0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    A. E. Ç.

Marmara bölgesi Mantar avı
« : Ekim 25, 2023, 01:45:18 »
Bitki ve doğayla biraz farklı bağım var. Sırf bu yüzden hobi amaçlı ikinci üniversite kapsamında bu bölümü okuyup, İstanbullu bir Mikolog'dan 2 yıl mantar üzerine özel dersler aldım. Hazır sezonada girmişken ve başıma sürekli gelen bazı olası aksiliklerin boğulma ceremesinden ötürü bir yerlere kaçasım var. Belki ortak zevklerimiz olan biri vardır diye buraya yazıyorum. İstanbul civarı nereleri önerirsiniz. Ben genelde ömerliden başlayıp sofularköyüne kadar çift yönlü tarama yapardım hep. Güzel bir çeşitliliklede avımı bitirirdim. Hatta şimdiden dağ çilekleride kendini göstermiştir diye tahmin ediyorum. Yaklaşık 30-45 gün içinde de primat muşmulalar, kestaneler orada kendini göstermeye başlar.

Sorular şöyle;

Bu tarz hobileri olan var mı?
Böyle etkinlik sever misiniz?
Bildiğiniz verimli ve bakir meralar var mı?

25.10.2023 Saat: 7:30 itibari ile motoruma atlayıp ömerliye doğru kaçacağım. Hedefimde Kaypak, çıntar(Kanlıca), kuzugöbeği, borazan, trüf var. Hatta şansım yaver giderse sezar, sinek, reishi de bulurum belki.

Müsait olupta eşlik etmek isteyen olursa telefonum 5548194258 (interkomun mikrofonu biraz arızalı köpeğim kemirmiş. karşı tarafa ses az gidebiliyor çoğu zaman.)


*

    Ö. Ö.

Ynt: Marmara bölgesi Mantar avı
« Yanıtla #1 : Ekim 25, 2023, 11:08:57 »
Mantar merakı bahane ormanda olmak şahane.. Bence muhteşem bir hobi.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Ülkemiz bu konuda çok zengin ama bunu bilmek anlamak değerlendirmek açısından da bir o kadar fakir.

Biz de Fethiye'de fırsat buldukça çintar ve kuzugöbeği avına çıkıyoruz.



*

    A. Ç.

Ynt: Marmara bölgesi Mantar avı
« Yanıtla #2 : Ekim 25, 2023, 11:35:11 »
Tüm dünya mantar toplamasını öğrenmiş. Türkiye'de ise mantar=zehir olduğu için maalesef meraklısı çok az.


*

    A. E. Ç.

Ynt: Marmara bölgesi Mantar avı
« Yanıtla #3 : Ekim 25, 2023, 21:35:07 »
Z raporu.

Gün sonu çıktısını paylaşayım.
@Özgür bey Çıntarı gözüm çok aradı, doğrusu ormanın diplerine girmedim. Ama çıntara da denk gelmedim bu gün. Bir tane kuzu göbeğine denk geldim. Ama biraz fazla pörsümüş kurtlanmıştı. Bol miktarda Kaypak mantarı topladım. Çok kaypak vardı. Çoğuda geçmiş çürümeye başlamıştı. Sağlamlarından 3-4 kilo topladım. Hatta demin onca yorgunluğun üzerine çorbasını yaptım. Sonuç değdi!

Muşmulalar çıkmış ama daha 30*45 günü var olgunlaşması için. yol kenarlarında kuşburnu ve dağ çileği toplayıp yedim bol bol. hatta böğürtlenlere de bayağı dadandım. Kestaneler dolu ama onlarında biraz zamanı var. Ufaktan patlamaya başlamışlar. Sağlam bir organizasyonla gidilse müthiş ötesi olur.

@Ahmet bey kesinlikle haklısınız. Halkça öğrenme gayemiz yok, Ön yargı ilk hedefimiz, öğrenmek kendimizi geliştirmek yerine yasaklamak veya sınırlar çizmekle yetiniyoruz. Ben sınırlarımı kaldırdım. Amatör balıkçılık ve mantar avcılığı tutkum bayadır var. Ve müthiş keyif alıyorum. Çok yoruluyorum, helede motorla gittiğim zaman. Lakin çok eğleniyorum. Zaten karakter olarak insanların içinde pek sosyal değilim. Sadece bu tarz etkinliklerde sosyalleşebiliyorum.

not: Bir tane minnak sinek mantarı buldum. Zehirli deniyor aslen. Lakin öldürücü değil, halisülasyon yapıyor. Daha doğrusu kişiden kişiye değişsede kiminde keyifli kafa yaparken kiminde depresif durumlara sebep oluyor. İsveç veya isviçreliler (İkisinden birisiydi) bunun kekini yapıyorlar. Ben cup cake yaparken çok düşük bir miktar (Tırnak ucu kadar minik bir parça) içine koyuyorum. 2 kadeh rakıyla aynı keyfi alıyorum. Sinek mantarı sadece yüksek dozajda alındığında insanı soktuğu durum/halisülasyon sebebiyle taksirli ölümüne yol açabilir. Haricen kendi başına öldürmez. Ve yağmur yediği zaman üstündeki pulları döküldüğü için sıklıkla sezar mantarına benzetilir. Ülkemizde ekonomik değeri yok, lakin benim favori mantarlarım arasında.


*

    A. E. Ç.

Ynt: Marmara bölgesi Mantar avı
« Yanıtla #4 : Ekim 25, 2023, 21:43:18 »
Bir iki hafta içerisinde güzel bir yağmur yağarsa buradan tekrar paylaşım yapacağım. (Evet doymadım, daha büyük hedeflerim var.   Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap )İmkanı olan korsanlara özellikle tavsiye ederim. Yelken seyri kadar zevkli. Bu arada çam fıstığı sevenlerede bölgeyi tavsiye ederim. Motorun bagajı 46 lt olduğundan kozalağa yer kalmadı. Lakin müthiş fıstık toplarsınız.