiyorum ama ben kerevit yakalayınca,
bir kenerda biriktirmem için rica ederlerdi.


*

    A. Y.

Ynt: Rak, Tatlı su istakozu, Kerevit
« Yanıtla #3 : Ekim 24, 2018, 10:29:55 »
Evimin karsisinda kerevitçi var.. Hani Turkiye de kofteci-mantici filan olur ya, bu kerevitçi.. Dukkaninin adi da "Kerevitçi" Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Cikartiveriyor hepsi canli olan kerevitleri.. 30 -100 TL arasında kerevitler.. azıcık boy farkıyla bu kadar fiyat farkına da şaşırdım gerçekten..
2. fotodaki orta boy arkadaslar baya yanliz kalmislar.. Bir taraf olan bertaraf olur misali, ortayolcular yine azinlik kalmis.. aldim o 16 adedi ve sonlandirdim o kümeyi..

5 liraya da haşlıyorlar.. dereotuyla haşlıyor, ki ben de Can Deniz agabey gibi buralarda ogrendim bunu.. Kerevitçiden degil ama, cok hos ve zarif bir
Ukraynali kizdan... karidesi dereotuyla haslamisti o da.. Marketten aldigimiz beyaz sarap, karides, Hollanda peynirleri yanina zorla dereotu aldirdi.. <dereotu tum romantizmi bozdu simdi> diye dusunup, eve gidene kadar "fileden pirasa sarkitarak eve gelen aile babasi" modeli hissetmistim kendimi.. Dereotu bir mucize gerceklestirince de o hava dagiliverdi tabi Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

"Birayla iyi gider" dediler.. icimden "herhalde rakiyi bilmediklerinden" diye gecirdim..
yoksa biz de balikcilarla vodkayi (hem de maştrapayla) ictik zamaninda ama ustanin dediklerine uyduk bu sefer..

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


*

    A. D.

Ynt: Rak, Tatlı su istakozu, Kerevit
« Yanıtla #4 : Ekim 24, 2018, 14:36:54 »
Haşlamak evet güzel ancak tavsiye 2 dakika kaynar suda tuttuktan sonra çıkartıp uzunlamasına ikiye bölüp kızgın ocakta zeytinyağı biberiye ve şarap ile döndürmek. Ateşten aldıktan sonra da üzerine hafif parmezan ve zeytinyağı karabiber serpmek. Birazda yumuşak bir tat istiyorsanız ricotta ile yoğurdu karıştırıp çok az sarımsak sıkıp kekik tuz ve karabiber ile lezzetlendirmek. İsterseniz taze nane ve nar ya da sert kavak inciri ile de çok güzel olur.  Yanına da chianti classico oof ki ne oof.

*

    A. Ç.

Ynt: Rak, Tatlı su istakozu, Kerevit
« Yanıtla #5 : Ekim 24, 2018, 14:44:46 »
Alper korsanım, olmadı, hani ızgara...
*

    A. D.

Ynt: Rak, Tatlı su istakozu, Kerevit
« Yanıtla #6 : Ekim 24, 2018, 14:48:14 »
abi kızgın ocakta ızgara yapıosun daa tava değil. şarabı da bodozlama dökmeyecen üzerilerine tavanın çizgileri çıkınca şarabı hafif döküp yanar döner yapıp alacaksın. Orada amaç şarap alevi ile karamelize etmek. Zaten etinin rengi hemen değişir etin dış kenarları kızarır.
*

    O. E.

Ynt: Rak, Tatlı su istakozu, Kerevit
« Yanıtla #7 : Ekim 24, 2018, 14:55:45 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Alper korsanım, olmadı, hani ızgara...


 Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

 Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    A. D.

Ynt: Rak, Tatlı su istakozu, Kerevit
« Yanıtla #8 : Ekim 24, 2018, 16:50:46 »
Oktay abi bu da sana kapak olsun diosun anladım ben onu. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    O. E.

Ynt: Rak, Tatlı su istakozu, Kerevit
« Yanıtla #9 : Ekim 24, 2018, 17:31:03 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Oktay abi bu da sana kapak olsun diosun anladım ben onu. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Demem sana kıyamam... Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    B. E.

Ynt: Rak, Tatlı su istakozu, Kerevit
« Yanıtla #10 : Ekim 26, 2018, 11:42:10 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Can korsan, maşallah kaleminiz kuvvetli, çok güzel yazmışşınız. Siz yazınca bende teğmenliğimde Eğridir'i hatırladım. Mayıs ayı gelince Eğridir gölünde dalgalar kerevitleri sahile vururdu , yıl 1968-70 . Bizde kovalar dolusu toplardık. Sade suda kaynatır, lop etlerini yerdik. Yiyemediklerimizide buzluğa atar,sonra tavada yumurtalı yemek yapardık. Bir kaç yıl önce Eğridir'e tekrar gittim. o kervitlerden eser yok. Bizmi çok şanslıydık, yoksa çocuklarımızmı şanssız.

Göle tatlısu levreği atıldıktan sonra kerevit zamanla yok oldu.
Denizli Işıklıgöl de de aynı sorun yaşandı.
Ticari kaygılarla faunayı değiştirmek yerli türlerin sonunu getiriyor.
*

    M. A.

Ynt: Rak, Tatlı su istakozu, Kerevit
« Yanıtla #11 : Ekim 26, 2018, 11:49:30 »
Yahu ben koca İstanbul'da hiçbir balıkçı tezgahlarında rastlayamıyorum bu güzel şeylere...

Yok mu yoksa ben mi bilmiyorum yerlerini..

Varsa yoksa levrek, çupra, somon, istavrit, palamut. başka bir şey koymazlar. doğru düzgün karidese bile hasret kaldım...
*

    A. Ç.

Ynt: Rak, Tatlı su istakozu, Kerevit
« Yanıtla #12 : Ekim 26, 2018, 11:55:19 »
Kerevit Türkiye'de tüm tatlı sularda nerede ise yok oldu. Sebebi hastalık mıdır yoksa tatlı su levreği denilen balık mıdır, bilmem ama karides, İskenderun karidesi veya böcek, İstakoz gibi deniz benzerlerinin yanında çok yavan kalır ve resimlerde görüldüğü gibi eti de çok fazla değildir.
*

    O. E.

Ynt: Rak, Tatlı su istakozu, Kerevit
« Yanıtla #13 : Ekim 26, 2018, 12:08:41 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Kerevit Türkiye'de tüm tatlı sularda nerede ise yok oldu. Sebebi hastalık mıdır yoksa tatlı su levreği denilen balık mıdır, bilmem ama karides, İskenderun karidesi veya böcek, İstakoz gibi deniz benzerlerinin yanında çok yavan kalır ve resimlerde görüldüğü gibi eti de çok fazla değildir.


Bir zamanlar ihracatı çok yapılırdı...
Tatsız tuzsuz bir şeydir dediğiniz gibi....
Belki O zamanlar pişirilmesi bilinmezdi...
Kırkyıl görmesem özlemem...
*

    A. D.

Ynt: Rak, Tatlı su istakozu, Kerevit
« Yanıtla #14 : Ekim 26, 2018, 12:16:39 »
tat olayına gelince tatlı su canlılarının hiç biri tuzlu su canlıları kadar lezzetli değil. Kerevit ara ara dondurulmuş olarak Metrolarda satılıyor. Tabii ki yabancı.