0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Çiroz nasıl yapılır sorusu beni aşar. Ben ancak yerim. Bineanaleyh yazbaşı adaya gelecek olanlara tarif ilk elden verilecektir.Gelelim İstavritten çiroz yapma meselesine : Yapılır. Adınada çiroz denmez, "LİLİGA" denir. Liliga, istavritten, hatta kıraça dan yapılır. Çirozdan tek farkı, balık yaprak şeklinde açılır (ki balığın bu şekline ghonuz deniz / ghonuz sözcüğü okunurken gh sesi gırtlaktan verilir) salamurada bekleyen balık daha sonra kuyruklarından ipe dizilip yeteri süre açık havada kurumaya bırakılır.Liliga, uskumru çirozu gibi meze muamelesi görmez. Yani keyif sofralarında baştacı olmaktan uzak mütavazı bir yemektir. Zargana çirozunun zamansız tükendiği uzun kış günlerinde, ya kuru fasülyenin yanına, yada nohutun yanına katık olur. Fakat asıl yeri kahvaltı sofralarıdır. Eski zaman balıkçı evlerinde, sabah ezanında kalkan evin hanımı, mevsim yaz yada bahar ise ateşi korlamış manglada, kış ise maşıngada tütsülediği liligalarıın orta kılçığını alır, sonrada bol zeytinyağı ve elma sirkesi ile sofraya getiridi. Çıtır ekmeğin, sirkeli yağına bandırıldığı is kokmuş liligalar, taze demlenmiş çayın yanında pek leziz olurdu. Çocuklar için ise, sıcak köşe ekmeği yarılır arasına tereyağ sürülür, kılçığı ayıklanmış liligalar dizilir eline tutuşturulurdu. Lezzet ve selamet ile,Adalı Korsan
.....Umarım bizim çocuklarımız , torunlarımız da ilerde " ya eskiden bu denizlerimizde hamsi ,çinekop ,kıraça , mezgit, barbun ... isminde balıklar çıkarmış!" demezler......
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap .....Umarım bizim çocuklarımız , torunlarımız da ilerde " ya eskiden bu denizlerimizde hamsi ,çinekop ,kıraça , mezgit, barbun ... isminde balıklar çıkarmış!" demezler......Demezler, çünkü torunlarımıza balık diye bir hayvan kalmayacak. Biz nasıl dinozoru topraktan çıkan kemiklerinden tanıyorsak, bizim torunlar da kılçıklara bakıp eskiden balık diye bir canlı varmış diyecekler, dinozorları göktaşı yok etmiş derler, balıkların göktaşı ize biz insanoğluyuz. Denizde balığa elli sene veriyorladı, şimdi süre daha da azalmıştır. Belki çipura ve ispendek gibi denizde yetiştirilen tavuk misali bir kaç tür kalır.