0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    G. B.

Yanmar'da hangi yağ?
« : Ağustos 27, 2014, 11:31:20 »
Yanmar motor yağları ile ilgili, daha önceki yıllar ilettiğim bir çalışmanın revize edilmiş halini aktarıyorum:

El kitabında, Yağ kalitesi olarak CD veya üstü diyor. CD 1955 yılı dizel motor teknolojisine göre öngörülmüş bir kalite sınıfı. Daha sonra CE (1983), CF-4 (1991), CF (1994) geldi.

 ...............................

*Yukardaki gibi internetten aldığım bir dökümanda CD önerilen yerlerde CF ve CF-4 kalite sınıflı yağlar kulanılabilir diyor.
* Fakat bu eski sınıflamalar motorinde %0.7 üstünde kükürt olabileceği ve yüksek oranda H2 SO4 asit oluşturacağı varsayımı üzerine yapılmış. Ayrıca egzoz emisyonları da dikkate alınmamış o yıllarda.
Günümüzde motorinde kükürt sıfır. Motorin tasarrufu ön planda.  Zararlı egzoz emisyonları istenmiyor. Bu nedenle günümüzün yağ spesifikasyonları bu parametriler üzerine kurulu.

*YANMAR ise CH-4 istemiyorum diyor. Bir yerde haklı , motorinden emin değil herhalde ve ortalıkta sahte motorinler kol geziyor, 10 numara adi yağa zararlı solventler katıp ucuz motorin yapıyorlar, ne yağ koyarsan koy motoru bitirir. (MOTORİNİ NEREDEN ALDIĞINA DİKKAT ET, BİR ANDA MOTOR GİDER) 

* Eğer motorinden emin isen, CH-4, hatta dizel motor yağlarında en son kalite sınıfı olan CJ-4 kalite sınıflı bir yağ bile koyabilirsin.

* Bazı yağlar eski CF-4, CF gibi kalite sınıflarını karşılıyorken, yeni kalite sınıflarına karşı onay alırlarken eskilerini de koruyorlar.

* Örneğin MOBİL DELVAC MX 15W-40 hem CF hem de CI-4 karşılıyor, YANMAR’a uygun düşüyor. Biz bu yağı iş makinası büyük dizellerinde 250 saate kadar kullandırıyoruz ama sen YANMAR’ın tavsiyesine göre 150 saatte değiştir.

* Diğer firmaların yağlarını için çok emin konuşamam, devamlı spec. değiştiriyorlar ama
aşağıdaki bazılarını incelediğim:

- PO  Maximus Turbo Diesel Extra 15W-40   CI-4 ve CF

- Shell  Rimula R4  15W-40   CI-4 ve CF   
  Shell Rimula R3X 15W-40  CH-4  ve CF

-  Castrol Tection Global 15W-40   CI-4 ve CF
   Castrol Tection HD   CI-4 ve CF-4

* Yukarıdakilerin hepsi mineral. Sentetik veya yarı sentetik dizel yağları da var ama senin için gerek yok.

* YANMAR viskozite olarak 10W-30 da kullanabilirsiniz diyor. Daha soğuk veya ılıman  iklim şartlarında geçerli bir viskozite sınıfıdır. 10W motor soğukken ilk çalışmada 15W ya göre daha rahat ilk çalışma ve daha çabuk yağlamayı başlatma sağlar. 30 ise 40 a göre motoru biraz daha düşük normal işletme sıcaklığında çalıştırır. Ama senin 15W-40 ile  başladığını zannediyorum. O nedenle bu sınıf yağda devam et. 

Yazının aslına aşağıdaki bağlantıdan ulaşılabiliyor mu bilmiyorum:


Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş YapBağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
« Son Düzenleme: Ağustos 27, 2014, 11:35:49 Gönderen: Güven Birkan »