0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

R. E.

LPG SOBASI
« : Ocak 04, 2025, 23:33:39 »

Teknesini LPG, propan türü bir soba ile ısıtan kaptanımız var mı?

Misal şöyle bir şey
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

R. E.

Ynt: LPG SOBASI
« Yanıtla #1 : Ocak 04, 2025, 23:53:15 »

Şunu da ekleyeyim

*

E. S.

« Yanıtla #2 : Ocak 05, 2025, 12:33:26 »

Teknesini LPG, propan türü bir soba ile ısıtan kaptanımız var mı?

Misal şöyle bir şey

Her teknecinin hastalığı gibi ben de yurt dışı satis sitelerindeki satılık tekne ilanlarını keyifle karıştırıyorum. Bu LPG sobalarini kuzey Avrupa ve Kanada ve Amerika tekneletinde sık sık görüyorum. Özellikle Colin archer, H.Rassy, Westerly, Moody,  Oyster gibi markaların 90 li ve daha geçmiş yıllara ait modellerinde cok yaygın. Yeni teknelerde neden tercih edilmiyor bilmiyorum,  dizel isiticıların yaygınlaşması ve ek bir yakıt türüne ihtiyacı kaldırması olabilir. Hepsi bir yana, klasik bir tekneye cok yakışan da bir aksesuar bence ama bizim iklimde ne derece faydalı olur, bir de LPG tüpü icin yer derdi olur mu bilmiyorum.

*

A. Ç.

« Yanıtla #3 : Ocak 05, 2025, 12:57:03 »
Teknede LPG kullanmak karadakine oranla çok daha fazla kural içerir. LPG havadan ağır olduğu için sintinede birikir ve patlama olasılığı yüksek olur. Tüpün depolanacağı alandan yanan alete kadar kuralları ağırdır, her ne kadar Türkiye'de kurallara uymama ,gibi bir alışkanlığımız varsa da  LPG konusunda uymak gerekir. Yurt dışında kullanımın az olmasının sebebi bu olabilir.
*

S. D.

« Yanıtla #4 : Ocak 06, 2025, 15:38:41 »
Bence yaygin olmamasinin iki ana sebebi guvenlik ve pratiklik.

Guvenli olmadigi zaten gerektirdigi ek onlemlerden anlasiliyor. Pratik olmamasi da dolum, tasima, depolama vb sorunlarindan geliyor.

Teknede zaten dizel yakit varken isinma icin de bunu kullanmak sanirim pratik olarak one cikiyor.

Gerci bence onumuzdeki yillarda bu da degisecek. Elektrik depolamak kolaylasip ucuzlasiyor. Uretmek de oyle. Hal boyleyken teknede ocak ve firinlar da elektrikliye donerken isinma da bu sekilde bir donusum gecirecektir sanirim.

Gezgin Korsan Sosyal Medya Hesaplarını Takip Ediniz

*

A. Ç.

« Yanıtla #5 : Ocak 06, 2025, 15:52:47 »
Elektrik şimdilik biraz zor görünüyor, her ne kadar depolamayı bacım başına arttırdılarsa da artış ısı elde etmek için yeterli değil, çok daha büyük kapasiteler gerekir. Teknede elektrik üretimi için de yüksek güçler için şimdilik jeneratör dışında bir çözüm yok. Motorların verimi ise yakıt veriminin ancak %30'u kadar, yani 1 lt mazot yaktığınızda 0.3 l mazotun kullanılabilir enerjisini üretiyorsunuz, geri kalan ısı olarak atılıyor. 1 lt mazotu sadece ısı için yakmak daha doğru görünüyor.
*

A. T.

« Yanıtla #6 : Ocak 09, 2025, 16:08:26 »
Teknede LPG kullanmak karadakine oranla çok daha fazla kural içerir. LPG havadan ağır olduğu için sintinede birikir ve patlama olasılığı yüksek olur. Tüpün depolanacağı alandan yanan alete kadar kuralları ağırdır, her ne kadar Türkiye'de kurallara uymama ,gibi bir alışkanlığımız varsa da  LPG konusunda uymak gerekir. Yurt dışında kullanımın az olmasının sebebi bu olabilir.
Ahmet kaptanım özellikle bu konuyla ilgili yerli tekne imalatçılarımızın çok dikkatli olmaları gerektiğini düşünüyorum. Piyasada gördüğüm kadarıyla tüpün yaşam mahalli içine konulması, evlerde kullandığımız hortumların uzunluğu ne olursa olsun kullanılması, ocak yakınında gazı kesmek için bir vananın dahi olmaması, marin kullanıma uygun olmayan dedantör kullanılması gibi pek çok sıkıntılı imalat var. Üstelik bu imalatçılar CE normlarında tekne imal ettiklerini söylüyorlar.

Yabancı teknelerde gördüğüm kadarıyla tüpler yaşam mahali dışında havalandırmalı bir mahalde, tesisat hep bakır boru ve vanalı sistem. Kullandıkları kısa kauçuk boruların üzerlerinde dahi son kullanım tarihleri yazıyor.

Peki bu kuralları yazan bir kaynak var mıdır?
İkinci sorumsa bu konuda yerli imalatçıları denetleyen bir kurum yok mudur? Ben bilmiyorum.

*

E. Ç.

« Yanıtla #7 : Ocak 09, 2025, 16:42:15 »

« Son Düzenleme: Ocak 09, 2025, 16:47:26 Gönderen: Erdem Çakır »
*

A. Ç.

« Yanıtla #8 : Ocak 09, 2025, 17:07:24 »
Erdem Çakır kaynakları vermiş. Ben de kısaca Türkçe açıklama yapmaya çalışayım. Tüpler sadece tüp ve tüpe ağlı dedantörle hortumun muhafaza edildiği su kesiminin üstünde ve altında denize su kesiminin üstnde olan bir gidere sahip olacak özel dolapta tutulacak. Tesisat hortum veya bakır boru olabilir. Geçtiği yerde tekneye sabitlenmş olacak, yakıt ve elektrik borularına yakın olmayacak. Tüm hortum bağlantıları preslenmiş şekilde bağlanacak, hortum kelepçesi kullanılmayacak. Hortumlar miadı dolmadan değiştirilecek. Dedantör de marin olacak ve süresinde değiştirilecek. Tüpte baz kesici vana olacak, Ocak ve fırında ateş olmadıkça gaz çıkışı olmayacak yani ocak sönerse gaz otomatik kesilecek.
*

A. T.

« Yanıtla #9 : Ocak 10, 2025, 15:31:38 »

Çok teşekkürler Erdem Kaptanım  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap