0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    U. Ü.

sayın korsanlar, nisan sonunda zehirlisini yenilemek için teknemi karaya çekicem zehirli boya olarak ne kullanmamı önerirsiniz malum piyasada ucuz pahallı bir çok marka var bilgilerinizden istifade etmek istiyorum, selamlar.


*

    A. Ö.

Ynt: Zehirli boya uygulama ve detayları hakkında sorular..
« Yanıtla #1 : Nisan 14, 2009, 23:30:45 »
Valla bende bilmiyom.
Iki sene hempel kullandim. Sakal biyik diz boyuydu.
Gecen sene boyaci cocuk abi yerli kullanalim, bizde zararli kimyasallari pek umursadiklari yok dedi.
Neden dedim? Benim gibi valla bilmem  dedi, ama daha iyiler digince, yap bakalim dedim.
Daha ucuza geldi. Karaya cekmedim henus. Fakat fazla birsey gozukmuyor su anda.
Tavsiyeleri bende dikkatle gozliyecegim.


*

    s.

Ynt: Zehirli boya uygulama ve detayları hakkında sorular..
« Yanıtla #2 : Nisan 14, 2009, 23:58:22 »
Ben de yerliden memnun kaldım. Bi ara international diye bi boyaya kucak dolusu para dökmüştüm.


*

    H. Z.

Ynt: Zehirli boya uygulama ve detayları hakkında sorular..
« Yanıtla #3 : Nisan 15, 2009, 00:30:49 »
Yerli malı yurdun malı Teknomarin kullanın bana da dua edin Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Haziranda 1 sene sonra Maşallah'ı karaya çektiğimizde sonuç nefisti. Tekneye şu ana kadar Teknomarin'den başka hiç bir boya, poksi ya da zehirli sürmedim ve memnunum. Ambalaja, reklam parasına para vereceğime Türk malı markaya hemde dünya standardında olan Türk malı bir markayı tercih ederim ve hep ettimde. Bu arada hangi malzeme olursa olsun özellikle zehirlide karıştırmadan homojen hale getirmeden neyi uygularsanız uygulayın verimli olmaz.

Teknenin çıktığı hali (alt yıkamaya gerek duymadan) resimleri Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap linkte.




*

    A. A.

Ynt: Zehirli boya uygulama ve detayları hakkında sorular..
« Yanıtla #4 : Nisan 15, 2009, 09:07:30 »
Benim tercihim Jotun Fishing Fleet. Fiyatı 100TL civarinda, iki kat attığım zaman iki sezonu çok temiz çıkarıyor. Renk olarak Kırmızıyı tercih ediyorum. Marka ayırımı yapmaksızın kırmızı renk zenirliler arasında en iyi koruyan renk olrak biliniyor.

*

    S. O.

Ynt: Zehirli boya uygulama ve detayları hakkında sorular..
« Yanıtla #5 : Nisan 15, 2009, 10:08:31 »
Sevgili GeKolar
Ben son 2 uygulamamda Ema Boya isimli bir firmanın ürününü kullandım.Yerli bir firma ve başında çok bilgili ve idealist bir kimya mühendisi var.İlk uygulamam 2003 ve ikincisi 2006 senelerinde oldu.
Boya çok inceldiği için bu sene yeniden boyamayı düşünmeme rağmen teknenin altı hala temiz görünüyor.Zehirli boya markası kadar doğru uygulamanın da önem arzettiğine inanıyorum. Boyama sürecinde ustaya nezaret,iyi yüzey hazırlığı ve düzgün astarlamanın yapılması ,katlar arasındaki bekleme süreleri,işin püf noktalarını oluşturuyor.HakanZ ve Ali Ak Korsanlarıma uygulama ve renk konusunda katılıyorum. Ayrıca

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap 

bölümündeki bilgiler de işinize yarayabilir.
Sevgilerimle.
*

    U. Ü.

Ynt: Zehirli boya uygulama ve detayları hakkında sorular..
« Yanıtla #6 : Nisan 15, 2009, 20:52:01 »
Sayın korsanlar, verdiğiniz bilgilerden dolayı hepinize teşekkür ederim.
*

    U. K.

Ynt: Zehirli boya uygulama ve detayları hakkında sorular..
« Yanıtla #7 : Nisan 16, 2009, 10:42:48 »
Ben Scorcher'da MORAVIA kullanıyordum.  Bol kepçe sürünce sonuç harika oluyordu.  Son karaya aldığımızda üzerinde ne bir kekamoz ne de lez vardı.  sadece su hattı altındaki delikler vb. iyi boyanamayan bölgelerin etrafında ufak tefek medeniylet kırıntıları başlamıştı.
Şimdiki teknemizin boyası sanırım INTERNATIONAL, sanırım en son biz almadan 2007 Eylül'de boyanmış.  Geçtiğimiz yaz daldığımda sadece 15-20 tane kekamoz temizledim.  Geçtiğimiz hafta sonu da tam su hattında birikmişleri temizledim, fazla yoktu.  Teknenin altına dalmadım ama kürekle gidebildiğim kadarı ile yokladığımda pek birşey yok gibi geldi.  Yine de en doğrusu dalıp bakmak olacak.  Zira bu çakallar bazen bir yere kümelenip koloni olabiliyorlar.
Bu sene eğer karaya alırsak da tavsiyeler doğrultusunda TEKNOMARIN kullanacağım.
*

    C. G.

Ynt: Zehirli boya uygulama ve detayları hakkında sorular..
« Yanıtla #8 : Nisan 16, 2009, 13:27:40 »
Sadece bilgi amaçlı gönderiyorum.       
Bir de siyah renklerde indirim yapıldı.
4 litre boya 2 kat 37 m2 boyuyor.                                      
                                  West Marine Anti fouling boyaları
Ablative: Sık kullanılan fakat bir dalgıç tarafından fazla karina bakımı yapılmayan tekneler için uygun bir sistemdir. Pürüssüz bir yüzey istendiğinde boyayı tamamen kazıma gerektirmez. Her sezon uygulanan  tahrip edici işlemleri gerektirmez. Eğer  tekne kışlama için çekilmiş ise suya indirilmeden tekrar boyanmalıdır.

West Marine ablative anti fouling çarpıcı özelliği ve avantajı diğer zehirliler üzerine astar gerektirmeksizin uygulanabilmesidir.

Copolymer: Katkı maddesi olarak biyo-oksit içeren,1 sezondan fazla dayanabilme özelliğine sahip micron csc,micron extra gibi boyalardır.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
CPP Plus
Kendinden cilalı bu boya biyo-oksit katkı maddesi içerir yani copolymer bir boyadır. Aynı zamanda ablative özelliği de taşır.Yani diğer zehirlilierin üzerine astar gerekmeksizin uygulanabilir.

Kullanım koşulları: 2 yada 3 kat uygulanmalıdır.Tiner/Dewaxer ile kullanılır.

Sıcaklık(Celsius)            kuruma süresi(saat)                    Suya indirme süresi(saat)

32                                     2                                                      2
21                                    3                                                      4
10                                  6                                                      8
Minimum uygulama sıcaklığı 4C derecedir.1 galon CPP ile 37 m2 alan boyanabilir.

Ham fiberglass uygulaması: Önce duru su ile yüzey yıkanır.Sonra tiner/dewaxer ile temizlenir.Daha sonra 80 grit ile zımparalanır ve tekrar tiner ile temizlik yapılır.Daha sonra ürün en az 2 kat uygulanır.

Ham ahşap uygulaması: 80 grit ile zımparalanır.Dewaxer tiner ile yüzey temizlenir. Boya dewaxer ile %10 inceltilerek ince bir kat astar atılır.Kuruma süresi koşullarına göre boya kuruduktan sonra en az 2 kat tinersiz tekrar uygulanır. 

Boyalı yüzeyler: Eğer eski boya iyi durumda ise 80 grit ile zımparalanıp tiner ile temizlenir.Daha sonra ürün en az 2 kat uygulanır.Eğer eski boya kötü durumda ise boya tamamen çıkarılır.Daha sonra tiner ile temizlenip boya yine en az 2 kat uygulanır.Eski boya copolymer  veya teflon bazlı ise uygulama öncesi bu alt yapı tamamen temizlenmelidir.
PCA Gold
Katkı maddesi olarak irgarol içerir.Bu sayede kekamoz ve balçıklanmayı önler.Ablative özelliği taşır.1 sezondan fazla koruma sağlar.
Kullanım koşulları:En az 2 yada 3 kat uygulanmalıdır.Tiner/dewaxer ile kullanılır.

Sıcaklık(c derece)            kuruma süresi(saat)                    Suya indirme süresi(saat)

32                                     3                                                    8
21                                     6                                                   16
10                                    12                                                  24
Eski boya copolymer  bazlı ise uygulama öncesi bu alt yapı tamamen temizlenmelidir.
« Son Düzenleme: Nisan 16, 2009, 13:37:01 Gönderen: Cem Gür »
*

    C. M.

Ynt: Zehirli boya uygulama ve detayları hakkında sorular..
« Yanıtla #9 : Nisan 16, 2009, 15:29:10 »
Sevgili Gezgin Korsanlar,

Teknomarin ailesinin bir bireyi olarak zehirli boyalar konusunda bir kaç tane tavsiye ve fikir de ben vermek istedim. Birebir yat boyaları ve zehirli boyalar imalatının içinde olduğumuzdan dolayı tavsiyelerim işe yarayabilir. Tavsiyelerim, marka ayrımı yapmaksızın(tabi zehirli konusunda iddialı markaları kastediyorum) her marka zehirli boya için geçerlidir:

1. Öncelikle Zehirli boya uygulamalarında mikron kalınlığına çok dikkat etmeniz gerekiyor. Zehirli boyanızın iddialı bir marka olduğunu varsayarak, minimum 2 veya 3 kat uygun kalınlıkta uygulama yapmanız gerekir. Zehirli boya içerisindeki biocidleri ve bakır bileşiklerini düzenli olarak suya vererek çalışır. Siz ne kadar çok kat uygularsanız, zehirli boyanın suya vereceği madde miktarını artırmış ve boyanın ömrünü uzatmış olursunuz.

2. Mümkünse ilk katı fırça ile yedirerek, takip eden katları duruma göre fırça veya rulo ile uygulayınız. Yedirerek uyguladığınız ilk kat, astarın gözeneklerini tam olarak dolduracak ve üzerine devam edeceğiniz katlar için uygun bir zemin oluşturacaktır.

3. Zehirli boya uygulamasından sonra maximum ve minimum karada bekleme sürelerine mutlaka dikkat ediniz. Her marka için farklılık gösterebilir. Bekleme süresi aşıldığında, zehirli boyaya özellik veren biocidler deaktive olacağından dolayı zehirli boya performans göstermez.

4. Zehirli boyalarda koyu renkler genellikle daha performanslıdır, sebebi içerisine doğru oranda girilebilen bakır oksitlerdir. Bakır oksit miktarı arttıkça, boyanın rengi koyulaşır. Bu nedenle çok açık renkli zehirli boyalardan, koyu renklerdeki gibi bir performans bekleyemeyiz. Özellikle beyaz zehirli boyalar bir sezonu bile çıkartmayabilir.

5. Eskiden kullandığınız zehirli boyalarla, günümüzde kullandığınız zehirli boyaları çok fazla kıyaslamayınız. Eskiden zehirli boyaların içerisine TBTO denilen kalay bileşikleri katılabiliyordu. Kalay ağır bir metal olduğu gibi güçlü bir zehirdir ve deniz ortamındaki tüm canlılar için zararlıdır. Doğal olarakda besin zinciri yoluyla insan vücuduna da girebiliyordu. TBTO maddesi bunda 3-4 sene önce Avrupa genelinde yasaklandı. Türkiye'de bu olay denetlenmemekle birlikte, dünya genelinde TBTO üretimi sonlandırıldı. Yani günümüzde imal edilen zehirli boyalara üreticiler isteselerde TBTO koyamıyorlar; formüllerini günümüzün şartlarına uyarlamak durumundalar. Zaten bu uyarlamayı başarılı olarak yapan boya imalatçıları hala ürünlerinin arkasında güvenle durabilirler.

6. Farklı bir marka zehirli boyaya geçerken mutlaka o markanın uygun zehirli boya astarını kullanmaya dikkat edin. Eğer uyumsuz bir astar kullanılırsa yapışma problemleri ve boya kalkma problemleri olabilir. Yine aynı markanın bir zehirli sisteminden diğerine geçiş yaparken uygun ara astar kullanmaya dikkat edin. Genellikle yumuşak zehirliler ile klasik sert zehirliler aynı marka olsalar dahi yapısal olarak birbirleriyle uyumsuzdurlar.

7. Zehirli boyaları kesinlikle tiner ile inceltmeyin. Zehirli boyalar inceltildiği takdirde etkilerini yitirirler. Eğer rafta çok durmuş ve uygulanmayacak gibi yoğunlaşmış bir ürün varsa onu da üretici firmanın tavsiye ettiği miktarda tavsiye ettiği tiner ile inceltin.

8. Zehirli boya seçerken mutlaka teknenizin seyir durumuna, suda bekleme durumuna ve hızına göre bir zehirli boya seçiniz. Seçim için boya üreticilerinden tavsiye almaktan çekinmeyiniz.


Genel olarak da şunları söyleyebilirim. %100 yerli üretici Teknomarin olarak, bizim ürünlerimizin ithal muadillere göre ürün yapısı olarak eksisi yoktur fazlasıyla artıları vardır; biz yerli bir firma olarak tamamen yabancıların egemen olduğu bir pazarda tutunabilmek ve yabancı ürün egemenliğini kırabilmek için ürettiğimiz ürünlere normalden daha fazla bakır bileşikleri ve biocidler eklemekteyiz. Bu da bizim zehirlilerin doğru uygulandığı takdirde doğal olarak çok daha iyi performans göstermesini sağlıyor, ürünlerimizin sonuna kadar arkasındayız. Kuruluşumuzdan bu yana geçen 10 senede geldiğimiz noktada doğru yolda olduğumuzu görebiliyorum.

Bodrum, Marmaris ve Fethiye hattında çoğu yabancı yatçılar teknelerini bakım için karaya çektiklerinde Marine Store'lara gelip sadece Teknomarin zehirlisi istiyorlar, artık onların bu denizlerde ilk tercih ettiği ürün haline geldik ve bu da bizi haklı olarak gururlandırıyor.

Yalnız İthal ürünlere nazaran bir konuda çok gerideyiz ve bu bizim kanayan yaramız: DÜŞÜK FİYATLARIMIZ:)) Ancak o konuya el atarsak bize destek veren ve ürünlerimize sahip çıkan tüm dostlarımızı biraz kızdırmış oluruz, o yüzden bir süre daha böyle devam edeceğiz:))


*

    C. E.

Ynt: Zehirli boya uygulama ve detayları hakkında sorular..
« Yanıtla #10 : Nisan 16, 2009, 16:54:19 »
Sevgili Adaşım Korsan
Zehirli konusunda verdiğin bilgiler için teşekkür ederiz. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
"Düşük Fiyarlar" konusundaki uygulamanız, kendi içinde ayrı bir teşekkür konusudur.
Ancak bayiler arası fiyat farklarından şikayetci olduğumu da belirtmek zorundayım.. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

İmalata başladığınız yıllardan beri kullanırım Teknomarin'i, bu güne kadar bir şikayetim olmadı.
Sizleri, böyle kaliteli bir ürünü denizciliğimize kazandırdığınız kutluyorum.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Umarım firmanız başarı sarhoşluğuna kapılmaz zaman içersinde... Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    N. B.

Ynt: Zehirli boya uygulama ve detayları hakkında sorular..
« Yanıtla #11 : Mayıs 18, 2009, 22:55:08 »
Değerli GeKolar,
Zehirli konusunun üzerinden zaman geçmiş ama boya ile ilgili biri olarak çorbada benimde tuzum olsun istedim,
Caner Masmanacı korsanın söylediklerine katılmakla beraber bazı noktalardaki farklı düşüncelerimi paylaşayım;
-Zehirli boyalarda koyu renkler genellikle daha performanslı değildir; tüm zehirli boyalar da reçete dizaynı 2 aktif bileşen üzerinde döner. Çünkü ana hatları ile 2 tür fouling var birincisi Hard-Fouling (Exoskeleton) bu gruba Barnacles, Tubeworms (boring mekanizma),Mussels, No Exoskeleton( Hydroids,Sea Squirts) gibi kabuklu ve kabuksuz deniz canlıları girer. İkinci grupta ise Soft-Fouling olarak adlandırabileceğimiz Polycellular (Green Algae, Brown Algae, Red Algae) ve Unicellular (Diatomaceous,Slimes) gibi bitkisel kökenli canlılar girer.
birinci grup fouling için bakır bileşikleri, ikinci grup için ise organik biyosidler kullanılır.
Mesela kırmızı zehirlide aktif madde bakır oksitken mavide ve beyazda aktif madde bakır tiyosiyanat bileşikleridir. Üretimde boyanın rengi ile oynamak işin kolay tarafıdır,rengin koyuluğuna göre performans değerlendirmesi yapmak doğru olmaz diye düşünüyorum.
Zehirli boyaların performansını belirleyen en önemli parametreler;
I-kullanılan reçine (ki genelde kolofan kullanılır) özelliği çözünebilir olmasıdır,
II-bakır bileşikleri varlığı tuzlu su içinde bakır kloratlar oluşturması
II-organik biyosid varlığı
IV-metal oksid varlığı
kısaca ve basitçe ne kadar çok aktif madde ve ne kadar çok kalın uygulama o kadar temiz karina diye özetleyebiliriz.

günümüzde imal edilen zehirli boyalara üreticiler isteselerde TBTO koyamıyorlar; IMO her ne kadar yasaklamış olsada halen hammadeciler tributhyl tin oxide satmakta (TBTO) ve bunu kullanan firmalar var

Eğer rafta çok durmuş ve uygulanmayacak gibi yoğunlaşmış bir ürün varsa; bu ürünü tinerle inceltip kullanmayın, üründe viskozite artışı ürünün jele gitme eğilimide olduğunu gösterir, kutu içinde gözle görülemeyecek aglomerat yapılar olabilir, elle karıştırmak sorunu çözmeyebilir uygulamasırasında homojen film bırakmada zaafiyetler doğurabilir. Böyle bir uygulama sonrası karaya çıktığınızda lokal fouling oluşumları görülebilir.

Numan Badem
*

    H. Z.

Ynt: Zehirli boya uygulama ve detayları hakkında sorular..
« Yanıtla #12 : Mayıs 18, 2009, 23:02:51 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Mesela kırmızı zehirlide aktif madde bakır oksitken mavide ve beyazda aktif madde bakır tiyosiyanat bileşikleridir

Peki bu iki maddeden hangisi daha dayanıklıdır? Yani suda daha fazla performans verir? Yaşadığım tecrübelerde beyaz zehirlilerim hep yosun ya da kekamoz dolmuştu. Bu yüzden bende psikolojik olarak hep beyaz daha çabuk kirlenir diye düşünenlerdendim.
*

    N. B.

Ynt: Zehirli boya uygulama ve detayları hakkında sorular..
« Yanıtla #13 : Mayıs 19, 2009, 23:12:12 »
Sevgili Hakan korsan,
beyaz zehirli diğer zehirlilerden biraz farklı şöyle ki ;
fark 1: beyaz zehirlide, rengi beyaz tutmak için düşük molekül ağırlıklı, termoplastik ,petrol türevi, sentetik reçine kullanılır,diğer renklerde modifiye kolofon reçine kullanılır. Kolofon daha sarımtırak renktedir.
beyazdaki sentetik reçinenin çözünmesi kolofona göre daha düşüktür (bazıları beyaz zehirliyi düşük çözünürlüğü ve sertliğinden dolayı sürat teknelerine sıkça önerir)
fark - 2: beyaz zehirlide kullanılan aktif madde ( ki bu mavi zehirlide de kullanılır) bakır tiyosiyanat veya bakır rodanür bileşileridir.Tiyosiyanat bileşikleri eskiden beri zehirlilik özelliklerinden dolayı böcek ilacı olarak kullanıla gelmiş maddelerdir. Bu bileşikler bakırın +2 değerlikle yaptığı iğne kristal yapılı bileşiklerdir ve bakırın +1 değerli (kırmızı zehirlideki bakır oksit) bileşiklerine göre daha kararlıdırlar, yani bakır +2 bileşiklerinin çözünmeleri ve/veya bileşik oluşturmaları bakırın +1 değerli bileşiklerine göre daha zordur. Bu zorluk iyi bir formülasyon ile kolayca aşılabilir.
İyi formüle edilmiş beyaz zehirli kekamoz, sakal ve boring organizmalara karşı etkilidir
İdeal olan, üreticilerin beklentiyi tam karşılayacak, optimum reçine ve optimum aktif madde, optimum extender ve optimum additif oranını ile donatılmış reçeteler yaratmasıdır, fakat özellikle marin boyalarında hammadde girdi maliyetleri yüksektir, bu yükseklik, ürünü maliyetinden dolayı satılamaz hale getirebiliyor, ürün ithalse kullanıcılar daha iyidir düşüncesi ile maliyetine katlanıp pahalı ürünleri tercih edebiliyorlar.
*

    H. Z.

Ynt: Zehirli boya uygulama ve detayları hakkında sorular..
« Yanıtla #14 : Mayıs 20, 2009, 00:42:38 »
Numan korsan, öyle kolofon molofon, rodanür modanür deyip yanlış yapma rajona. Şimdi ben tekneye siyah zehirli vurucam de ki "hah tamam iyidir hastır siyah zehirli, sağlamdır boya siyaha gitsin de" gözümün nurunu ye, bizimde içimiz rahat etsin Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap <Şşşt Laf aramızda Numan korsan  siyah zehirli iyidir demi?>

(Hakan, kimyadan anlamayan lisede kimya sınavında kimya formullerini bacağına kopya yazmış ve '6' ile geçip başarılı olmuş korsan Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap )