0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    A. F. G.

Tekne taşınması hakkında bilgiye ihtiyacım.
« : Mayıs 31, 2018, 20:19:53 »
Arkadaşlar inşa ettiğim 9x4,60 katamaranı kamyona yükleyip denize indireceğim.  Vinç kaldırırken iki tarafı ortaya doğru kasmasın diye 5 metre I-profil bir sapan (doğru terim mi bilmiyorum) kullanmayı düşünüyorum. Halatlar salmaların ön ve arkasından geçerek bu profilin iki ucuna bağlanacak ortasından vinç kaldırıp kamyona koyacak ve aynı şekilde indirecek. Teknenin ağırlığı 2-2,5 tondur. I profil kaçlık olmalı. Daha ucuz ve/veya güvenli alternatif kaldırma nasıl olabilir? Desteğinize şimdiden teşekkür ederim.


*

    A. Ç.

Ynt: Tekne taşınması hakkında bilgiye ihtiyacım.
« Yanıtla #1 : Mayıs 31, 2018, 21:34:28 »
Mühendis arkadaşlar daha iyi hesaplar ama bu iş için tecrübelerimden bildiğim 8 x 8 iinşaat ahşabından bir H yapmanız. H yüksekliği 4,60'ı geçmeli 5 m uygun olur. Ortası ise 3m veya daha uzun olabilir, isterseniz ortasında bir yerine iki ahşap koyabilirsiniz. Sapan adından da anlaşılacağı gibi sabit bir sap ve gerisi halat beya kayış bir donanımdır. H'ı  yayay olarak teknenin üstüne gelecek şekilde donatacaksınız, halatlar, H'ın ayaklarına sadece kaymayacak kadar bağlı olacak, ince bir kanal açıp çivi ile bile tutturabilirsiniz. H'ın üstünde (ne kadar yüksek o kadar iyi) iki taraftan gelen ikişer halat bağlanacak ve vince gidecek. Yani yükü H değil halatlar taşıyacak, ahşaplar sadece dikey olarak baskı altında kalacak, H'ın ortası ise ahşapların birbirine yaklaşmasını engelleyecek. Ahşapları birbirine çivi ile bağlayabilirsiniz, sadece basınca çalışacaklar.

Bana göre asıl sorun gövdelerin kamyona oturmasıdır. Sanıyorum kamyon kasaları en fazla 2,5 m civarınmda oluyor. Kamyona yan koysanız 9 metre genişliğinde yol bulabileceğinize emin değilim. Asıl I profiller sanırım gövdeyi kasaya koyarken lazım olacak. Umarım, kamyonunun denz kenarına ulaşması için yol uzun değildir. Karayollarını kullanacaksanız, bir önde bir arkada kılavuz araç ve izin alınması gerekecek.


*

    G. K.

Ynt: Tekne taşınması hakkında bilgiye ihtiyacım.
« Yanıtla #2 : Mayıs 31, 2018, 22:59:31 »
Bence bu işi en iyi vinç şirketleri bilir. Onların bu gibi sorunların çözümü için alternatifleri vardır. Bir kaç şirketle görüşmekte ve gorus almakta fayda var.