0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    C. B.

Kalamar yapıyoruz
« : Mart 03, 2009, 10:38:58 »
Baktım ki formumuzda kalamar tarifleri yok.
Bir tek Mehmet Erem, uzun bir metin yollamış bir yıl önce balık yemekleri hakkında . Onun içinde şu tarif var:

Kalamar Tava
(4 Kişilik)
Malzeme:

1 kg kalamar (11- 12 adet)
1/2 su bardağı sıvı yağ
Un
Tuz
Terbiye için:
2 çorba kaşığı karbonat
2 çorba kaşığı toz şeker
1 adet limonun suyu
Yapılışı:
Kalamarları balıkçınıza ayıklatın. İyice yıkadıktan sonra terbiye ile ovun. Sonra en az 30 dakika dinlendirin. Bacakları gövdelerden ayırın. Bacakları kısa parçalar halinde, gövdeyi ise halkalar halinde doğrayın. Doğranmış kalamarları yeterince tuz katılıp karıştırılmış beyaz una bulayın.
Fritöze sıvı yağ koyup kızdırın. Kalamarları gruplar halinde fritöze atıp kapağını kapatın. İki dakika sonra çıkarıp kağıt havlu serilmiş servis tabağına alın. Bu işleme kalamarlar bitene kadar devam edin.
Sıcak servis yapın.
Notlar:
7.   Kalamar çok su içeren ve bu nedenle pişerken etrafa çok yağ sıçratan bir deniz ürünüdür. Bunun için fritöz tercih edilmelidir. Yoksa kapaklı bir tava kullanılmalıdır.
8.   Kalamar çok çabuk yanan ve sertleşen bir üründür. Bu nedenle pişirme süresine çok dikkat edilmelidir. Ayrıca tavada yapıyorsanız ateşi iyice kısmanız gerekir. Aksi taktirde kızgın tavanın dibine değen kalamarlar siyahlaşır ve lezzetlerinden çok şey kaybederler.
 



Halbuküsü başka tariflerde olmalı bu seçkin deniz ürünü hakkında diye düşünmekteyim..
Sorularımızı şöyle sıralayabilir ve değerli katkılarınızı bekliyebiliriz:

Kalamar nasıl yakalanır?
Yakaladıktan sonra pişmeye nasıl hazırlanır?
Nasıl uzun süre saklanır?
Nasıl pişirilir? Özellikle teknede..
Sosları neyim var mıdır?

Hadi bakalım kolay gelsin, bekliyoruz tarifleri..


*

    A. Ö.

Ynt: Kalamar yapıyoruz
« Yanıtla #1 : Mart 03, 2009, 11:45:48 »
Kalamarin nasil yapildigini bilmemde, Tutmasini iyi beceririm.
Becerebilirsem olta takimini buraya yuklemege calisacagim.
Birde benden tiyo.
Gundogan veya Muhtarin yeri nin karsisindaki balik ciftliginin yan tarafinda bir tonos ipi var.
Baglanip oltayi dibe sallayin.
Gecen sene 75cm boyunda 9 tane yakaladik.

Kalamar sosa gelince.
Ben basit olarak yourt,, kuru ekmek bol sarmisakli yapiyorum gayette iyi oluyor.


*

    A. A.

Ynt: Kalamar yapıyoruz
« Yanıtla #2 : Mart 03, 2009, 11:55:28 »
Kalamar dolması:

Temizlenmiş kalamarların, gövdeleri ile bacaklarını ayırın. Bacakları küçük küçük kıyın, küçük kıyılmış havuç, yeşil ve kırmızı biber, isterseniz başka sebzeler (örneğin kereviz) il karıştırın. Kalamar gövdelerinin içini bununla doldurun. Ağzını bir kürdan ile kapatın. Tava veya tepside kavrulmuş soğana domates suyu, tuz, baharat (karabiber, defne) ekleyin kalamarları yerleştirin ve kısık ateşte pişirin.


*

    A. A.

Ynt: Kalamar yapıyoruz
« Yanıtla #3 : Mart 03, 2009, 12:04:09 »
Kalamarı yumuşatmak için değişik öneriler:

Deep freeze'de dondurun ve bir kaç gün bırakın.
Beyaz şarapta bekletin.
Limon suyunda bekletin.
Özellkle tava yapıyorsanız, hızlı ateşte ve az pişirin.

Hepsi işe yarıyor.


*

    U. K.

Ynt: Kalamar yapıyoruz
« Yanıtla #4 : Mart 03, 2009, 13:21:34 »
Yukarıdaki usullerle terbiye edilip mangalda kızartılmış bütün kalamar zeytinyağlı-sarmısaklı fesleğen sosuyla servis edilir, beyaz şarapla pek güzel yenir.
« Son Düzenleme: Mart 03, 2009, 13:22:21 Gönderen: Umut Korkmaz »

*

    A. A.

Ynt: Kalamar yapıyoruz
« Yanıtla #5 : Mart 03, 2009, 13:30:35 »
Pesto sosu:

Taze (yeşil) fesleğen (tercihan taze filizleri), sarmısak, parmesan, çam fıstığı (kuş fıstığı), zeytinyağı.

Keskin bir bıçakla tüm malzemeleri iyice ezilmiş görüntüsü verene kadar kesiniz, eğer bıçak keskin değilse fesleğenler kararır.  Fesleğen yerine nane ile de değişik bir sos yapılabilir.

Taze fesleğen Türk mutfağında (özellikle İstanbul'da) çok yer bulabilmiş değildir.

Midye ve kalamarda kullanılan sos İstanbul'da kuru ekmek, sirke, sarmısak, ceviz ve tuzla hazırlanan taratordur.
*

    C. B.

Ynt: Kalamar yapıyoruz
« Yanıtla #6 : Mart 03, 2009, 15:05:59 »
Sağolasız korsanlar..
Tariflere devam..
Buraya bide ahtapot ile ilgili aynı bilgileri koysak uygun olur mu? Yoksa başka bi topikemi alsak ne dersiniz?
Hadi buraya yazalım..
Ahtapot pişiriyoruz ama nassıl?
*

    A. A.

Ynt: Kalamar yapıyoruz
« Yanıtla #7 : Mart 03, 2009, 15:24:19 »
En kolay tarif:
Ahtapotu denizden çıkar çıkmaz bir tepsiye koyup fırına sürün ve afiyetle yiyin.

Kalamar için önerilenlerin hepsi ahtapot için de uygulanabilir.

Ahtapotu yumuşattıktan sonra (deep freeze, şarap, limon olabilir) düdüklüde 10 dakika haşlayın, soğuduktan sonra derisini ayırın dilimleyin ve arzunuza göre haşlanmış/çiğ sebzelerle salata yapın.
*

    E. O.

Ynt: Kalamar yapıyoruz
« Yanıtla #8 : Mart 03, 2009, 16:45:41 »
Ahtapot, yemesini çok severim...
Özellikle ahtapot ızgaraya bayılırım...
Nasıl terbiye edilir, neler ilave edilir bilmiyorum ama yemesi nefis olur...

Ayrıca sübye ızgara da çok nefis oluyor... Bir bilen yazsa da ev de denesek... Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
« Son Düzenleme: Mart 03, 2009, 16:46:42 Gönderen: Eyüp Oğan »
*

    A. A.

Ynt: Kalamar yapıyoruz
« Yanıtla #9 : Mart 03, 2009, 16:59:51 »
Ahtapotları tuzlayıp güneşe asın. Kurusunlar. Takır takır değil, sadece yüzeyleri kuruyacak. Bir veya iki gün sonra alıp doğrudan ızgaraya koyun. İsterseniz beyaz şarap içinde bekletip daha da yumuşamasını sağlayabilirsiniz.

Kalamar yumuşatmak için kullanılan yöntemlerden birini kullanıp yumuşattıktan sonra da ızgara yapabilirsiniz. Çok pişirmeyin, sertleşir.
*

    U. K.

Ynt: Kalamar yapıyoruz
« Yanıtla #10 : Mart 03, 2009, 17:50:22 »
Çeto?  Ahtapot?
*

    A. Ö.

Ynt: Kalamar yapıyoruz
« Yanıtla #11 : Mart 03, 2009, 18:26:30 »
Ali korsanim .
Gel seni biz Bodruma transfer edelim .
Su yazdiklarinida icrata geciririz.
Azimin sulari akti velleh.
Aciktim galiba.
bi kosu biseler yemege.hadi eyvallah. 
*

    C. B.

Ynt: Kalamar yapıyoruz
« Yanıtla #12 : Mart 03, 2009, 18:35:17 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Çeto?  Ahtapot?

Hakkaten Çeto sırlarını saklama bakalım..Öğrenmek istiyoruz o güzelim tariflerini..
*

    Ç. K.

Ynt: Kalamar yapıyoruz
« Yanıtla #13 : Mart 03, 2009, 18:43:18 »
Ahtapot atla deve değil. Taze ahtapotta, dövseniz de, % 100 sonuç alma imkanınız yok. Sadun ağabey taze ahtapot için % 60 demişti. En uygun çözüm dipfrizde (dipfrizi böyle yazınca ne komik oldu yav) bekletmek. Tatil yörelerinde yediğiniz ahtapotlar balıkçıdan taze taze alınanlar değil. Hemen hepsi kış aylarından alınıp bekletilenlerdir.

Ahtapotun en büyük sırrı haşlanmasında, o aşamayı atlattınız mı herşeyi güzel oluyor. Salatasını biz "düğmeli" yapıyoruz. Özellikle hanımlar ve çocuklar açısından görüntüsü garip olsa da, bembeyaz tavuk eti gibi yapılan ahtapot salatalarından uzak duruyoruz. Düğmeli demem vantuzlarının soyulmamasından. Salatasına sos olarak Sadun abinin kitabındaki tarifi kullanabilirsiniz. Turhan Nazikcan komodorum ve arkadaşları ilk geldikleri dakika bir tabak götürmüşlerdi, hemen ardından dayanamayıp bir tabak daha istemişlerdi, ben de, Haldun Sevel de ana yemek yerine bu salatayı yiyoruz, hakkaten eşsiz bir tat.

Bu kış evde Ayşe güveçini denedi, o da müthiş oldu.

Izgarası için ekstra bir şey yok Umut, tereyağlı sarımsaklı acılı sosu güzelleştiriyor tadını.

*

    U. U.

Ynt: Kalamar yapıyoruz
« Yanıtla #14 : Mart 03, 2009, 19:26:12 »
 Çeto bütün kış didinip uğraşıp verdiğimiz kilolarında bu ahtapotlar eşliğinde götürülen biralar ile geri konulduğunuda unutmayalım :-)