Selamlar herkese.. Bunca yıldır balık pişiririm ama geçenlerde deniz ürünleri konusunda uzman bir şeften çok pratik bir balık pişirme öğrendim ve tadına doyamıyoruz bu aralar:
- tek tarafı derili fileto balık (biz levrekten yapıyoruz, dil, çipura da olabilir)
- pişirmede kullanacağınız tava fırına da konabilecek uygunlukta olmalı
- tava ateşe konmadan fırın max. ızgara derecesinde ısıtılmalı
- filetonun her iki tarafı kağıt havlu ile iyice kurulanıyor
- derili taraf tuzlanıyor
- orta kızgın tavaya 1 tatlı kaşığı zeytinyağı konarak ısıtılıyor
- derili taraf tava yüzeyine gelecek şekilde konuyor
- balık tavaya konunca kenarlardan biraz büzüşüyor
- daha sonra en ince bölüm olan alt yaka (karın bölgesi) ve sırtın en uç kenarı beyazlayınca (yaklaşık 2 dakika) tava ocaktan alınıyor (balığın ortası pembe, derisi hafif kıtır durumda)
- balık hiç çevrilmeden üstü ızgara bakacak şekilde fırına konuyor
- yine fırınının pişirme gücüne bağlı olarak 2 dakika civarında üstü pembeden beyaza döndüğü anda alınıyor
- üstüne karabiberi, tuz.. isteye göre hafif limon
- eğer dil balığı yapılacaksa, fırına koyarken bir tatlı kaşığı tereyağ ilave, daha sonra eriyen yağ balığın üzerine dökülüyor
- balığın tüm yağı, suyu içinde kalmış olarak, sırtı tavaya yapışmadan kolayca servis ediliyor
afiyet olsun..