0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

H. Z.

Ynt: Teknelerde Galvanik Korozyon
« Yanıtla #75 : Kasım 19, 2010, 17:57:00 »
Eve gidince cizerek anlatmaya calisayim Ahmet abi. Korozyondan kastim pas degildi, galvanik korozyondu. Yani motorda tutya yoksa karina disina yani suda olan bir tutya ile motorun etkilenmesini engellemek.  Bu arada benim motorda tutya yok sanirim.
*

O. B.

« Yanıtla #76 : Kasım 19, 2010, 19:54:51 »
Yanmar motorda birden fazla galvanik anot(tutya) vazifesi gören civata(kör tapa) olması gerekir. Civata kafalarında işaret olması lazım.
« Son Düzenleme: Kasım 19, 2010, 20:03:42 Gönderen: Orhan Barut »

*

C. D.

« Yanıtla #77 : Kasım 19, 2010, 20:25:48 »
Şimdi bir tesbit yapalım korsanlar.
Teknemiz devamlı denizde  yani sürekli seyir halinde ise
(kıyıya hiç gelmediğini varsayıyoruz)
galvanik korozyon gene oluşurmu.
Bu konudaki yanıtlarınızı bekliyorum.
« Son Düzenleme: Kasım 19, 2010, 20:26:27 Gönderen: Can Deniz »

*

A. Ç.

« Yanıtla #78 : Kasım 19, 2010, 20:43:34 »
Galvanik korozyon tekne yol yaparken de oluşur. Motor bloğuğunun içinde deniz suyu sürekli dolaşmasına rağmen de oluşur. Hatta direkte rutubetlenmeye bağlı olarak da oluşur. Elektriğin hız ışık hızı olarak kabul eidlir Yani teknenin hızı elektrik hızı yanında kolaylıkla ihmal edilebilir.

Teorik olarak bakarsak seyir halinde galvanik etkinin şaft ve pervane açısından azlabileceğini varsayabiliriz. Paslanmaz çelik aslında üzerinde oluşan oksit yani pas nedeni ile paslanmaz. Üzerinde olışan pas tabakası gözenekli değildir ve altındaki metali korur. Su içinde ise paslanmaz çelik yeterli oksijeni bulamaz, bu nedenle aktif hale geçer ve galvanik olarak daha fazla etkilenir. Ancak pervane ve şaftın yol yaparken dönmesi etrafında yeterli oksijen varlığını sağlar ve paslanmaz çelik oksitlenerek pasif hale geçer.   
*

A. Ç.

« Yanıtla #79 : Kasım 19, 2010, 20:44:24 »
Ben de bir kaç Yanmar talimatına baktım. Hiç birinde tutyadan bahsedilmiyordu.

*

C. D.

« Yanıtla #80 : Kasım 19, 2010, 20:54:58 »
Şimdi bir tesbit daha yapalım mı?
Galvanik korozyondan bahsedebilmek için kapalı bir devre gerekli.
Ahmet korsanın anlattıkları tabiki korozyon ancak Galvanik korozyon değil.
Korozyon yani aşındırma  olabilmesi için bir anod bir katod,  elekroliz (bu deniz suyu oluyor örneğimizde) ve bir gerilim kaynağı ile kapalı bir elektrik devresini sağlaması için iletkene ihtiyaç var.
Şimdi soruyorum sürekli yol yapan bir teknede.
hangisi anod, hangisi katot, kapalı elektrik devresi hangisi,
sistemi çalıştıran kaynak hangisi ve akım dolaşım yolu ne şekilde sağlanıyor.
*

A. Ç.

« Yanıtla #81 : Kasım 19, 2010, 21:25:47 »
Pervane ve şaft anot ve katot ikilisin oluşturuyor. Elektriki olarak birbirlerine bağlılar, Deniz suyu da hareket halinde olsa da mevcut. yani elektrik akımı oluşması için her şey var.

*

C. D.

« Yanıtla #82 : Kasım 19, 2010, 21:32:16 »
Bakın Ahmet korsanım pervane ve şaft anod katot ikilisini oluşturur diyorsunuz. Oysa elektriki olarak bakıldığında her ikiside aynı kutup üzerinde. Pervane şafta özel bir izalasyon malzemesi marifetiyle bağlanmıyorsa ve her ikisine ayrı ayrı + ve - kutuba bağlamıyorsanız, denizde motor gücüyle yada yelken marifetiyle giden bir teknede
galvanik korozyon oluşmaz.
Korozyon oluşabilir ama bu deniz suyunun yıpratıcı etkisi ile olur.
Fakat bu galvanik korozyon değildir.
Bakın biraz izin verin çiziyorum daha iyi anlıyacaksınız sanırım.
« Son Düzenleme: Kasım 19, 2010, 21:32:48 Gönderen: Can Deniz »
*

O. B.

« Yanıtla #83 : Kasım 19, 2010, 21:51:32 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Ben de bir kaç Yanmar talimatına baktım. Hiç birinde tutyadan bahsedilmiyordu.
Benimkinde var. Yeni değiştirdim.
*

O. B.

« Yanıtla #84 : Kasım 19, 2010, 21:59:58 »
Yalıtılmamış tüm metaller toprağa(veya denize) gömüldüklerinde galvanik korozyon olur. Bunun miktarı gömüldükleri ortamın özelliklerine göre değişir.
Oluşan galvanik korozyonu önlemek amacıyla,  meydana gelen akımı nötürleştirmek için karşı akım vermek gerekir. Karşı akım verme işlemi ya trafo ile sabit sistemden veya kurbanlık anot ile yapılır. Teknelerdeki tutya bu işe yarar.
Bunların detaylı hesapları vardır. Yıllardır karada ve denizde yaptığımız bir iş.
*

H. Z.

« Yanıtla #85 : Kasım 19, 2010, 22:25:42 »
Sorumu aşağıdaki kıytırık görselle soruyorum. Bu sistem işe yarar mı? Teknenin karinasındaki bir tutya motora bağlanırsa fayda eder mi?

Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

A. Ç.

« Yanıtla #86 : Kasım 19, 2010, 22:32:56 »
Pervane ve şaft ikilisinin galvanik korozyonunu önleyebilir. motora etkisinin olması ise biraz zor. Motor içinde dolaşan tuzlu suyu bence ayrı bir kap olarak almamız gerekir. Deniz ile ilişkisi büyük ölçüde kesilmiştir. Ayrıca mesafe de çok uzundur. Motor soğutma kalanlları içnide galvanik bir etkileişm varsa ki vardır, bu etki neden denizdeki bir tutya tarafından engellensin?

Sorunun cevabı şu şekilde de veirebilir. Sayın Zorlu teknenizde kullandığınız led aydınlatmalarınızı aküden aldığınız enerji ile kullanıyorsunuz. Teknenizde bulunan (büyük ihtimalle ledli olan) el fenerinizi yaktığınızda aküye bağlı olan aydınlatmanız etkileniyor mu?
*

H. Z.

« Yanıtla #87 : Kasım 19, 2010, 22:45:47 »
LED'lerime laf ettirmem Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Peki yukarıdaki şekildeki düzeneği salma civatalarına da bağlarsam? Salmanın erimemesine faydası olur mu?
*

C. D.

« Yanıtla #88 : Kasım 19, 2010, 22:46:47 »
Hayır Orhan korsanım yanlış bilgi aktarıyorsunuz.
Sizin söylediğiniz ortamın şartlarından etkilenerek uğradıkları yıpranma, delinme erime, Galvanik korozyon değildir. Toprağa sıradan bir inşaat demirini saplayın toprağın yapısı ile ilintili olarak bir kaç yılda demirde yıpranma başlar bu galvanik etki değildir. Sözgelimi kireçli toprakta bu işlem hızlıdır ama  çöl kumunda onlarca yıl alabilir.
Burada kimyasal korozyon sözkonusudur.
Mutfak mermerinizin üstüne bildiğiniz yoğurdun yeşil suyunu ya da kolayı ya da limon suyunu dökün . Orada da korozyon olur bunun adı da galvanik korozyon değil kimyasal korozyondur.
Tekrar ediyorum sizin sandığınız gibi olsaydı galvoneteknik kaplama işleminde kaplanacak malzemeyi ve kaplama yapılacak malzemeleri
asit banyosu içine atar ve beklerdik. Elektriki bir bağlantı yapmadan.
50 yıl da bekleseniz kaplama banyosu içine koyduğunuz kaplanacak malzeme ve kaplama  arasında metal alışverişi olmaz.
Kaplama Yapılacak malzemede ve  kaplanacak malzemede de erime olur ama bu galvanik değil kaplama banyosunda bulunan asidik çözeltinin kimyasal etkisidir.
Denizde gördüğünüz metal dubalarda da zamanla çürüme erime oluyor özellikle oksijen ile irtibatlı kısmında daha çok olmak üzere.
Şimdi burada, dubada yani galvanik korozyondan bahsedebilirmiyiz.
Bu deniz suyu, oksijen, dalga aşındırması, atmosferik şartların etkisi, ve güneşle ısınıp daha sonra soğuması günlerce aylarca devam etmesi nedeniyle oluşan bir korozyondur.
Ama asla Galvanik korozyon değildir.
Hele hele Ahmet korsanın şaft anodu, pervane katodu oluşturur söylemi
şehir efsanesinden öte gitmez.
Ha olmazmı olur tabiki, söylediğim gibi  derlin ya da cestamit ya da teflondan özel bir burç yaptırırsanız. Şaftın üzerine suyla doydukça yalıtkanlığını kaybetmeyecek bu burcu geçirdikten sonra pervaneyi bu burcun üzerine geçirirseniz. Sonrada şafta (- ) pervaneye (+) kutupla irtibatlandırırsanız orada pervaneden şafta doğru metal alışverişi başlar ve zamanla pervane erir, İşte bu galvanik korozyondur.
Yani galvanik korozyondan söz ediyorsanız illaki bir gerilim işin içinde olmalıdır.
Güneyde çok bakir koylar var.
Gidin teknenize o koya bağlayın tüm elektriki sistemleri kapayın aküleri çıkarın yani.
30 sene o koyda beklesin tekneniz.
elebetteki pervane, şaft ve gövdedeki metal yüzeylerde erime delinme oluşur ama bu dediğim gibi galvanik korozyon değildir.
Sizlerin dediği doğru olmuş olsaydı. O koyda bekleyen teknenin şaftı pervanenizin malzemesiye kaplanmış olurdu.
Güvertedeki direk dibi yada küpeşte raylarında ki erimeler özellikle ergitmek için bir düzenek kurmadıysanız deniz suyunun ve temizleme malzemelerinin kimyasal yıpratmasıdır.
Son birşey daha
Alüminyum bir tekneye bakır bir para atın
mutlaka o para tekneyi atıldığı yerden denize çıkana kadar delip gidecektir türü şehir efsaneleri dolanıyor lütfen bunlara inanamayın.
Bozuk paraya eksi kutup tekne gövdesine artı kutup vermedikçe, ve paranın atıldığı kısma özel havuz yapıp deniz suyu koymadıkça bu mümkün değildir.
Aslında çizim ile göstermeye çalışacaktım ama anladım ki önyargıları kırmak atomu parçalamaktan daha zor .
Bu konuda sorunu olan korsan varsa Galvanik korozyonla ilgili yani
Elimden gelen teknik bilgi ve beceriye ne nakit ne de likit karşılığı
olmaksızın paylaşmaya hazırım. Dileyen olursa açık meil adreslerini yazsınlar gerekli bilgileri göndereyim.

*

H. Z.

« Yanıtla #89 : Kasım 19, 2010, 22:56:31 »
Abi, bilgi paylaşımının maille değil hep birlikte ve herkesin okuyup bilgileneceği şekilde olması buranın keyfi değil mi? Karşıt fikirler olsa da korsanca keyifle herkes fikir cimnastiğinden sanırım memnun. O zaman 50 platforma bölünür, birine üye olan diğerini kaçırır. Viya böyle  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap