0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    B. E.

İskorpit Yahnisi
« : Kasım 12, 2019, 15:06:33 »
İskorpit, Scorpaenidae familyasından bir balık türüdür.Adabeyi olarak da adlandırılır.Lipsos da aynı ailedenn ancak daha büyüktür.

Balık tezgahlarının bu renkli ama aynı zamanda ürkütücü balığı, çoğu tüketici tarafından tercih edilmez.Aslında beyaz eti ile oldukça lezzetlidir.Çoğunlukla balık çorbası yapımı için kullanılsa da ızgarada veya yahni olarak ya da kavurması yapılarak tüketilebilir.

Ben yahnisini çok severim.İri iskorpit bulduğumda hemen yahnisini hazırlarım.Bunun için önce balıkçınızdan sırt yüzgeçlerini ve altındaki zehir keselerini temizlemesini isteyin.Galsama, yan yüzgeçleri ve sidiklik arkasındaki dikenlerini tavuk makası ile keserseniz kendinizi daha garantiye alırsınız.

İçine konulacak malzeme, o anda elinizde var olan malzemeye göre değişir.Ancak iki diş sarımsak ve domates püresi olmazsa olmazımdır.
Diğer malzemeler (varsa)
Patates
Soğan
Havuç
Mantar
Kapya biber
Yeşil biber
Biberiye sapı
Maydanoz veya kişniş
Ve eklemek istediğiniz diğer malzemeler...
Acı çok yakışır ama zevk meselesi olduğundan sizin seçiminize bırakıyorum.

Derin bir tencereyi yağladıktan sonra balıkları içine yerleştirip çevresine iri dilimler halinde kestiğiniz diğer malzemeyi koyun.Domates püresi ile suyu karıştırıp balıkların üzerini geçmeyecek kadar ekleyin.Kapağını kapatıp ocağın üzerine yerleştirin.Kaynadıktan sonra altını kısarak kısık ateşte devam edin.Sebzeler piştiğinde balık da pişmiş olacaktır.

Ağzınızı ferahlatacak bir Chardonnay eşliğinde afiyet olsun....

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
« Son Düzenleme: Kasım 12, 2019, 15:08:03 Gönderen: bülent elverdi »


*

    i. t.

Ynt: İskorpit Yahnisi
« Yanıtla #1 : Kasım 12, 2019, 15:48:20 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
İskorpit, Scorpaenidae familyasından bir balık türüdür.Adabeyi olarak da adlandırılır.Lipsos da aynı ailedenn ancak daha büyüktür.

Balık tezgahlarının bu renkli ama aynı zamanda ürkütücü balığı, çoğu tüketici tarafından tercih edilmez.Aslında beyaz eti ile oldukça lezzetlidir.Çoğunlukla balık çorbası yapımı için kullanılsa da ızgarada veya yahni olarak ya da kavurması yapılarak tüketilebilir.

Ben yahnisini çok severim.İri iskorpit bulduğumda hemen yahnisini hazırlarım.Bunun için önce balıkçınızdan sırt yüzgeçlerini ve altındaki zehir keselerini temizlemesini isteyin.Galsama, yan yüzgeçleri ve sidiklik arkasındaki dikenlerini tavuk makası ile keserseniz kendinizi daha garantiye alırsınız.

İçine konulacak malzeme, o anda elinizde var olan malzemeye göre değişir.Ancak iki diş sarımsak ve domates püresi olmazsa olmazımdır.
Diğer malzemeler (varsa)
Patates
Soğan
Havuç
Mantar
Kapya biber
Yeşil biber
Biberiye sapı
Maydanoz veya kişniş
Ve eklemek istediğiniz diğer malzemeler...
Acı çok yakışır ama zevk meselesi olduğundan sizin seçiminize bırakıyorum.

Derin bir tencereyi yağladıktan sonra balıkları içine yerleştirip çevresine iri dilimler halinde kestiğiniz diğer malzemeyi koyun.Domates püresi ile suyu karıştırıp balıkların üzerini geçmeyecek kadar ekleyin.Kapağını kapatıp ocağın üzerine yerleştirin.Kaynadıktan sonra altını kısarak kısık ateşte devam edin.Sebzeler piştiğinde balık da pişmiş olacaktır.

Ağzınızı ferahlatacak bir Chardonnay eşliğinde afiyet olsun....

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

guzel bir tarife benziyor deniyicem!
yalniz iskorpit bulamazsam hangi balikla bunu yapa bilirim?
ama chardonaydan ziyade buna apremont daha iyi eslik eder gibi bence Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
« Son Düzenleme: Kasım 12, 2019, 15:50:27 Gönderen: Ismail Tas »


*

    B. E.

Ynt: İskorpit Yahnisi
« Yanıtla #2 : Kasım 12, 2019, 16:05:20 »
Beyaz etli her balık ile olur.
Kırlangıç varsa süper olur. Mı

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
« Son Düzenleme: Kasım 12, 2019, 16:09:41 Gönderen: bülent elverdi »