0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    H. Z.

Naviga Dergisinin Aralık 2019 sayısında çıkan "Tekne içi minik otomasyon; kamera, redresör, buzdolabı, TV, müzik ve vs. gibi kolaylıkları teknemizde nasıl kullanabiliriz" yazımı ekte paylaşmak istedim. Umarım faydası olur..

Efenim,

Uzun zamandır, yani tam beş yıldır barınaktaydı bizim S/Y Maşallah sefinesi. Ben nedense barınak hayatını sevemediğimdem ne geldim, ne gittim tekneye. Sonuçta biraz değil bayağı bir bakımsız kalmış kayık. Tam Burhaniye Marina ile anlaşacakken bizim Kenan usta çeliverdi aklımı Setur Yalova’da karadayken. Neyse; işin özü Yalova Marina’yla tüm Gezgin Korsan’ların lehine olacak nefis bir fiyat ve nefis şartlar ile  bağladık kayığımızı Setur Yalova Marina’ya. Sonuçta barınaktan küsen aile gelmeye başladı tekneye. Asıl önemlisi ise; beni beş yıl boyunca tekne sahalarından uzak kaldığımda teknoloji bayağı bir gelişmiş.

Bizim Kerim Dişbudak kafama girdi, bu WiFi prizleri anlattı, anlatmaz olup kafamı karıştırmayaydı ama akıllı priz ötesiymiş bunlar. Hani yanında üç metreden kumandalı değil, taa Amerika’da, Japonya’da dahi olsa internete bağlı ise açıp kapayabiliyorsun bunları.

Aşağıdaki maddeler altında kendi becerebildiğim birkaç detayı paylaşmaya çalışacağım sizlerle.

1-   Teknede interneti sağlamak
2-   TV, Müzik işlerini internetten sağlamak
3-   WiFi Priz
4-   IP Kamera ile tekne içi gözlemleme, elektrik panosu voltajı vs. görme.
5-   Devre açıp – kapama rölesi
6-   Redresör, buzdolabı gibi cihazları uzaktan kumanda edebilme ve zamanlama.
7-   “Abii ne güzel 10 numara iş yaptık” şeklinde kendimi övüp durma.. ??

1- Internet    İlk ve en önemli nokta bu işte! Marina size WiFi için kullanıcı adı ve şifre vermişse ne güzel. Ama o internet ağına bağlanmak için TC kimlik, mail, telefon vs. gibi bilgilerle katılmanız zorunlu kılınmış ise kendi teknenizde kendi internetinizi yaratmanız şart olur. Neden mi? Çünkü, bu günün şartları ile bu akıllı cihazlar yukarıdaki verileri devamlı sağlayamadıkları ve doğrulayamadıkları için bu tarz güvenli genel internet sağlayıcılarına (marina vs.) bağlanamaz. Bunu aşmanın yolu aslında çok zor veya karmaşık veya pahalı da değil. İlk el ya da ikinci elden ve bir çok alışveriş sitesinde satılan Mobil WiFi cihazlar artık oldukça makul rakamlara  satılmakta.
Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Ben ikinci elini 100₺ gibi gayet makul bir fiyata aldım. Mobil WiFi hazırsa şimdi bir servis sağlayıcıdan mobil internet edinmek kalıyor. WiFi priz ve IP cam size günün şartları ile ancak (kamera her dakika açık kalmayacaksa) maksimum ve o fazlası ile 1Gb tüketim sağlar. Üzeri tüketimleri TV, müzik için ne gerekirse onun için kendi ihtiyaçlarınıza göre belirlemenizi tavsiye ederim. Aşağıda anlatacağım üzere, ben tüm görsel, işitsel ya da navigasyon ihtiyaçlarımı internet üzerinden sağlıyorum. Buna Navionics ve Marine Traffic de dahil. Bunun için interneti limitsiz bir taşınabilir paket satın aldım. Ayrıca tüm bu uygulamaları teknede TV üzerinden büyük ekrandan da izleyebiliyorum. Internet çekiyorsa Tüm radyo ve TV kanalları da elinizin altında.  Yukarıda da dedimdi ya, tekne içi internetinizi sağlarsanız binlerce uygulama ile hem RadyoGezginkorsan.org dinleyin, hem TV seyredin, hem müzik dinleyin. İş minicik bir cihazla çözülüyor.



2- Akıllı Priz   Bu WiFi akıllı prizler bildiğiniz annemizin, babamızın “kablolu 3’lü priz” diye adlandırdığı prizlerin biraz daha hallice ve zeki olanı, hatta dikkatli bakmazsanız ayırt dahi edemezsiniz.


Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap 


Benim satın aldığım ise üç topraklı 220V, dört adet de 5V USB port girişli. Şimdilik tüm dört USB portun toplam paylaşımlı 2.1A gücünde ama sanrım yakında Qualcomm 3.0 veya daha yeni teknolojileri de destekleyeceklerdir. 2019 yılı Ekim ayı fiyatıyla 159?. Bu cihazı şu anda dünyadaki en yaygın akıllı yönetim programı olan “Smart Life” ile uyumluluğu sayesinde kolayca Android veya iOS işletim sistemli akıllı mobil cihazınıza  tanıtabiliyorsunuz. Smart Life uygulaması cihazınızı tanıyıp menüsünde size cihazınızın ara yüzünü aynen aşağıdaki gibi getiriyor. (Bu arada siz priz veya USB girişlerine, daha rahat hatırlamak için istediğiniz ismi verebiliyorsunuz.)

Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap 


Cihazın diğer ve aslında en önemli özelliği ise, onlarca senaryo veya zamanlama ayarı yapabilmenize olanak sağlaması. Yani; akıllı prizin bulunduğu coğrafi bölgeyi işaretlerseniz, o bölgede “gün batımında çalıştır, gün doğumunda durdur”, “hava sıcaklığı 10 derece olduğunda çalıştır, 20 derece olduğunda durdur”, nem veya basınç gibi girdileri vererek veya  22:00 çalıştır, 23:00 durdur gibi sayısız programla cihazınızı yönetebilirsiniz.

Örneğin benim teknemin içi sirkülasyon yapan vantilatör programım aşağıdaki gibi;


Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş YapResimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş YapResimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


Uzaktan Kumanda Etmek ve İzlemek


3-   Buzdolabını çalışır bırakmıyorsanız, yine bu priz sayesinde tekneye gelmeden önce uzaktan çalıştırmak için basit bir röle kullanıyoruz. Şöyle ki; röleyi akıllı prizden tetikleyerek sigorta panosundaki buzdolabı ucuna girip buzdolabımızı çalıştırıyoruz.   (Buzdolabı kapalı kaldığında kokmaması için satılan çok ucuz maliyetli, pille çalışan ozon ve ionizer özellikli cihazlar mevcut)

Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap   


4-Kamera: Ortalama 200₺ civarında bulabileceğimiz IP kameralar ile teknemizi 7x24 izlememiz mümkün. Bu kameralardan birini ben tam sigorta panosunun karşısına yerleştirdim. Bu sayede pano üzerindeki göstergeleri denetleyebiliyorum. Kameranın ayrıca yukarı aşağı 90 ve 355 derece de sağa-sola dönme özelliği mevcut. Bu kameralar ayrıca hareket algıladığında cep telefonu aplikasyonu üzerinden size uyarı da yollayabiliyor.

Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş YapResimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

5- Televizyona görüntü aktarma: Hemen hemen tüm mobil cihazların artık bir mini ya da mikro HDMI çıkışları mevcut. Tablet ya da telefonunuzda HDMI çıkışı yoksa 100₺ civarında bir kablosuz görüntü aktarma cihazı işinizi kolaylıkla görecektir. Tek yapmanız gereken cihazı TV HDMI girişine bağlamak ve telefonunuzdan görüntüyü aktarmak. Görüntü aktarma işi yalnızca TV veya film için değil ben Navionics’i de televizyona aktarıp 22 inchlik bir chart plotter olarak kullanıyorum.


Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Yukarıdaki örneklere pek çok ekleme veya pratik çözümler daha eklenebilir. Onca para gömdüğümüz teknelerimizde teknolojinin gelişmesiyle bundan iki sene evvel inanamayacağımız teknolojik çözümler şimdi 3 kuruş 5 paraya istediğimizden fazlasıyla hizmetimizde.

Yukarıdaki fikirler kesinlikle amatör amaçlıdır ve kendi teknemde uyguladığım sizlerle paylaşmak amaçlı fikirlerimdir. Bunun çok daha akıllı ve üst seviyeleri için profesyonellerden yardım alabilirsiniz.



** Naviga Dergisi Aralık 2019 Sayısı Yazı PDF linki için Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


*

    M. Ö.

Hakan eline sağlık.
Ben de baş tarafa Wifi minik bir kamera bağladım. Tek olduğum zamanlarda zincir atarken toplarken havuzlukta
tablet yada cep telefonundan zincirin durumunu izleyip dümen hareketlerini ona göre yapıyorum.



*

    H. Z.

@Mert Özyapan, foto paylaşır mısın abi, nasıl bir kamera sendeki?

Bu arada; @Selim Gömeç korsan bissürü şeyler sipatiş etmişti otomasyonla ilgili. Yazar sanırım.
« Son Düzenleme: Ocak 02, 2020, 08:54:12 Gönderen: Hakan Zorlu »


*

    M. Ö.

Hakan Çin sitelerinden 3 kuruşa deneme için aldığım bir kamera


resim yüklemeyi beceremedim


*

    M. Ö.

aynı zamanda senin kameranın aynısından da var.
ben geçen sene teknede resmini yolladığın mobil wifi nın aynısını yaz boyu kullandım. yaz sonu çalışmamaya başladı. sanırım nemden bazı yerleri oksitlenmişti. temizledim. tekrar devam.
nemden korumanız gerekli cihazı.

*

    M. A.

Hakan bey çok yararlı bir çalışma olmuş. PDF eki indirdim arşivime aldım.
Bu tablet veya telefondan, televizyona görüntü aktaran cihazda görüntü kalite kaybı veya aralıklı kesinti oluyor mu?

Emeklerinize sağlık.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    Ö. Ö.

Hey Maşallah Maşallah Maşallah!  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Güzel bir sistem kurmuşsun, biraz daha ilerlersen tekneyi de uzaktan kumanda edip otonom yelken yapan tekne olayına giriş yapabilirsin!  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    H. Z.

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Bu tablet veya telefondan, televizyona görüntü aktaran cihazda görüntü kalite kaybı veya aralıklı kesinti oluyor mu?

Melih bey,

Ben çok yakından kullanıyorum sorun yaşamadım. Fakat telefon veya tablet uzaklaşırsa kalite düşüyor. O yüzden genelde kablo ile bağlıyım.

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
otonom yelken yapan tekne olayına giriş yapabilirsin!  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Taş kafama geldi  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    E. O.

Hakan eline sağlık, çok faydalı ve anlaşılır bir yazı olmuş.. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    Ü. Ö.

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Hey Maşallah Maşallah Maşallah!  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Güzel bir sistem kurmuşsun, biraz daha ilerlersen tekneyi de uzaktan kumanda edip otonom yelken yapan tekne olayına giriş yapabilirsin!  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Özgür kaptan,

Volvo penta göstergelere gelen multilink kabloya araya girip NEMA2000 çevirerek Raymarine vs'ye data veren kablolar var.
Hatta volvo kendisi Easy connect interface diye çıkartmış, bluetooth'tan telefona da data aktaran versiyon çıkartmiş.

Kablo olanlar da ucuz değil. Volvo'nunki hepten pahalı.

Bunun ucuz versiyonu var mı bir yerlerde? Ya da sen yapıversene bize bir şeyler da takalım kullanalım.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    Ö. Ö.

Bu NMEA2000 arabirimi 80'lerin ortalarında otomotiv sektöründen kullanılmaya başlanmış (CAN (Controller Area Network)), çook sonradan tekne dünyasına apartıldı.. Kesin otomotiv camiasında binbir uygulama, sensör, kontrol vb. vardır. kablo konnektör uydurmak gerekir.

Bu kontrol işleri en kolay kısmı. (ki böyle bir network bağlantısı da olmadan, elektromekanik uzaktan kumandalı aparatlarda (uzaktan kumandalı oyuncaklar gibi) gaz, vites ve dümen kontrolü sağlanabilir.. devir, ısı vb ölçülüp iletilebilir..)

zor kısmı (otonom olmasını sağlayacak) çevredeki diğer unsurları (gemi, kıyı, dalga vb.) algılayıp buna göre kendini ayarlaması ve karar vermesi. (Makine DÇÖT öğrenmeli, kural tanımaz kaptanları tanımalı, sintinede su algılayınca panik yapmayı bilmeli..)

Hakan halledicek, bekliyoruz.. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    H. V.

Hakan abi
Eline sağlık çok faydalı bilgi olmuş.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    E. A. A.

Bir konuya dikkat edin, sim kart lı olan kamera modelleri bir süre sonra BTK tarafından IMEI meselesi yuzunden durduruluyor. Ben sim kartlı modem kullanıyorum Türkiyeden aldım sorun olmuyor.
*

    H. Z.

Evet Alp abi, o yüzden ben de wifi ip cam tercih ettim. Türkiye'de IMEI kaydettirmek 1.500₺ oldu çünkü Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    Ö. Ö.

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Evet Alp abi, o yüzden ben de wifi ip cam tercih ettim. Türkiye'de IMEI kaydettirmek 1.500₺ oldu çünkü Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Sen Türkiye'de yaşadığını unuttun herhalde, hangi vergi sabit kalırmış!?
O 1500TL olan haraç 2020 yılında %22.58 oranında zamlı (fiyat ayarlamalı!) 1.838TL olarak uygulanıyor!  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap