0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

U. K.

Ynt: Teknelerde Galvanik Korozyon
« Yanıtla #60 : Kasım 17, 2010, 01:53:19 »
Mavi sviçin "HFE Measurement" deyu bir işlevi varmış ama pek de kullanılmazmış.  transistörün hfe'sini ölçüyon ama hfe nedir ben bilmiyom.

hfe Measurement - Insert the transistor in the test socket with the leads matching the E C B postions. The display will show the approximate gain of the transistor. This function is, frankly, pretty rarely used.

Transistor test - The hfe test on a multimeter is rarely used. However, each bipolar transistor has the circuit equivalent of two diodes within it, and testing these is often done. The common terminal of the two diodes is the base of the transistor - for an NPN transistor, the two anodes are at the base. For a PNP transistor the two cathodes are at the base. Many transistor failures will be accomanied by one or both of the diode equivalents within the transistor failing.
« Son Düzenleme: Kasım 17, 2010, 01:56:34 Gönderen: Umut Korkmaz »
*

C. D.

« Yanıtla #61 : Kasım 17, 2010, 01:56:17 »
Valla bir ara kendimi Kadıköy Üsküdar dolmuşunda hissettim.
Umarım yanılmışımdır.
Gecenin bu saatinde yaşlı ve bunak bir korsanla uğraşıyorsanız. Üstelik bayram günü alacağınız olsun. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

U. K.

« Yanıtla #62 : Kasım 17, 2010, 01:58:59 »
bana diyorsanız estağfurullah, uğraşmak ne kelime, keyifle izliyorum.   Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
fişler size değil merak etmeyin, O kendini bilir.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
« Son Düzenleme: Kasım 17, 2010, 01:59:17 Gönderen: Umut Korkmaz »

*

H. Z.

« Yanıtla #63 : Kasım 17, 2010, 01:59:57 »
Abi avometrem var en Çin maliından. Sorun o 3 lü ölçümü nasıl yapacağım.

(Umut'un derdi benle Can korsan, bulmuş minicik el kadar adamı uğraşıyor her fırsatta işte benle  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap )

hemeglenelimhemogrenelim.com Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
« Son Düzenleme: Kasım 17, 2010, 02:02:44 Gönderen: Hakan Zorlu »
*

m.

« Yanıtla #64 : Kasım 17, 2010, 02:02:04 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
mavi sviç mi?

Yok Yok onu sormuştum... Sana lazım olmaz, kurcalama o kadar dediler...Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bir de biz kısa devre nasıl tespit ederiz bunu öğrendik mi bu iş tamam...

Daha da başka bi şey lazım değil....

Gezgin Korsan Sosyal Medya Hesaplarını Takip Ediniz

*

C. D.

« Yanıtla #65 : Kasım 17, 2010, 02:06:24 »
Ama hakkınızı teslim etmeliyim Umut korsan hem güzel espri hemde kısacık zamanda süper hazırlanmış demekki eliniz maharetli siz bir ara bu tarafa gelinde
marş dinamosu şarj dinamosu sargı tekniğini anlatayım sizlere. Kara efe eşliğinde hemide. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
« Son Düzenleme: Kasım 17, 2010, 02:07:24 Gönderen: Can Deniz »
*

m.

« Yanıtla #66 : Kasım 17, 2010, 02:08:55 »
Valla bir ara kendimi Kadıköy Üsküdar dolmuşunda hissettim.
Umarım yanılmışımdır.
Gecenin bu saatinde yaşlı ve bunak bir korsanla uğraşıyorsanız. Üstelik bayram günü alacağınız olsun. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Yemin ediyorum bilmiyoruz bu aleti kullanmayı... Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Kimsede, dikkat ederseniz ben bilmiyorum demiyor... Hatta ve dahii sevinç naralarını sanırım duyuyorsunuz

Şekil 1 altta ispatı bulunuyor.. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

oh oh oh... süper gidiyo.
bu topikten 3-4 tane topik çıkacak.
soran olursa topiğiniz doğurdu deriz.

Alla razı olsun ... Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

m.

« Yanıtla #67 : Kasım 17, 2010, 02:17:02 »
Birde akım çeken bir cihazın ne kadar amper çektiğini. akülerin voltajının ne durumda olduğuna nasıl bakarız...

DCV ile DCA nın anlamının ne olduğunu  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Esas bunak benim galiba... Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

m.

« Yanıtla #68 : Kasım 17, 2010, 02:20:29 »
Abi avometrem var en Çin maliından. Sorun o 3 lü ölçümü nasıl yapacağım.

Ben bile anladım Hakan  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap      Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

O. B.

« Yanıtla #69 : Kasım 17, 2010, 16:42:01 »
Can Korsan aşağıdaki iki konu hakkındaki görüşlerini de anlatırsan çok sevinirim. Marinada ve teknede bir çok ölçüm yaptım ama sonuçlar üzerinde yorum yapamıyorum.

« Son Düzenleme: Kasım 17, 2010, 16:57:38 Gönderen: Orhan Barut »
*

C. D.

« Yanıtla #70 : Kasım 17, 2010, 18:40:20 »
Orhan korsanım
verdiğiniz linkleri inceledim. İkinci linkteki resimlere bakınca daha çok
kimyasal bir aşındırma aklıma geldi. Ki sizde kimyasal malzeme kullanmadan
temizlemeye başladım diye belirtmişsiniz. Ancak o bölgede ki ölçümleri
alümünyum ray ile çelik bağlantı civataları arasında da ölçmenizi öneririm.
Gerçi sonuç kalibrasyonu iyi  yapılmış yetkin bir cihazla yapıldığında doğru
tahmin edilebilir. Piyasada bulunan sıradan AVo metrelerde yanıltıcı olabilir,
diye düşünüyorum çünkü okuduğunuz değerler milivolt mertebesinde.
Birçok Avo metrede DC gerilim ölçüm kademe aralığı azdır, dolayısı ile
volt kademesinde milivolt ölçme çok sağlıklı olmaz. Ancak ölçümleri ard arda
tekrarladığınızda yaklaşık sonuçlar aldım dediğinize göre tesadüf olması
mümkün değil.  Ancak 2 nolu ölçümlerde sağlıklı sonuç alabilmeniz için
denize daldırdığınız kablo yerine alimünyum bir levha olmalı diye düşünüyorum.
üstelik daldıracağınız levha alanı alümunyum rayın tekne ile temas yüzey alanına
yakın olmalı.
Tekneniz kıçtan kara bağlı olduğunu varsayıyorum. Bu durumda  son bir
ölçüm yaparmısınız. Teknenizden izole edilmiş kıç küpeşte bölgesinden denize
daldırılmış bir levha ile ponton topraklama iletkeni arasında gerilim
görebilecekmisiniz.(tekrar ediyorum tekneden izole edilmiş bir metal çubuk
yada iyisi metal levha )

Bunun dışında söylemek istediğim bir şey var.
Bu tüm korsonlara. Bardağın içine bir çivi ve bir bakır kablo daldırın içine de
limonlu tuzlu su koyun ve gerilim ölçün pil olur deniyor tamam bu doğru ama
bence eksik bir bilgi.
Deniz suyu içinde de olsa asid içindede olsa galvonik bir korozyondan bahsetmek
için anod ve katotun bir gerilim kaynağına bağlanması gerekir. Yani teknemiz bir elektrod sahildeki metaller bir elektrod olsada korozyonun olabilmesi için bu iki elektrod arasında elektriki bir bağlantının olması ve akım dolaşımı söz konusu olmalı.

Kaplama banyolarının anod ucuna bakır koyun katot ucuna demir koyun eğer anod ile katot arasına DC bir gerilim uygulamazsanız elli yılda bekleseniz anod yani bakırdan katota yani demire bakır elementleri akmaz. Olsa olsa içindeki asidin kimyasal aşındırması oluşur ki bu hem anoddaki hemde katottaki elementte gözlenir.

Ve birçoklarının yanlış bildiği kısım galvanik korozyon varsa bu eksiden
artıya değil artıdan eksiye doğru metal akışıdır. Anod artı uçtur ve metal
kaybeder. Katot eksidir ve metal kazanır.

Tekneleriniz sanırım anodik durumda ki metal kaybı söz konusu.
Katotik yapılabilir mi bu mümkün ama bunun başka sorunları beraberinde
getirmesi olası bu sorunlar aşılamazmı?
Aşılır ancak bilgi +para + proje + gönüllü + deney+ deney + deney + zamandan oluşan  aşamaları var buda pro. bir sistem gerektiriyor. Ki onlarda  bunu yapıp önümüze koyuyorlar hemde sanıldığı kadar ucuz olmayan yöntemlerle.

Son birşey bir sıvı içindeki herhangi iki iletken arasında gerilim ölçebiliyorsak milivolt seviyesinde olsa bile. Uygun bir bağlantı ile bu ölçtüğümüz iletkenler arasında metal alışverişi olucaktır.
Bunu önlemenin yolu bence Galvanik izalatör değil izalasyon trafosudur diye düşünüyorum.
Tutyelerle ilgili bir çalışma yapıyorum bittiğinde sizlerle paylaşacağım .
sevgi ve saygıyla
*

O. B.

« Yanıtla #71 : Kasım 17, 2010, 19:16:10 »
Topraklama hattını kestiğimde de veya başka bir deyişle teknenin ponton ile hiç bir teması olmadığı halde de ölçümler değişmiyor.
Çelik vida ile alüminyum ray çok az farkediyor.
*

A. S. E.

« Yanıtla #72 : Kasım 18, 2010, 19:31:34 »
  Can korsanım ders düzeninde vaadettiğiniz galvanik korozyon ve topraklama konusunun devamını bekliyoruz Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

H. Z.

« Yanıtla #73 : Kasım 19, 2010, 17:13:26 »
Her karaya cikisimda yapacagim unutuyorum.  Malum bizimki ahsap kayik, delmesi bicmesi kolay. Karinadan disari bir civata cikarayim, pul, somun ve sika ile sizdirmazligini saglayip su altinda kalan kismina bir tutya, icerdeki kalan kisma da bir kablo ile motora baglayayim. Motoru korozyondan koruyayim diyorum. Bu sayede safti da, pervaneyi de  korumus olurum sanirim
« Son Düzenleme: Kasım 19, 2010, 17:15:48 Gönderen: Hakan Zorlu »
*

A. Ç.

« Yanıtla #74 : Kasım 19, 2010, 17:42:49 »
Galvanik korozyon metalleri birbirine yakın olması ile artıyor. Yani korunmak için kullanılack tutyanın korunması gerekn metale mümkün olduğu kadar yakın olması gerekitrki yeterli korunma sağlanabilsin. Hatıradığım kadarı ile Maşallah'ta Yanmar vardı. Yanmar motorların tuzlu su devresinde motorun ön tarafında bir kör tpaya bağlı bir tutya olması gerekir. O tutyayı gerektiği kadar sık değiştirmek işe yarayabilir. Ahşap teknelerde nem de önemli bir sorun, motor bloğu üzerine bir tutyayı bağlamak bu rutubetli ortamda motor dış gövdesini de korur mu?