0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

A. K.

Ynt: Teknemizi Kaçlık Halatla Bağlayalım?
« Yanıtla #60 : Eylül 23, 2016, 15:40:56 »
Anabella 4500kg; en az 16mm koltuk/tonoz halatı kullanıyorum...

*

H. Z.

« Yanıtla #61 : Eylül 23, 2016, 15:43:53 »
Bunlar benim pontona bağlı sabit koltuklarım. Seyyar koltuklar 20mm.

*

R. E.

« Yanıtla #62 : Eylül 24, 2016, 08:39:47 »

Eskilerde anlatılan bir fıkradır.

Öğretmen derste sinus, cosinus konusunu işlemektedir. Konuyu anlatırken tahtaya da hesaplamaları yazmakta, sınıf, harıl harıl ve acele acele not almaktadır. Öğretmen tahtaya SIN, COS, SIN COS ve bir sürü rakam yazmıştır. Çeşitli işlemler yapmıştır. Konunun sonuna geldiğinde sözü bitirir ve sınıfa döner.

-"Anladınız mı?" der. Tabii derin bir sessizlik. Kimseden çıt çıkmamaktadır. Öğretmen sınıfa bakar. Cam kenarında pencereden dışarıya bakan bir öğrenciyi gözüne kestirir eliyle o öğrenciyi işaret eder ve sorar "Sen anladın mı?"

Öğrenci şöyle bir davranır. Tahtaya bakar, bir iki saniye sessizlikten sonra "Hocam bu SIN SIN COS COS"lar hariç konuyu anladım" der.

Öğretmen derin bir nefes alır. Tebeşiri tahtaya bırakır. Masaya koyduğu defter-kitaplarını alır ve sınıftan hızla çıkar gider.

Ben de kendi hesabıma bu öğrenci kadar anladım.

Şimdi anlamadığım yere geleyim. Kullandığımız halatların ömrünü nasıl hesaplayacağız? Ya da kaç yıl kullanıp değiştireceğiz.

Orhan Barut Kaptan ve emeği geçen korsanlara çok çok teşekkürler...

*

D. E.

« Yanıtla #63 : Eylül 24, 2016, 13:34:58 »
Tekne baglanmaz.. seyir yapilir..
*

M. E.

« Yanıtla #64 : Eylül 24, 2016, 13:43:29 »
Recep Korsan'ın sorusuna cevaben
3 kollu bükümlü halatlarda, kolun 1 tanesi koptuğunda değiştirilir ya da kesilir kolbastı dikişi ile tekrar uç uca eklenir
Çift örgü halatlar ise kılıf tamamen (çepeçevre) yırtılana kadar mukavemeti tama yakın muhafaza ederler. Sadece kılıf sıyrılır iç yapı kaldığında halat değiştirilir.

Bağlama halatlarının kalibresini hesaplamada genelde tonaj değil ama pratik olması bakımından tekne boyu kullanılır.
Standart koşullarda bağlama halatı olarak tekne boyu (metre cinsinden) oranında kalınlık (cm cinsinden) tercih edilir.
Daha zor şartlar söz konusu ise bir kalın boy tercih edilebilir.

Demir halatı olarak da tekne boyunun bir boy kalın halatı kullanılması uygun olur.
« Son Düzenleme: Eylül 24, 2016, 13:44:25 Gönderen: Mehmet Erem »

*

A. Ç.

« Yanıtla #65 : Eylül 24, 2016, 13:56:49 »
Mehmet Erem'in yazısından benim anladığım 10 m bi tekneniz varsa 10 mm halat kullanın, anlıyorum, yanlış anlıyorsam lütfen düzeltin. Benim pratikte bildiğim de yelkenli teknede iskota halatı kalınlığı kadar koltuk halatı kullanmak gerektiğidir.

Her koşulda bir boy büyük halat kullanılabilir ama teknedeki bağlama noktaları da yük açısından buna göre tasarlanmıştır. Çok kalın halat kullanırsanız halat kopmaz ama büyük olasılıkla, bağlı olduğu baba kopar veya tekne o bölgeden kırılır.
*

M. E.

« Yanıtla #66 : Eylül 24, 2016, 14:04:30 »
Aynen öyle Ahmet Korsan,
Bu tabi çok kabaca bir yaklaşım.

Lloyd'un ticari uygulamalar için verdiği standart normlarda hem boy hem de tonajı dahil eden bir formülü var ancak bizimkiler gibi hobi amaçlı yelkenlilerde bağlama halatları için basit bir formül pek rastlamadım

İskota halatı derken, ana yelken iskotası mı kast ediliyor?
Malum cenova iskotası vinç üzerinde kullanılacağı için gerektiğinden daha kalın tercih edilir
« Son Düzenleme: Eylül 24, 2016, 14:04:45 Gönderen: Mehmet Erem »

*

A. Ç.

« Yanıtla #67 : Eylül 24, 2016, 14:14:12 »
Ana yelken iskotası daha doğru bir seçim olur. Genova iskotaları her zaman olmasa da daha kalın seçilebiliyor  veya yarışçılar hafif havada uçsun diye çok ince kullanabiiyorlar.
*

H. D.

« Yanıtla #68 : Eylül 24, 2016, 17:17:57 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Recep Korsan'ın sorusuna cevaben
3 kollu bükümlü halatlarda, kolun 1 tanesi koptuğunda değiştirilir ya da kesilir kolbastı dikişi ile tekrar uç uca eklenir
Çift örgü halatlar ise kılıf tamamen (çepeçevre) yırtılana kadar mukavemeti tama yakın muhafaza ederler. Sadece kılıf sıyrılır iç yapı kaldığında halat değiştirilir.

Bağlama halatlarının kalibresini hesaplamada genelde tonaj değil ama pratik olması bakımından tekne boyu kullanılır.
Standart koşullarda bağlama halatı olarak tekne boyu (metre cinsinden) oranında kalınlık (cm cinsinden) tercih edilir.
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Mehmet Erem'in yazısından benim anladığım 10 m bi tekneniz varsa 10 mm halat kullanın, anlıyorum, yanlış anlıyorsam lütfen düzeltin.
Bu pratik yaklaşımda hangisini kabul edeceğiz 10cm mi? 10mm mi?
« Son Düzenleme: Eylül 24, 2016, 17:18:55 Gönderen: Hüseyin Durmaz »
*

A. Ç.

« Yanıtla #69 : Eylül 24, 2016, 18:24:04 »
mm olmalı.

Bağlama halatlaı için asgari ölçünün 8 mm olması gerekir, daha incesi ele gelmez.
*

M. E.

« Yanıtla #70 : Eylül 24, 2016, 20:02:09 »
Tabiyatiyla mm olacak. Metrik ölçü birimini kast etmiştim. Yanlış anlaşılma için özür dilerim
« Son Düzenleme: Eylül 24, 2016, 20:07:14 Gönderen: Mehmet Erem »
*

D. U.

« Yanıtla #71 : Eylül 24, 2016, 22:24:42 »
Sağlam olsun, garanti olsun diyerek gereğinden kalın halat almamak lazım zira koç boynuzuna volta etmek güçleşebilir. Yani halat alırken koç boynuzu ölçüsünü de göz önünde bulundurmak lazım.
Benim kayıkta baş-kıç, iskele-sancak birer koç boynuzu var. İkişer olmasını çok isterdim.
*

R. E.

« Yanıtla #72 : Eylül 25, 2016, 10:21:01 »

Çok teşekkür ederim.

Sağolun.. Merem Kaptan'ın cm-mm karıştırmasının yazım hatası olduğu anlaşılıyordu. Yine de düzeltilmesi iyidir.

Açıklayıcı oldu.

Koçboynuzu ölçüsünü kesinlikle gözetmek lazım. Kayık geleceği zaman bir büyüğümle gitmiştim. Halat, radansa vd almaya. Ölçüleri o söylemişti. Benim küçük kayığa göre değil, kendisinin kayığına göre demeyeyim de 10 metre civarı tekneye göre halat kalınlığı seçmiş olduğunu daha sonra fark etmiştim.

İyi yanı şu oldu. Asla halat kopar kaygısı taşımıyorum. Tabii koltuk halatı, kıç çipası gibi malzemeyi sonradan kendim alınca satıcılar kayık boyunu sorup verdiler. Koçboynuzu ile daha uyumlu oldu.

Teşekkürler, saygılar...

*

T. B.

« Yanıtla #73 : Eylül 25, 2016, 19:35:56 »

Selamlar,

Bu konuda başıma gelen bir olayı paylaşmak istiyorum. Teknem Alaçatı marina da bağlı, forumdan aynı başlık altında konuları okurken teknem 14m olmasına rağmen 12 lik kıç halatı kullanıyordum. Forumdaki paylaşımlardan en az 14 yada 16 mm lik kıç halatı kullanmam gerektiğini anladım ve değiştirmek için uygun zamanımı kollarken,  yaklaşık iki hafta önce marina da tekne içinde iken, bir gürültü ile irkildim. Palamarsız çıkan yaklaşık 16 metr eahşap bir tekneki min 18 ton civarıdır, bordosundan tonoz halatımın üzerine çıkmıştı. Hemen palamar botları yetişti fakat, benim tonoz halatım boşta olmasına rağmen çekince gelmiyordu yani kopmamıştı ama boştu. Sancağım da bağlı olan tekne ile aramda mesafe olmasına rağmen birbirimize yapışmıştık. Konuyu anlamaya çalışırken arkaya baktığımda iskele kıç halatımın koptuğunun farkına vardım. Sonra düşündüm lendi kendime şayet halatlarım daha kuvvetli olsa idi, halat kopmaz, belki polyesteri belki de koç boynuzlarını kırabilirdi.
*

M. M.

« Yanıtla #74 : Eylül 26, 2016, 23:20:57 »
Demir halatlariında iskota halatı kullanımı çok fazla.. Oysa demir ve tonozlama halatlarında 3 kollu halatları tonaja göre uygun (tekne boyu)seçilirse  teknenin rüzgarda ki halata vuruşları sırasinda gereken esnemeyi yapacağından çıpaya yada tonoza gelen yük de azalacaktır ... iskota halatı kullanılacak olunursa, bu tür dışı örgülü halatlar esneme paylarının azlığından dolayı çıpayı yada tonozu taratabilecektir.
Halat satıcılarının bir çoğu daha sağlam diye demir halatı istendiğinde iskota hayatlarını hiç sormadan kesip veriyorlar ve. Bu yanlışdan dolayı birçok tekne sahibi bu tür halatların daha doğru olduğunu sanıyor.