0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    M. A.

Ynt: Haylaz usulü somon fume
« Yanıtla #30 : Mart 02, 2013, 16:09:55 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Buzdolabında dursa dahi küflenebiliyor.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Ziyan olmasın diye yenebilir bol miktarda... Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Heeeeçbişey olmuyor Meltem Korsaniçe, deneyimle sabittir Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap yiyin doya doya afiyet olsun Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
... Bir de Murat Korsanımızın tarifini biraz değiştirip üstüne bir te tütsülemeyi eklesek mi diye düşünmüyor değilim Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Teşekkürler Ömer Korsan ve Bahadır Korsan, kahvaltıdan itibaren yeniden yemeğe başladık ve devam ediyoruz (görev gibi anlaşılmasın bir tür delilik diyelim)... Tadı daha bir oturmuş gibi... Evet bağlantılı -ne kadar dayandığı- sorusunu sormayı unutmuşum, nedense işlemden sonra uzun dayanır diye düşünmüştüm, öyle değilmiş...

Aklıma geldi; teknede buzdolabı olmadığı ya da kullanılamadığı durumlarda, peyniri bir kavanozda, üzerini kapatacak kadar zeytinyağı içinde, hava almayacak biçimde uzun süre saklayabileceğimizi biliyoruz (denedik sonuç başarılı)... Böyle bir yöntem somona da uygulanabilir mi acaba? Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Ve Bahadır Korsan tütsüleme konusu benim için o kadar mühim değil ama daha en başından sevgilim kaptanım tarafından gündeme alındı... Nasıl bir yöntem olur bilmiyorum (daha önce böyle bir denemede küçük bir tencereyi kullanılamaz hale getirmiş, ev+biz toptan tütsülenmiştik Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap ev dediğim 28 m2 biryerdi, kaçacak yer yoktu yani  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap )


*

    H. A.

Ynt: Haylaz usulü somon fume
« Yanıtla #31 : Mart 04, 2013, 21:53:04 »
Bir kilo somonu sevgilim kaptanıma yedirdim demiyor da.
Kaptan yolluydu o ayrı.

Ek olarak Çin dolaylarına 20 sefer gitmiş bireyler olarak somon çiğ olmuş küflü olmuş ne gam.
Neler yedik biz gençkene. (ama hakkat çok lezzetli oldu. Hele son dilimlerde tadı tam oturmuştu sanırım.)


Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Buzdolabında dursa dahi küflenebiliyor.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Ziyan olmasın diye yenebilir bol miktarda... Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Heeeeçbişey olmuyor Meltem Korsaniçe, deneyimle sabittir Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap yiyin doya doya afiyet olsun Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
... Bir de Murat Korsanımızın tarifini biraz değiştirip üstüne bir te tütsülemeyi eklesek mi diye düşünmüyor değilim Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Teşekkürler Ömer Korsan ve Bahadır Korsan, kahvaltıdan itibaren yeniden yemeğe başladık ve devam ediyoruz (görev gibi anlaşılmasın bir tür delilik diyelim)... Tadı daha bir oturmuş gibi... Evet bağlantılı -ne kadar dayandığı- sorusunu sormayı unutmuşum, nedense işlemden sonra uzun dayanır diye düşünmüştüm, öyle değilmiş...

Aklıma geldi; teknede buzdolabı olmadığı ya da kullanılamadığı durumlarda, peyniri bir kavanozda, üzerini kapatacak kadar zeytinyağı içinde, hava almayacak biçimde uzun süre saklayabileceğimizi biliyoruz (denedik sonuç başarılı)... Böyle bir yöntem somona da uygulanabilir mi acaba? Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Ve Bahadır Korsan tütsüleme konusu benim için o kadar mühim değil ama daha en başından sevgilim kaptanım tarafından gündeme alındı... Nasıl bir yöntem olur bilmiyorum (daha önce böyle bir denemede küçük bir tencereyi kullanılamaz hale getirmiş, ev+biz toptan tütsülenmiştik Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap ev dediğim 28 m2 biryerdi, kaçacak yer yoktu yani  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap )


*

    H. T.

Ynt: Haylaz usulü somon fume
« Yanıtla #32 : Aralık 05, 2015, 21:29:58 »
Gerçekten somon füme yapmak istiyorsanız bunun için özel kutular satılıyor (tr de hiç görmedim) içinde talaş yakılıyor. Füme nin lezzeti gravlakstan güzeldir bence. Ayrıca Washington Eyaletin'de dahi vahşi somon füme nin fiatı türkiyedekini aratacak gibi.


*

    Ö. Ç.

Ynt: Haylaz usulü somon fume
« Yanıtla #33 : Aralık 08, 2015, 13:54:33 »
Somon füme için satın alınacak özel tertibata gerek yok. Bildiğiniz ev fırının içinde konserve kutusuna koyduğunuz meşe vs talaşını yakarsanız gayet güzel oluyor Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Ama fırın asla yanmayacak yanlış anlaşılmasın. Sadece talaşı yakacaksınız o da balığın altında olmayacak ki ısıyla pişmesin... Yandan duman verecek. Aslında fırını kullanmamın sebebi kapalı olması ve telli ızgara kısmına ince kesilmiş füme dilimlerini rahatça serebilmeniz. Aslında vaktiniz varsa baca girişi olan kapalı ve ızgaralı bir kutuyu aliminyum boruyla duman ürettiğiniz bir mangala bağlarsanız mükemmel bir füme ocağı olur. Ben daha yapamadım. Tabi somon ne kadar tazedir her zaman şüpheliyim. O yüzden az tüketiyorum. Bakteri üremesi vs korkutuyor.


*

    M. B. A.

Ynt: Haylaz usulü somon fume
« Yanıtla #34 : Aralık 08, 2015, 20:44:47 »
Özgür korsan biraz daha detay verebilir misiniz? Çiğ somondan söz ediyoruz sanırım? Ayrıca fırının içerisinde, talaş dolu konserve kutusu ile birlikte ne kadar zaman kalacak? vs. vs...

teşekkürler...

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Somon füme için satın alınacak özel tertibata gerek yok. Bildiğiniz ev fırının içinde konserve kutusuna koyduğunuz meşe vs talaşını yakarsanız gayet güzel oluyor Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Ama fırın asla yanmayacak yanlış anlaşılmasın. Sadece talaşı yakacaksınız o da balığın altında olmayacak ki ısıyla pişmesin... Yandan duman verecek. Aslında fırını kullanmamın sebebi kapalı olması ve telli ızgara kısmına ince kesilmiş füme dilimlerini rahatça serebilmeniz. Aslında vaktiniz varsa baca girişi olan kapalı ve ızgaralı bir kutuyu aliminyum boruyla duman ürettiğiniz bir mangala bağlarsanız mükemmel bir füme ocağı olur. Ben daha yapamadım. Tabi somon ne kadar tazedir her zaman şüpheliyim. O yüzden az tüketiyorum. Bakteri üremesi vs korkutuyor.

*

    H. A.

Ynt: Haylaz usulü somon fume
« Yanıtla #35 : Aralık 08, 2015, 21:31:02 »
Uzun süredir  somon lakerdası yaparım . çok da basittir.Daha evvel farklı topikte anlatmıştım.Füme işi biraz püf noktaları olan bir işlem.odun dumanında yapılması gerek .Bu odunların kış aylarında yapraklarını döken bir ağaç odunu olmalı.Ekte basit bir füme tarifi  var.

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    Ö. Ç.

Ynt: Haylaz usulü somon fume
« Yanıtla #36 : Aralık 09, 2015, 11:03:03 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Özgür korsan biraz daha detay verebilir misiniz? Çiğ somondan söz ediyoruz sanırım? Ayrıca fırının içerisinde, talaş dolu konserve kutusu ile birlikte ne kadar zaman kalacak? vs. vs...

teşekkürler...

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Somon füme için satın alınacak özel tertibata gerek yok. Bildiğiniz ev fırının içinde konserve kutusuna koyduğunuz meşe vs talaşını yakarsanız gayet güzel oluyor Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Ama fırın asla yanmayacak yanlış anlaşılmasın. Sadece talaşı yakacaksınız o da balığın altında olmayacak ki ısıyla pişmesin... Yandan duman verecek. Aslında fırını kullanmamın sebebi kapalı olması ve telli ızgara kısmına ince kesilmiş füme dilimlerini rahatça serebilmeniz. Aslında vaktiniz varsa baca girişi olan kapalı ve ızgaralı bir kutuyu aliminyum boruyla duman ürettiğiniz bir mangala bağlarsanız mükemmel bir füme ocağı olur. Ben daha yapamadım. Tabi somon ne kadar tazedir her zaman şüpheliyim. O yüzden az tüketiyorum. Bakteri üremesi vs korkutuyor.

Tabi Mahir korsanım detaylandırırım.

Çiğ norveç somondan bahsediyoruz burada. Balıkçınız güvenilir ise tazesinden alırsanız gönül rahatlığıyla yaparsınız. Kuyruk kısmı pek makbul değilmiş ben de burdan öğrendim. Ama ben balığın tamamını almadığım için ve genelde kuyruk kısmı fileto gibi dilimlenmeden satıldığı için o kısmını kullanıyorum. Bu lop etten damağınıza göre ince kalın dilimler kesmeniz lazım. Biraz fire oluyor ama önemli değil.

Dumanı yapmak içinse bildiğimiz ton balığı konservesinin kutusunu kullanıyorum. Ama elimde o var o yüzden. yoksa hiç fark etmez. Önce altına 2-3 delik deliyorum leblebi büyüklüğünde. Bu delikler ateşin hava almasını sağlıyor. Sonra talaşı koyuyorum. Makbulü Hakan korsanımın da dediği gibi meşe gibi güzel kokulu odunlardan olması. Çam talaşı acı bir koku veriyor mesela. Sonrasında fırının dışında çakmakla talaşları tutuşturup fırının içine koyuyorsunuz. Sorun şurada fırında oksijen hemen tükendiği için 2-3 dkda bir alevi çok olan çakmakla talaşları tutuşturmak gerekiyor. Yoksa sönüp duman vermiyor. 10 dk yeterli geliyor. daha fazla kalırsa kuruyor dilimler. sonrasında tuz serpip çiçek yağı ile nemlendiriyoruz.


Başka bir şey varsa sormak istediğiniz her zaman cevaplayabilirim.

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap   Yapmak istediğim mekanizma ise şuna benzer.
« Son Düzenleme: Aralık 09, 2015, 11:03:27 Gönderen: Özgür Çetin »
*

    B. K.

Ynt: Haylaz usulü somon fume
« Yanıtla #37 : Kasım 22, 2016, 11:15:17 »
Bu konuda ufak bir katkı da benden, hazırladığınız somon füme yada lakerdalarının ortalarına elinizle kopararak küçük roka yaprakları ve kapari turşusu taneleri koyarak rulo yapın ve bu şekilde servis edin. Beğeneceksiniz.
*

    B. K.

Ynt: Haylaz usulü somon fume
« Yanıtla #38 : Kasım 22, 2016, 11:43:48 »
Benim deneyip, beğenildiğini gördüğüm bir başka tarifim var. Ancak bunun için Ege veya Akdeniz sahillerinde gittiğiniz şehir/kasabada sabah erken balıkçıları dolaşıp kimsenin pek rağbet etmediği bir balığı bulmanız gerekecek.

Lambuka !

Tarife gelince adı Lambuka Marin:

Latince adı Mai Mai olan bu balık bizde balıkçılar tarafından Lambuka diye biliniyor. Aslında kalın derili bir tür kılıçsız kılıç balığı cinsi. Kimse nasıl yeneceğini bilmediği için pek rağbet görmüyor. 15 gün kadar önce Bodrum'da 2,5 kg'lık bir tanesini 20TL verip, aldım. Balıkçı balığın iç organları ile beraber balığın kalın derisini ve dikenli sırt yüzgecini ayıkladı.

Eve getirilen balık buzdolabında 5-6 saat dinlendirildikten sonra, keskin bir fileto bıçağı ile orta kılçığından ayrılarak ince ince dilimlendi, dilimler büyük kayık tabaklara asker gibi dizildi. Ayrı bir çukur kapta 4 adet yeşil Bodrum limonu suyu, bir kahve fincanı sızma zeytinyağı, bir buçuk tatlı kaşığı tuz, bir tatlı kaşığı toz şeker ve göz kararı taze öğütme karabiber konarak karıştırılıp bir sos hazırlandı.
Bu arada balık büyük olduğu için sadece yarısı iki büyük kayık tabağı doldurmuştu, ve bu sos ölçüleri yaklaşık 1 kg'lık bu balık eti için geçerli. Balığın diğer yarısı bir başka gün için derin dondurucuya kaldırıldı.

Hazırladığım bu sos'u kayık tabaktaki balıkların üstüne yavaş yavaş yedirerek bir kaşık yardımı ile pay ettim ve üzerlerine kapari turşusu taneleri döşedim. (Aslında birde altlarına taze toplanmış defne yaprakları döşeyecektim ama maalesef yakın çevremizde yoktu.)  Balıkları rengi başlangıçta pembe-kırmızı idi. Sos'lama işlemi sonrası hiç bekletmeden tabaklar sofraya getirildi. 7-8 kişilik soframızda diğer mezeler ve üzüm suları servis edilirken ve ilk yudumlar alınırken geçen 15-20 dk.'lık zaman içinde balıkların renginin beyaz olduğu ve sanki piştiği gözlemlendi.

Bundan sonra masada bulunan ve "ay ben çiğ balık yemem" diyen arkadaşlardan kalanlarla muhteşem lezzetli bu tadı kaçırmamak için üzüm suyu içmenin raconuna ters olsa da acele etmek zorunda kaldık.

Denemeniz ve yorumlarınızı paylaşmanız dileği ile ...

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    B. K.

Ynt: Haylaz usulü somon fume
« Yanıtla #39 : Kasım 22, 2016, 12:08:46 »
Lambuka'nın resmini de paylaşayım dedim. Tabii benim aldığım bu değil.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    M. T.

Ynt: Haylaz usulü somon fume
« Yanıtla #40 : Temmuz 12, 2017, 14:35:41 »
Ellerinize sağlık, mutlaka denyeceğim
*

    A. Y.

Ynt: Haylaz usulü somon fume
« Yanıtla #41 : Şubat 24, 2019, 01:34:33 »
Evet, Ukrayna da da çok yenir.. Kahvaltılarda (havyar yer gibi) tereyağlı ekmeğin üzerine konmaktan tutun her öğünde yeniyor.. Konduğu salatalar da var..
 Bu balık (sadece somon değil, farel den de yapılabilinir) kilo 10-15 liraydı ama Grivna 2 senedir çok sağlam dururken Türk lirası malûm.. Şuan Ukrayna da 40 TL civarına tekabûl eder ve halâ Türkiye ye göre uygun..

Açıkçası Türkiye de pek diri somona da rastlayamadım.. Bu tür işlemlere balığın bayatlığı ile ilgili en ufak şüphe varsa girilememesini tavsiye ederim..

Konuyu açıp anlatan beyefendiyi tebrik ederim, hem bu lezzet ile tanıştırmış hem de çok özen göstermiş.. Bu kadar az uğraşı ile bu derece iddialı bir lezzet kolay denk gelinen bir olay değildir..

Biz o kadar dahi uğraşmıyoruz.. parçayı çıkardıktan sonra tuz & az şeker.. o kadar.. Ertesi sabah saldığı suyu döküyoruz, eğer tuzun hepsini emmişse birazcık daha tuz.. 2. sabahta da yıkayıp yemeye hazır ediyoruz..

Dikkat ettiğimiz sadece iki nokta var.. birincisi, aslında bunu söylemeye de gerek yok ama, balık hiç zerre şüphe ettirmeyecek derecede diri (taze) olsun..  Bunun özellikle ikidir üzerinde duruyorum çünkü en ufak bayatlıkta bu iş fiyasko ile sonuçlanıyor..
ikincisi de tuz iri parça deniz/okyanus tuzu yada işte kaliteli bir tuz olsun..

Bugün kurduğum turşu  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap ;

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap