0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

Ş. Ç.

Ynt: Yarı esnek solar panel
« Yanıtla #15 : Aralık 10, 2019, 16:56:52 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Selamlar;
Tunç korsanımın yardımı ve yönlendirmeleri ile, 2x215 Watt solar panel taktım ve çok memnunum.( Tunç korsanıma buradan da ayrıca teşekkür ediyorum. ) 3x110 Amper normal servis akülerini bu mevsimde bile yeterli düzeyde besliyorlar ve sahil bağlantısına ihtiyacım hiç yok. Seyir de de hiç bir zaman enerji sıkıntısı çekmedim. Mesleği güneş enerji sistemleri olan bir arkadaşımın tavsiyesi sayesinde Kyochera marka paneller takıldı, Mevcut olan bimini kasarasının üzerine 3000 TL masrafla ek konsol koyduk ki bu çok daha ucuza yaptırılabilir. (Teknem istanbulda olsaydı) Sonuç olarak esnek ve yarıesnek panellere göre daha verimli olduklarına inanıyorum. Sistemin tamamı konsol dahil 7000 TL ye mal oldu.

Şafak Korsan panelleri bimini üstüne bu tarz monte ettikten sonra bimininizi açıp kapatabiliyormusunuz.

Maalesef o imkan kalmıyor...
*

Ş. Ç.

« Yanıtla #16 : Aralık 10, 2019, 16:57:52 »
Ancak yarıya kadar kapatıp bağlayabilirsiniz.

*

L. K.

« Yanıtla #17 : Aralık 13, 2019, 17:07:31 »
Ben 2 x 110 w Sunpower paneli arkasına polikarbon levha yapıştırarak rijitlik sağladıktan sonra tenax çıtçıtlar ile bimininin en arka parçasına yerleştirdim. Hiç bir krom masrafı yapmadım ve çok şık oldu. Ayrıca biminin ön 2 parçası istenirse katlanabiliyor. İstersem de çok basitçe sökebiliyorum.

*

M. T.

« Yanıtla #18 : Mart 07, 2020, 09:59:38 »
Sanırım esnek panellerin tercih edilmesinin en önemli sebebi sabit panellerin montajı için gerekli krom konstrüksiyonun (Uff ne zor kelime! krom yapı diyelim şuna yav..) pahalıya mal olması ve/veya çirkin/kaba olması.

Bu ama bu duruma sebep olan krom ustalarının bu krom yapıyı abartması, tasarımı onlara bırakırsak en kalın borulardan, botu da taşıyacak kocaman bir matafora sunması.. Eh doğal olarak çirkin ve boru(!) gibi fiyatı olan birşey çıkıyor ortaya.

ama bu böyle olmak zorunda değil!    Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Çok daha basit/hafif/estetik (ve ucuz) bir krom yapı ile sabit panellerinizin montajını yapabilirsiniz.

En büyük boy sabit paneller 13-15kg ağırlığında oluyorlar. 4 tane panel taksanız 60kg eder en çok.
Eğer tek derdiniz 60kg'lık panelleri bağlamaksa (yelkenli teknede matafora çok gereksiz değil mi!?) en ince borudan oldukça zarif ve ucuza bir krom yapı yapılabiliyor. Yükü taşıyan kısımları paralel/çift boru olduğunda esnemiyor ve hoş görünüyor.

Geçen yılbaşında (2019) işletmek için aldığımız Bavaria C46 Style'ın tentesi üzerine 3 adet 165w panel kayışlarla bağlanmıştı, Aralık ayının sert havalarında Kuşadası'ndan Fethiye'ye transfer sonrası ilk iş krom ustasını çağırmak oldu. Aşağıda fotoları görülen krom yapıyı sadece 2500TL 'ye yaptırdım. (Sezon boyunca her denize, her havaya girdik, taş gibi.. Ki bunun sayesinde sert havalarda veya yelken eğitimlerinde tenteyi komple kapatma imkanına da sahip olduk..)

Sonrasında 2019 yaz ortalarında Yıldırım Esiroğlu abimin teknesine (Dufour 30 Classic) aynısından yaptırdım, döviz zıplaması nedeni ile kroma zam gelmiş, 2750TL'ye yapıldı..

Yani sözün özü; sabit panellerden o kadar da korkmayın.. Estetik ve ekonomik bir krom yapı mümkün! Üstelik kıçta olduğu için havuzluğa sağladığı ekstra gölge ve direk/yelken'den uzak olduğundan üzerine gölge düşme problemi olmaması, performans olarak esnek panellerden daha verimli olması gibi avantajları da cabası.

Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Ozgur korsan panellerden nasil bir verim aliyorsunuz? Yaz aylarinda gunde kac AH elektrik uretiyor?

Gunes tepedeyken 30 AH’leri goruyor musunuz?

*

Ö. Ö.

« Yanıtla #19 : Mart 07, 2020, 11:18:50 »
Ozgur korsan panellerden nasil bir verim aliyorsunuz? Yaz aylarinda gunde kac AH elektrik uretiyor?
Gunes tepedeyken 30 AH’leri goruyor musunuz?
Panellerim seri bağlı (mppt verimi için voltaj yüksek, akım düşük), öğlen saatlerinde 11A gibi bir akım alıyorum (evet, paralel bağlı olsaydı 30A rahat olurdu), hava aydınlığı bitene kadar üretim (sürekli düşerek) oluyor, güneşli bir günde 200-250AH civarı üretim oluyor.

*

V. G.

« Yanıtla #20 : Mart 08, 2020, 12:35:32 »
Marinada biraz dolaşıp etraftaki teknelere baktığınızda yüzlerce ince konstrüksiyon göreceksiniz. 26 mm çapında ince borular üzerinde çerçeveli konvansiyonel tip panel taşımak üzere yapılmış, ancak; güneş panellerinin ağırlığına karşı düz formunu yitirip, aşağıya doğru bel vermiş. Bence estetiği bozan asıl görüntü budur..

Sanırım esnek panellerin tercih edilmesinin en önemli sebebi sabit panellerin montajı için gerekli krom konstrüksiyonun (Uff ne zor kelime! krom yapı diyelim şuna yav..) pahalıya mal olması ve/veya çirkin/kaba olması.

Bu ama bu duruma sebep olan krom ustalarının bu krom yapıyı abartması, tasarımı onlara bırakırsak en kalın borulardan, botu da taşıyacak kocaman bir matafora sunması.. Eh doğal olarak çirkin ve boru(!) gibi fiyatı olan birşey çıkıyor ortaya.

ama bu böyle olmak zorunda değil!    Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Çok daha basit/hafif/estetik (ve ucuz) bir krom yapı ile sabit panellerinizin montajını yapabilirsiniz.

En büyük boy sabit paneller 13-15kg ağırlığında oluyorlar. 4 tane panel taksanız 60kg eder en çok.
Eğer tek derdiniz 60kg'lık panelleri bağlamaksa (yelkenli teknede matafora çok gereksiz değil mi!?) en ince borudan oldukça zarif ve ucuza bir krom yapı yapılabiliyor. Yükü taşıyan kısımları paralel/çift boru olduğunda esnemiyor ve hoş görünüyor.

Geçen yılbaşında (2019) işletmek için aldığımız Bavaria C46 Style'ın tentesi üzerine 3 adet 165w panel kayışlarla bağlanmıştı, Aralık ayının sert havalarında Kuşadası'ndan Fethiye'ye transfer sonrası ilk iş krom ustasını çağırmak oldu. Aşağıda fotoları görülen krom yapıyı sadece 2500TL 'ye yaptırdım. (Sezon boyunca her denize, her havaya girdik, taş gibi.. Ki bunun sayesinde sert havalarda veya yelken eğitimlerinde tenteyi komple kapatma imkanına da sahip olduk..)

Sonrasında 2019 yaz ortalarında Yıldırım Esiroğlu abimin teknesine (Dufour 30 Classic) aynısından yaptırdım, döviz zıplaması nedeni ile kroma zam gelmiş, 2750TL'ye yapıldı..

Yani sözün özü; sabit panellerden o kadar da korkmayın.. Estetik ve ekonomik bir krom yapı mümkün! Üstelik kıçta olduğu için havuzluğa sağladığı ekstra gölge ve direk/yelken'den uzak olduğundan üzerine gölge düşme problemi olmaması, performans olarak esnek panellerden daha verimli olması gibi avantajları da cabası.

*

Ö. Ö.

« Yanıtla #21 : Mart 08, 2020, 22:17:25 »
Marinada biraz dolaşıp etraftaki teknelere baktığınızda yüzlerce ince konstrüksiyon göreceksiniz. 26 mm çapında ince borular üzerinde çerçeveli konvansiyonel tip panel taşımak üzere yapılmış, ancak; güneş panellerinin ağırlığına karşı düz formunu yitirip, aşağıya doğru bel vermiş. Bence estetiği bozan asıl görüntü budur..
İşin doğrusu benim ısrarımla ince borudan yaptırdığım ilk konstrüksiyon dediğiniz gibi panellerin ağırlığı ile biraz bel veriyordu ve çok sallanıyordu, söktürdüm, boydan boya olan borulardan birini fotolarda görüldüğü gibi çift boru, aralarında 4-5cm boşlukla üst üste yaptırdım, şimdi gayet sağlam (3x13kg paneller ile birlikte 90kg ben asıldığımda bel vermiyor) ve sallantısız oldu ve estetiğinden hiçbirşey kaybetmedi. (hatta çift boru daha estetik oldu diyenler var..)

Matafora olarak kullanılmayacaksa, sadece güneş paneli için kalın boru gerçekten kaba ve masraflı..

*

V. G.

« Yanıtla #22 : Mart 08, 2020, 22:37:06 »
Özgür korsan yapmış olduğunuz konstrüksiyonun fotoğraflarını bizimle paylaşırsanız herkes faydalanmış olur.

İşin doğrusu benim ısrarımla ince borudan yaptırdığım ilk konstrüksiyon dediğiniz gibi panellerin ağırlığı ile biraz bel veriyordu ve çok sallanıyordu, söktürdüm, boydan boya olan borulardan birini fotolarda görüldüğü gibi çift boru, aralarında 4-5cm boşlukla üst üste yaptırdım, şimdi gayet sağlam (3x13kg paneller ile birlikte 90kg ben asıldığımda bel vermiyor) ve sallantısız oldu ve estetiğinden hiçbirşey kaybetmedi. (hatta çift boru daha estetik oldu diyenler var..)

Matafora olarak kullanılmayacaksa, sadece güneş paneli için kalın boru gerçekten kaba ve masraflı..
*

Ö. Ö.

« Yanıtla #23 : Mart 08, 2020, 23:04:07 »
Özgür korsan yapmış olduğunuz konstrüksiyonun fotoğraflarını bizimle paylaşırsanız herkes faydalanmış olur.
yukarıdaki mesajlarımda vardı, buraya tekrar kopyalıyorum;

*

H. B.

« Yanıtla #24 : Mart 09, 2020, 10:10:14 »
Özgür korsan,
Fotoğraflar görünmüyor.
*

Ö. Ö.

« Yanıtla #25 : Mart 09, 2020, 11:11:19 »
Özgür korsan,
Fotoğraflar görünmüyor.
garip, postimage.cc sitesine yüklü fotolar, ben açınca normal görünüyor ama herkes bu siteye ulaşamıyor demek..
kusura bakmayın..

aşağıda forumun sunucularına (ibb.co) yeniden yüklüyorum;

*

V. G.

« Yanıtla #26 : Mart 09, 2020, 11:57:16 »
Özgür Korsan, krom konstrüksiyon işini profesyonel olarak yapmadığınızı anlayabiliyorum bu resimleri gördükten sonra. Olabilir, herkes kendisi yapmaya veya sanayideki krom ustalarına yaptırmaya çalışıyor zaten..Resimlerinizi inceledikten sonra, izin verirseniz umumun yararına ve sizin anlayışınıza sığınarak bir kaç eleştiride bulunmak isterim:

Borular ince ve polisaj {parlatma} yapılmamış. Maliyeti düşeren en önemli unsurlardan birisi budur. Umalım ki 316 malzemeden imal edilmiş olsunlar..

Polisaj yapılmış borular minör oksitlenmeyi engellediği gibi bunların üzerindeki küçük leke ve oksitleri silerek kolayca kaldırabilirsiniz..

Konstrüksiyonun tamamına polisaj işlemi yapılmadığı zaman oksitlenme artar ve bunların temizliği neredeyse imkansız hale gelir. Güneş panellerini tutan yassı parçanın Polisajı yapılmış, ancak bunu da borulara kaynak yapınca bu krom konstrüksiyonunun estetiği biraz tartışılır..
*

Ö. Ö.

« Yanıtla #27 : Mart 09, 2020, 13:39:41 »
Volkan hocam,

Sanırım fotolar çok net değil, veya kirli olduğu dönem çekilmiş olabilir veya fotodan anlaşılamıyor olabilir, ama tüm borular 316 krom ve hepsi polisajlı. Montajdan sonra kaynak yerleri de asitle temizlenip tek tek polisajlandı. Kendim yapmadım, Fethiye sanayinin oldukça büyük atölyelerinden birine sahip, sadece tekne krom işinde çalışan pro bir ekip yaptı.

Teknemiz hem eğitim hem mavi tur hem de bareboat işinde çalıştığında yılın 9-10 ayı sürekli denizde, sürekli tuzlu suyla yıkanıyor, eğitim gereği sıkça sert havalara giriyor, bu kromları yaptırdığım 1 yılı geçtiği halde halen pırıl pırıl durumda.. (ve bizim tekne tek örnek değil.. aynısından Yıldırım Esiroğlu abimizin teknesine de yaptırdım, oradaki de 6-7 aydır kullanılıyor (daha çok yatan tekne), az temizlenmesine rağmen gayet iyi durumda..)

Özetle, söylediğiniz olumsuzlukların hiçbirini yaşamadım.

Maliyetin düşük olması elbette ince borunun malzeme ve işçilik ücretinin düşük olmasından kaynaklı.
Ama zaten amaç ihtiyaca (güneş paneli montajı) yönelik en verimli ürünü bulmak ise bu gayet yeterli.
Üstelik kalın borudan mamul mataforalar gibi tekneyi delip montaja gerek yok, var olan pushpitlerin üzerinde kolayca monte ediliyor.

Kendi yaşadığım bu örnekten yola çıkarak herkesin de güneş paneli montajı için kocaman, bence kaba, ihtiyaçtan fazla sağlamlıkta krom yapıları teknelerine yüklememelerini, hem maliyet hem de tekneyi delmekten çekindikleri için de sabit panellerden uzak durmamaları gerektiği söylüyorum. Pratik, ekonomik ve estetik bir çözümü var.
*

R. E.

« Yanıtla #28 : Mart 09, 2020, 16:07:04 »

Özgür kaptan fotoları samsung tablette baktığımda hiç göremiyorum. Boşluk çıkıyor sadece.
MacBook Air ile tam görüyorum. Gayet de güzel. Huawei telefonla baktığımda da ekranda kaydırarak tamamını görebiliyorum.
Fotoların görünmemesi veya sorunlu görünmesi sanırım bakılan aletle ilgili...
Bunu akılda tutmakta fayda var.

*

E. Ç.

« Yanıtla #29 : Şubat 02, 2026, 16:25:35 »

resimler güncellendi.