0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    H. Z.

Transformatör, regülatör farkı nedir?
« : Mayıs 29, 2018, 02:14:52 »
'70 li yıllarda hepimizin evinde vardı bu Transformatör ve Regülatörler. İstanbul Avrupa yakası 110V, Anadolu 220V idi. Beşiktaş'taki evimize 1987 senesine kadar 110V - 220V yapan mini buzdolabı bi trafo kullandık. Otomatik falan da değildi, voltaj düşünce bağırır, üzerindeki pako şaleteri  açar, daha da düşerse bir daha kesif sesle bağırır bir daha açardık. Voltaj manyağı yerine gelince hiç unutmam gece yarısı  ya anacığım ya babacığım kalkar pakoyu Konum 1'e alırdı.

Kısacası, regülatör ve transformatör Farkı nedir?


*

    A. Ç.

Ynt: Transformatör, regülatör farkı nedir?
« Yanıtla #1 : Mayıs 29, 2018, 07:13:36 »
Transformatör bir tarafına uygulanan gerilimi diğer ucundan yükselterek veya düşürerek veren bir cihazdır. Manyetik bir nüve üzerine bobin sararsınız, sonra başka bir bobini daha aynı nüveye sararsınız. Birnci bobine alternatif akım verince nüve manyetize olur ve bu manyetizma diğer bobinde tekrar elektriğe dönüşür. birinci boinle ikinci bobin arasındaki tur farkı diğer uçtaki gerilimi belirler. Örmeğin birinci bobini 100 tur sardıysanız ikinci 50 tursa birinciye 220V uygularsanız, diğerinden 110V alırsınız. Eskiden trafo sargılarını değiştirerek gelen voltaj artışları veya düşüşleri dengelenirdi. Yani voltaj düşükse 100 tur yerine 90 tura 220v uygularsınız diğer uçtan 110V alırsınız. Aslında sargı sayısına göre voltajı değiştirebildiğiniz için, nüve üzerine tek bir sargı da yapabilirsiniz. 110 tur sararsınız, 100'üncü turdan çıkış alırsınız, burası hep 220v olacak diye hesaplarsınız. Sonra bir anahtar yardımı ile giriş voltajını 0 ile 90'ıncı tura bağlar böylece düşük gelen voltajı 100'üncü turdan 220V olarak alırsınız. Voltaj yükselirse 110'uncu tura bağlarsınız, yüzüncü turda yine 220V olur. Bir transformatör ile aşırı sık değişmeyen voltaj düşüşleri veya (neredeyse hiç gerçekleşmeyen) yüksek voltajlar diğer uçtan 220V olarak alınırdı. Bir nevi elle ayarlanan regülatör sayılabilir. Modern  regülatörler ise bunu elektronik olarak yaparlar. Yani trafonun neresine voltaj uygulanacağını voltajı ölçen bir elektronik devre kararlaştırır ve otomatik olarak gerçekleşir. Artık transformatörler de değişti. Manyetik nüve çok daha güçlü manyetize olabildiği için ferit denilen eskiden radyoların alıcı anteni olan malzemeden yapılıyorlar. Daha az sargı ile aynı etkiyi elde edebiliyorsunuz. Gerekirse gelen voltajın frekansını arttırıp sargı sayısını azaltabiliyorsunuz. Diğer uçtan çıkan gerilimin frekansını tekrar 50 hz'e çevirip verebiliyorsunuz. Elektronik sayesinde trafolar hafifledi ve bakır tel kullanımı azaldı. Bakır üreticis güney Amerika ülkeleri ise bu yüzden bizden beter oldu.


*

    C. K. A.

Ynt: Transformatör, regülatör farkı nedir?
« Yanıtla #2 : Mayıs 29, 2018, 19:27:44 »
Ahmet bey,
Trafo tarifinde sanırım gerilim kelimesinin önüne "alternatif" kelimesini yazmayı unutmuşsunuz.
Sadece haırlatmak istedim.
Saygılar Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


*

    H. E.

Ynt: Transformatör, regülatör farkı nedir?
« Yanıtla #3 : Mayıs 29, 2018, 21:35:05 »
Cemil hocam, öncelilkle iyi geceler
Ahmet beyin yazdıklarını anlayan anladı zaten, yine de hatırlatmanız için ben teşekkür ediyorum.
Saygılar,


*

    H. Z.

Ynt: Transformatör, regülatör farkı nedir?
« Yanıtla #4 : Mayıs 30, 2018, 10:07:47 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
. Elektronik sayesinde trafolar hafifledi ve bakır tel kullanımı azaldı. Bakır üreticis güney Amerika ülkeleri ise bu yüzden bizden beter oldu.

'Switch Mode' dedikleri sistem mi bakır tel kullanmayan

*

    A. Ç.

Ynt: Transformatör, regülatör farkı nedir?
« Yanıtla #5 : Mayıs 30, 2018, 11:09:23 »
Switch mode sadece regülatör tarafının bir özelliğidir. Sabit bir voltaj çıkışı sağlanacağına, açık kapalı, düşük güç gibi çıkışlar otomatik olarak uygulanır, bu nedenle daha az ısınma, daha küçük transformatör gerekir.