0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

O. B.

Ynt: Teknelerde Galvanik Korozyon
« Yanıtla #120 : Kasım 20, 2010, 11:35:59 »
Bu konuya devam edeceksek önce tanımlar üzerinde anlaşmalıyız. Benim bildiğim ve kaynaklardan doğruladığım şöyle:
Korozyon: Herhangi bir elektrolit(deniz suyu, su, torak vs.) içine daldırılan metalin kimyasal reaksiyon sonucu erimesi.
Temel olarak iki çeşit korozyon olabilir:
1. Eloktrolitik korozyon:Dış bir kaynaktan gelen elektrik akımının metalden geçip eloktrolit içine akmasıyla oluşan korozyon(buna stray current korozyonu da deniyor)
2.Galvanik Korozyon : Bir metalin elektrolit içine daldırılması sonucu oluşan voltaj farklarından oluşan korozyon. Bu voltaj farkları bir kaç nedenden oluşur.
a)Farklı metallerin temas etmesi
b)Elektrolit içinde meydana gelen değişimler
c)Metalin homojen olmaması
d)Yukarıdakilerin kombinasyonu

Yani, özetle galvanik korozyon diyebilmemiz için illa ki iki ayrı metal olması gerekmiyor. Tek bir metal dahi elektrolit içinde galvanik korozyona uğrayabilir. Buna tek bir metalin galvanik korozyonu denir. Nedeni elektrolit içinde meydana gelen değişimlerdir. Bu değişimler toprak resistivitesinde, oksijen konsantrasyonunda,nem miktarında veya bazı iyon konstrasyonlarında olabilirler. Bu değişimlerin ürettiği elektrik akımı metalin bir noktasından elektrolit yoluyla başka bir noktasına akar ve korozyona neden olur.

Tüm bu korozyonları önlemenin bilinen en etkili yolu "Katodik Koruma" dır. Katodik koruma galvanik değeri yüksek bir metal vasıtasıyla(magnezyum veya çinko) karşı akım üreterek korozyona neden olan elektrik akımını nötrleştirmek esasına dayanır.

Teknelerimizde bu iş için tutya dediğimiz çinko anotlar kullanıyoruz. Tutyanın büyüklüğü üreteceği akım değerini belirlediği için teknemize uygun tutya büyüklüğünü belirlemek gerekir.
*

O. B.

« Yanıtla #121 : Kasım 20, 2010, 11:43:16 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Böylelikle şaft kovan yatağı eksi ve
şaft, pervane ve tutya grubu artı polaritede ise;
artı yani anod grubundan eksi yani katoda doğru bir metal akışı başlıyor
ve böylelikle en önce pervane gidiyor.
Sanırım pervaneleriniz, bronz, alüminyum gibi malzemelerden yapıldığı için çelik şafta göre soymetal soyolmayan metal meselesinden dolayı önce pervane darbe almış oluyor.
Tabi bu anlattığım durum kendi silahımızla vurulma durumunda.
Sahille yada başka bir tekneyle aramızdaki galvanik korozyonda ise tutya en dışta olduğu ve pervane, şaft, tutya grubunun en soysuz metali olduğu için önce tutya darbe alıyor.
yanlışsam düzeltin lütfen, tuzlu suda çinko kalay kurşun karışımı tutyalar,
tatlı sularda ise magnezyum tutyalar kullanılıyor.
Eğer tutya var ve pervane eriyorsa bunun sebepleri :
1. Tutya malzemesi kötüdür
2. Tutya metal büyüklüğü yeterli akım üretemiyordur
3. Tutya bağlantısında yalıtım sorunu vardır

Tutyanın doğru iş görüp görmediğini test edebiliriz. ABYC(American Boat and Yacht Council) E*2 standartı Appendix 3 te gümüş-gümüşklorid elektroduyla yapılacak ölçümlerle tutyaların nasıl boyutlandırılacağı anlatılmaktadır.
Kısaca şöyle:
Önce tutyasız ölçümler yapılacak daha sonra tutya denize daldırılıp metal ile irtibatlanıp yine ölçülecek. Eğer tutya okunan voltajı -0.200 Volt tan daha fazla düşürüyorsa tutya uygun demektir. Testin nasıl yapılacağını talep olursa anlatırım.
Unuttuğum ama çok önemli bir konu:

Pervane kenarlarının korozyonu iki nedenden olabilir. Birisi galvanik korozyon diğeri ise kavitasyondur.
Galvanik korozyon bronz içindeki çinkonun erimesi sonucu oluşur.
Kavitasyon ise pervane kanatlarının hemen gerisinde basınç farklarından oluşan su buharı zerreciklerinin kısa süreler içinde oluşup kaybolması sonucu meydana gelir.

Galvanik korozyon sonucu oluşan erimiş yüzey(pervanede) gül pembesi rengindedir(çinko gidip bakır kaldığı için)
Kavitasyon sonucu oluşan yüzey ise normal bronz rengindedir.

Kavitasyon ile oluşan bir erozyon varsa pervane kanat yüzeyini büyütmek(dolayısıyla pervane arkasındaki basıncı düşürmek) gerekir.

*

A. Ç.

« Yanıtla #122 : Kasım 20, 2010, 12:19:19 »
Pervaneler genellikle bakır alaşımlarından yapılır. Alaşım ise iki metalin karışımıdır. Bu nedenle pervanelerde galvanik korozyon olabilir. Yapı içindeki bu iki metal de birbirine bağlı olduğundan galvanik olarak etkileşim içindedir.

*

A. S. E.

« Yanıtla #123 : Kasım 20, 2010, 16:57:06 »
Galvanik korozyon için harici bir elektrik gücüne ihtiyaç yoktur. Metaller kendi voltajları ile pil oluştururlar ve gavanik korozyon oluşur. Bunun bir örneği de ağız içindeki dolgu ve kaplamalr için yukarıdas verilmiş.
   İnsan vücudunda en küçük birim hücreden tüm vücuda kadar elektrik akımı her yerde var,bu önemlimi bilmiyorum?
   Birde konunun özüyle ilgili bir sorum var.Aptalca gelebilir ama bu kadar şey anlatılınca ve konuda teknik olunca kafam çok karıştı.
   Şimdi içinde deniz suyu olan bir kabın içine ,  krom vida sıkılmış aluminyum levha bıraksam  (elektrrik akımı olmayan bir ortam ) zaman içinde galvanik korozyon olurmu?Olur diyende var olmaz diyende ve bence tüm düğümün çözümü burada.Nedenleriyle bunu anlatabilirmisiniz.Ne olur anlattık ya ..... demeyin anlamadım.Biliyorumki takipçilerdende bir kısmı bu noktayı anlamadı.Teşekkürler Can,Ahmet ve Orhan korsanlarım.En azından böyle bir konuyu sürüklediğiniz için Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap   
*

A. Ç.

« Yanıtla #124 : Kasım 20, 2010, 17:33:24 »
Bir kabın içinde deniz suyu ve aluminyum krom bleşiminden galvanik korozyon olur. Klasik olarak bildiğimiz çinko karbon piller bu şekilde çalışır. Dış kabı metaldir. Ortasındas ise bir sıvının içinde karbon vardır. Plin karbon ucu ile metal ucunu birleştirdiğinizde vidayı aluminyuma vidalamış olursunuz ve dışarıdakı sıvı ile temasta olan metal erimeye başlar. 

Gezgin Korsan Sosyal Medya Hesaplarını Takip Ediniz

*

O. B.

« Yanıtla #125 : Kasım 20, 2010, 18:48:46 »
Galvanik korozyon için harici bir elektrik gücüne ihtiyaç yoktur. Metaller kendi voltajları ile pil oluştururlar ve gavanik korozyon oluşur. Bunun bir örneği de ağız içindeki dolgu ve kaplamalr için yukarıdas verilmiş.
  İnsan vücudunda en küçük birim hücreden tüm vücuda kadar elektrik akımı her yerde var,bu önemlimi bilmiyorum?
   Birde konunun özüyle ilgili bir sorum var.Aptalca gelebilir ama bu kadar şey anlatılınca ve konuda teknik olunca kafam çok karıştı.
   Şimdi içinde deniz suyu olan bir kabın içine ,  krom vida sıkılmış aluminyum levha bıraksam  (elektrrik akımı olmayan bir ortam ) zaman içinde galvanik korozyon olurmu?Olur diyende var olmaz diyende ve bence tüm düğümün çözümü burada.Nedenleriyle bunu anlatabilirmisiniz.Ne olur anlattık ya ..... demeyin anlamadım.Biliyorumki takipçilerdende bir kısmı bu noktayı anlamadı.Teşekkürler Can,Ahmet ve Orhan korsanlarım.En azından böyle bir konuyu sürüklediğiniz için Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap  

Şimdi bu soruyu benim tanımlarımla cevaplayalım.

Eloktrolit var : Deniz suyu
Eloktrolit içine gömülmüş metal var : Paslanmaz çelik(krom) ve alüminyum

Burada oluşan korozyona bimetalik galvanik korozyon diyoruz. Elokrolit sıvı içinde paslanmazın ve alüminyumun potansiyel değerleri farklı olduğundan birinden diğerine akım geçecektir. Galvanik değeri düşük olan alüminyum aşınacaktır.
Bu aşınmayı önlemek istersek birbirine bağlı olan metallere bir de çinko metali vidalayalım. Bu durumda çinko metali aşınacaktır ve bu nedenle de alüminyum kurtulacaktır. Bu eklediğimiz çinko metalina teknecilikte tutya normal hayatta kurbanlık anot diyoruz. Bu anot aşınıp bitince alüminyum aşınmaya başlayacağı için sık sık çinko anotu değiştirmeliyiz.
« Son Düzenleme: Kasım 20, 2010, 18:52:21 Gönderen: Orhan Barut »
*

A. S. E.

« Yanıtla #126 : Kasım 20, 2010, 20:55:34 »
  Teşekkür ederim Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
   Son zamanlarda yaygın kullanılan bimetal şerit levhalar var,bir taraf çelik bir taraf aluminyum ,özel yöntemlerle kaynatılıp şeritler halinde sunuluyor..Gövde saç,üst yapı aluminyum teknelerde geçiş malzemesi olarak kullanılıyor.Bunlarda korozyon olmuyormu ,olmuyorsa eğer bunun nedeni epoksilenip tuzlu su temasının kesilmesimi?
« Son Düzenleme: Kasım 20, 2010, 20:56:59 Gönderen: Atilla Serdar Erdoğan »

*

A. Ç.

« Yanıtla #127 : Kasım 20, 2010, 21:03:00 »
Her iki tarafı da su içinde ise galvanik korozyon kaçınılmazdır. Anladığım kadarı ile bir tarafı denizde kalıyor diğer tarafı ise içe bakıyor. Bu şekilde galvanik korozyon tehlikesi yoktur. Paslanma olasılığı ise yüksektir. Bu tür malzemeler dediğiniz gibi epoksi ile kaplanarak her türlü korozyondan korunur. Galvani kkorozyondan da korunmamnı bir yöntemi boyadır. Yani metallere boya ile kaplayarak su ile elektriki teması kesersewniz galvan,ik korozyon olmaz. Ancak pervane ve şaftta boya maalesef çok uzun süre kalamıyor.
« Son Düzenleme: Kasım 20, 2010, 21:03:21 Gönderen: Ahmet Çelenoğlu »
*

N. B.

« Yanıtla #128 : Kasım 20, 2010, 21:06:42 »
Amalgam dolguya çikolatanın aluminyum folyosunun değmesinde hissedilen garip his sanırım bu Noyan abi. Doğru mu bildim?
Evet aynı his HakanZ. Felaket kötü bir histir.
Bu gün Hitit gezisi yaptım. Hattuşa, Alacahöyük, Şapinuva ve
Çorum Müzesini gezdim. Muhteşem idi.
O yüzden geç gördüm ve geç cevapladım. Özür.
*

M. G.

« Yanıtla #129 : Kasım 21, 2010, 23:11:15 »
Bayram tatilinde konu almis basini gitmis. Galvanik koruma icin en guzel cozum toprak hattina iki taraftan ikiser arka arkaya diyot koprusu baglamaktir. faz ve notur sorun yaratmayacaktir cunku bunlar teknenin govdesine orasina burasina bagli olmayip ayrica zaten redresorde trafodan( hf) gecerler. pahali olmasina gerek yoktur. Kaliteli marina pedestallari bu korumayi zaten verirler. uzerinde yaziyor mu bakmak gerektir.

bu konudski onceki tartismada bir sema gondermistim. 

Can korsan kalorifer isi ne oldu anlatin yahu ozledik.

not: yukridaki basliklarda marina toprak hatti galvanik korozyonu ve tekne uzeri korozyon iki syri kstegoride ama ayni temelde korozyonlardir. tam ayni sey degildir. katodik koruma askeri gemilerde kullanilir zaten. tankerde de kullanilir. statik korozyonu elektron bombardimani ile azaltma amaclanir. statik korozyon icin cift metal hizlandiricidir ancaaaak cift metale ille de gerek yoktur. hava ile temas oksidasyon icin yeterlidir. katodik koruma bunu da engeller. bkz. yukseltgenme.
« Son Düzenleme: Kasım 21, 2010, 23:15:56 Gönderen: Mehmet Göktürk »
*

M. G.

« Yanıtla #130 : Kasım 21, 2010, 23:24:50 »
Toprağa sıradan bir inşaat demirini saplayın toprağın yapısı ile ilintili olarak bir kaç yılda demirde yıpranma başlar bu galvanik etki değildir. Sözgelimi kireçli toprakta bu işlem hızlıdır ama  çöl kumunda onlarca yıl alabilir.
Burada kimyasal korozyon sözkonusudur.
Mutfak mermerinizin üstüne bildiğiniz yoğurdun yeşil suyunu ya da kolayı ya da limon suyunu dökün . Orada da korozyon olur bunun adı da galvanik korozyon değil kimyasal korozyondur.
Tekrar ediyorum sizin sandığınız gibi olsaydı galvoneteknik kaplama işleminde kaplanacak malzemeyi ve kaplama yapılacak malzemeleri
asit banyosu içine atar ve beklerdik. Elektriki bir bağlantı yapmadan.
50 yıl da bekleseniz kaplama banyosu içine koyduğunuz kaplanacak malzeme ve kaplama  arasında metal alışverişi olmaz.
Kaplama Yapılacak malzemede ve  kaplanacak malzemede de erime olur ama bu galvanik değil kaplama banyosunda bulunan asidik çözeltinin kimyasal etkisidir.
Denizde gördüğünüz metal dubalarda da zamanla çürüme erime oluyor özellikle oksijen ile irtibatlı kısmında daha çok olmak üzere.
Şimdi burada, dubada yani galvanik korozyondan bahsedebilirmiyiz.
Bu deniz suyu, oksijen, dalga aşındırması, atmosferik şartların etkisi, ve güneşle ısınıp daha sonra soğuması günlerce aylarca devam etmesi nedeniyle oluşan bir korozyondur.
Ama asla Galvanik korozyon değildir.
Hele hele Ahmet korsanın şaft anodu, pervane katodu oluşturur söylemi
şehir efsanesinden öte gitmez.
Ha olmazmı olur tabiki, söylediğim gibi  derlin ya da cestamit ya da teflondan özel bir burç yaptırırsanız. Şaftın üzerine suyla doydukça yalıtkanlığını kaybetmeyecek bu burcu geçirdikten sonra pervaneyi bu burcun üzerine geçirirseniz. Sonrada şafta (- ) pervaneye (+) kutupla irtibatlandırırsanız orada pervaneden şafta doğru metal alışverişi başlar ve zamanla pervane erir, İşte bu galvanik korozyondur.
Yani galvanik korozyondan söz ediyorsanız illaki bir gerilim işin içinde olmalıdır.
Güneyde çok bakir koylar var.
Gidin teknenize o koya bağlayın tüm elektriki sistemleri kapayın aküleri çıkarın yani.
30 sene o koyda beklesin tekneniz.
elebetteki pervane, şaft ve gövdedeki metal yüzeylerde erime delinme oluşur ama bu dediğim gibi galvanik korozyon değildir.
Sizlerin dediği doğru olmuş olsaydı. O koyda bekleyen teknenin şaftı pervanenizin malzemesiye kaplanmış olurdu.
Güvertedeki direk dibi yada küpeşte raylarında ki erimeler özellikle ergitmek için bir düzenek kurmadıysanız deniz suyunun ve temizleme malzemelerinin kimyasal yıpratmasıdır.
Son birşey daha
Alüminyum bir tekneye bakır bir para atın
mutlaka o para tekneyi atıldığı yerden denize çıkana kadar delip gidecektir türü şehir efsaneleri dolanıyor lütfen bunlara inanamayın.
Bozuk paraya eksi kutup tekne gövdesine artı kutup vermedikçe, ve paranın atıldığı kısma özel havuz yapıp deniz suyu koymadıkça bu mümkün değildir.
Aslında çizim ile göstermeye çalışacaktım ama anladım ki önyargıları kırmak atomu parçalamaktan daha zor .
Bu konuda sorunu olan korsan varsa Galvanik korozyonla ilgili yani
Elimden gelen teknik bilgi ve beceriye ne nakit ne de likit karşılığı
olmaksızın paylaşmaya hazırım. Dileyen olursa açık meil adreslerini yazsınlar gerekli bilgileri göndereyim.

Hocam ister elektrolitle ister oksijenle istersen asitle yap. Bu seyin adi yukseltgenmedir. hepsi aynidir. oksidasyona karsi katodik koruma yapabilirsin.

fe + O2 = feo2 +2e-

olmasi lazim. yani elektron pompalarsan yukardaki reaksiyon olmaz. korunmus olur.
*

C. D.

« Yanıtla #131 : Kasım 22, 2010, 00:25:31 »
Bayram tatilinde konu almis basini gitmis. Galvanik koruma icin en guzel cozum toprak hattina iki taraftan ikiser arka arkaya diyot koprusu baglamaktir. faz ve notur sorun yaratmayacaktir cunku bunlar teknenin govdesine orasina burasina bagli olmayip ayrica zaten redresorde trafodan( hf) gecerler. pahali olmasina gerek yoktur. Kaliteli marina pedestallari bu korumayi zaten verirler. uzerinde yaziyor mu bakmak gerektir.

bu konudski onceki tartismada bir sema gondermistim. 

Can korsan kalorifer isi ne oldu anlatin yahu ozledik.

not: yukridaki basliklarda marina toprak hatti galvanik korozyonu ve tekne uzeri korozyon iki syri kstegoride ama ayni temelde korozyonlardir. tam ayni sey degildir. katodik koruma askeri gemilerde kullanilir zaten. tankerde de kullanilir. statik korozyonu elektron bombardimani ile azaltma amaclanir. statik korozyon icin cift metal hizlandiricidir ancaaaak cift metale ille de gerek yoktur. hava ile temas oksidasyon icin yeterlidir. katodik koruma bunu da engeller. bkz. yukseltgenme.

Kalorifer işi ne oldu diye sorduğunuz soruya 17 mart 2010 tarihinde   aşağıdaki gibi yanıt vermişim Mehmet korsan,

Erol şar korsan merhaba konuya yaklaşım biçiminiz için teşekkür ederim. Dediğiniz gibi yüksek frekansla sayacı aldatabilmek için sistemi sayaçtan önceye kurmak gerekir. Sayın yorumcu beni hem güldürdü hemde düşündürdü  demekki beyin fırtınası yaptırttı en azından  bu cihaz.
35 yıldır oldukça yakınen elektrik elektronik sistemlerinin içindeyim. yani hobi düzeyinde değil işim gereği ilgiliyim.
Şimdi iki tür elektrik çalma işi var birincisi kaba hırsızlık denen en basit haliyle iletim hatlarına çengel atma, ikincisi teknolojik hırsızlık denen birtakım teknik sistemler kullanarak elektrik sayacını yanıltma prensibiyle çalışan sistemler. Herne kadar elektrik dağıtım şirketlerinin alfebede ki tüm harfleri kullanarak faturalar şişirme sistemleride teknolojik avantaj kazanma eylemi olsada. Bir kanunsuzluğu başka bir kanunsuzluk kalkanıyla bertaraf etmeyi kişiliğime ve mesleki kariyerime yakıştıramam dolayısı ile sistem şapkadan tavşan çıkarma işi değil.
Bakın şöyle bir şey yapabiliriz. Şimdilik İzmitte bulunuyorum ancak İzmirde olduğumda iki adat voltmetre ve iki adet pens ampermetre ile sistemlerin çalıştığı mahalde hem sayaç öncesi hem sayaç sonrası ölçümler yapılıp konu açıklığa kavuşur. Teknik tartışmanın ardından mezeleri dünyaya bedel Kaplan dağ restoranda güneşin ovada batarken oluşturduğu nefes kesen görüntüde kadehler dostluğa kalkar.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Biz Efe torunuyuz Mehmet korsanım, çalı kakıcı değil, laf ağızdan çıktımı ölene kadar ardındayız.

Bizde sizin wikipedia'dan verdiğiniz referansları, Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
BAUHAUS, METRO gibi marketlerden verdiğiniz ısıtıcı örneklerini özledik. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Malum  kış gene kapıya dayandı.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

A. S. E.

« Yanıtla #132 : Kasım 22, 2010, 01:48:34 »
   Sayın Göktürk,Can korsanın yaptıgı kalorifer sistemini kullananlardan biri benim.Sizin daha önce bu konudaki yazılarınız üzerine Can korsan kusura bakmasın ona inanmamak degil kendi içimi rahatlakmak adına TEK den bir arkadaşımı aldım ve eve götürdüm.Artı Can korsanda yanılıyor olabilirdi.Ölçümlerini yaptı ve sorun olmadığını yani hırsızlık yapmadıgımı söyledi.Merak ediyorsanız söyliyeyim halen istedigim zaman yaklasık kömür fiyatına ısınıyorum ama biraz geç oluyor.Deli soguklardaki randumanını da dilerseniz vakti gelince bildiririm.
*

A. S. E.

« Yanıtla #133 : Kasım 22, 2010, 02:01:00 »
   Ayrıca söylemeden geçemiyecegim,son derece önemli ve seviyeli giden bu topigi kalorifer cümlenizle provake ettiginizi dusunuyorum. Kalorifer konusunun tartışıldıgı topik teknelerde ısınma başlıgındaydı.Egitimci oldugunuzu bilmesem bu tip provakasyonlardan beslendiginizi dusuneceğim.
*

O. B.

« Yanıtla #134 : Kasım 22, 2010, 09:19:20 »
Atilla Korsan
Bilim adına araştırma yapanların hepsi spekülatif bir zihne sahiptir ve öyle de olmalıdır.
Bu nedenlek onuşmaları veya anlatımları biraz saldırgan veya provakatif gibi görünür ama aslı öyle değildir.
Kimsenin alınmaması lazım. Bu gibi atışmaları provakasyon diye nitelememek lazım.
Bildiğimiz gibi zamanında yeni fikirlere karşı çıkan her zaman başka bilim adamları olmuştur. Kimi zaman karşı çıkanların, kimi zaman da yeni fikir sahiplerinin haklılığı ispatlanmıştır.
Bana göre bunlar halk ozanlaranın atışması gibidir. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Sonuçta seyredenlerin zihnini besler. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Hiç bir zararı yoktur. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
« Son Düzenleme: Kasım 22, 2010, 09:34:02 Gönderen: Orhan Barut »