Denize çıktığımızda akşam yemeklerini hatta öğlen yemeklerini karada yeriz. Sabah kahvaltıları ise genellikle teknede yapılır. Bir çok şey teknede pişirilebilse bile çoğunu hazır alır ve kullanırız. Reçel de bunlardan biridir. Halbuki ağız tadınıza göre yapılmış reçeller kavanozla tekneye getirilebilir ve uzun süre saklanabilir. Bir çok meyveden reçel yapılır, hatta patlıcan domates bile reçel için kullanılır. çiçeklerden yapılan reçeller ise genellikle gül ile sınırlıdır. Gül raeçeli ise yapraklar zor bulunduğundan hazır alınır ve içinde çok az gül vardır. Çiçek reçellerine birkaç alternatif verelim: Menekşe, erguvan, mor salkım ve akasya. Mevsiminde toplanan çiçekler yıkanır, suyu kurutulur ve reçeli yapılır. Örnek olarak Akasya'yı alalım:
! kg akasya çiçeği (salkımlardan temizlenmiş)
1 kg toz şeker
3 Bardak su
1/2 Limon
Çiçekleri yıkayıp kuruladıktan sonra bir tencere içine koyun, üstüne şekeri dökün, bir gece beklesin, suyu ekleyip ocağa koyun, yeteri kadar koyulaştığına emin olunca limon suyunu ekleyip soğutun. Su miktarını koyu veya akıcı sevmenize göre değiştirebilirsiniz.
Bu sezon mor salkım ve erguvanı denedik. Reçeller kıvamında oldu ama kokuları yeterli değil, içine karanfil, zencefil gibi bir koku ve lezzet verici eklenmesi gerekir gibi görünüyor. Akasya ise kendinden hafif lezzet veriyor.
Mevsiminde gelincik reçeli denemek istiyorum. Gençken şurubunu yapardık, su, limon suyu ve şeker eklemek yeterdi. Sanırım reçeli de iyi olur.