0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    A. Ç.

Balık ayıklama
« : Kasım 13, 2009, 19:53:00 »
Yemekler boğaza hitap ettiği kadar göze de hitap etmelidir. Balığı düzgün ayıklamazsanız göze hitap kısmı eksik kalır.

Genel: Pullu balıkların öncelikle pullarını temizleyin. Kuyruktan başa doğru bir bıçakla tüm pulları çıkardığınıza emin olun. Özellikle karın bögesi ve balığın sırtına dikkat etmek gerekir. Kefal gibi bazı balıkların kafalarında da pullar vardır, bütün pişirecekseniz kafalarını da pullardan temizleyin. Mümkün olursa balığı tuzlu su ile (özellikle deniz suyu) ile yıkayın. Denize çıktığınızda temiz bir yerden alacağınız deniz suyunu 5 lt bir pet şişede ve karanlıkta 1 aya yakınbir süre saklayabilirsiniz. Zaten daha uzunu denize çıkacağınız varsayımı ile gerekmez. Bıçak olarak ucu çok sivri olmayan bir bıçak kullanın, cep çakıları balık ayıklamak için uygundur.

Küçük balıklar tava olsun, ızgara olsun kafaları koparılmadan ayıklanırsa göze daha hoş görünür. İstavrit ve barbunya bu tür balıklardır.  Balığın sidikliğinden alt yüzgeçlerine kadar olan bölümü bir bıçakla açın. Daha sonra sol galsamasının içinden bıçağı galsamaların tamamını alacak şekilde takın ve dışarı çıkarın. Barbunyada daha kolay istavritte biraz daha zor karın içi boşalır. Boşalmayan kısmını yine bıçak ucuyla karından girerek kafaya doğru uzatın ve içini iyice temizleyin. Böylece balığın başı balığın üstünde kalacak, karın bölgesi tamamen yarılmadığı için de ateş üstünde veya tavada karın tarafı kıvrılıp görüntüyü bozmayacaktır.

Hamsi gibi balıların kafaları koparılır ve iç kılçıkları tamamen ayıklanır. Hamsinin kafasını koparın, koparırken omurgasını da kafa ile birlikte tutun ve karın tarafından sıyırın. Böylece omurga karın ve balığın altını yararak çıkacak ve balığın içi de temizlenecektir. Balığı tekrar katlayarak veya iki balığı birbirine yapıştırarak pişirebilirsiniz.

Uskumru, kolyos, palamut gibi balıklarda sidikliğin 1-2 mm karın tarafından vurulacak fazla derin olmayan bir bıçak darbesi vurulduktan sonra genellikle karnını yarmaya gerek kalmadan galsamalar yukarıda tarif edildiği şekilde çıkarılırsa balığın karın içi de temizlenmiş olur. Bu tür balıkların içine bir yaprak defne veya küçük bir dal biberiye koyarsanız hoş bir lezzet elde edersiniz.

Eğer balık büyükse (palamut veya torik gibi) genellkle dilimlenerek pişirilir. Balığın sidikliğini kesin ve galsamasını temizleyin, iç organlar çıkacaktır. Bundan sonra balığı dilimlerseniz, karın boşluğu kesilmediği için bu parçalar da yuvarlaklıklarını koruyacaktır.

Afiyet olsun.


*

    K. K.

Ynt: Balık ayıklama
« Yanıtla #1 : Kasım 13, 2009, 21:47:00 »
Ahmet korsanım,teamüllere göre anlatmak ve tarif etmek değil,uygulamak daha öncelikli bir tavırdır...

Umarım haftasonunda Tuzla daki etkinlikte balıkları boğazımıza uygun bir şekilde nasıl pişirilmesi gerektiği konusunda hepimizi aydınlatırsınız...

İlk geko etkinliğine(Kınalıada midye etkinliği 2008) sizinle beraber katıldığımı unutmuyor ve tariflerinizin devamını diliyorum... Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Şimdiden sevgi ve saygılar...


*

    A. Ç.

Ynt: Balık ayıklama
« Yanıtla #2 : Kasım 18, 2009, 21:36:50 »
Gelen bir hatırlatmayı nakledeyim:

Kefal gibi karın içi zarı siyah olan balıkların bu bölümünü az tuz ile ovarak temizleyebilirsiniz. Palamut gibi torpil balıkların karın içinde omurgaya yakın bir şerit halinde kahverengimsi bir bölüm olur. Bu bölümü temizlemek isterseniz dilimledikten sonra küçük bir bıçakla yapabilirsiniz. Eğer karnını açmayı daha uygun bulursanız bir diş fırçası ile temizleyebilirsiniz. 


*

    C. G.

Ynt: Balık ayıklama
« Yanıtla #3 : Kasım 18, 2009, 23:19:41 »
Ahmedim Çelenoğlu Korsanım Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Sen hiç kafasında takkesinin yanına veya kulak arkasına tutturulmuş diş fırçalı bir balıkçı gördün mü? Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
O siyah kısımları yerken ayırıyorlar zaten . Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


*

    N. Y.

Ynt: Balık ayıklama
« Yanıtla #4 : Kasım 18, 2009, 23:25:11 »

Cem Korsanım ben gördüm.Ben de hayret ettim,"breh breh balıkçılar da çağ atlamış dedim.." Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Ahmedim Çelenoğlu Korsanım Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Sen hiç kafasında takkesinin yanına veya kulak arkasına tutturulmuş diş fırçalı bir balıkçı gördün mü? Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
O siyah kısımları yerken ayırıyorlar zaten . Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

    N. B.

Ynt: Balık ayıklama
« Yanıtla #5 : Kasım 18, 2009, 23:29:47 »
Bizden korktuklarından Nedim Korsanım.
*

    M. M.

Ynt: Balık ayıklama
« Yanıtla #6 : Kasım 18, 2009, 23:33:14 »





          DİŞ Hekiminden Korkmayan TAŞ olsun ...(!)

                      TAŞ KORSAN
*

    N. B.

Ynt: Balık ayıklama
« Yanıtla #7 : Kasım 18, 2009, 23:42:29 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

          DİŞ Hekiminden Korkmayan TAŞ olsun ...(!)

                      TAŞ KORSAN
İzninizle düzeltiyorum Möröy Korsanım;

Diş tedavisinden korkmayan TAŞ olsun,
Dişciye gelmeyene aşkolsun!!!!

Tekne parası biriktiriyoss burda... Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    M. M.

Ynt: Balık ayıklama
« Yanıtla #8 : Kasım 18, 2009, 23:46:28 »





        Elinize sağlık .

    izmirde olsanız benden iyi bir tekne alırsınız çünkü 16 adet kendi dişim var gerisi Diş hekimlerine ait olmak üzere dişlerim tamam...
*

    A. Z.

Ynt: Balık ayıklama
« Yanıtla #9 : Kasım 19, 2009, 00:35:09 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Ahmedim Çelenoğlu Korsanım Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Sen hiç kafasında takkesinin yanına veya kulak arkasına tutturulmuş diş fırçalı bir balıkçı gördün mü? Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
O siyah kısımları yerken ayırıyorlar zaten . Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Ben Varııııııııım.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Sadece balık için kullandığım diş fıçam daima vardı.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Şaka bir tarafa Izgara yaparken o akıntıların dumanından garip bir koku yerleşiyor pişene, Eğer temizlemişseniz, temizlenmiş omura suyulmuş sarmısağı hafifçe sürterseniz (asla bastırmadan, çok hafifçe) çok mükemmel bir Izgara balık yiyeceksiniz... Siz boğazına düşkünleri temin ederim.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Dip not: Pulsuz torpil balıkların da ( palamutgiller felan) Mutlaka kanını akıtılmış olmasında fayda var. Akıtmanın her şeklini bildiğinize eminim, tarif etmek geregmiyor düşüncesindeyim...
Çıtlanacakçekirdeklerbenden.
« Son Düzenleme: Kasım 19, 2009, 00:40:14 Gönderen: Abdullah Zöngür »
*

    H. Z.

Ynt: Balık ayıklama
« Yanıtla #10 : Kasım 19, 2009, 01:23:16 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Dip not: Pulsuz torpil balıkların da ( palamutgiller felan) Mutlaka kanını akıtılmış olmasında fayda var. Akıtmanın her şeklini bildiğinize eminim, tarif etmek geregmiyor düşüncesindeyim...
Çıtlanacakçekirdeklerbenden.

Belki bilmeyenler vardır. Belkii de senin taktiğini bilmeyenler vardır. Anlat abi...
*

    A. Z.

Ynt: Balık ayıklama
« Yanıtla #11 : Kasım 19, 2009, 05:06:04 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Dip not: Pulsuz torpil balıkların da ( palamutgiller felan) Mutlaka kanını akıtılmış olmasında fayda var. Akıtmanın her şeklini bildiğinize eminim, tarif etmek geregmiyor düşüncesindeyim...
Belki bilmeyenler vardır. Belkii de senin taktiğini bilmeyenler vardır. Anlat abi...

Pulsuz torpil balıklar da kanını süzmek (akıtmak ).

Solungaçlarını keserek değilde kopararak balıktan ayırınız.
 Balığı dikine tutabilecek bir kapta, sırtı dayanacak şekilde karnına asla baskı olmamalı; Balığı Kafa aşağıda tatlı suya dalmış olarak bir saat kadar bekletiniz.
Asla sıkıştırmayın yada silkeleyerek omurlarını açmayın! çok acılaşacaktır.
bundan sonrasın da bütün temizleme boyunca deniz suyu kullanınız. Rafine tuzlu tatlı su iyi değildir, deriyi kalınlaştırarak, balığın derisi için de kısmen haşlanmasına neden olur, deniz suyu yoksa tatlı su kullanın.
 Kanı akıtılmış balığınızın karnını açarken bıçağınızı dikine değilde yatay olarak anüsten ganzama altına kadar iç organları tahrip etmeden çekerek kesiniz, tahrip olan iç organ olursa derhal tuzlu suya daldırarak su içindeyken organları ayırınız.
 Balığın içinden omur boyunca iç zarı keserek omurda toplanmış kanı'da temizleyiniz, Göz ve koku duyunuza hitap edecektir.
 Sert zeminde, ıslak peçete türü kağıtta 10 dakika sırt üstü bekletiniz, yeniden yıkamayıp! zeytin yağıyla siliniz, soyulmuş bir diş sarmısağı, bastırmadan hafifçe omuriliğe sadece 1 defa sürünüz  ( bu pişirmede defne yaprağı kullanmayınız.).

 Önemli Not: İç organ salgıları balığa değmesin, Acılaşacaktır, veya zaman zaman kahverengileşe bilir bile, tansiyem yememeniz. Ancak 3-5 dakika karbonatlı suda bekletmek lezzetsiz ama yenile bilir kılacaktır.

 Bu noktadan itibaren Dört şekil de pişirebilirsiniz.

*

    S. E.

Ynt: Balık ayıklama
« Yanıtla #12 : Kasım 19, 2009, 18:13:00 »
Balığın kanının temizlenmesi gerektiğini bilirdim de, bu kadar püf noktasının olduğunu da bilmiyordum...
Söylemesi ayıp, balık temizleme işini de yeni bitirdim Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Keşke önce forumu okumuş olsaydım Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Bir dahakine kesin deneyeceğim...

Teşekkürler, Ahmet Korsan ve Abdullah Korsan...
*

    A. Z.

Ynt: Balık ayıklama
« Yanıtla #13 : Kasım 19, 2009, 19:37:57 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Balığın kanının temizlenmesi gerektiğini bilirdim de, bu kadar püf noktasının olduğunu da bilmiyordum...
Serkan  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap 'ım
Aman dikkat. bu kan akıtma sadece palamut, orkinos, kılıç, yelken ve köpek balığı gibiler için.
Örneğin; kofana veya lüfer, uskumru gibi parlak balıklar hariçtirler.
Bunların temizlenmesinde gene deniz suyu kullanılmalı. Balık açıldıktan ve iç organlar alındıktan sonra pulları temizlenmelidir.
 Uskumru pulu bıçak sırtıyla bastırmadan su için de temizlenmeli.
 Uskumruyu dolma yapacaksanız, Ahmet korsanın dediği gibi, Anüs'ün kafaya bakan tarafından 3-4mm sonra, 1 santim kadar derinlemesine kesip (yanlamasına. boylamasına değil). Balığın ağzında solungaçları kaldırarak yerlerinden koparınız ve itinayla dışarı almaya başlayınız, bütün iç organlar gelecektir.
Zaten balık yemek temizleyenin hakkıdır. Hadi kolay gelsin.
Muhabbetlerimle
*

    H. E.

Ynt: Balık ayıklama
« Yanıtla #14 : Kasım 19, 2009, 20:08:18 »
"Anüs'ün kafaya bakan tarafından 3-4mm sonra, 1 santim kadar derinlemesine kesip (yanlamasına. boylamasına değil). "

Ben bu kısmı da anlamıyorum. Balığın bordasından mı kesicez?