0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

N. D.

TONOZ
« : Ağustos 01, 2019, 20:13:53 »
At çek yapmaktan yoruldum , barınağımın önüne tonoz atmak istiyorum . Benim taka hernekadar 5m olsa da ilerde 8-9 metre  4-5 ton bir tekne bağlama ihtimalim var ... Ciddi de bir sorunum var , köşeye çok yakınım her nekadar benden 2 dam ilerde 7 metre bir kayık bağlı olsa da kıçı damının önünde burnu benim önümde duruyor.  Köşedeki balıkçılar uzun tonoz attırmak istemiyorlar . Hemen burun altına tonoz at diyorlar ... Ben ise ;
500-600 Kg lik bir beton tonozu 15 metre kadar uzağa atmak 5 metre zincirle geldikten sonra zincirin yakın tarafına 40-50 kilo bir ağırlık bağlamak burdan halatla şamandıraya şamandıranın altından da damın önündeki betona halatı bağlamayı düşünüyorum . Hesabım zincirin deniz zeminine yatacağı ve köşedeki balıkçıları rahatsız etmeyeceği yönünde ...
Burda bir hesap hatası var mı ? Veya nasıl yapmalıyım ?
Ayrıca tonoz betonlarına karıştırılan bir katkı maddesinden bahsediyorlar , betonun içine deniz suyu sızmasını önlemek için ... Bu hangi maddedir ?
*

A. Ç.

Ynt: TONOZ
« Yanıtla #1 : Ağustos 01, 2019, 20:25:52 »
Barınağınızın koşullarıbı bilmiyorum ama 40-50 kg bir ağırlık içeride olan tekne dalgası veya sert rüzgarda kesinlikle yerden kesilecektir. Tekne kıçında yeterli mesafe yoksa rıhtıma çarpma riski olur. Barınak içinde iki tonoz arasındaki zincirin balıkçıların demirlemesini veya tonozların nasıl etkileyecek bu konuda da maalesef fikir yürütmem mümkün değil. Ağırlığa bağlı tonozlar yanal yüklerde kolayca sürüklenir. Usulüne uygun bir tonoz yapmalısınız. Beton içine deniz suyu girmesini neden istediğinizi anlamadım, beton priz aldıktan sonra suyun zararı olmaz. Su girmesin diyorsanız beton için su geçirmezlik katkısı var, çimento satan yerlerde bulunur.

*

N. D.

« Yanıtla #2 : Ağustos 01, 2019, 20:37:34 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Barınağınızın koşullarıbı bilmiyorum ama 40-50 kg bir ağırlık içeride olan tekne dalgası veya sert rüzgarda kesinlikle yerden kesilecektir. Tekne kıçında yeterli mesafe yoksa rıhtıma çarpma riski olur. Barınak içinde iki tonoz arasındaki zincirin balıkçıların demirlemesini veya tonozların nasıl etkileyecek bu konuda da maalesef fikir yürütmem mümkün değil. Ağırlığa bağlı tonozlar yanal yüklerde kolayca sürüklenir. Usulüne uygun bir tonoz yapmalısınız. Beton içine deniz suyu girmesini neden istediğinizi anlamadım, beton priz aldıktan sonra suyun zararı olmaz. Su girmesin diyorsanız beton için su geçirmezlik katkısı var, çimento satan yerlerde bulunur.
Anladım sayın hocam , tekne burnuna 2-3 metre uzaktaki 500-600 kiloluk bir tonoz ( şekil çizimini siz önceden yazmıştınız o aklımda)  4-5 ton tekneyi tutar mı ?
Betonun içine deniz suyu girerse demirler çürür ve zinciri tutan krom kelepçeler bağlantılarından çıkar diye ...

*

A. Ç.

« Yanıtla #3 : Ağustos 01, 2019, 21:26:06 »
Demirden kastınız btonarme karkas demiri ise bundan tam emin değilim, Köprü ayağı gibi bir çok betonarme imşaat yapılıyor ve açıkçası ben bu konuda endişe edildiğini duymadım. Zincirin bağlanacağı mapa içn aynı şeiy söyleyemem, belki bir mapa koyma yerine betonda uygun bir delik bırakıp zinciri oraya bağlamak düşünülebilir. Zincir nasıl olsa korozyan uprayaca ve değişmesi gerekecek. 500 - 700 kg tonozun böyle bir tekneyi taşıması gerekir ama betonun yoğunluğunu arttırmak için gulet salmalarını yaparken beton içinde klasik kırılmış taş yerime demir cevheri gibi yoğunluğu daha fazla ola kaya türlerini kyullandıklarını biliyorum. Betonun özgül ağırlığı 2 civarındadır, yani suya girdiğinde ağırlığının yaklaşık yarısından faydalanırsınız. Daha yoğun bir taş kırığı kullandığınızda örneğin 2,2'ye çıkarsanız 1 birim azalır ve 1,2 birim ağırlık elde edersiniz. Bölgenizde radyokatif metal üretimi daha doğrusu madenciliği varsa veya kurşun gibi yoğun metaller çıkarılıyorsa betonda bunu kullanabilirsiniz. Radyoaktiviteden korkmayın zenginleştirilmemiş maden şeklinde zararsızdır.
*

N. D.

« Yanıtla #4 : Ağustos 01, 2019, 23:06:10 »
Demirden kastınız btonarme karkas demiri ise bundan tam emin değilim, Köprü ayağı gibi bir çok betonarme imşaat yapılıyor ve açıkçası ben bu konuda endişe edildiğini duymadım. Zincirin bağlanacağı mapa içn aynı şeiy söyleyemem, belki bir mapa koyma yerine betonda uygun bir delik bırakıp zinciri oraya bağlamak düşünülebilir. Zincir nasıl olsa korozyan uprayaca ve değişmesi gerekecek. 500 - 700 kg tonozun böyle bir tekneyi taşıması gerekir ama betonun yoğunluğunu arttırmak için gulet salmalarını yaparken beton içinde klasik kırılmış taş yerime demir cevheri gibi yoğunluğu daha fazla ola kaya türlerini kyullandıklarını biliyorum. Betonun özgül ağırlığı 2 civarındadır, yani suya girdiğinde ağırlığının yaklaşık yarısından faydalanırsınız. Daha yoğun bir taş kırığı kullandığınızda örneğin 2,2'ye çıkarsanız 1 birim azalır ve 1,2 birim ağırlık elde edersiniz. Bölgenizde radyokatif metal üretimi daha doğrusu madenciliği varsa veya kurşun gibi yoğun metaller çıkarılıyorsa betonda bunu kullanabilirsiniz. Radyoaktiviteden korkmayın zenginleştirilmemiş maden şeklinde zararsızdır.
Anladım sayın hocam , maalesef yakınlarda demir cevheri bulabileceğim bir ocak yok , ancak o katkılardan betonu daha yoğunlaştıranları da varmış .
Çok teşekkür ederim , saygı ve selamlarımla ...

*

Ö. T.

« Yanıtla #5 : Ağustos 02, 2019, 00:20:21 »
Beton içine su geçirmezlik katkısı ilave edildiğinde, suya girdiğinde, yine yarı yarıya ağırlık kaybı olacak mı ?
*

A. Ç.

« Yanıtla #6 : Ağustos 02, 2019, 09:07:57 »
Özgül ağırlık bir cismin birim hacmının havadaki ağırlığıdır. cismi su içine soktuğunuzda hacmı kadar suyun yerini değiştirir yani ağırlığı taşırdığı suyun ağırlığı kadar azalır. bu fizik kuralıdır. Su yerine örneğin civa kullanırsanız beton batmaz, civanın üzerinde yüzer çünkü civanın özgül ağırlığı 13,6 dır. beton bir miktar battıktan sonra taşırdığı civa ağırlığı kendi ağırlığına eşitlenir ve beton yüzer.  Çapaların bir kısmının ucuna kurşun doldurulur böylece daha küçük bir hacımda daha büyük bir ağırlık elde edilir. Betonun özgül ağırlığı yaklaşık 2 dir. suya girdiğinde taşan su hacmı 1 dir dolayısı ile yarı yarya ağırlığı azalır. Su geçirmezlik katkısının ne kadar etkileyeceğini bilmiyorum ama beton içinde küçük hava cepleri kalabileceğini kabul etmemiz gerektiğine göre ve buralara su girmeyeceğini varsayarsak ağırlığı biraz daha fazla azalacaktır ama bu değerin öngörümüzü değiştirecek kadar fazla olduğunu sanmıyorum.   

*

O. B.

« Yanıtla #7 : Ağustos 02, 2019, 09:47:30 »
At çek yapmaktan yoruldum , barınağımın önüne tonoz atmak istiyorum . Benim taka hernekadar 5m olsa da ilerde 8-9 metre  4-5 ton bir tekne bağlama ihtimalim var ... Ciddi de bir sorunum var , köşeye çok yakınım her nekadar benden 2 dam ilerde 7 metre bir kayık bağlı olsa da kıçı damının önünde burnu benim önümde duruyor.  Köşedeki balıkçılar uzun tonoz attırmak istemiyorlar . Hemen burun altına tonoz at diyorlar ... Ben ise ;
500-600 Kg lik bir beton tonozu 15 metre kadar uzağa atmak 5 metre zincirle geldikten sonra zincirin yakın tarafına 40-50 kilo bir ağırlık bağlamak burdan halatla şamandıraya şamandıranın altından da damın önündeki betona halatı bağlamayı düşünüyorum . Hesabım zincirin deniz zeminine yatacağı ve köşedeki balıkçıları rahatsız etmeyeceği yönünde ...
Burda bir hesap hatası var mı ? Veya nasıl yapmalıyım ?
Ayrıca tonoz betonlarına karıştırılan bir katkı maddesinden bahsediyorlar , betonun içine deniz suyu sızmasını önlemek için ... Bu hangi maddedir ?

*

Ü. Ö.

« Yanıtla #8 : Ağustos 02, 2019, 09:48:05 »
Yabancı kaynaklarda tonoz ağırlığını nasıl hesaplıyorlar acaba diye arayınca, linkteki dökümanı buldum.
Güzel detaylar var.

Mesela enxboyx4 ile hesaplama varmış. (En ve boy ft olarak, sonuç da lbs olarak hesaplanmak kaydıyla)
Benim tekneyi denedim. 41ftx14ftx4=2296lbs = 1040kg çıktı.

Ahmet Abinin özgül ağırlık etkisini de anlatıyor. 1000kg için beton kullanırsan 2000kg beton lazımken, sadece demirden tonoz atsan 1125kg tonoz yeterli oluyor, çünkü demiri özgül ağırlığı sudan 8 kat fazla.